Аутор Тема: Српски ДНК дан  (Прочитано 130198 пута)

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9707
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #520 послато: октобар 10, 2015, 08:26:11 поподне »
Нисам видео да је неко тражио да се протера латиница с форума. Ко је то тражио???

Ако се константно осуђују они који пишу латиницом и још се даје обавештење да ће се преправити сви постови - са латинице на ћирилицу... На шта то теби личи???

ђе је навике ту је и одвике.

Није ствар у навици, већ је поента да то уопште није толико битно. Битне су намере. Ако неко пише латиницом, чисто сумњам да то ради да би "понижавао" некога овде, већ је у питању ствар личног избора.

То што нису свесни шта значи бити Србин не значи да нису пореклом Срби, и зато треба да се оглашавају на било ком писму које је иоле читљиво. Овде нас занима порекло Срба, тако да су драгоцени подаци које може да пружи свако ко их поседује. Поред Срба и оних који су пореклом Срби, добродошли су и прилози људи који припадају било којој другој нацији, уколико се то што имају да кажу тиче порекла Срба.

Е управо то. Овде могу писати и Хрвати, Словенци, бос. муслимани, тј. сви они који могу допринети овој теми. Они ће сасвим сигурно користити латиницу.

Ван мреже Сол

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1194
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #521 послато: октобар 10, 2015, 08:39:06 поподне »
Ја чекам коментар Змаја Команског :)
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9707
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #522 послато: октобар 10, 2015, 09:01:40 поподне »
Ја чекам коментар Змаја Команског :)

Е и ја га чекам. Баш да видим шта ће да каже. ;) Он је главни "ловац", Ван Хелсинг. :)

Поента целе приче је да није битно ко како пише, већ ко шта пише!


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8499
 • I2a S17250 A1328
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #523 послато: октобар 10, 2015, 09:11:30 поподне »
Овде могу писати и Хрвати, Словенци, бос. муслимани, тј. сви они који могу допринети овој теми. Они ће сасвим сигурно користити латиницу.

Докле год пишу нешто сувисло, добродошли су. Међутим, моје раније искуство с њима на неким форумима је лоше. Слободу учешћа злоупотребе да пласирају неке своје изопачене идеје типичне за простор са кога долазе. Овде мислим на Хрвате и босанске муслимане, али и на неке случајеве из ЦГ. Једностано, кад пређу границу, не треба им дати места овде. Јер, овај форум постоји да размењујеме идеје и информације о нашем пореклу, а не да нам неко пласира своје сумануте идеје усмерене против нашег народа.

Једно моје искуство о њиховој коректности и допуштању другачијег мишљења:
Недавно сам на једној страници о селу Велика у Горњем Полимљу прочитао текст једног дукљанског "стручњака" о ХГ у ЦГ. Између осталог, велико присуство И2а у ЦГ он тумачи као показатељ да је већина ЦГ становништва влашког порекла, односно, да је И2а типично илирска ХГ. Нисам издржао, па сам написао коментар у којем сам изнео нека наша досадашња сазнања о И2а. Посленеколико дана, мог коментара тамо више није било. Наравно, није им се допала истина, па су је једноставно одстранили. Написао сам мејл уреднику и питао шта је са мојим коментаром. Стигао ми је одговор да такав коментар никада није приспео на ту страницу  ::)
Кад сам поново ставио приговор и тачно објаснио када и какав коментар сам поставио и напоменуо да је он неколико дана био на тој страници, као и да би било коректно да објаве и другачија мишљења, више нисам никакав одговор добио...
Ето, зар треба таквима да дозвољавамо да овде износе разне бљувотине, док су нама тамо уста запушена? Ја сам за реципроцитет и реторзију  ;)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Željko

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 252
 • I1 P109
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #524 послато: октобар 11, 2015, 12:40:41 пре подне »
Слажем се са Млађом, Небојшом и Синишом.

Не пишем латиницом да бих некога "провоцирао", него треба ми више времена да напишем ћирилицом.
Рођен сам и одрастао у Шведској, тамо живим и радим, и тамо сам био ђак. Моји родитељи су одавно одселили из ЦГ, кад им је било око 20 година. Пишем на шведској тастатури, али могу на нашем језику и ћирилицом некако кад се потрудим.

Иста правила треба да важе за све кориснике, ако већ желите да поставите такво правило да се једино може писати ћирилицом. По мом мишљењу неби требало бити проблема писати латиницом ако су добре намјере. Па знате ли колико има наших људи у иностранству да уопште не знају писати ћирилицом? А ипак се осјећају Србима и поносе се на своје поријекло. Крв није вода.
 
Не кажем наравно да сад сви због њих требају писати латиницом, него мислим да им треба дозволити да пишу,  контактирају, и да подјеле информације овдје на форуму. Мислим да је у реду критиковати латиницу (ко то жели), али није у реду шамарање и вријеђање оних који овдје пишу латиницом. Мислим да је онда боље забранити скроз него спроводити неки "лов на вјештице". Ја имам намјеру да пишем и латиницом и ћирилицом, и надам се да ће то бити у реду као и до сада.

Ван мреже rajo

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 147
 • E-BY14160
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #525 послато: октобар 11, 2015, 02:16:04 пре подне »
Ја се користим рачунарима већ много година, од времена када је једино могуће било писати ошишаном латиницом.
У свакодневном коришћењу рачунара, који ми је основно средство за рад, користим ошишану латиницу, јер сам по том питању традиционалан и тешко ми је да променим навику. А и мислим да је то небитно. Као један од првобораца ИТ-а у овој земљи, иначе не прихватам да ми "новотарци" говоре шта да радим - моја ствар.
На овом форуму сам почео да пишем ћирилицом јер учествујем да бих нешто сазнао, а не да бих истеривао неке своје идеје. Значи, приклонио сам се можда не већинском али сигурно најгласнијем делу чланова.

Мислим да је апсолутно небитно ко како пише, као и шта пише, докле год то има везе са темом овог форума и није увредљиво. Доста глупости написаних ћирилицом прочитах. Лично сам се са доста закључака бившег форумаша слагао, и жао ми је што је отишао. Његова грешка је што је очигледно твтрдоглав и не зна да стане. Мислим да је ипак попио доста увреда и да је то срамота. Долази ми у сећање како је ПИБ отишао са форума, кога сам ја само кратко време "закачио". И он је попио доста отрова овде. А сматрам да је пуно помогао.

Али шта би ми Срби друго него србовали. Како је кренуло, овде ће у догледно време да крене препуцавање између хаплогрупа, када једном одредимо која је дефинитивно словенска добићемо "праве Србе", и тешко онда осталима  :)Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2614
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #526 послато: октобар 11, 2015, 10:12:19 пре подне »
Поштовани форумаши,
на почетку одмах да разрешимо све дилеме - на форуму Порекло није забрањено писати латиницом. Није било и неће ни бити.
Дакле, нико не `протерује` латиницу, ни ошишану, ни подшишану, ни прешишану, а богами ни ону са шишкама.
Наш форум место је где, пре свега, настојимо да дођемо до одговора на разне теме, сучељавањем чињеница, разговором. Лично сам веома задовољан што у највећем броју случајева држимо концентрацију на томе, ма колико се у неким стварима не слагали.
Форумаш I-P109, поред несумњиво добрих и аргументованих дискусија, имао је непрестану потребу да овде држи лекције које веома нагињу ка старчевићанско негирање свега српског. Не улазим у разлоге због чега је тако поступао, тек, као одговарајућу меру, подвлачим ову реч, изрекао сам му опомену и, опет као меру, која је изнуђена његовим упорним провоцирањем, пребацио његове постове из латинице у ћирилицу.
Напомињем да у том пребацивању из једног у друго писмо, није било никаквих измена у садржини објава. Штавише, испоштовано је чак и болдовање појединих речи.
И, видели сте његову реакцију. Човек се повукао због ћирилице. Веома интересантно. Није се повукао кад се овде стварно непримерено лицитирало његовим идентитетом, није одлучио да оде кад му је упућена гомила увреда, али га је ујело за срце кад је видео своје објаве на ћирилици. Коју, колико смо могли да видимо, уредно чита. Ако је то најгоре што је на овом форуму доживео, онда стварно и нема разлога да жалимо за његовим одласком.
На крају, неколико речи о ћирилици. Овај форум је једно од ретких места на интернету где се већински користи званично српско писмо. На то сви треба да будемо поносни. Такође, треба да будемо поносни и због става највећег броја форумаша да је ово форум отворен за све без обзира на веру и нацију (ево, малопре смо управо одобрили регистрацију једног форумаша са надимком Хрвоје). Ово је, дакле, форум на којем је, да се вратимо на почетак, дозвољено писати латиницом. Али, ово је и форум на којем задржавамо право да опоменемо па и употребимо одговарајуће мере и то само онда кад проценимо да поступци учесника у расправи вређају основни предзнак овог форума - српски предзнак.
Хвала на разумевању.

« Последња измена: октобар 11, 2015, 10:30:31 пре подне админ »

Sasa123

 • Гост
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #527 послато: октобар 11, 2015, 10:55:11 пре подне »
Лепеничанине, у праву си и имаш добре предлоге. Додао бих пошто је генетика у питању да би требала да се отвори и тема Р1б запад и да се размотри и наш допринос у етногенези српског народа на овим просторима иако је нас мало тестираних на овом пројекту. Можда и у тој теми буде провокација са ове стране преко Дрине и Лима или Барске надбискупије али ту треба стварно игнорисати змијске коментаре. Текст о Ћоћићима уваженог шефа овог пројекта г.Јерковића би морао да се нађе на тој страници као путоказ. Занимљиво је ово око старости насеља Врбовац у смедеревском крају...

На мрежи vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #528 послато: октобар 11, 2015, 12:13:34 поподне »
Мислим да у конкретном случају није био проблем само у томе што се дотични користио латиничним писмом, чак мислим да би му се то без икаквих проблема толерисало, али је проблем у његовим очигледним намерама да негира све што је српско, некада на врло перфидан начин, а понекад и на безобразан начин. Просто сам стекао утисак да у сваком његовом коментару провејава доза провокације и неке идеје које су препознатљиве и чији су корени у идеји негирања свега што је српско, поготово у Црној Гори, и за које знамо где су поникли. Свако има право да изнесе супротно мишљење од оног које се појави на форуму, уосталом форум зато и служи, али треба имати меру чак и када су ваши ставови у потпуности супростављени, јер то некада зна да добије израз безобразлука, а дотични очигледно није умео да сакрије своје очигледно србомрзачке старчевићке идеје. 

Sasa123

 • Гост
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #529 послато: октобар 11, 2015, 12:50:21 поподне »
Управо тако, "војинена"сви су се одмах ухватили ћирилице а то није поента. Тужно је за његове претке ако је човек стварно Дробњак, али шта ми ту можемо. Он као припадник И хаплогрупе па неће да буде Србин и то је његово право, као што је и ми са германским хаплотипом хоћемо да будемо Срби и то је наше право. Опасност се крије у томе да он ако је Србин из Црне Горе помисли да му искривљено тумачење те његове хаплогрупе буде повод да потврди тезу о српској хегемонији и великосрпском национализму којом су их затровали и сада имамо овакве његове опаске. Он не види да је следбеник идеологије Секуле Дрљевића, Ђиласа, цара Дукљана итд.

sadzo59

 • Гост
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #530 послато: октобар 11, 2015, 02:13:32 поподне »
Поштовани
Ефекат дезинформације и провокације је постигнут. Заустављен је ток портала, дошло је до поделе у ставовима, ушли смо у осветнички начин приласка стварима. Хоћемо да нешто једнострано укинемо, људи, не може !!
Један од лакших начина када нам се учини неко зло је, да их ,,посијечемо,, и да им, пасјацима,  вратимо за све. Да им забранимо да причају, да дишу, да пишу.
Сви смо свесни да би се нама, у обрнутом случају, све то учињело.
Е, драги моји, ту је та битна разлика и наша победничка формула.
Мало напреднији начин решавања проблема је да научиш да живиш са фукаром, ту, крај тебе. Аргументованим и конкретним ставовима, без обзира на бочне ударе и провокације и не обазирући се у смислу оптерећења, већ само имати добру иноформативну логистику држати свој правац и правац истине. Чуј их, евидентирај, уклопи у систем свог рада....и ради!
Замислите, Небо, Војинена, Невски...колико снаге и истине извире из Ваших коментара и рада на проблематици око које смо сви окупљени. Па, која је то сила у лику једног човека или коментара која то може да сруши, нека пише писмом Јупитера !
Поштовани
Возимо се у једном возу, немојте да нам сметају и неки што се возе са нама. Нека имају свој став, па и грдан , мерак ће нам бити да им докажемо да су наши аргументи јачи, толико јаки да и њихово супростављање истини неће спречити да ми идемо у правцу, једином правцу, правцу истине, ка  расветљавању нашег порекла, нашој великој историји.

Сретан рад

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7844
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #531 послато: октобар 12, 2015, 07:10:42 поподне »
ОВО АMICUS-ОВО РЕАГОВАЊЕ СЕ ОДНОСИ НА ОБЈАВЕ КОЈЕ ЈЕ ПОСТАВИО ИЗВЕСНИ ХРВОЈЕ, А КОЈЕ СМО ПРЕМЕСТИЛИ НА: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1007.0
ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ.

Мислим да је најбоље ставити надаље овакве конструкције о свехрватском пореклу већине нас у категорију "ignore" и вратити се теми "Српски ДНК дан", ако има још неко нешто да прокоментарише о хаплотипу људи тестираних тог дана.

До 26. стране могао сам уредно да пратим развој истраживања за свих 60 тестираних особа, након тога скренуло се у ћорсокак који уопште нема везе ни са тестирањем ни са темом, а што се мене тиче ни са форумом. Овај форум је познат по писмености својих корисника, по уредности и прегледности њихових постова, по њиховом озбиљном понашању и приступу свакој расправи. Не дозволимо да било ко то сад нарушава, тема сама по себи захтева апсолутну пажњу, а последње три-четири стране нарушиле су ту пажњу тотално.
« Последња измена: октобар 12, 2015, 11:11:08 поподне админ »

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2614
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #532 послато: октобар 12, 2015, 08:35:38 поподне »
Поштовани форумаши, слажем се. Преместићемо објаве које је постављао Хрвоје и дискусију на посебну тему. Ако се слажете, та тема би могла да носи назив `Беспућа повијесне збиљности`. Да ли се слажете?

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8499
 • I2a S17250 A1328
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #533 послато: октобар 12, 2015, 08:49:43 поподне »
Поштовани форумаши, слажем се. Преместићемо објаве које је постављао Хрвоје и дискусију на посебну тему. Ако се слажете, та тема би могла да носи назив `Беспућа повијесне збиљности`. Да ли се слажете?

Имамо још једну изворно српску (или можда бјелохрватску) милозвучну реч за оваква беспућа: вукој..ине  :)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 585
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #534 послато: октобар 12, 2015, 09:03:14 поподне »
Поштовани форумаши, слажем се. Преместићемо објаве које је постављао Хрвоје и дискусију на посебну тему. Ако се слажете, та тема би могла да носи назив `Беспућа повијесне збиљности`. Да ли се слажете?
Слажем се.

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2614
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #535 послато: октобар 12, 2015, 10:59:25 поподне »
Хрвојеве објаве су пребачене на тему Беспућа повијесне збиљности. Тамо су пребачене и дискусије свих форумаша који су реаговали на његове објаве. Извињавам се свима, али мислим да је овако најбоље. Надам се да не требам посебно објашњавати наслов нове, такоређи Хрвојеве теме...
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1007.0
« Последња измена: октобар 12, 2015, 11:04:52 поподне админ »

Sasa123

 • Гост
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #536 послато: октобар 13, 2015, 09:25:08 поподне »
Алексеју која си ти ХГ? Што је Лепеничанин и твоју ХГ ставио у германску у оном разговору са Јерковићем? Тебе морам такоође да похвалим што дајеш предност области под Осоговским планинама у истраживању и предању које те води из те области ка Пчињи и Врању. Ко ти је пренео предање о претку Стојици деда или прадеда? Изгледа да и ти Саси нису били нека јединствена ХГ већ су се састојали од више различитих ХГ севера Европе.

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 516
 • I2-Y56203
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #537 послато: октобар 15, 2015, 02:50:18 поподне »
Поздрав...
Подржавам предлог да се вратимо на основну тему Српски ДНК дан, и да се убудуће избегавају дискусије које скрећу са главне теме.
Ево да ја поставим једно питање овде, па да можда неки од људи који се разумеју боље одговоре. Мени најближи на пројекту је Краљевић из Мокрог код Широког Бријега. Разликујемо се на само једном маркеру од 20 упоредивих. У недоумици сам око тога какви су ти упоредиви маркери између нас, брзо или споромутирајући и какво је њихово значење. Гледао сам неке дробњачке хаплотипове, који се на 37 маркера разликују на пример на 4 маркера. Са освртом на све то, колико би ми могли бити удаљени, угрубо речено. Још једна ствар ме занима. На теми Буњевачки кластер, Синиша је написао да су тај Краљевић и један Ерлић најближи модалном хаплотипу. Ако сам добро разумео, модални хаплотип је нека пројекција како је изгледао хаплотип на почетку од кога су сви остали настали током времена. Мене занима, како је могуће да су неки појединци удаљени са по 4-5-6-7 маркера разлике од модалног хаплотипа, а неки су ето остали јако блиски модалном хаплотипу. Да ли то значи да се мутације једноставно у некој лози не дешавају тако често? И како се све ово одражава на процењивање старости заједничког претка...

Ван мреже Gasevic

 • Гост
 • *
 • Поруке: 13
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #538 послато: новембар 15, 2015, 04:40:19 поподне »
Mozda ce nekog zanimati ovaj ruski sajt,linkovani clanak obradjuje juzne Slovene.
http://xn--c1acc6aafa1c.xn--p1ai/?page_id=5590

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9707
Одг: Српски ДНК дан
« Одговор #539 послато: новембар 15, 2015, 06:06:36 поподне »
Mozda ce nekog zanimati ovaj ruski sajt,linkovani clanak obradjuje juzne Slovene.
http://xn--c1acc6aafa1c.xn--p1ai/?page_id=5590

Занимљиве карте. Колико сам схватио, Срби су по Y-DNA најближи Македонцима, што је негде и логично.