Од турског, Качмор има само коријен kaç – 'бег'. Други дио ријечи (mor) не постоји у турском језику.
Реч
mor постоји у неким туркијским језицима (отомански, азербејџански, туркменски, Ногај, карачајско-балкарски итд) и значи
пурпурна, љубичаста боја. Њена етимологија није баш најсигурнија, доводи се у везу са старо-грчким
μόρον (црни дуд), јерменским
mor (купине, малине, дивље јагоде) и италијанским
moro (црни дуд). Али мислим да ово нема неке везе са Качмором.
Оно што мени пада на памет су две опције за овај топоним.
Прва би била да ова реч има турску етимологију, баш како је и Лома написао, од прото-турског глагола
kač- чији су деривати у инфинитиву рецимо у огуским језицима
qaçmaq, kaçmak. или у кипчачко-куманским
qaçmaq (кримско-татарски),
qaçarğa (карачајско-балкарски) итд. Како је мађарски Каћмор доста рано поменут у изворима (1388. у облику Kachmar) онда би требало иксључити огуске језике. Оно што мења ствар, је забележено присуство Кумана у мађарском Каћмору, тако да би онда ово могло да се тумачи као нека куманска реч. За везу Бихора и Кумана, видим да је граница жупе била Куманичка клисуре, а ако се добро сећам, Зор је нешто писао о вези Полимља и Кумана

па може да допише коју реч на ову тему.
Друга опција би била келтска етимологија, а преко везе са насељем
Каћ код Новог Сада. Каћ се први пут помиње 1232. и сматра се да му се име изводи од келтске речи
Katy са значењем 'насип'. Један од записа у изворима мађарског Каћмора је
Kathymar, па би овај други део речи
mar могао да се изведе од прото-келтске речи
māros ('велики'). Тако би цела сложенича значила "велики насип". Ово има неке логике ако се зна да се Каћмор налази између пешчаних спрудова Дунава и Тисе.
Ја сам лично за прву етимологију, првествено због првог записа Kachmar из 1388. и присуства Кумана у овом месту.