Грешка! Нема никакве самоувјерености, а сам си написао на крају пасуса: "Što ne znači da raznolikosti nije moglo biti." На то сам и мислио кад сам написао "углавном су били генетички хетерогени". У сваком случају и у то вријеме је било преласка у друга мјеста, призећивања, бјежања итд, или мислиш да су то људи измислили у задњих 300 година?
Што се тиче науке, нико није рекао да се не прихватају њени закључци. Међутим имамо право на одређене сумње код њиховог доношења, а ако ниси пристрасан и искључив, сложићеш се.
С тим у вези превише се кунеш у Храбака и његову интерпретацију, као и вјероватно многих других истарживача који су морамо признати махом југословенска школа. Очигледан је њихов труд да на све могуће начине затру или макар умање српску, а истакне неку (В)влашку, богумилску, добрих бошњана и сличну причу. Статусни власи су друга прича.
Код Влаховића у то вријеме су забиљежена махом старословенска имена попут Драгиша, Вукач, Љубоје, Радосав, Вукосал и бројна друга. То нису имена која воде поријекло са југа Балкана, односно Цинцара. Ако су Гугуљан и Бобоје поријеклом са југа, а Один? из Скандинавије, онда је и у вријеме пописа катун Влаховића био хетероген. Ипак мислим да су се и тада као и данас нека имена давала да буду атрактивна (Гугуљан, Бобоје – Итан, Касандра), а већином у складу са наслијеђем (Драгиша, Радосав – Здравко, Бранко).
Сва суштина мог става је да се код појединих истраживача средњовјековног становништва Херцеговине приступило, као да су то неки тајанствени, загонетни народи, а не обични људи који су се борили и живјели у том феудалном добу. То се може пратити по власима Бобанима. Досељавања је било и биће. Да ли се први у Херцеговину доселио Остоја Влаховић, или његов отац, ђед, прађед, то је друго питање.
Ја сам управо из ових крајева што ме држи мало ближе овој причи. Уз познавање генаологије, генетике, етнологије овдашњег становништва и примјену историје, архивских записа, теренског рада и османских пописа који нису били доступни бројним истраживачима, сматрам да имам макар неко право да расправљам о овоме.
Написао сам Биоска је највјероватније Убоскао, али и та твоја конструкција може а и не мора бити тачна. Зависно како ко интерпретира. Превод би отприлике био „Бијоска друго име Влаховићи“, или „Бијоска такође познат као Влаховићи“. То може да се тумачи на оба начина. Назив Бијоска је свакако најсличније мјесту Убоско које се ту на самој граници Бурмаза и Влаховића налази. Ни границе нису међом, или оградом ограђене, зар не? Видиш да си искључив.
Што се тиче Синобада, ни једним постом се није трудио да оспори поријекло Влаховића са југа, него хоће да дискутује. А моја примједба њему је та што набацује пуно тема и брзо доноси закључке.
На крају, сложио се ти са овим, или не, мене не занима. Не треба бити пристрасан. Свакако, спусти лоптиу и смири страсти. Имаш право на мишљење, али имамо и ми други. Ниси ти никакав ауторитет, као што нисам ни ја.