А, чисто оно - занима ме:
Небојша, ја сам своју теорију о доласку Новљана у област Дробњака већ пар пута изнео, а занима ме твоје виђење, јер си помињао рани и развијени средњи век, досељење Словена на Балкан, итд. Кад, по теби, пада досељење носилаца И1 П109 (Нормани, Дробњаци, Новљани, шта год) у област где су се срели с Кричима?
Могу само да доносим закључке на основу оних чињеница које поседујемо. Ако пођемо од тога да су пореклом Нормани и да долазе на Балкан у 11. веку, свакако после тога. Питање је колико после.
Према сопственом предању, Дробњаци на садашњу територију долазе из Босне, преко области Бањана, што значи да је могло проћи још неколико година, или неколико десетина година док су "прешли" тај пут од Драча до Босне.
Све ово нас на неки начин приближава том фамозном 13. веку, када је већ дошло до разграничавања између Дробњака и Крича. Значи први сусрет Новљана и Крича се могао десити у току 12. века(?)
Да ли су на том простору пре Новљана живели Срби, Словени, наравно да јесу. Да ли међу њима било припадника I2a, врло вероватно. Оно што не знамо је то да ли постоји континуитет I2a на том простору. Такође, иако има доста староседелачке I2a на простору ЦГ, добар део је доселио нешто касније, из Херцеговине, тј. средњовековне Босне, што и данас видимо кроз генетику (исти хаплотипови у Катунској нахији и код Хрвата из зап. Херцеговине).
Мислим да баш код Озринића постоји предање о поркелу из БиХ. Исто је и код неких других племена, верујем да си упућенији у то од мене.
Не знам да ли сам успео да одговорим на твоје питање.

Колико сам схватио, ти верујеш да је до контакта између Новљана и Крича дошло доста касније?