Већу разноврсност у Старој Рашкој доказују и најновије SNP и STR анализе фамилија са славом Св.Јован, о којима је било речи (Лазаревића-Биорца из Кусовца код Кнића и Трифуновића из Беоца код Рашке, пореклом са Косова): https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=4782.msg205823#msg205823 Већ је сада, и без WGS тестова, сасвим јасно да се ради о два генетички давно развојена рода са истом славом, чија међусобна генетичка старост датира највероватније још из раног средњег века, због ретке вредности на DYS459=9-10 која карактерише један огранак Јовањштака, и још ређе DYS459=7-9, која карактерише други огранак којем припадају Трифуновићи и Јелићи из моравичког краја.
Од раније је утврђено да род Никшића није пореклом из Херцеговине (или боље речено из Захумља, пошто старост нашег рода далеко превазилази прву појаву регионалног појма Херцеговина), и да је наше порекло у Старој Рашкој области, тачније у Бихору.
Четврти род који нема ни генетичких ни традиционалних повезница са Захумљем јесу бројне фамилије са славом Св. Јелисеј, које се искључиво јављају на простору Старог Влаха и у данашњој Рашкој (а опет је то све Стара Рашка област).
Пети род су сјенички Стевањштаци, којима су блиски Ствањштаци у Бос. Крајини (и овде недостаје веза са Захумљем).
Шести род је са славом Лазарева Субота, чији један од огранака из колубарске области се доводи у везу са Лазаревштацима из околине Гацка, због наводног предања, иако генетичких повезница са тамошњим бројним тестираним Лазаревштацима такође нема и сва је прилика да ће се са тестирањем родова из сјеничко-пештерске области и Бихора утврдити и даље порекло ове породице, о чему сам већ доста писао (Балшићи и Дугалићи су већ потврђени као припадници PH908, док остали нису тестирани, да се ради о старорашким фамилијама докази су њиховемикро дистрибуције, староседелачки статуси и чињеница да нико од њих нема предање о пореклу из Херцеговине, у књизи од Д.Корићанца Надибар II се у то свако може уверити).
Заборавио сам поменути и седми генетички Y52621 род, репрезентују га STR и SNP резултати
Миливојевића из Јарменоваца код Тополе, слава
Ђурђиц, са предањем о пореклу "од Сјенице". Нисам сигуран шта је све Миливојевић поручивао у Берлину, али битно је истаћи позитиван резултат на Y52621 и чини ми се да је испао негативан на никшићки FT190799. Дошао сам до узорка
Кизића из Доњег Петрича код Клине, који је смештен у грани PH908>FT16449, не знам тачно због чега, јер судећи по хаплотиповима рекло би се да је исти род са Миливојевићем. Имају само 2. разлике на маркерима и заједничку карактеристичну вредност DYS19=17. Осим тога, и слава им је иста,
Ђурђиц.
Успешно сам анимирао и тестираног
Бараћа са КиМ за SNP тестирање (чији STR резултат још увек није јаван), па ће ово бити прво циљано тестирање неког
Никољштака на Y52621. Има потпуно поклапање 23/23 са тестираним Бараћем из Лековине код Бијелог Поља. Према речима тестираног, Бараћи су даљим пореклом са Рогозне. Осим повишене вредности на маркеру DYS389=14-32 код обојице Бараћа, могло би се рећи да су им остале вредности модалне за Y52621.
Трећи нови кандидат којег ћемо испитати на Y52621 је
Калајџић из Горњег Драгачева, село Милатовићи код Лучана, слава
Аранђеловдан. Из литературе сазнајемо да су староседеоци у Милатовићима. Постоји могућност да су можда чак и Никшићи FT190799+, јер дели исту славу са Новитовићима из Добрача код Ариља, а и имају поклапања на 19/23 маркера. Уколико би се догодило да је Калајџић FT190799+, то би било још једно феноменално откриће, али прво идемо на Y52621, чије тестирање спонзорише
Дејан Вукићевић из Чачка.Четврти кандидат је
Ћендић из Губереваца код Лучана, са славом
Мратиндан. По предању које је 1908. године записао Коста Јовановић, Ћендићи су дошли у Губеревце из Старе Србије, крајем прве половине 18. века. Разлог провере Ћендића на Y52621 јесте близак хаплотип са фамилијама које славе
Св. Јелисеја,
Поповићима из ивањичког и нововарошког краја и
Зимоњићима код Ариља, са којима дели и неколико карактеристичних вредности. Као што је познато, Јелисејевштаци су испали позитивни на Y52621.
Дошао сам и до узорка
Неофитовића из околине Лазаревца, који славу
Ђурђевдан и специфичан хаплотип дели са родом
Маслака/Маслаковића из Црвског код Сјенице и њиховим огранцима у Топлици. Као што знамо, реч је о још једном старом бихорском роду. Не верујем да је близак са нашим Новитовићима у Добрачама код Ариља FT190799*, али ћемо свакако и ово проверити уколико буде Y52621+. Иако Неофитовић у овом кругу нових кандидата, има по мом мишљењу најмање шансе за тако нешто, највише због 570=17 која је некарактеристична за Y52621 родове, можда ће његов узорак у YSEQ-у некоме касније значити за даља тестирања.