Тестирани је Дурај из Малакастра, и пошто је из гране FGC22052 он би могао и да спусти (не пуно) и да повећа (више) старост, у зависности од броја новела. Тренутна математичка старост гране FGC22052 је 1004 године, а гране FGC22061 је 793 године, али се обе воде као 1100 година старе због великог броја новела гране Y58427, који гурају старост на горе, и то је једини разлог зашто је цифра за све 1100, то не тврдим ја, него Yfull када отворите рачунице за ове гране..
Писао сам јуче Yfull-у око гране Y388538, они су грешком заборавили да ураде рачун за њу, па су исправили. Оно што је мени занимљиво је да су повећали број новела са 6 на 7, тј додат је вероватно баш овај снип Y388538, који је из хомологне регије, у њихове новеле и рачуницу, па је FGC22045 на 1216 TMRCA. Ово је питање за драјвера и остале који су упућенији у науку - да ли он припада и CombBED регији која се користи за рачунање старости? Ево, нпр FGC22052 је исто из хомологне, али за њега стоји да је и CombBED, код овог не могу да утврдим.
Писали смо о овоме пре коју годину, ово је статистички модел који за TMRCA користи аритметичку средину, са одређеним модификацијама у неким случајевима, да не гњавим детаљима. Као такав, неопходно је да има велики број - причамо о минимум 100 - довољно разноврсних узорака, који могу да испеглају све екстреме. У случају ових четрдесетак узорака, пар таквих екстрема, а овде их има, вам помере старост за коју стотину година без проблема. Ако још узмемо да не можемо да посматрамо настанак снипова као линеаран - имамо рецимо једног тестираног који има једну новелу испод FGC22061, и другог који има 14, дакле малтене једну и више по свакој генерацији - како ту може неко дефинитивно да тврди да је нешто могуће или није у распону од неколико стотина година, мени није јасно. Ајде да поставим овако - играју две екипе, од којих ће једна да победи у девет од десет утакмица, али тренутно не знамо која се од тих утакмица игра, па не можемо ни да будемо сигурни у резултат.
Укратко, овде је прича о вероватноћама, не о могућностима, и не бих никоме препоручио да узима померања старости на Yfull-у као догму. Ја немам неко мишљење, нити преференцију, за мене је сувише шума у целој причи, али сам мишљења да теорије треба да се повезују подједнако са историјским контекстом, без преоптерећивања са TMRCA. Гледајте Confidence Interval и распон година у њему, то је најбоља смерница, и на основу њега развијајте потенцијална решења која се географски и историјски уклапају, па шта вам има више смисла са те стране нека преломи где ће ваш став ићи.