Ево одговора аутора књиге, преко мејла смо контактирали! Били сте у праву да није тестиран, ја се извињавам такође, нисам могао знати, али остаје варијанта да је И1 и да постоји и та друга грана Ј2 која слави исту славу, тако сам нешто и напоменуо у горњим коментарима да је могуће! Хвала свима на укључивању. Поздрав
"Прије него што напишем моје виђење ситуације у овом конкретном примјеру потомака Дробњака из области Рашке и Косова који славе Усековање главе Св. Јована Крститеља, напоменуо бих да је прво издање моје књиге "Племе Дробњаци" из 2025. донијело списак од око 715 презимена потомака Дробњака (разврстаних у оквиру 30-так стародробњачких, стариначких као и усељеничких братстава и родовских група), а да најновија верзија на сајту тренутно има око 1.000 презимена (са око 50-так братстава). Наравно, ово је рад у континуитету, и стално долазимо до нових сазнања, и то не само путем тестирања... Мени као аутору који покушавам да сагледам најстарију и готово недокументовану дробњачку прошлост и миграције, ова сазнања су од велике важности, јер ми помажу што бољој унакрсној реконструкцији и сагледавању прошлости. Зато сам и даље посвећен продубљивању овог списка и у квантитативном, а посебно у квалитативном смислу.
Сви подаци су јавно објављени, како би што више људи могло да и само пронађе своје претке, анализира сроднике, уочи неправилности, пошаље ми сугестије, исправке, као и да ме лично обавјештава о породичним предањима и новим тестовима. Наравно, пратим и шта СДНКП објављује... У првом издању књиге, сам направио погрешку у смислу да нисам на списку показао разлику између тестираних презимена наспрам презимена која су преузета из етнографске литературе. На сајту је то исправљено, као што ће бити урађено и у будућим издањима књиге "Племе Дробњаци". Презимена за која је урађен барем неки вид генетичког теста су сада подвучена. Да би се презиме нашло на списку, не мора нужно бити да је већ урађен Y-ДНК тест, али је у том случају потребно недвосмислено породично предање, или помен презимена у етнографској литератури, или сродство са тестираним потомком које јасно упућује на поријекло од Дробњака.
Што се тиче Лепосавића и Новог Пазара, уочио сам да имамо двије групе потомака Дробњака са славом Усековање главе Св. Јована Крститеља. Једну чине родови поријеклом са Крчмара на Рогозни и они су махом идентификовани као (Старинци) (Кујунџићи и Милашиновићи) хг. J2a-Z6055>Y14439. Другу групу родова чине стародробњачка презимена (хг. I1-P109>FGC22045>FGC22061) која су директно дошла са дробњачких Језера, а не преко Васојевића за разлику од ове прве групе, и они би могли бити огранак Милошевића: Дробњаци, Вучковићи, Кожовићи, Милосављевићи из Пасјег Потока, Трстеника, Врболазима и Требића... Важна је напомена да се у овој групи презимена јавља један потврђени I1 Кожовић.
Свако добро желим.
А. Јакшић"