Има смисла да се ради тестирање на све SNPе који су испод L241 али је проблем што је то скупо. Јефтиније је ако радиш појединачне SNPе код YSEQ него код FTDNA али питање је који од поменутих су код YSEQ уопште доступни за тестирање. Можда ти у том смислу овај пост значи нешто: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1058.msg55917#msg55917
Није ми најјасније твоје питање али могу да кажем да ако са неком особом имаш ближе поклапање STR вредности у односу на неког другог, онда је свакако већа вероватноћа да са том особом имаш скоријег заједничког претка. Па је тако заједнички предак тебе и Вукића можда живео пре 1500 година. При чему је то сасвим произвољан број, није заснован на неком прорачуну или сл.
Бане, хвала ти на одговору.
Обратио сам се на Yseq да би можда укључили поменута СНП теста у Е1б-в13 панел, па сам довио одговор да се ради о приватним СНП-јевима а не о групним и због тога нису у панелу али дали су ми понуду да их одрадим за 20 еур (скоро у пола цијене). Сад незнам да ли да то прихватим?? Тих приватних снп-јева има за сад око 10. Да ли су то све будуће нове подгране одмах испод Л241, није ми јасно. Нити за њих нема податка за ТМРЦА. Ако се ради о подгранама са ТМРЦА само од пар стотина година, онда је врло мала могућност да ћу бити позитиван на било коју од њих.
У твом посту са линка видим да поминјеш снп пх4800. Ја сам први који сам био у панелу Е1б-в13 тестиран на пх2180 (негативан), који је сада проширен и на њега. Прегледао сам понуду yseq-a и немају пх4800, нити сам другдје наишао на информацију о његовом постојању (што не знали да не постоји, а можда је пх2180=пх4800?).
Бане, какав би био твој предлог, да ли да прихватим понуду за тест BY5650 (Карић) и BY5675 (Фаррел, са којим имам нешто ближе поклапање од првог) или не? Нешто удаљнији ми је Таћи, који је BY5617. Или је боље сачекати да се из тих привaтних снп-јева најприје формирају групни снп-јеви и онда обавити тест на који од нјих. А новац сад можда радије дати за проширење СТР маркера на 67 одн. Гамма yseq, што би ми можда помогло у каснијем одабиру правог СНП теста?
Што се тиче другог питанја, мислио сам на то ако имају двоје појединаца последњег заједничког претка баш почетника Л241 гране, онда би се због мутација у 4.000 година морао њихов СТР у 37 маркера разликовати нешто више него само у 3-4 маркера. Е сад да ли је могуће да се до данас (4.000 година касније) њихов резултат поново толико зближи због конвергенције, да се чини да је њихова сродност пуно ближа. Мислим да ли је у 4.000 година могућа таква појава или је за нју потребан ипак дужи период? На ФТДНА имам поклапање 33/37 са американцем који нема урађен снп тест за гране испод Е1б-в13 али има Y67. Ако узмемо претпоставку да је и он Л241, да ли је бчискост поклапања прије посљедица стварне блискости или је реч о
конвергенцији. Слична ситуација је са Вукићем.