Поздрав г. Сремчевићу. Некакав смо род сигурно. Једном можда и пронађемо карике. Извињавам се НебоСав-у. Биће да сте ви НебоСаве први "Ераковић" који се тестирао али са другим презименом (не знам којим)...
Претпостављам да сте ви из села Растелица и да сте од Голубовића-Ераковића. Овај приложени линк о Бањанима је исувише штур. Ја имам две књиге о вама из Бањана плус истраживања Сима Ераковића која допуњују те две, тако да сам упознат са ситуацијом. У књизи Петра Пејовића "Озринићи (племе Старе Црне Горе)" Бгд 2004. пронашао сам занимљиве податке о тзв. Брешковцима са Велестова од којих су, изгледа, Ераковићи у Бањанима и у Богмиловићима....
Иначе готово сви балкански ераковићски родови имају некакава предања у вези са Његушима али још увек немогу да установим да ли је реч о изворним предањима или је последица сазнања да постоји могућност да смо плаве крви преко династије Петровић (случај код Сремчевића?), али је отворено питање шта се све дешавало са његушким Хераковићима с обзиром да су оставили име села али не и презиме на Његушима...
Ераковићу, ја сам Вас добронамерно упутио на сајт о Бањанима, не знајући да Ви, колико видим из овог последњег коментара, то одлично знате.
У праву сте, моји преци су се 1889 г. доселили из Бањана у Растелицу, недалеко од Куршумлије. Чукун-деда ми није Голуб него Раде, а презивам се Савићевић, по чукун-чукун деди Сави-Савићу Ераковићу.
Што се тиче "Брешковаца са Велестова" о којима говори Пејовић - тачно је, постоји предање да су Ераковићи у Бањане дошли са Велестова, из Брешковог дола. Наводно, морали су да напусте Велестово због сукоба са Мићуновићима.
Иначе, изгледа да нисам први Ераковић који се тестирао. Овде на форуму је било речи о извесном Ераковићу који је тестиран као Е1б на 23andMe. Ево те поруке.
Цитат:
"Одг: Петровић-Његоши и њихова ДНК
« Одговор #6 послато: Април 10, 2016, 02:53:40 поподне »
Цитат
Цитат: Лука Април 10, 2016, 02:39:02 поподне
Мислим да се мало отишло од теме.У међувремену је Петровић из Дубровника проширио свој тест са 12. на 25. маркера и показало се да се ради о динарик југу.
Мислим да овај Петровић из Дубровника нема никакве везе са Његошем. 
Преко 23andMe се тестирао један човек пореклом од Ераковића. Испао је E1b. Видећемо да како ће се одвијати ситуација када се тестирају још неки родови."
Затим, имамо овде на форуму и тестираног потомка Поповића са Његуша који је Е1б.
Иначе, предање о вези са Петровићима и Поповићима са Његуша постоји у Бањанима. Међутим, постоји и верзија да пореклом јесу са Његуша, али нису у сродству са његушким Хераковићима.
На пример, на видео-снимку (https://www.youtube.com/v/-L1hPJI1Zrg) са скупа Ераковића у Штрпцу, 2012 г., може се чути предање да се (Х)Ерак населио у Његушима, у селу Ераковићи, за време Ивана Црнојевића и да је дошао из Босне. После 1600-г. од Ераковића су се одвојили Петровићи-Његуши и Поповићи, али, наводно, и данас имају предање о заједничком пореклу (посебно важи за Поповиће) и да обавезно међусобно гостују на периодичним скуповима братстава. На снимку се не чује разговетно, али мислим да је један од говорника поздравља Ераковиће у име Поповића.
Колико је ово тачно, видећемо ускоро, са развојем пројекта Порекло, надам се. )
Укратко, у светлу свих досадашњих резултата, морамо имати на уму да још увек немамо репрезентативан узорак Ераковића за озбиљније закључке у погледу порекла Ераковића, као и веза са осталим "рођацима".