Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4581144 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #3620 послато: Мај 13, 2017, 05:40:55 поподне »
Тесторани је из Банатског Карађорђева, претходно Курјак, Удбина.

Потомак је солунских добровољаца из Лике који су 1920. године насељени у Банатско Карађорђево, од бројног рода Ђукића из села Курјак крај Удбине.

По Милану Дивјаку Личком ( "Лички Водац"), Ђукући су досељени у Лику из Васојевића.

Сматра се да су Ђукићи, Кече и Шипке истог порекла и да се јављају под следећим презименима: Аничић, Бојић, Буздум, Даљевић, Ђукић, Јездић, Калуђер, Кеча, Љубичић, Максић, Славуј, Станишић и Шипка.

Историјски подаци индикују да су се Ђукићи доселили у Курјак из Кијева у далматинској Загори.

Стјепан Павличић ("Сеобе и насеља у Лици") их сврстава у книнско-буковичку досељеничку струју која је населила околину Удбине крајем 17 века.
У крајишким попису из 1712. године је пописано 66 кућа Ђукића у селу Курјак, и Павичић констатује да су поред Баста, који су досељени из Косиња и који су чинили преко трећине становништва Средње Горе и Курјака, Ђукићи из книнске струке били бројни и да су држали половину целог насеља.

Дивјак, даље тврди, да се једна грана православних Ђукића из Лике иселила око 1686. године у околину Суботице, као и да су се пре и после окупације Босне од стране Аустрије, око 1878. године, многу куће Ђукића из Курјака и са Удбине иселиле и настаниле у околини Бихаћа (Врело, Рујнице, Глиница), Босанског Петровца (Буковача), Ливна ( Врбица) и Дубице.
Потомака Ђукића из Курјака даље има и околини Нашица и Осијека, који су досељени од Босанске Крупе.

Усмено предање неких исељених Ђукића каже да су пореклом од старе Рашке и да су и Лику доспели у време Стојана Јанковића, преко Херцеговине, Босне и Северне Далмације. У Курјаку је после погрома Срба у Крајини 1995. године остало свега неколико кућа Ђукића.

Милан Карановић, према оној својој подели, породице које славе Марковдан сврстава у староседеоце у Босанској Крајини. Што значи да су, или веома стари на том подручју, или су дошли нешто раније од осталих и то из средње Босне.

По неким особинама их изједначава са Кецманима. Међу њима је наводно било доста оних са плавом коврџавом косом, као и доста риђокосих.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #3621 послато: Мај 14, 2017, 09:58:23 пре подне »
Ima li podataka o haplotipu Karadjordjevica ili N.Djokovica ?

Ван мреже Željko

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 298
  • I1-P109>FGC22061
« Одговор #3622 послато: Мај 14, 2017, 11:40:28 пре подне »
Ima li podataka o haplotipu Karadjordjevica ili N.Djokovica ?
Нема. Само сам чуо нека нагађања, да су Е-V13 а Ђоле I2a Динарик Југ.
Језик је од меса и свашта меље.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5688
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #3623 послато: Мај 14, 2017, 11:59:20 пре подне »
Нема. Само сам чуо нека нагађања, да су Е-V13 а Ђоле I2a Динарик Југ.

Зa Kapaђopђeвићe je вeћa вepoвaтнoћa дa cу oд Гуpeшићи, кojи cу I2a. Ta пpичa дa cу E-V13 je у вeзи њиxoвoг нaвoднoг пopeклa oд Климeнaтa.

Ђoкoвићи jecу I2a, штo je пoкaзao и peзултaт. Имaмo тecтиpaнoг Ђoкoвићa из Jaceнoвa пoљa, poд Oзpинићa.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #3624 послато: Мај 14, 2017, 09:50:15 поподне »
Зa Kapaђopђeвићe je вeћa вepoвaтнoћa дa cу oд Гуpeшићи, кojи cу I2a. Ta пpичa дa cу E-V13 je у вeзи њиxoвoг нaвoднoг пopeклa oд Климeнaтa.

Ђoкoвићи jecу I2a, штo je пoкaзao и peзултaт. Имaмo тecтиpaнoг Ђoкoвићa из Jaceнoвa пoљa, poд Oзpинићa.
Karadjordjevici su I tvrdili da su po predanju od neke stare srpske slovenske pordice, I ja ocekujem I2a.. Drago mi je za Djokovica:) Lepo drustvo , serdar Janko, Z.Misic, Tessa, Djokovic itd...Pitao sam ovo zbog suludih albanskih kampanja da prisvoje znamenite Srbe (Slovene). Stoga genetika je krucijalna u razbijanju takvih suludih kvazi istoricara I "naucnika " .

Ван мреже Одисеј

• Истраживач
  • Поруке: 901
« Одговор #3625 послато: Мај 14, 2017, 10:46:25 поподне »
Чим је Ноле И2а, то аутоматски значи да ту спадају и Срђан, Ђорђе, Марко, Горан и Стефан. С тиме што и Новакова и Горанова жена чекају близанце (Горан има двије велике кћерке, колико знам), па је могуће да зимус српски етнички корпус добије још 4 јужна динарика. :D

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #3626 послато: Мај 14, 2017, 10:50:51 поподне »
Чим је Ноле И2а, то аутоматски значи да ту спадају и Срђан, Ђорђе, Марко, Горан и Стефан. С тиме што и Новакова и Горанова жена чекају близанце (Горан има двије велике кћерке, колико знам), па је могуће да зимус српски етнички корпус добије још 4 јужна динарика. :D
Goran nema dece, sada će hvala Bogu postati otac posle mnogo godina čekanja i pokušaja.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3627 послато: Мај 15, 2017, 12:19:53 поподне »
Узелац, Никољдан, Марићка, Приједор, хаплогрупа I2a

Marker   DYS393   DYS390   DYS19**   DYS391   DYS385   DYS426   DYS388   DYS439   DYS389I   DYS392   DYS389II***
Value   13   24   16   11   14-15   11   13   13   13   11   30

Узелац још није убачен, да ли је резултат из јавне базе?

симо

• Гост
« Одговор #3628 послато: Мај 17, 2017, 09:58:45 поподне »
Стојичић, Јовањдан, Славник, Бојник/СРБ

Припада хаплогрупи I2-CTS10228, без пуних и ближих поклапања. Од карактеристичнијих вриједности, 385аб=14-16, 549=12. По изјави смаог тестираног "седам породица се доселило у село Славник око 1880 а дошли су или из места Клисура близу Власотиначког језера или села Црвена Јабука, које је на самој граници са Бугарском."

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #3629 послато: Мај 18, 2017, 08:48:14 пре подне »
Nisam siguran gde bih postavio ovo pitanje stoga cu ovde. Dakle, pogledah kod Hrvata procente x hromozoma , dakle koliko ja razumem radi se o zenskoj poulaciji ( apsolutno nisam siguran kako to funkcionise ), uglavnom dominiraju tipovi poput H , J , E . Posto je to meni sve poprilicno nejasno, Po tome ispada da su Hrvatice vrlo egzoticnog poreklo, ili mi nesto promice ili se u slucaju x koriste druge oznake , ne bih znao , pa neko od bolje upucenih neka kaze :)

Ван мреже Sergio

• Памтиша
  • Поруке: 1865
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
« Одговор #3630 послато: Мај 18, 2017, 12:01:37 поподне »
Nisam siguran gde bih postavio ovo pitanje stoga cu ovde. Dakle, pogledah kod Hrvata procente x hromozoma , dakle koliko ja razumem radi se o zenskoj poulaciji ( apsolutno nisam siguran kako to funkcionise ), uglavnom dominiraju tipovi poput H , J , E . Posto je to meni sve poprilicno nejasno, Po tome ispada da su Hrvatice vrlo egzoticnog poreklo, ili mi nesto promice ili se u slucaju x koriste druge oznake , ne bih znao , pa neko od bolje upucenih neka kaze :)

Неке најосновније ствари о женским хаплогрупама можеш наћи на eupedia.com .
Линк:
http://www.eupedia.com/europe/european_mtdna_haplogroups_frequency.shtml

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2897
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #3631 послато: Мај 19, 2017, 03:43:22 поподне »
Караџић, Аранђеловдан, Петњица, Шавник

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Са раније тестираним Караџићем из Палежа разликује се на само 1 од 23 маркера (458), па је јасно да се ради о блиским сродницима. О Караџићима је раније детаљно писано, па мислим да нема потребе поново писати.

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #3632 послато: Мај 19, 2017, 03:49:37 поподне »
Кричка, Никољдан, Братишковци, Скрадин

Припада хаплогрупи J2b1-M205. Уклапа се у потпуности у род Крича, нема неких неуобичајених вредности. Вероватно ће Небојша и Петар имати нешто више да кажу о пореклу тестираног.

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #3633 послато: Мај 19, 2017, 04:17:48 поподне »
Тадић, Јовањдан, Дрлаче, Љубовија

Припада хаплогрупи E-V13>Z5017. Нема претерано блиских хаплотипова, али дели неке карактеристичне вредности са Селмановићем, па може бити да припада некој подграни испод Z16988 која је блиска Климентима. Према породичном предању Тадићи су досељени из Смријечна (Пива).
« Последња измена: Мај 19, 2017, 04:25:45 поподне Црна Гуја »

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • Поруке: 980
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #3634 послато: Мај 19, 2017, 04:26:29 поподне »
Тадић, Јовањдан, Дрлаче, Љубовија

Припада хаплогрупи E-V13>Z5017. Нема претерано блиских хаплотипова, али дели неке карактеристичне вредности са Селмановићем, па може бити да припада некој подграни испод Z16988 која је блиска Климентима. Према породичној
традицији Тадићи су досељени из Смријечна (Пива).

Да ли знаш да ли је тест радио код FTDNA?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3635 послато: Мај 19, 2017, 04:32:51 поподне »
Караџић, Аранђеловдан, Петњица, Шавник

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Са раније тестираним Караџићем из Палежа разликује се на само 1 од 23 маркера (458), па је јасно да се ради о блиским сродницима. О Караџићима је раније детаљно писано, па мислим да нема потребе поново писати.

Припада хаплогрупи J2b1-M205. Уклапа се у потпуности у род Крича, нема неких неуобичајених вредности. Вероватно ће Небојша и Петар имати нешто више да кажу о пореклу тестираног.

Стигле две потврде, Караџићи и Кричке. По мени, овде је било све јасно и није било потребе тестирати још родова, али увек је добро имати потврду. ;)

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 4551
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #3636 послато: Мај 19, 2017, 04:33:32 поподне »
Да ли знаш да ли је тест радио код FTDNA?
Да, код њих.

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #3637 послато: Мај 19, 2017, 04:42:17 поподне »
Хаџић, Никољдан, Лозовик, Велика Плана

Припада хаплогрупи Е-V13. Нема претерано блиских поклапања на Пројекту. Тестирани је оставио следеће податке о пореклу:

"Родоначелник Хаџића је Илија Распоповић, његови синови су се такође презивали Распоповићи или Илићи, а његови унуци су 1857. преузели презиме Хаџић, јер је Илија био хаџија тј. ишао је на хаџилук. Имали су родбину у Старом Селу. Нашао сам такође да Хаџићи потичу од староселских Радоњића и Распоповића који су по предању дошли средином 18. века у Аџибеговац из Пиве у Црној Гори."

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #3638 послато: Мај 19, 2017, 05:03:16 поподне »
Игњатовић, Никољдан, Камбелевац, Бабушница

Припада хаплогрупи I2-CTS10228. Најближи му је Грубић из општег рода, разликују се на само 1 од 16 упоредивих маркера, а следе Бојић и Ђорђевић (2/17). Није оставио детаљније податке о пореклу.

Ван мреже Βασιλεία Ῥωμαίων

• Шегрт
  • Поруке: 100
« Одговор #3639 послато: Мај 19, 2017, 06:49:17 поподне »

Хвала, Милане.

Кричка је тестиран из кричког фонда како бисмо потврдили везу са тестираним Кричком из Крички код Дрниша (потпуно поклапање, с тим што је први тестиран преко FTDNA на 12 маркера). Податке о крајишким Кричима и самим тим о далматинским Кричкама почели смо скупљати на једном мјесту: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2072.0

Што се тиче самих резултата, рекао бих да има карактеристичне вриједности на маркерима 385b=18, 458=15, 576=19 и 570=18, што га приближава углавном родовима који су поријеклом из Потарја и Полимља или имају предање о поријеклу из тих крајева.
Кричке имају најближа поклапања са Марковићима из Крупица код Пљеваља (Крупице су средиште кричке племенске територије), Радовићима из Булога код Сарајева (по предању од Колашина) и Чамџићима из Црљеница код Пљеваља (по предању од Колашина). Од крајишких родова, чини ми се да је најближи мојим Демићима (управо по поменутим вриједностима).
« Последња измена: Мај 23, 2017, 01:16:12 поподне Amicus »