Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4619132 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #3120 послато: Фебруар 13, 2017, 08:33:12 поподне »

Ван мреже ...

• Познавалац
  • Поруке: 540
« Одговор #3121 послато: Фебруар 13, 2017, 09:11:29 поподне »
Петковић, најстарији предак (Петко) рођен крајем 18. века у селу Горњи Рињ (Бела Паланка), хаплогрупа I2a Dinaric

I-P37: 13   24   16   11   14-16   11   13   13   13   11   30

Становништво села Г. Рињ углавном чине староседеоци и евентуално досељеници из околних места
http://www.poreklo.rs/2016/04/04/poreklo-prezimena-selo-gornji-rinj-bela-palanka/

(FTDNA)

Ја сам га тестирао у неком малом истраживању староседеоца села, укупно три тестирана  :)
Друго двоје није готово. Мада се за једног претпоставља са великом вероватноћом шта ће испасти.
За сада ће остати на 12 маркера. За касније видећемо
У Рињу су староседеоци само они који славе Аранђеловдан, остали нису. Сада у том селу нико не живи. Расељених са овом славом има преко 200 кућа најмање.
Због честог обичаја призеђивања и доводака, иако са истом крсном славом, нису сви од исте линије.

Jelic

• Гост
« Одговор #3122 послато: Фебруар 13, 2017, 09:30:24 поподне »
Ја сам га тестирао у неком малом истраживању староседеоца села, укупно три тестирана  :)
Друго двоје није готово. Мада се за једног претпоставља са великом вероватноћом шта ће испасти.
За сада ће остати на 12 маркера. За касније видећемо
У Рињу су староседеоци само они који славе Аранђеловдан, остали нису. Сада у том селу нико не живи. Расељених са овом славом има преко 200 кућа најмање.
Због честог обичаја призеђивања и доводака, иако са истом крсном славом, нису сви од исте линије.

Јел познато од ког рода у селу је тестирани (од Суљака сигурно није,они су Ј1?)?

Ван мреже ...

• Познавалац
  • Поруке: 540
« Одговор #3123 послато: Фебруар 13, 2017, 09:38:09 поподне »
Јел познато од ког рода у селу је тестирани (од Суљака сигурно није,они су Ј1?)?

Суљаци нису тестирани, барем ја не знам. Тако да се не зна хаплогрупа.
Тај назив Суљаци за ту групу је уписао М. Костић. Питање одакле му, нико тај назив не користи.
Тестирани по предаљу води порекло од Петка који се негде почетком 19. века из Г. Риња доселио у Лесковик. Не памте од кога су рода.

Jelic

• Гост
« Одговор #3124 послато: Фебруар 13, 2017, 09:48:51 поподне »
Суљаци нису тестирани, барем ја не знам. Тако да се не зна хаплогрупа.
Тај назив Суљаци за ту групу је уписао М. Костић. Питање одакле му, нико тај назив не користи.
Тестирани по предаљу води порекло од Петка који се негде почетком 19. века из Г. Риња доселио у Лесковик. Не памте од кога су рода.

А ок ок.Мислио сам да "Суљаци" јесу тестирани,због тога што се овде http://www.poreklo.rs/2016/04/04/poreklo-prezimena-selo-gornji-rinj-bela-palanka/ међу њима помиње презиме Ранђеловић.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3125 послато: Фебруар 14, 2017, 09:50:45 пре подне »
Авдовић, Босна и Херцеговина, хаплогрупа J2a-M410

12 22 15 10 13-15 11 15 12 13 11 32 16 9-9 11 11 26 14 21 31 12-12-15-16 10 11 19-22 15 13 17 17 38-39 10 

У анонимним базама има поклапање са неким Бугарима и Хрватима из Централне Хрватске. Вероватно сличних хаплотипова има и дуж медитеранског простора.

Алуровић, Србија, хаплогрупа J2a

12 24 14 10 13-16 11 16 10 13 11 29 16 9-9 11 11 28 14 20 30 13-13-15-15 10 11 19-22 15 14 18 19 35-38 10 9 11 7 15-15 8 11 10 8 11 9 12 17-18 16 10 12 12 16 8 12 25 21 14 12 11 13 10 12 12 11

Алуровић на 37 маркера има 3 разлике са Бугарином Захариевим, старо презиме Тодоров (Тутракан, YSEQ-PH2758+)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3126 послато: Фебруар 14, 2017, 11:03:14 пре подне »
Авдовић, Босна и Херцеговина, хаплогрупа J2a-M410

12 22 15 10 13-15 11 15 12 13 11 32 16 9-9 11 11 26 14 21 31 12-12-15-16 10 11 19-22 15 13 17 17 38-39 10 

Сад видех да Авдовић има -5 на 37 маркера са Биџићем из Сјенице. Авдовић такође може бити из тог краја, с обзиром да је и Биџевић као земљу порекла навео БиХ.

http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=J2a

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 531
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #3127 послато: Фебруар 14, 2017, 12:09:34 поподне »
Ракић, Ђурђевдан, Вариводе/Книн/Далмација

Припада хаплогрупи I2-PH908. Нема потпуних поклпања на 23 маркера, међутим интересантно је да ан 17 маркера има 1 маркер разлике са Дукићем из Лике. Ово поклапање је интересантно јер су у Вариводама живјели Дукићи који су славили Ђурђевдан као и Ракићи. Дукићи су у Вариводама пописани 1709, док Ракићи. Ракићи би могли бити огранак неке од старијих вариводских породица, можда Дукића. за ово треба потврде у другим изворима.

Кад смо код Ракића, то је једно од презимена из племена Богуновића. Пошто Богуновићи (углавном) славе Јовањдан, нисмо обратили пажњу на овог Ракића.

Међутим, на Википедијином чланку о Богуновићима, у списку породица од Богуновића који не славе Јовањдан наводе се Ракићи из сјеверне Далмације (Буковић, Бенковац, Вариводе и Ђеврске), који славе Ђурђевдан.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8_(%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5)

Чини ми се да је ово трећи I2-PH908 Динарик Југ резултат који имамо код Богуновића. Од мене је Ракић удаљен 3 маркера, али имамо исту карактеристичну вриједност 15-15 на 385 а и б. Интересантно да је Ракић у табели Српског ДНК Пројекта одмах поред мене, јер имамо идентичан распоред на првих 8 маркера.

Станко Богуновић пописан је у млетачком попису 1709. у Медвиђој, а Вукан, Милан, Илија и Јован Богуновић 1712. у попису Лике и Крбаве у Зрмањи.

Да се не бавимо претпоставкама, најбоље је сачекати неки резултат од "оригиналног" Богуновића.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3128 послато: Фебруар 14, 2017, 12:23:00 поподне »
Кад смо код Ракића, то је једно од презимена из племена Богуновића. Пошто Богуновићи (углавном) славе Јовањдан, нисмо обратили пажњу на овог Ракића.

Међутим, на Википедијином чланку о Богуновићима, у списку породица од Богуновића који не славе Јовањдан наводе се Ракићи из сјеверне Далмације (Буковић, Бенковац, Вариводе и Ђеврске), који славе Ђурђевдан.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8_(%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5)

Чини ми се да је ово трећи I2-PH908 Динарик Југ резултат који имамо код Богуновића. Од мене је Ракић удаљен 3 маркера, али имамо исту карактеристичну вриједност 15-15 на 385 а и б. Интересантно да је Ракић у табели Српског ДНК Пројекта одмах поред мене, јер имамо идентичан распоред на првих 8 маркера.

Станко Богуновић пописан је у млетачком попису 1709. у Медвиђој, а Вукан, Милан, Илија и Јован Богуновић 1712. у попису Лике и Крбаве у Зрмањи.

Да се не бавимо претпоставкама, најбоље је сачекати неки резултат од "оригиналног" Богуновића.

С обзиром да Ракићи имају веће поклапање са Дукићима и Бајићима, који су огранак Трнинића, као и да се управо Ракићи код Петра Рађеновића ("Унац") и Милана Карановића помињу као део групе Роквић-Трнинић-Миљевић, јасно је да су пре део овог рода, него рода Богуновића.

Вредност 15-15 на 385ab код I2a DS и не мора да значи превише. Такође, треба поменути да су у Вариводама и околини веома бројни огранци рода Трнинић-Миљевић. Славе Ђурђевдан и Стевањдан.

Ови Ракићи, који се помињу на википедији, нису били бројни (свега 1 кућа), притом вероватно славе Јовањдан, као и остали Богуновићи.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8107
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #3129 послато: Фебруар 14, 2017, 12:24:57 поподне »

Која група би могла бити код "оригиналних" Богуновића, с обзиром да има више хаплогрупа за сада?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3130 послато: Фебруар 14, 2017, 12:28:34 поподне »
Која група би могла бити код "оригиналних" Богуновића, с обзиром да има више хаплогрупа за сада?

С обзиром на извесног Марка Богуновића J2a(?) и Адамовиће који су веома бројни у Крајини, рекао бих да J2a-M67 има највеће шансе. Са друге стране, међу неким родовима се јавља I2a DS, као и N1a, па је све отворено.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #3131 послато: Фебруар 14, 2017, 01:51:35 поподне »
С обзиром да Ракићи имају веће поклапање са Дукићима и Бајићима, који су огранак Трнинића, као и да се управо Ракићи код Петра Рађеновића ("Унац") и Милана Карановића помињу као део групе Роквић-Трнинић-Миљевић, јасно је да су пре део овог рода, него рода Богуновића.

Вредност 15-15 на 385ab код I2a DS и не мора да значи превише. Такође, треба поменути да су у Вариводама и околини веома бројни огранци рода Трнинић-Миљевић. Славе Ђурђевдан и Стевањдан.

Ови Ракићи, који се помињу на википедији, нису били бројни (свега 1 кућа), притом вероватно славе Јовањдан, као и остали Богуновићи.

Разлика између Бајића и Ракића је 5/23 маркера. Разлика између Ракића и мене је 3/23 маркера.

Дукић нема маркера на DYS570 и DYS576. На та два маркера Бајић има 19-19, а Ракић и ја имамо обојица 18-18. Дукић нема маркера на DYS481. На том маркеру Бајић има 31, а Ракић и ја имамо 30. Вриједност 385 а и б код мене и Ракића је 15-15. Та вриједност се појављује код још једног презимена (није за јавни дио), с којим имам и веће поклапање од Ракића, а поријекло тог презимена је управо околина манастира Крка, дакле могуће Вариводе.

Трнинић-Роквић-Миљевић су род по Карановићу. Миљевић је R1b. Трнинић-Роквић (без Миљевића) су род по Рађеновићу, с тим да су и Бајићи од Трнинића.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3132 послато: Фебруар 14, 2017, 02:06:10 поподне »
Разлика између Бајића и Ракића је 5/23 маркера. Разлика између Ракића и мене је 3/23 маркера.

Дукић нема маркера на DYS570 и DYS576. На та два маркера Бајић има 19-19, а Ракић и ја имамо обојица 18-18. Дукић нема маркера на DYS481. На том маркеру Бајић има 31, а Ракић и ја имамо 30. Вриједност 385 а и б код мене и Ракића је 15-15. Та вриједност се појављује код још једног презимена (није за јавни дио), с којим имам и веће поклапање од Ракића, а поријекло тог презимена је управо околина манастира Крка, дакле могуће Вариводе.

Трнинић-Роквић-Миљевић су род по Карановићу. Миљевић је R1b. Трнинић-Роквић (без Миљевића) су род по Рађеновићу, с тим да су и Бајићи од Трнинића.

А Бајићи и Дукићи су исти род?

Значи, ако је ово тачно, пре су Ваши неки залутали Трнинићи, него што су Бајићи, Дукићи и Ракићи огранак Богуновића.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #3133 послато: Фебруар 14, 2017, 02:34:17 поподне »
А Бајићи и Дукићи су исти род?

Значи, ако је ово тачно, пре су Ваши неки залутали Трнинићи, него што су Бајићи, Дукићи и Ракићи огранак Богуновића.

Да се разумијемо, бавимо се претпоставкама. Тим прије што је ријеч о I2-PH908, гдје теоретски можемо бити једни другима блиски по маркерима, а припадати различитим подгранама, а ту смо код I2-PH908 на самом почетку.

Ако бисмо гледали само маркере и по систему дистрибуције А је род Б. Б је род В. В је род Г... рекли да је А род Г, евидентно да нешто не штима, а знамо и гдје. А Бајић и Ракић су далеко. Гдје пуца та веза: између Дукића и Ракића или између Дукића и Бајића? Не знам.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3134 послато: Фебруар 14, 2017, 02:38:38 поподне »
Да се разумијемо, бавимо се претпоставкама. Тим прије што је ријеч о I2-PH908, гдје теоретски можемо бити једни другима блиски по маркерима, а припадати различитим подгранама, а ту смо код I2-PH908 на самом почетку.

Ако бисмо гледали само маркере и по систему дистрибуције А је род Б. Б је род В. В је род Г... рекли да је А род Г, евидентно да нешто не штима, а знамо и гдје. А Бајић и Ракић су далеко. Гдје пуца та веза: између Дукића и Ракића или између Дукића и Бајића? Не знам.

Да, тешко је за I2a DS на овако малом броју маркера изводити везе.

Како год, на основу доступних података (литература + генетика) логичније је претпостављати да су побројани родови у вези са тзв. Озгорастовићима, него да су део Богуновића.

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #3135 послато: Фебруар 14, 2017, 02:51:21 поподне »
Да, тешко је за I2a DS на овако малом броју маркера изводити везе.

Како год, на основу доступних података (литература + генетика) логичније је претпостављати да су побројани родови у вези са тзв. Озгорастовићима, него да су део Богуновића.

Да, али литература не сврстава Ракиће у Озгорастовиће, већ у Богуновиће. Веза Ракића са Озгорастовићима је блискост са Дукићем из Лике, тј. удаљеност 1/18 маркера (с тим да Дукић нема маркера DYS570, DYS576 и DYS481 на којима се Бајић разликује од Ракића, и ако претпоставимо да су због исте славе Дукић и Бајић сроднији, могуће је Дукић од Ракића још даље), даље веза Дукића и Бајића, тј. удаљеност 1/18 маркера, и тек на крају веза Бајића са Трнинићем, коју је навео неки стари ђед Трњинић, а његово предање пренио Рађеновић.

Дакле, литература не каже да су Ракићи Озгорастовићи, а генетика каже да су Ракић и Бајић (за кога још не знамо да је Озгорастовић) удаљени 5/23 маркера. Што је много.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3136 послато: Фебруар 14, 2017, 03:07:13 поподне »
Да, али литература не сврстава Ракиће у Озгорастовиће, већ у Богуновиће. Веза Ракића са Озгорастовићима је блискост са Дукићем из Лике, тј. удаљеност 1/18 маркера (с тим да Дукић нема маркера DYS570, DYS576 и DYS481 на којима се Бајић разликује од Ракића, и ако претпоставимо да су због исте славе Дукић и Бајић сроднији, могуће је Дукић од Ракића још даље), даље веза Дукића и Бајића, тј. удаљеност 1/18 маркера, и тек на крају веза Бајића са Трнинићем, коју је навео неки стари ђед Трњинић, а његово предање пренио Рађеновић.

Дакле, литература не каже да су Ракићи Озгорастовићи, а генетика каже да су Ракић и Бајић (за кога још не знамо да је Озгорастовић) удаљени 5/23 маркера. Што је много.

Није баш тако. Као што рекох, Ракића Богуновића је било једна кућа (слава Јовањдан, личка група), док су Ракићи I2a DS из Варивода окружени породицама из групе Озгорастовића. Битан је и податак о крсној слави, зато што се чини да једна повећа група Озгорастовића слави Ђурђевдан (основна слава Стевањдан).

Такође, ова веза са Бајићима, који су огранак Трнинића, одговара и ономе што стоји у литератури:

"Три су групе родова што славе Св. Стевана Архиђакона са врло избледелим сећањем да су некако једно: Добријевић-Торбица-Мандић-Мијатовић-Јајчанин-Јеж и Милојевић-Ракић-Трнинић."

(Милан Карановић, "Поуње у Босанској Крајини")

Ван мреже Sergius

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • I2-PH908>Y109645
« Одговор #3137 послато: Фебруар 15, 2017, 08:41:18 пре подне »
Није баш тако. Као што рекох, Ракића Богуновића је било једна кућа (слава Јовањдан, личка група), док су Ракићи I2a DS из Варивода окружени породицама из групе Озгорастовића. Битан је и податак о крсној слави, зато што се чини да једна повећа група Озгорастовића слави Ђурђевдан (основна слава Стевањдан).

Такође, ова веза са Бајићима, који су огранак Трнинића, одговара и ономе што стоји у литератури:

"Три су групе родова што славе Св. Стевана Архиђакона са врло избледелим сећањем да су некако једно: Добријевић-Торбица-Мандић-Мијатовић-Јајчанин-Јеж и Милојевић-Ракић-Трнинић."

(Милан Карановић, "Поуње у Босанској Крајини")

Већ постајемо напорни другим форумашима.

Презимена из пописа 1709. у Вариводама су сљедећа: Радинковић, Биљановић, Ћосо, Добријевић, Марић, Покрајац, Гладовић, Дукић, Мијић, Сигојевић, Лабус, Ђумић, Граховац, Драганић. Ракић је пописан тек касније. Од Озгорастовића једино препознајем Добријевића. Али Добријевић из Далмације је тестиран, и исти је R1b. За Дукића смо само претпоставили да је Озгорастовић, зато што слави Св.Стефана (али Дукић из Лике, овај из Варивода слави Ђурђевдан), и јер је род са Бајићем који слави Св.Стефана, и јер је ђед Трњинић рекао да су Бајићи од Трњинића, који су по Карановићу Озгорастовићи.

Не мислим да је поуздан податак са Википедије да су Ракићи из Варивода који славе Ђурђевдан - Богуновићи, али не треба искључити могућност, ако наредни тестови покажу везу, која је могућа.

Даље, ако се 100% поуздамо у Карановића који наводи да су род Милојевић, Ракић и Трнинић (иако Ракићи славе или Никољдан, или Ђурђевдан или Јовањдан), онда нема разлога да се не поуздамо у истог аутора који каже да су Богуновићи - Адамовићи, Шкундрићи, Пјанићи, Ковачевићи, Цвјетићани, Мазалице, Стојановићи, Ракићи, Бундале итд., а видјели смо да постоје различити резултати. Друго, за Трнинића још не знамо да је род са Бајићем, који је опет од Ракића далеко најмање 800 година због удаљености 5/23 маркера.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3138 послато: Фебруар 15, 2017, 09:09:13 пре подне »
Већ постајемо напорни другим форумашима.

Врло вероватно.

Не мислим да је поуздан податак са Википедије да су Ракићи из Варивода који славе Ђурђевдан - Богуновићи, али не треба искључити могућност, ако наредни тестови покажу везу, која је могућа.

Опет морам да Вас исправим. Не каже се да су Ракићи из Варивода Богуновићи, већ се помиње једна кућа Ракића у склопу личке групе Богуновића (битно је износити тачне податке, да не би дошло до забуне).

Ови Ђурђевштаци из Варовида су пре у вези са групом коју везују за Трниниће. Релативно слични I2a DS хаплотипови се јављју међу огранцима Озгорастовића. Ту је сигурно и једна група R1b. Не знам како смо Богуновиће убацили у ову причу?

Иначе, не верујем да су Богуновићи доминантно I2a DS због Мазалица. Треба гледати пре свега веће родове, Адамовиће (J2a), па и Шкундриће (N1a).

Верујем да је I2a DS, као веома раширена хг код нас, била присутна у Крајини код више "племена", па не треба да чуди блискост хаплотипова између неких "Богуновића" (Мазалица) и неких "Озгорастовића" (Ракићи).

Даћу само пример наше хг (M205) која је такође веома раширена у Крајини (има је код више крајишких "племена" и то веома слични хаплотипови).

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #3139 послато: Фебруар 15, 2017, 09:19:53 пре подне »
Не треба уско гледати само генетику. Дао сам пример наше хг. Значи код више племена може бити присутна једна хг, један род (генетски), али се припадници тог кластера нпр. последњих 300 и више година крећу само са једним племеном, зову једним именом, итд.

А могло је бити и прибраћивања, ништа необично за крајишке родове по свему судећи. Не треба форсирати чистоту једног рода (генетски) у Крајини, пошто је то очито реткост.

Ко је пратио ове последње резултате са мајског истраживања зна да су крајишки родови генетски прилично разноврсни. Што не значи да их не треба звати тим именом које имају већ (Родићи, Богуновићи, Трнинићи-Миљевићи, итд...).