Аутор Тема: J2b-M205>A11525>Y22059  (Прочитано 1547416 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14346
Одг: J2b-M205>A11525>Y22059
« Одговор #840 послато: Мај 07, 2016, 11:02:12 поподне »
Obiteljska stranica Dragan - Tadija Renić

Rešeljke:

Recimo,uzmimo Stipana i prađedove mu:

Stipan 1929-
Grgo Čirko 1892-1952
Ante 1844-1923
Ante 1807-1887
Dujam 1782-1862

Drugi,a čini se isti rod jel isti čovjek ih navodi:

Mate Radnjić - Čirko 1757-1852
otac:Marko Radnjić - Čirko oko 1692-  i njegova žena Manda Radnjić - Čirko (rođena Kosor).Marko je u rodu sa Dujmom.

Ово звучи као да је презиме Чирко надимачког карактера. Већ смо причали о томе (Чирак - помоћник), што значи да можда има више несродних породица које носе исто презиме. Међутим, ови су баш из Рашељки, најстарије матице овог рода.

Први пут чујем за ове Радњиће (можда су се звали и Раднићи).

Хвала пуно у сваком случају. Може ли се знати извор, MyHeritage? Такви сајтови знају бити непоуздани, посебно зато што у литератури нема помена овог презимена у тим крајевима, али све је могуће.

Ван мреже Bej Voč

• Помоћник
  • Поруке: 177
« Одговор #841 послато: Мај 07, 2016, 11:13:34 поподне »
Ово звучи као да је презиме Чирко надимачког карактера. Већ смо причали о томе (Чирак - помоћник), што значи да можда има више несродних породица које носе исто презиме. Међутим, ови су баш из Рашељки, најстарије матице овог рода.

Први пут чујем за ове Радњиће (можда су се звали и Раднићи).

Хвала пуно у сваком случају. Може ли се знати извор, MyHeritage? Такви сајтови знају бити непоуздани, посебно зато што у литератури нема помена овог презимена у тим крајевима, али све је могуће.

Nije myheritage,izvadio neki lik napisao sam mu ime gore.Nemozemo znati jel autor teksta našao Čirko kad je umro ovaj Marko Radnjić.Mozda je autor,i za pretka dodao Čirko,a on zapravo umro kao Radnjić?!To je problem.

U svakom slučaju,vadio je iz crkvenih knjiga,matica sela Rešeljke.Trebalo bi uci u kontakt pa ga pitat šta je radio.

Sad mozete tražiti,Radnjiće u okolini.

Ван мреже Bej Voč

• Помоћник
« Одговор #842 послато: Мај 08, 2016, 10:59:56 поподне »
Новаковићи близу Студенаца?истина или мит?

НОВАК
Презиме је настало од личног имена Новак. Презиме Новак не отежава идентификацију соба у Брелима јер нема личних имена Новак.
И Јуре Целигој 27. јуна 1686. у Задварју доделио земљу Виду Новаковићу и његовој породици која се састојала од осам чељади, а избегла је из Ловрећа. Новаковићи се нису враћали у Ловрећ. На листи нема Грге Новаковића и породице из Ричица која се спомиње у литератури да је доселила у Брела.
Италијански су бележници већини презимена настојали придодати наставак "ић" то су Новак претварали у Новаковић.
Новаковић је највероватније доселио у заселак томасу под Ступицом јер су то према Аустријском катастарском премјеру Новаци били власници дворишта и рушевина. Власници штала и кућа у време израде катастарског премјера били су власници на Мишчиће. У засеоку Кристић Новаци се јављају као власници дворишта и густирне заједно са ЈАКИР и Кристић и као власници гостионице (кантине). То нам показује да је угоститељски позив од старине био занимање Новацима то су се успешно њиме бавили до данашњих дана.
Према матичној књизи Омиша за 1799. годину у Брелима су живеле две породице Новак које се воде:
- Под бројем 85.
   Луција пок. Грге Новак
   Марко син пок. Грге, 14 година
   Мате син пок. Грге, 12 година
   Иван син пок. Грге, 11 година
   Јосип син пок. Грге, 7 година
   Јуре син пок. Грге, 5 година
      укупно 6 чланова
- Под бројем 86.
   Луција пок. Илије Новак
   Матија ћерка пок. Илије
      укупно 2 члана
Грађевинско земљиште и објекти у Елаборату Аустријског катастарског премјера из 1830. године уписани су на:
   а) заселак Томаши под Ступицом: Ивана, Јосипа, Марка (једна рушевина је заједнички посед Јосипа Новака и Марка Кларића)
   б) заселак Мишчиће: Грго, Јосип, Марко и Иван;
   ц) заселак Кристић (чатрња - Мијо Кристић и Иван, Јосип и Марко Новак; кантина - Иван, Јосип и Марко Новак).
Приликом пописа становништва 1948. године у Брелима су живеле у четири породице 24 особе. Новаци у односу на друга брељанска презимена живе у највише места у Републици Хрватској и најбројнији су.

Ван мреже Bej Voč

• Помоћник
« Одговор #843 послато: Мај 08, 2016, 11:31:13 поподне »
УРИЋ И ЈУРИЧИЋ
Ова два презимена имају исти корен, у литератури и документима често се спомињу заједно то смо их покушали описати под заједничким називом. Презимена су постала од личног имена Георгиус. Латински Георгиус од
грчког Георгиос-земљодјелаца, ратар. Оба гласа г> ј, испало је е, затим о> у. Ушао је непостојани а то се добио Јурај.
Имена Георгиус на католичком западу код Хрвата и Словенаца у промењеном облику Јурај и другим дериватима Јуре, Јурас, Јурко, Јурић, Јурош, Јурин, Јуко честа су то су постала широка основа за постанак презимена. Од личног имена Јурић настало је презиме Јурић. Од имена Јурић млади Јурић, Јурић + ић = Јуричић.
Нема свеца којем је широм Хрватске подигнуто у спомен више цркава од св. Јурја, што су учинили и Брељани у непосредној близини Јуричића кућа.
У књизи "ПЛЕМЕНА ИМОТСКЕ КРАЈИНЕ" фра Вјеке Врчића (Имотски, 1990.) на стр. 122, 192, и 214 наводи се да је Петар Радован из Ричица довео 6 породице, те да су у списима остала позната имена неких племена: Бекавац, Јурић, Јуричић-Галитовић и Новаковић. Јуричићу је прво презиме било Галиотовић-Галиот. Неки Јуричићу-Галиоти су остали у Брелима, а други су се вратили у Крајину. Кад се стварао земљишнику 1725., Анте Јуричевић, Мате и Иван Галотовић добили су земљу у Пролошцу. У брељанским матицама за 1802. уписани су као Галиоти а 1805. Јуричић. Да су се Јуричићу дуго времена презивали Галиоти сведочи и назив предела у Биокову "Галиота доци".

Андро Јутронић у књизи "Села и порекло становништва на острву Брачу" наводи јурићи као досељенике из Брела 1656. године. Карло Хорват у свом делу описује смрт Грге Јурича 11 април 1603., који је умро без св. сакрамента у Горњим Брелима. Према попису становника, који је сачинио Јурју Цалерги 1 27. јуна 1686., на попису Загвождана налази се породица Бартула Јурића са 6 чланова а међу Ричичанима породицу Дујма Јурића са 6 чланова. Јуриће можемо сматрати старосједиоцима у Брелима јер, према подацима, у Брелима се спомињу 1603., 1656., 1694. и 1779. године.

Koga zanima,neka čita ovdje:
http://www.brela.com/brolanenses/prezimena/

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #844 послато: Мај 09, 2016, 07:59:12 пре подне »
Зокс, презиме Новаковић је веома често на западу (и код Срба и код Хрвата). За Јурчевиће се поуздано зна да су из Имотске крајине, док за ове Новаковиће не бих могао да тврдим било шта по питању J2b1.

Нпр., чак и у Крајини (Лика и Далмација) има пуно несродних Новаковића.

Занимљива је међутим ова локација коју си означио на мапи. Иако се не види лепо, мислим да су релтивно близу Усорци (Плоче), али и Студенци (Љубушки).

Ван мреже Bej Voč

• Помоћник
« Одговор #845 послато: Мај 09, 2016, 10:06:18 пре подне »
Зокс, презиме Новаковић је веома често на западу (и код Срба и код Хрвата). За Јурчевиће се поуздано зна да су из Имотске крајине, док за ове Новаковиће не бих могао да тврдим било шта по питању J2b1.

Нпр., чак и у Крајини (Лика и Далмација) има пуно несродних Новаковића.

Занимљива је међутим ова локација коју си означио на мапи. Иако се не види лепо, мислим да су релтивно близу Усорци (Плоче), али и Студенци (Љубушки).
Мислим да су ти Новаковићи одувек живели око Бушко Блата , облизња села .... све размак 70-100 км , а онда су се одселили према Лици , а из Лике даље.Мислим да су пре 300-400 година били саставни део Имотског племена .Можда сам у криву , али стално Јур ( и ) цевиц се спомињу уз Новаковић . :D :D

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #846 послато: Мај 09, 2016, 11:22:17 пре подне »
Мислим да су ти Новаковићи одувек живели око Бушко Блата , облизња села .... све размак 70-100 км , а онда су се одселили према Лици , а из Лике даље.Мислим да су пре 300-400 година били саставни део Имотског племена .Можда сам у криву , али стално Јур ( и ) цевиц се спомињу уз Новаковић . :D :D

Занимљиво да се у западној Херцеговини помињу неки Јурјевићи-Влатковићи. Влатковићи-Новаковићи су иначе познати као Сењски ускоци, а презиме Новаковић се генерално воема рано јавља у Лици.

Не знам да ли се ова група личких J2b1 може повезати са поменутим родовима, али чињеница је да је ова хаплогрупа веома заступљена у тим крајевима (Лика). Приметно је и то да постоји код више родова различитог порекла, Усорци, Радаковићи, итд.

Проблем је што се овај клстер J2b1 јавља само код православног живља у Лици, тј. код досељеника са старог крајишког подручја и струје из околине Книна.

Сетих се да у Лици постоји још један кластер J2b1. Ову хаплогрупу поседује католик Умић из Перушића.

Ван мреже Жика

• Познавалац
  • Поруке: 579
« Одговор #847 послато: Мај 12, 2016, 09:07:27 поподне »
Хвала Небо. Слажем се да ове године звуче далеко и непоуздано.

Интересантно да и Поровићи помињу тај миграциони правац Никшић - Пљевља - Пријепоље. То предање о Мушовићима је више предање/легенда, мада треба све проверити. Име, или презиме најстаријег претка гласило је Порча.

Генерално, Ј2б1 је присутна у овом делу ЦГ, па не би чудило да се појави још потурчењака са овом хг.

О. Благојевић наводи да су Порчићи из Јакве -Пивљани

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #848 послато: Мај 12, 2016, 09:27:16 поподне »
О. Благојевић наводи да су Порчићи из Јакве -Пивљани

Хвала Рамбо. Где је Јаква и која монографија је у питању?

Ван мреже Жика

• Познавалац
  • Поруке: 579
« Одговор #849 послато: Мај 12, 2016, 09:33:10 поподне »
Хвала Рамбо. Где је Јаква и која монографија је у питању?

Ово нађох код  О. Благојевића "Пива" стр.441. мислим да је Јаква у Соколској нахији.

https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAENWNpYkMyMVVsMGs/edit?pref=2&pli=1

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #850 послато: Мај 12, 2016, 09:47:49 поподне »

Ово нађох код  О. Благојевића "Пива" стр.441. мислим да је Јаква у Соколској нахији.

https://docs.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAENWNpYkMyMVVsMGs/edit?pref=2&pli=1

Хвала још једном. Село се зове Јакља. Ови Порчићи су из Семегњева (Пива), а славе Св. Јована, па бих рекао да су највероватније N1a.

Занимљиво да у златиборском округу постоје села Годљево и Годечево. Ово наравно не мора да указје на миграције из Дробњака, зато што се та основа пречесто јавља у топонимима са ових простора.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #851 послато: Мај 13, 2016, 08:27:35 поподне »
Батоћанин из Лопаша је пре пар недеља наручио BIGY. Данас су стигли резултати.

Испоставило се да је позитиван на Y18947, што га аутоматски убацује у групу са Укрјаинцем, Арапима (УАЕ и Оман), Шпанцима и Енглезима. Ова подгрупа је изгледа стара око 5100 година.

https://www.yfull.com/tree/J-M205/

Ово су наравно само "прелиминарни" резултати. Детаљније информације очекујемо после YFull анализе.

Синиша је на основу доступних података (СНП) креирао стабло M205:

Годијељи би према најновијим резултатима били на овој грани десно.

Ово Синишино стабло се не разликује пуно од оног које је креирао администратор J2 пројекта:

Иако се "прави" резултати очекују тек после YFull-a, ово је ипак какав-такав помак за балканске J2b1, када је даље порекло у питању.

Ван мреже Valachorum

• Шегрт
  • Поруке: 93
« Одговор #852 послато: Мај 13, 2016, 08:50:48 поподне »
Људи који су позитивни на SNP Y18947 (као и ми):

Биче занимљиво видјети да ли ће нас YFull анализа ставити испод неке од познатих Y18947+ грана, или ће нас одвојити у посебну грану у склопу Y18947+ групе.

Упоредио сам Y18947+ људе који тестирани на 111 маркера са нашим Батоћанином (користио сам "Невски" калкулатор, једна генерација - 30 година) и овако стоје ствари:
1. Батоћанин и други Оманац - 2721.075 (занимљиво је да овај човјек има вриједност на маркеру 392=12; више пута је било ријечи о томе да је иста вриједност на овом маркеру карактеристична за наше J2b-M205 хаплотипове)
2. Батоћанин и први Оманац - 2947.938
3. Батоћанин и Украјинац - 3127.26
4. Батоћанин и Енглез - 4075.53

Ван мреже Be like Bill

• Истраживач
  • Поруке: 841
« Одговор #853 послато: Мај 13, 2016, 09:14:10 поподне »
Čestitam na rezultatu momci. Big Y rezultati dosta raščiste situaciju kad se pojavi problem oko međusobnih veza ispitanika ili godina starosti.
Ono što mi je najveće iznenađenje jeste starost zajedničkog pretka Y18947 kao i naglo grananje (umesto postepenog odvajanja jedne po jedne grane). Baš me zanima šta će pokazati YFull

U svakom slučaju velika stvar.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #854 послато: Мај 13, 2016, 09:59:52 поподне »
Čestitam na rezultatu momci. Big Y rezultati dosta raščiste situaciju kad se pojavi problem oko međusobnih veza ispitanika ili godina starosti.
Ono što mi je najveće iznenađenje jeste starost zajedničkog pretka Y18947 kao i naglo grananje (umesto postepenog odvajanja jedne po jedne grane). Baš me zanima šta će pokazati YFull

U svakom slučaju velika stvar.

Хвала, Радоне брате! Надам се да ће и ваш BIGY донети нешто ново.

Оно што овде може бити занимљиво јесте она Bell Beaker веза коју је Синиша још давно помињао. Управо на то указују ови Шпанци/Енглези и Блиски исток (Украјинац се једино не уклапа).

Видећемо како се стабло понашати када пристигну резултати, тј. где ће нас тачно позиционирати.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #855 послато: Мај 14, 2016, 01:20:52 поподне »
Данас се јавио и админ J2 пројекта. Изгледа да су Годијељи позитивни и на Y18947 и на PH4306 (стабло лево), што додатно компликује ситуацију (мора код Годијеља компликовано). :)

У међувремену је BIGY урадио и један M205 из Катара (на стаблу 265129), а администратор J2 тврди да нам је он по Y-STR најближи за сада (ово смо и сами открили још раније, помоћу калкулатора нашега Невскога, тако да га овом приликом поздрављам) :)

Свакако морамо сачекати YFull, зато што смо "ни тамо ни овамо" тренутно. Ова источна прича чини ми се има више основа, зато што се на тој грани налазе и неки Јермени из Турске, тј. људи из области које су ближе Балкану.

На овој грани десно су Украјинац и Енглез који су нам по Y-STR међу даљим "рођацима". FTDNA је ипак њих означио као најближа BIGY поклапања, па је најбоље сачекати резултате YFull-a.

Ван мреже vladeta

• Гост
  • *
  • Поруке: 8
« Одговор #856 послато: Мај 18, 2016, 06:57:52 поподне »
Видех да се променио наслов теме, ко зна до краја шта ће да остане.

За ово кратко време колико се дружим са вама и дивим вашој истрајности да склопите коцкице нашег пра постојања, схватио сам да је једино корисно BigY тест па сам га и поручио. Резултати су стигли изненађујуће брзо и сада су на YFull, финалној анализи. Резултати су помало збуњујући јер сам позитиван и на лево PH4306 а и на десно Y18947 крило М205 стабла. Можда је разлог то што ја нисам типичан представик Годијеља односно Крича, надам се да сам погодио падеж, једино ја на маркеру DYS385a имам релативно високу вредност 17. Закључак је једноставан, треба нам још један BigY i YFull. Као што сам на почетку рекао заиста сам импресиониран радом ове групе па сам одлучио да групи поклоним тај други BigY. Будући да сам највише у контакту са Небојшом избор је пао на њега. Искрено се надам да ће нам два BigY теста засигурно разрешити многе дилеме.

Поздрав за целу групу и велики респект.
Владета Батоћанин

Ван мреже Valachorum

• Шегрт
  • Поруке: 93
« Одговор #857 послато: Мај 18, 2016, 07:15:58 поподне »

За ово кратко време колико се дружим са вама и дивим вашој истрајности да склопите коцкице нашег пра постојања, схватио сам да је једино корисно BigY тест па сам га и поручио. Резултати су стигли изненађујуће брзо и сада су на YFull, финалној анализи. Резултати су помало збуњујући јер сам позитиван и на лево PH4306 а и на десно Y18947 крило М205 стабла. Можда је разлог то што ја нисам типичан представик Годијеља односно Крича, надам се да сам погодио падеж, једино ја на маркеру DYS385a имам релативно високу вредност 17. Закључак је једноставан, треба нам још један BigY i YFull. Као што сам на почетку рекао заиста сам импресиониран радом ове групе па сам одлучио да групи поклоним тај други BigY. Будући да сам највише у контакту са Небојшом избор је пао на њега. Искрено се надам да ће нам два BigY теста засигурно разрешити многе дилеме.

Владета Батоћанин

Не знам шта бих рекао, господине Батоћанин.

Док се нисте појавили тапкали смо у мјесту, а сада ћемо захваљујући Вама за ово кратко вријеме добити два "BigY" теста (која су све само не јефтина). Надам се да ћемо коначно добити нешто јаснију слику, прије свега што се тиче односа нас Усораца и Крича према осталим гранама хаплогрупе J2b-M205.

Хвала Вам у име свих нас Усораца и Крича!

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #858 послато: Мај 18, 2016, 08:08:52 поподне »
Свака част за господина Батоћанина.

Његов и Небојшин Биг Ипсилон ће, вјерујем, користити да би се уопште до краја схватила структура М205 хаплогрупе. И такође поређењем њихова два хаплотипа  на Y Full-u ће моћи утврдити старост за годијељску/кричку групу М205.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #859 послато: Мај 18, 2016, 09:54:25 поподне »

Владета Батоћанин

Владета, стварно чините невероватне ствари за нашу групу! Сад тек видим најновије вести, хвала пуно! Надам се да ће ово дефинитивно решити мистерију око нашег порекла!