Аутор Тема: Сибињанин Јанко  (Прочитано 53289 пута)

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
Одг: Сибињанин Јанко
« Одговор #100 послато: Јул 03, 2024, 02:32:23 поподне »
Ивице, скидам капу за истраживачки рад, са уживањем са прочитао. Жељно очекујем и нова октрића :)

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #101 послато: Септембар 22, 2024, 02:46:36 поподне »
<a href="https://youtube.com/v/aAQq6eX0H5w?si=WUH5rTFhg-Hc2BVO" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://youtube.com/v/aAQq6eX0H5w?si=WUH5rTFhg-Hc2BVO</a>

Trajler za seriju o janku sibinjaninu /janos hunjadi

Ne izgleda loše, mada mi se čini da će nas ocrniti u ovoj seriji, mada nada umire poslednja  :D
« Последња измена: Септембар 23, 2024, 10:21:57 пре подне НиколаВук »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #102 послато: Септембар 22, 2024, 03:00:09 поподне »
<a href="https://youtube.com/v/aAQq6eX0H5w?si=WUH5rTFhg-Hc2BVO" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://youtube.com/v/aAQq6eX0H5w?si=WUH5rTFhg-Hc2BVO</a>

Trajler za seriju o janku sibinjaninu /janos hunjadi

Ne izgleda loše, mada mi se čini da će nas ocrniti u ovoj seriji, mada nada umire poslednja  :D

Ни мени ово не изгледа лоше. Изгледа да је султанија Мара један од главних ликова. Раде Шербеџија као Ђурађ Бранковић.
« Последња измена: Септембар 23, 2024, 10:22:19 пре подне НиколаВук »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #103 послато: Септембар 22, 2024, 04:06:28 поподне »
Ни мени ово не изгледа лоше. Изгледа да је султанија Мара један од главних ликова. Раде Шербеџија као Ђурађ Бранковић.

Da, produkcijski izgleda jako dobro.
Ne znam ko je ona plava/riđa žena obzirom da se pojavljuje kada narator kaže kako je Srbija propala, može li biti isto neka naša?
U Hunjadijevoj vojsci je bilo Srba, mislim da se to neće prikazati. Ispada da se mi nismo ni borili protiv otomana, iako smo najverovatnije možda uz Ugare bili konstantan protivnik Turaka, verujem da je to zbog vazalstva Lazarevića pa i Brankovića, obzirom da niko ne ulazi dublje u tu tematiku pogotovo kada se pravi neki film ili serija. Nadam se da nas neće prikazati kao neke dobrovoljne turske saradnike ili slično, ipak Mađari znaju bolje od toga.
« Последња измена: Септембар 22, 2024, 04:08:16 поподне barbarylion »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #104 послато: Септембар 22, 2024, 04:39:56 поподне »
Svaka čast Ivici na svemu napisanom na temi, olakšao je mnogima pokušaje da razumeju ovaj rod.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #105 послато: Септембар 22, 2024, 05:14:58 поподне »
Захвалност треба ићи искључиво Драгану Обреновићу. Надам се да ће бити прилике да резултате истраживања представи и у некој емисији, с обзиром да ће и код нас порасти интересовање када серија буде почела да се емитује. Мислим да још увек није сазрела свест о важности открића рођака, по мушкој линији, Сибињанин Јанка на простору Србије и Херцеговине.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #106 послато: Септембар 22, 2024, 05:19:16 поподне »
Захвалност треба ићи искључиво Драгану Обреновићу. Надам се да ће бити прилике да резултате истраживања представи и у некој емисији, с обзиром да ће и код нас порасти интересовање када серија буде почела да се емитује. Мислим да још увек није сазрела свест о важности открића рођака, по мушкој линији, Сибињанин Јанка на простору Србије и Херцеговине.
Naravno zahvalnost i Draganu.
Mislim da ljudi nisu svesni šta bi to moglo da znači, i koliko može da bude bitno.
Uopšte nije mala stvar ako bi se dokazalo, a ima dosta indicija da je taj rod praktično iz srpskog etnosa ( barem onog formiranog kod njih za vreme provedeno na teritoriji Srbije) prešao u Ugarsku. Možda bi bilo najpravilnije reći srpsko-vlaškog.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #107 послато: Септембар 22, 2024, 05:28:17 поподне »
Izgleda da osim Mare, drugih srpskih likova neće biti u Seriji.
Šerbedžija se pojavljuje u 1 epizodi i to je to.

Al' imamo pravo da maštamo da je Hunjadi naš ;D makar parcijalno haha.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1714
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #108 послато: Септембар 23, 2024, 01:41:04 пре подне »
Негде сам читао да ће ваљда у серији да се провлачи прича како је Јанко био заљубљен у Мару и како му је тешко пао њен одлазак. Мислим, Јанко по неким изворима јесте започео витешку каријеру код деспота Стефана, тако да је могуће да је познавао Мару још од младости. Елем, видећемо, јер дефинитивно ћу бар ја ово испратити кад изађе на нету.

P.S. Сјајна одлука Мађара да свако прича на свом матерњем језику у серији.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 789
« Одговор #109 послато: Септембар 23, 2024, 01:29:44 поподне »
Негде сам читао да ће ваљда у серији да се провлачи прича како је Јанко био заљубљен у Мару и како му је тешко пао њен одлазак. Мислим, Јанко по неким изворима јесте започео витешку каријеру код деспота Стефана, тако да је могуће да је познавао Мару још од младости. Елем, видећемо, јер дефинитивно ћу бар ја ово испратити кад изађе на нету.

P.S. Сјајна одлука Мађара да свако прича на свом матерњем језику у серији.

Такве ствари серијама дају заиста велику дозу аутентичности. Скоро сам писао да је Ромулус снимљена у потпуности на латинском, што је заиста импозантно. Код нас је рецимо "Вук Караџић" сниман тако, да свако говори својим матерњим. Бар већина дијалога.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #110 послато: Октобар 28, 2024, 01:17:16 поподне »
У овој новој серији о Хуњадију, Мара Бранковић је представљена као прва љубав Хуњадијева која се зарад Србије морала жртвовати па отићи у султанов харем. Претпостављам да се ради о фикцији, не сјећам се да сам негдје наишао на такву конструкцију у историјским тумачењима (мислим на везу Хуњади-Мара). Иначе сама серија је рађена по новели мађарског аутора Бана Мора, који се изгледа баш расписао о Хуњадију.
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1n_J%C3%A1nos_(%C3%ADr%C3%B3)

У часопису Variety је изашао текст са прилично позитивним коментарима о серији, бар што се тиче квалитета продукције.
https://variety.com/2024/tv/global/rise-of-the-raven-trailer-mipcom-beta-film-robert-lantos-1236178235/

Како год, ово је вјероватно први пут да ће историјски ликови наших подручја ући у свијет напуцаних телевизијских продукција. Такође је занимљиво да од свих далеко познатијих српских историјских ликова, управо Мара Бранковић доживи одређену интернационалну препознатљивост. Не треба заборавити да је она такође била главни лик и у серији о Мехмеду Освајачу.

Да, и чини ми се да Београд као град заузима централно мјесто у серији.
« Последња измена: Октобар 28, 2024, 01:23:10 поподне drajver »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #111 послато: Октобар 28, 2024, 01:37:38 поподне »
Новији и дужи трејлер

<a href="https://www.youtube.com/v/071f6MPm_kc" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/071f6MPm_kc</a>

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #112 послато: Октобар 28, 2024, 01:42:02 поподне »
Моћна је то жена била. А ово је врло озбиљна продукција. Надајмо се да ће наша држава смоћи снаге да сними неку сличну о Деспоту Стефану, Јанковом ментору и пријатељу.
« Последња измена: Октобар 28, 2024, 01:45:55 поподне Ивица Јовановић »
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #113 послато: Октобар 28, 2024, 01:48:41 поподне »
Ima i turska serija Mehmed osvaja isto nešto novo 2024, isto Mara igra zapaženu ulogu, mada ja nmg gledati turke, previše su jednostrani u tumačenju događaja.
Msm, njihovi protivnici moraju biti ružni,pokvareni, priglupi, poročni i nadasve zli, jer kako drugačije. Samo me zanima šta to onda govori o njima, ako su se sa nama takvima mučili toliko vremena.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #114 послато: Октобар 28, 2024, 01:50:45 поподне »
Моћна је то жена била. А ово је врло озбиљна продукција. Надајмо се да ће наша држава смоћи снаге да сними неку сличну о Деспоту Стефану, Јанковом ментору и пријатељу.
To bi bilo odlični.
Ako o nekome ima dosta podataka to je despot Stefan, i ne samo to, već njegova stvarna ličnost prevazilazi mnoge ajmo reći mitološke iz tog perioda.

Ван мреже Панић

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 293
« Одговор #115 послато: Октобар 28, 2024, 07:30:33 поподне »
Можда сам ја наопак човек, али мало ми се гади серија кад видим да од историје праве фентези уз, наравно, обавезну еротику. Немам ништа против еротике, али зашто је за причу о српској/мађарској/турској/којојгод историји обавезно показати сцене секса свих тих историјских личности? Питање је реторичко, наравно да знамо зашто.
Шта год се сад снима је исто, сећам се кад сам гледао Бјелину "Нечисту крв" - не очекујем да код Станковића сви буду закопчани до грла, али нема ниједног женског лика осим можда неке бабе да им бар у једној сцена не пада хаљина. А овде се још ради о историји и сад ми треба да прихватимо, као гледаоци, и поверујемо да си средњовековне жене изгледале као данашње манекенке и глумице.
Више волим да се историјске теме не обрађују него да се од њих прави нетфликс шунд.
Праштајте на мом филмском пуританству а и старог Шербеџију ми је мало теже да гледам :)
Столећима је мој род крш оро
и поповао или кметовао

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #116 послато: Октобар 28, 2024, 09:03:59 поподне »
Можда сам ја наопак човек, али мало ми се гади серија кад видим да од историје праве фентези уз, наравно, обавезну еротику. Немам ништа против еротике, али зашто је за причу о српској/мађарској/турској/којојгод историји обавезно показати сцене секса свих тих историјских личности? Питање је реторичко, наравно да знамо зашто.
Шта год се сад снима је исто, сећам се кад сам гледао Бјелину "Нечисту крв" - не очекујем да код Станковића сви буду закопчани до грла, али нема ниједног женског лика осим можда неке бабе да им бар у једној сцена не пада хаљина. А овде се још ради о историји и сад ми треба да прихватимо, као гледаоци, и поверујемо да си средњовековне жене изгледале као данашње манекенке и глумице.
Више волим да се историјске теме не обрађују него да се од њих прави нетфликс шунд.
Праштајте на мом филмском пуританству а и старог Шербеџију ми је мало теже да гледам :)

Схватам о чему говориш, али то је просто тај жанр, који има неке своје законитости (не знам, 20% одсјечених глава све са крволиптањем, 30% голотиње, 10% сцена са коњима и 5% смисленог текста). А те законитости доводе до повећане гледаности, што све у збиру исплати новац уложен у продукцију и још се и заради. Овај жанр се и јесте развио из епске фантастике па се послије пренио на историјске филмове. Све је почело са Lord of the Rings, па преко Game of Thrones завршило на Викинзима и сличним серијалима.
Колико ми је познато ова серија је сад у октобру у Кану ишла пред стриминг сервисе и за њене продуценте је најважнија ствар била колико ће је стриминг сервиса купити. Не треба ту очекивати неке јаче умјетничке утиске. Али све у свему ипак се један одређени период историје популаризује. Серија Викинзи је исто тако имала доста историјских нетачности, па и ових ствари које набрајаш, али имала је и неке веома занимљиве приказе, попут рецимо византијске управе на Сицилији у раном средњем вијеку и сличних сцена које никад раније нису екранизоване.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #117 послато: Октобар 29, 2024, 12:29:59 пре подне »
Само "Бјелу" не бих називао тим називом који је "из милоште". Човек је преострашћен идеолошки да би био неки "репер" у поређењу са страним екранизацијама неких историјских тема (код њега је идеологија пре свега). Мени је он био "Бјела" пре него што је преузео "диригентску палицу" у стварању филмова. Напр., "Сенке над Балканом" бих пре очекивао да буде дело неког хрватског продуцента, који приказује међуратно сивило, руску емиграцију као део тог сивила, а између редова, приказ самог монархистичког периода у том сивом тону
« Последња измена: Октобар 29, 2024, 12:41:42 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #118 послато: Октобар 29, 2024, 12:45:49 пре подне »
Само "Бјелу" не бих називао тим називом који је "из милоште". Човек је преострашћен идеолошки да би био неки "репер" у поређењу са страним екранизацијама неких историјских тема (код њега је идеологија пре свега). Мени је он био "Бјела" пре него што је преузео "диригентску палицу" у стварању филмова. Напр., "Сенке над Балканом" бих пре очекивао да буде дело неког хрватског продуцента, који приказује међуратно сивило, руску емиграцију као део тог сивила, а између редова, приказ самог монархистичког периода у том сивом тону
Мали "црвени ђаволак, бијелог надимка"

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #119 послато: Октобар 29, 2024, 01:09:27 пре подне »
Мали "црвени ђаволак, бијелог надимка"
https://youtube.com/shorts/n0GvjLp6WlA?si=5abj0PktG_ackvXa
Разговор двојице Србина на истој "разини", толико о "Бјели". Кад будем чуо неког Сплићанина или Загребчанина Хрвата да тако перципирају то питање, онда ћу да имам боље мишљење о њему
« Последња измена: Октобар 29, 2024, 01:19:08 пре подне ДушанВучко »