Jezik je jedina početnika Albanaca sa nekim dubljim balkanskim poreklom, međutim, problem nastaje u tome jer mi nemamo dovoljno podataka ni o tračkom ni o ilirskom jeziku da bi se išta ko kretno moglo reći.
Dako-tračka teorija bi trebalo da je ista kao i tačka, ne znam postoje li tu neke paralele koje je lakše dokazati.
Praktično Albanci bi mogli biti potomci ( verovatno samo delimično) bilo koje grupe paleobalkanaca možda i nekih ne zabeleženi plemena, ko zna...Ono što se nameće kao tačno gledajući istorijske izvore jeste da se taj nekakav ekskluzivno albanski indentitet formirao relativno kasno, te da je njihov centar oko oblasti mat, jer kad pogledamo okolo vidimo masu što srpskih što romejskih vladara. Nikako se ne može govoriti o nekom proto albanskom indentitetu svih paleobalkanaca, jer prema istorijskim izvorima i zdravom razumu, njihov identitet se formira jako dugo i kasno praktično do novijeg vremena, očigledno je da nisu bili brojni ( ne onoliko koliko oni žele da predstave, pa crtaju one karte gde uzimaju pola grčke,Cg,pola Srbije itd).
Po mome mišljenju današnji Albanci verovatno potiču od nekog paleobalkanskog plemena koje verovatno nije bilo naročito brojno niti previše značajno ( jer da jeste imali bi smo više istorijskih zapisa), proces stvaranja albanske nacije je očito problematičan što i genetika pokazuje, opet bih se vratio na oblast mat u Albaniji i okolinu gde je verovatno mesto odakle se ti Albanci šire za vreme Turaka, a i ranije, to mi se čini kao njihovo matično područje. Asimilacija Vlaha je očigledno poprilično uticala na njihovu brojnost, ali i genetiku, njihov jezik je prepun pozajmljenica iz grčkog, latinskog, srpskog itd.
Smatram da oni nisu mogli da "popune" i ovladaju teritorijom današnje Albanije, a kamoli ovo što se danas politički nameće, meni se lično ne dopada termin proto albanac jer implicira da mi zasigurno znamo kojim jezikom se neko govorio pre par hiljada godina itd i bez jakog osnova povezujemo određene ljude da nekakvim albanskim identitetom, ali to je izgleda u nauci dozvoljeno tj koliko vidim ne postoje problemi prilikom korišćenja tog termina.