Аутор Тема: Албанци и Арбереши  (Прочитано 930540 пута)

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
Одг: Албанци и Арбереши
« Одговор #2060 послато: Новембар 16, 2024, 09:17:33 поподне »
И одговор на контра-тезу би био занимљив,тј.колико има албанског удјела имају Срби. Вјерујем да те две бројке нису пропорционално сразмерне.
Isto toliko koliko i oni srpskoga.
Zašto misliš da mi imamo više? Nije svaki paleobalkanac Albanac, da jeste imali bi smo jaku albansku državu i pre srpskog dolaska na Balkan, a toga nema, jedva su se skrpili u srednjem veku, da ne govorim ko sve nije vladao tim predelima, najmanje su oni vladali. Albanci su jedini narod gde se genetika tumači mimo istorijskih izvora, izvora je malo, a megalomanskih teza je puno.

Ван мреже dko

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 529
« Одговор #2061 послато: Новембар 16, 2024, 10:35:53 поподне »
Isto toliko koliko i oni srpskoga.

ni priblizno mi albanskog koliko oni slovenskog. a ovo mozemo da razlazemo na srednji vek i na stari vek (pre etnogeneze albanaca) i na modernu epohu

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #2062 послато: Новембар 16, 2024, 10:49:02 поподне »
ni priblizno mi albanskog koliko oni slovenskog. a ovo mozemo da razlazemo na srednji vek i na stari vek (pre etnogeneze albanaca) i na modernu epohu
To mi je prošlo kroz glavu dok sam pisao.
Ali zasigurno nemamo više od 10% sveukupno.
Mada, vidiš da ima onih koji misle da imamo ko zna koliko "albanske " genetike.
Meni nije jasno šta su izvori na osnovu kojih se toliko toga " daje" albancima.
Mislim na pisane istorijske izvore, imam osećaj da se genetika kod njih tumači zasebno od istorijskih izvora koji su u najmanju ruku oskudni, oni su izgleda presedan  kada je taj pristup u pitanju.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8095
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #2063 послато: Новембар 16, 2024, 11:35:10 поподне »
To mi je prošlo kroz glavu dok sam pisao.
Ali zasigurno nemamo više od 10% sveukupno.
Mada, vidiš da ima onih koji misle da imamo ko zna koliko "albanske " genetike.
Meni nije jasno šta su izvori na osnovu kojih se toliko toga " daje" albancima.
Mislim na pisane istorijske izvore, imam osećaj da se genetika kod njih tumači zasebno od istorijskih izvora koji su u najmanju ruku oskudni, oni su izgleda presedan  kada je taj pristup u pitanju.
Нема ни 1% вероватно јер пре доласка Турака, готово да није било Албанаца на Косову, а после доласка Турака и ширења ислама, никакве основе није било да се неки албански родови "посрбе". Било је само обрнутих процеса касније (српски родови као део албанских "фисова", али на нашу страну, не)
« Последња измена: Новембар 16, 2024, 11:38:09 поподне ДушанВучко »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #2064 послато: Новембар 16, 2024, 11:39:28 поподне »
Нема ни 1% вероватно јер пре доласка Турака, готово да није било Албанаца на Косову, а после доласка Турака и ширења ислама, никакве основе није било да се неки албански родови "посрбе"
Ne znam kakvo je stanje u Zeti bilo, ali slažem se, broj je svakako minoran.
Nego, mene zanima postoji li jasan poment Albanaca pre 11 veka na ovim prostorima?
Teoretski mi nemamo pojma sta je moglo doći u 11 veku, kao ni to koji rodovi i grane su asimilovane u vekovima kasnije, a danas se možda misli da su to prvobitni Albanci?

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1342
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #2065 послато: Новембар 17, 2024, 12:25:27 поподне »
И одговор на контра-тезу би био занимљив,тј.колико има албанског удјела имају Срби. Вјерујем да те две бројке нису пропорционално сразмерне.

Ако ћемо да будемо доследни, није контра-теза то колико албанског удела имају Срби него колико палеобалканског удела имају Срби. То је већ мало лакше питање. Вероватно се проценат креће између 35% и 40%.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3014
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #2066 послато: Новембар 17, 2024, 01:02:51 поподне »
Ако ћемо да будемо доследни, није контра-теза то колико албанског удела имају Срби него колико палеобалканског удела имају Срби. То је већ мало лакше питање. Вероватно се проценат креће између 35% и 40%.
Није моја идеја била да су сви палеобалканци Албанци него је било једноставно контрапитање апропо Ивановог. Ако је Иван био довољно јасан у свом питању па ваљда сам и ја,не видим разлог да се нешто друго имплицира. Ако је Драјвер изнио бројке као одговор на Иваново питање онда неко може одговорити и на моје,ако зна, значи само бројке ништа више.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6274
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #2067 послато: Новембар 17, 2024, 01:46:27 поподне »
Није моја идеја била да су сви палеобалканци Албанци него је било једноставно контрапитање апропо Ивановог. Ако је Иван био довољно јасан у свом питању па ваљда сам и ја,не видим разлог да се нешто друго имплицира. Ако је Драјвер изнио бројке као одговор на Иваново питање онда неко може одговорити и на моје,ако зна, значи само бројке ништа више.

Питање које си поставио је легитимно, али Кековац је у праву када каже да то није контра-теза Ивичином питању колики проценат словенског удела у просеку имају Албанци. Не поседују Срби само словенски удео, па да би супротно питање могло бити колико албанског удела имају Срби. Мислим да ти нико није ни импутирао да говориш да су сви палеобалканци Албанци, али чињеница је да ова два питања нису антиподи.

А што се тиче одговора на твоје питање, јасно ти је да је на њега веома тешко, ако је уопште и могуће одговорити, јер су и Срби и Албанци мешавина различитих хаплогрупа, од којих су многе присутне код оба народа. Националне генетике једноставно не постоје, постоји само карактеристичан микс за сваку нацију.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #2068 послато: Новембар 17, 2024, 01:59:37 поподне »
Питање које си поставио је легитимно, али Кековац је у праву када каже да то није контра-теза Ивичином питању колики проценат словенског удела у просеку имају Албанци. Не поседују Срби само словенски удео, па да би супротно питање могло бити колико албанског удела имају Срби. Мислим да ти нико није ни импутирао да говориш да су сви палеобалканци Албанци, али чињеница је да ова два питања нису антиподи.

А што се тиче одговора на твоје питање, јасно ти је да је на њега веома тешко, ако је уопште и могуће одговорити, јер су и Срби и Албанци мешавина различитих хаплогрупа, од којих су многе присутне код оба народа. Националне генетике једноставно не постоје, постоји само карактеристичан микс за сваку нацију.
Јасно све,поготову се слажем за тврдњу да националне генетике не постоје мада доста форумаша не дијели то мишљење,такав ми је утисак може бити да грешим. А што се тиче бројки можда неко и изађе са неком цифром,било је статистичара овде на форуму.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #2069 послато: Новембар 17, 2024, 02:13:25 поподне »
Јасно све,поготову се слажем за тврдњу да националне генетике не постоје мада доста форумаша не дијели то мишљење,такав ми је утисак може бити да грешим. А што се тиче бројки можда неко и изађе са неком цифром,било је статистичара овде на форуму.

А на страну и то што и Албанци и Срби имају хаплогрупа које су присутне и код других суседних народа, пре свега Бугара,али и Грка. Ко ту може сад закључити када је код њихових предака формиран данашњи национални идентитет и да ли је било "прелетања"? Једноставно, немогућа мисија. Једино би се могле препознати неке млађе гране карактеристичне за одређене народе, које су настале у време када су они већ били јасно идентификовани на историјској сцени без икакве сумње, па онда евентуално говорити о изворно српској, албанској или некој трећој грани.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
« Одговор #2070 послато: Новембар 17, 2024, 02:52:17 поподне »
А на страну и то што и Албанци и Срби имају хаплогрупа које су присутне и код других суседних народа, пре свега Бугара,али и Грка. Ко ту може сад закључити када је код њихових предака формиран данашњи национални идентитет и да ли је било "прелетања"? Једноставно, немогућа мисија. Једино би се могле препознати неке млађе гране карактеристичне за одређене народе, које су настале у време када су они већ били јасно идентификовани на историјској сцени без икакве сумње, па онда евентуално говорити о изворно српској, албанској или некој трећој грани.
Тако је,постоји неколико фисова или племена која су јасно имала арбанашки идентитет и као такви су ушли у оно што данас називамо српски етнос. На такве примере сам и мислио када сам и поставио контрапитање.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #2071 послато: Новембар 17, 2024, 04:03:48 поподне »
Тако је,постоји неколико фисова или племена која су јасно имала арбанашки идентитет и као такви су ушли у оно што данас називамо српски етнос. На такве примере сам и мислио када сам и поставио контрапитање.
Који су то?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #2072 послато: Новембар 17, 2024, 04:10:14 поподне »
Који су то?

Ако ти каже, мораће те убити  ;D
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #2073 послато: Новембар 17, 2024, 04:15:11 поподне »
Ако ти каже, мораће те убити  ;D
;D

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6538
« Одговор #2074 послато: Новембар 17, 2024, 05:05:12 поподне »

Нема шта, сад мораш написати који су.  :D Па ћемо срачунати статистику.

Ван мреже Zor

• Памтиша
  • Поруке: 1513
« Одговор #2075 послато: Новембар 17, 2024, 06:09:29 поподне »
  Очито је неко јако у криву. Јер администратор албанског пројекта Rrenjet каже: 45 % Срба с Косова су словенизирани Албанци;D

<a href="https://www.youtube.com/v/y4YtSD0AbQw" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/y4YtSD0AbQw</a>

На 0:23. Није ми баш јасно како се дошло до 45 %.

Тамо има доста брдских родова који јесу албанског даљег поријекла типа Кучи, Бјелопавлићи. Пипера не знам да има, а и они даљим поријеклом би се могли убројити у Арбанасе.

Затим родови R-BY206237,  I-Y200040 би могли имати везе са неким од манастирских арбанашких катуна Цапарци, Ђиновци Шпинадинци. У селу Шпинадија 1571. била је нека баштина од раније Лека Ђин иако су становници имали словенска имена. У селу Студенчане код Суве Реке био је 1454. поротник Руш Ђиновић.

Има доста родова који су посредно даљим коријеном неки прото-Албанци. Дакле из прото-Албанаца у прото-Влахе па онда у словенске популације. Нпр. Тупањци из Бањана, који су унутар албанске E-PH2180 али у подкластеру са Румуном, и дио групе влаха Бањана, дакле нису непосредно дошли из албанског етноса. Могло би бити слично и за R-BY199059 (овисно је ли Бежера Србин даљим поријеклом) гдје је грана ушла директно у Србе или Влахе па у Србе. Матаруге су нека архаичнија раноарбанашка група која је као прелаз између Арбанаса и Влаха.

Али не видим 45 % на Косову. Само ако су ови Бјелопавлићи баш бројни са ефектом оснивача, знам да јесу али нису толико бројни.
« Последња измена: Новембар 17, 2024, 06:17:08 поподне Zor »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #2076 послато: Новембар 17, 2024, 06:26:51 поподне »
Nisu mi jasni ti termini proto albanci? Kako moze iz proto albanaca u proto vlahe, kada su vlasi stariji od albanaca i sva je prilika da danasnji Albanci prednjace u asimilaciji vlaha?
Kada se to prvi put pominju Albanci na Balkanu? Evo prvi put cujem da su Kuci albanskog porekla, jel to neka ideja do koje se doslo tj ta tvrdnja ima konsenzus?

koliko je meni poznato do sada nema dokaza koji bi ukazivsli da su Kuci albanskog porekla, jednostavno mogu biti bilo sta, Vlasi, Albanci, nekakvi Grci ili nesto trece.
Jedino da se Petar Kuc digne iz mrtvih i progovori.
« Последња измена: Новембар 17, 2024, 06:39:30 поподне barbarylion »

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6538
« Одговор #2077 послато: Новембар 17, 2024, 06:32:25 поподне »
Nisu mi jasni ti termini proto albanci? Kako moze iz proto albanaca u proto vlahe, kada su vlasi stariji od albanaca i sva je prilika da danasnji Albanci prednjace u asimilaciji vlaha?
Kada se to prvi put pominju Albanci na Balkanu? Evo prvi put cujem da su Kuci albanskog porekla, jel to neka ideja do koje se doslo tj ta tvrdnja ima konsenzus?

Зор је мало екстреман по том питању. За њега су власи и арбанаси сви они који се не зову Живорад.

Чекам Exiled да се јави, ипак је он покренуо причу. Да чујем на које је родове мислио.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #2078 послато: Новембар 17, 2024, 06:44:36 поподне »
Зор је мало екстреман по том питању. За њега су власи и арбанаси сви они који се не зову Живорад.

Чекам Exiled да се јави, ипак је он покренуо причу. Да чујем на које је родове мислио.

tom logikom svi Sloveni koji nisu turkijski bugari ili cakavski hrvati su jednostavno Srbi. To cak ima vise logke nego ova tvrdnja o Albancima.
Ja nisam bas neki poznavalac albanskog pitanja, ali kada se oni prvi put pominju na Balkanu?

Ван мреже Zor

• Памтиша
  • Поруке: 1513
« Одговор #2079 послато: Новембар 17, 2024, 06:55:13 поподне »

Храбак је и екстремнији. Као и многи други.

Nisu mi jasni ti termini proto albanci?

То су Албанци прије спомена у 11 в.

Kako moze iz proto albanaca u proto vlahe, kada su vlasi stariji od albanaca i sva je prilika da danasnji Albanci prednjace u asimilaciji vlaha?

Како ће Власи бити старији од Албанаца кад су Албанци Палеобалканци а Власи мјешавина разних елемената (и прото-Албанаца) који су усвојили латински језик који долази на Балкан пуно након раних прото-Албанаца. Латински језик није палеобалкански језик. То могу бити само они римског поријекла који су једнако стари негдје у Италији.

Албански и румунски језик дијеле разне лингвистичке паралеле, које и то до тог нивоа да неки кажу да су прото-Власи латинизирани Албанци. И има повелик број генетских веза између Албанаца и Румуна/Цинцара.

Овдје више о румунско-албанским везама
https://spw.uni-goettingen.de/projects/aig/mp4/SQI-INT-004.mp4

У 11 в. То да су Кучи албанског поријекла се говорило прије 40 година, 1485. дефтер показује чак и у селу Пантаљеш, дакле селу Мрњавчића да има и до пола албанских имена. А друга мања су имала и само албанска имена.