Очито је неко јако у криву. Јер администратор албанског пројекта
Rrenjet каже:
45 % Срба с Косова су словенизирани Албанци.
https://www.youtube.com/v/y4YtSD0AbQw На 0:23. Није ми баш јасно како се дошло до 45 %.
Тамо има доста брдских родова који јесу албанског даљег поријекла типа Кучи, Бјелопавлићи. Пипера не знам да има, а и они даљим поријеклом би се могли убројити у Арбанасе.
Затим родови R-BY206237, I-Y200040 би могли имати везе са неким од манастирских арбанашких катуна Цапарци, Ђиновци Шпинадинци. У селу Шпинадија 1571. била је нека баштина од раније Лека Ђин иако су становници имали словенска имена. У селу Студенчане код Суве Реке био је 1454. поротник Руш Ђиновић.
Има доста родова који су посредно даљим коријеном неки прото-Албанци. Дакле из прото-Албанаца у прото-Влахе па онда у словенске популације. Нпр. Тупањци из Бањана, који су унутар албанске E-PH2180 али у подкластеру са Румуном, и дио групе влаха Бањана, дакле нису непосредно дошли из албанског етноса. Могло би бити слично и за R-BY199059 (овисно је ли Бежера Србин даљим поријеклом) гдје је грана ушла директно у Србе или Влахе па у Србе. Матаруге су нека архаичнија раноарбанашка група која је као прелаз између Арбанаса и Влаха.
Али не видим 45 % на Косову. Само ако су ови Бјелопавлићи баш бројни са ефектом оснивача, знам да јесу али нису толико бројни.