Проверио сам I2-S21825 узорке Волосовске културе, и сви припадају грани https://www.yfull.com/tree/I-FT344596/, дакле врло су филогенетички удаљени од гране L233 која је била доминантна међу узорцима Тшињецке културе. Волосовска култура свакако није никад ни била озбиљан кандидат за специфичну WHG компоненту међу Словенима (тзв. Балто-Словенски дрифт) због приличне географске удаљености у односу на прапостојбину Словена, а и због тога што су поседовали велики удео EHG аутосомалне компоненте (источноевропски ловци-сакупљачи). Пре неколико месеци је један корисник на сада угашеној Антрогеници поставио мапу субнеолитичких култура које обухватају простор Балтика, Белорусије, источне Пољске и северне Украјине, и баш је за једну од њих нагласио да је по његовом мишљењу најбољи кандидат за ту специфичну WHG популацију. Не могу тренутно да се сетим имена, али покушаћу да пронађем мапу јер мислим да сам је сачувао негде на лап-топу. Оно што је занимљиво је да су најстарији узорак који припада грани L233 (Spiginas1 4442-4243 п.н.е.) и најстарији узорак који поседује балто-словенски дрифт (Spiginas2 2132-1749 п.н.е.) пронађени на истом налазишту у Литванији, па мислим да свакако ту мистериозну WHG популацију треба тражити управо на горенаведеном подручју Балтик-Белорусија-северна Украјина.
У недавно објављеном раду о етногенези Германа, који смо већ коментарисали
овде, су између осталог анализиране везе узорака
Spiginas1 и
Spiginas2 са другим археогенетским узорцима на основу дељених IBD уломака. Узорак
Spiginas2 припада Corded Ware кластеру, док узорак
Spiginas1 припада WHG кластеру, при чему су му најближи сродници узорци из
0_5_1_2_1_1_2800+ кластера: Donkalnis6 такође из Литваније,
PL_N22 из Ленгјел културе из Пољске, GB из Коцофени културе из Румуније и BR1 из Мако културе из Мађарске. Пошто знамо да је у Румунији хаплогрупа I-L621 била прилично разграната у раном бронзаном добу, уз ову аутозомалну везу можемо наслутити још једну могућност за објашњење појаве хаплогрупе I-Y3120 међу Словенима. Општији кластер
0_5_1_2 изгледа да потиче од мезолитских ловаца-сакупљача из Лепенског Вира.