Ne treba nikome osporiti izjašnjavanje. Ja svom zemljaku izjašnjavanje nijesam osporio. Jedino što mi smeta kod tumačenja porijekla ovog roda je to što se koristi E haplogrupa kao krunski dokaz da pripadnici ove dinastije nijesu bili Srbi, da nisu bili Sloveni no Crnogorci, a konkretno šta mi smeta je to što se Crnogorstvo svrstava u neslovenstvo iako je po mom mišljenju Crna Gora slovenska tvorevina. “Ali nije bio Sloven, bio je Vlah jer je EV13” pa onda po istoj toj logici nije bio ni Crnogorac. Da ne pominjem da je haplogrupa samo jedan dio ukupne genetike. Ovo što sam citirao servira se u našoj državi svaki dan, a nakon rezultata tek će da se servira. (Izvinite ako je tema otišla u nepoželjnom pravcu)
Stefane,
niko razuman ne može drugome osporavati samoizjašnjavanje po bilo kom osnovu.
Petrovići ( doduše, ne baš svi ) su bili deklarisani Srbi i ja tu nemam što reći, sami pali - sami se ubili, taknuto-maknuto, ko je priznao neka bude

Ja imam problem što se 100 godina nakon što je umro poslednji od takvih očekuje da cijela država klikće srpstvu kao što je on to činio, on koji je to kliktanje platio tako što je crko u izgnanstvu.
Valjda smo naučili i sami nekoga jada o bratskoj ljubavi i neće biti da nas je sve baš Đilas ogubao.
Imamo i hiljade onih koji su se na Ellis Islandu 30-40 prije Milovana pisali Crnogorcima ničim izazvani i ničim instruisani.
U tim papirima postoje kolone NATIONALITY ( pasoš ) i RACE/PEOPLE ( etnicitet ).
Da ne širim priču ( jer znam da neki osporavaju i te dokumente ) pođite i pogledajte kako su se redom od Morače pa naniže izjašnjavali oni koji su se iseljavali malo prije i početkom 20.vijeka.
Ja ću samo toliko o Đilasu ( i 5.zemaljskoj konferenciji KPJ u Dubravi ) kojeg moj prađed Marko nije poznavao.
Zamisli Nebosave ovo,
kako bi bilo divno preparirati ili balsamovati npr. Njeguše ili bilo koje drugo pleme ili bar onaj dio tamošnjeg stanovništva koji se prije 150-200 izjašnjavao kao srpski i teleportovati ga kroz vrijeme u 21.vijek na tvoju veliku radost.
Ljudi evoluiraju, narodi evoluiraju i odlučuju da budu ovo ili ono. Problem u CG je taj što narod već poprilično dugo luta po pitanju nacionalnog identiteta pa i tebe samog buni i ne da ti mira.
Pomenuti Petrovići kao Srbi su moji isto koliko i da su se izjašnjavali kao Crnogorci. Po mom skromnom mišljenju mogu im samo zamjerit što nisu bili dalekovidi pa da predpostave kakve će nam to probleme nakon vijeka i po prouzrokovati. Tebe muče Crnogorci a mene muče ovdašnji i Crnogorci i Srbi koji se ne mogu dozvati pameti i dogovoriti.
Stvar nacije je stvar mozga i personalnog shvatanja tog pojma.
Milo Đukanović nam se predstavljao za neviđenog patriotu i to sa tolikim žarom da ste nas po njemu nazvali Milogorcima.
U isto vrijeme prepisivao je državnu imovinu crkvi Srbije i kupovao zvona za njihove hramove zajedno sa bratom Acom.
Toliko o vašem (ne)iskrenom shvatanju i poimanju Mila Đukanovića kao arhi-neprijatelja srpstva.
Zbog takvih započetih i nedovršenih projekata ja i ti danas raspravljamo na ovom forumu iako je tema nebo-zemlja.
Vazda smo neđe na pola puta, ti bi da me konzerviraš u 19.vijeku a ja bi da ti dokažem da sam potpuno spreman da bez srpskog prefiksa ( koji nikad nisam ni osjećao ni želio ) živim dalje.
Pokušaj nešto da učiniš ( a ima ih još dostinja na ovom Forumu ) meni za volju:
izbriši i ne koristi nikakav prefix kod klasifikacije testiranih i vodi se samo markerima pa da vidimo oće li se ovakve polemike više voditi.
Ostaće čista nauka, zdravi razum i pokušaj da se neopterećeno dođe do nekih zaključaka, kakvi god oni bili.
Izvinjavam se forumašima i Velikom Bratu uzurpiranjem i zatrpavanjem teme nebitnim naglabanjima.
Kao što je Nebo rekao otvorite nam onu o "srbstvu Crnogoraca" pa da se tamo počojkamo do kraja

P.S.
i sledeći put slobodno i meni promijenite prezime u VUCETIQI, nisam ja gubav pa da me izostavljate