Аутор Тема: Племе Његуши  (Прочитано 50589 пута)

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
Одг: Племе Његуши
« Одговор #140 послато: Јануар 03, 2026, 11:50:16 поподне »
И дајте, откључајте више тему "О Србству Црногораца" да можемо људски да се расправљамо ко је Србин а ко Црногорац, а не овако стихијски  8)
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #141 послато: Јануар 04, 2026, 09:43:47 пре подне »
Па Његовани су дошли из Тракије преко Пелопонеза и Москопоља у Црну Гору пратећи северозападни крак  8)
Добра паралела, само што су Његовани типични представници своје врсте и оријентисани на комерцију... док су се Петровићи Његоши држали богословља, поезије, филозофије и политике...  Нешто ту не штима  8)
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1125
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #142 послато: Јануар 04, 2026, 10:29:17 пре подне »

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #143 послато: Јануар 04, 2026, 05:12:45 поподне »
Ne treba nikome osporiti izjašnjavanje. Ja svom zemljaku izjašnjavanje nijesam osporio. Jedino što mi smeta kod tumačenja porijekla ovog roda je to što se koristi E haplogrupa kao krunski dokaz da pripadnici ove dinastije nijesu bili Srbi, da nisu bili Sloveni no Crnogorci, a konkretno šta mi smeta je to što se Crnogorstvo svrstava u neslovenstvo iako je po mom mišljenju Crna Gora slovenska tvorevina. “Ali nije bio Sloven, bio je Vlah jer je EV13” pa onda po istoj toj logici nije bio ni Crnogorac. Da ne pominjem da je haplogrupa samo jedan dio ukupne genetike. Ovo što sam citirao servira se u našoj državi svaki dan, a nakon rezultata tek će da se servira. (Izvinite ako je tema otišla u nepoželjnom pravcu)

На мрежи Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #144 послато: Јануар 05, 2026, 09:58:00 пре подне »
Ne treba nikome osporiti izjašnjavanje. Ja svom zemljaku izjašnjavanje nijesam osporio. Jedino što mi smeta kod tumačenja porijekla ovog roda je to što se koristi E haplogrupa kao krunski dokaz da pripadnici ove dinastije nijesu bili Srbi, da nisu bili Sloveni no Crnogorci, a konkretno šta mi smeta je to što se Crnogorstvo svrstava u neslovenstvo iako je po mom mišljenju Crna Gora slovenska tvorevina. “Ali nije bio Sloven, bio je Vlah jer je EV13” pa onda po istoj toj logici nije bio ni Crnogorac. Da ne pominjem da je haplogrupa samo jedan dio ukupne genetike. Ovo što sam citirao servira se u našoj državi svaki dan, a nakon rezultata tek će da se servira. (Izvinite ako je tema otišla u nepoželjnom pravcu)

Ада, Стефане, не сјекирај се... Иронија је судбине да сви ови нови самопроглашени палеобалкански Црногорци, упркос томе што имају 95% палеобалканске генетике (како они тврде) – зборе српским језиком. Па нек га зову и црногорским - опет се ради о  словенском  језику.  Како ли им га то само 'ућераше'  ови' јадни' преосталих  5% Словена?

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
« Одговор #145 послато: Јануар 05, 2026, 04:16:36 поподне »

Stefane,
niko razuman ne može drugome osporavati samoizjašnjavanje po bilo kom osnovu.
Petrovići ( doduše, ne baš svi ) su bili deklarisani Srbi i ja tu nemam što reći, sami pali - sami se ubili, taknuto-maknuto, ko je priznao neka bude  ;D

Ja imam problem što se 100 godina nakon što je umro poslednji od takvih očekuje da cijela država klikće srpstvu kao što je on to činio, on koji je to kliktanje platio tako što je crko u izgnanstvu.
Valjda smo naučili i sami nekoga jada o bratskoj ljubavi i neće biti da nas je sve baš Đilas ogubao.
Imamo i hiljade onih koji su se na Ellis Islandu 30-40 prije Milovana pisali Crnogorcima ničim izazvani i ničim instruisani.
U tim papirima postoje kolone NATIONALITY ( pasoš ) i RACE/PEOPLE ( etnicitet ).
Da ne širim priču ( jer znam da neki osporavaju i te dokumente ) pođite i pogledajte kako su se redom od Morače pa naniže izjašnjavali oni koji su se iseljavali malo prije i početkom 20.vijeka.
Ja ću samo toliko o Đilasu ( i 5.zemaljskoj konferenciji KPJ u Dubravi ) kojeg moj prađed Marko nije poznavao.

Zamisli Nebosave ovo,
kako bi bilo divno preparirati ili balsamovati npr. Njeguše ili bilo koje drugo pleme ili bar onaj dio tamošnjeg stanovništva koji se prije 150-200 izjašnjavao kao srpski i teleportovati ga kroz vrijeme u 21.vijek na tvoju veliku radost.
Ljudi evoluiraju, narodi evoluiraju i odlučuju da budu ovo ili ono. Problem u CG je taj što narod već poprilično dugo luta po pitanju nacionalnog identiteta pa i tebe samog buni i ne da ti mira.

Pomenuti Petrovići kao Srbi su moji isto koliko i da su se izjašnjavali kao Crnogorci. Po mom skromnom mišljenju mogu im samo zamjerit što nisu bili dalekovidi pa da predpostave kakve će nam to probleme nakon vijeka i po prouzrokovati. Tebe muče Crnogorci  a mene muče ovdašnji i Crnogorci i Srbi koji se ne mogu dozvati pameti i dogovoriti.

Stvar nacije je stvar mozga i personalnog shvatanja tog pojma.
Milo Đukanović nam se predstavljao za neviđenog patriotu i to sa tolikim žarom da ste nas po njemu nazvali Milogorcima.
U isto vrijeme prepisivao je državnu imovinu crkvi Srbije i kupovao zvona za njihove hramove zajedno sa bratom Acom.
Toliko o vašem (ne)iskrenom shvatanju i poimanju Mila Đukanovića kao arhi-neprijatelja srpstva.

Zbog takvih započetih i nedovršenih projekata ja i ti danas raspravljamo na ovom forumu iako je tema nebo-zemlja.
Vazda smo neđe na pola puta, ti bi da me konzerviraš u 19.vijeku a ja bi da ti dokažem da sam potpuno spreman da bez srpskog prefiksa ( koji nikad nisam ni osjećao ni želio ) živim dalje.

Pokušaj nešto da učiniš ( a ima ih još dostinja na ovom Forumu ) meni za volju:
izbriši i ne koristi nikakav prefix kod klasifikacije testiranih i vodi se samo markerima pa da vidimo oće li se ovakve polemike više voditi.
Ostaće čista nauka, zdravi razum i pokušaj da se neopterećeno dođe do nekih zaključaka, kakvi god oni bili.

Izvinjavam se forumašima i Velikom Bratu uzurpiranjem i zatrpavanjem teme nebitnim naglabanjima.
Kao što je Nebo rekao otvorite nam onu o "srbstvu Crnogoraca" pa da se tamo počojkamo do kraja  ;D

P.S.
i sledeći put slobodno i meni promijenite prezime u VUCETIQI, nisam ja gubav pa da me izostavljate ;D
« Последња измена: Јануар 05, 2026, 04:26:34 поподне Morski »
Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
« Одговор #146 послато: Јануар 05, 2026, 06:36:57 поподне »
Stefane,
Petrovići ( doduše, ne baš svi ) su bili deklarisani Srbi i ja tu nemam što reći, sami pali - sami se ubili, taknuto-maknuto, ko je priznao neka bude  ;D

Ja imam problem što se 100 godina nakon što je umro poslednji od takvih očekuje da cijela država klikće srpstvu kao što je on to činio, on koji je to kliktanje platio tako što je crko u izgnanstvu.
Valjda smo naučili i sami nekoga jada o bratskoj ljubavi i neće biti da nas je sve baš Đilas ogubao.
Imamo i hiljade onih koji su se na Ellis Islandu 30-40 prije Milovana pisali Crnogorcima ničim izazvani i ničim instruisani.
U tim papirima postoje kolone NATIONALITY ( pasoš ) i RACE/PEOPLE ( etnicitet ).
Da ne širim priču ( jer znam da neki osporavaju i te dokumente ) pođite i pogledajte kako su se redom od Morače pa naniže izjašnjavali oni koji su se iseljavali malo prije i početkom 20.vijeka.
Ja ću samo toliko o Đilasu ( i 5.zemaljskoj konferenciji KPJ u Dubravi ) kojeg moj prađed Marko nije poznavao.

Zamisli Nebosave ovo,
kako bi bilo divno preparirati ili balsamovati npr. Njeguše ili bilo koje drugo pleme ili bar onaj dio tamošnjeg stanovništva koji se prije 150-200 izjašnjavao kao srpski i teleportovati ga kroz vrijeme u 21.vijek na tvoju veliku radost.
Ljudi evoluiraju, narodi evoluiraju i odlučuju da budu ovo ili ono. Problem u CG je taj što narod već poprilično dugo luta po pitanju nacionalnog identiteta pa i tebe samog buni i ne da ti mira.

Pomenuti Petrovići kao Srbi su moji isto koliko i da su se izjašnjavali kao Crnogorci. Po mom skromnom mišljenju mogu im samo zamjerit što nisu bili dalekovidi pa da predpostave kakve će nam to probleme nakon vijeka i po prouzrokovati. Tebe muče Crnogorci  a mene muče ovdašnji i Crnogorci i Srbi koji se ne mogu dozvati pameti i dogovoriti.

Milo Đukanović nam se predstavljao za neviđenog patriotu i to sa tolikim žarom da ste nas po njemu nazvali Milogorcima.
U isto vrijeme prepisivao je državnu imovinu crkvi Srbije i kupovao zvona za njihove hramove zajedno sa bratom Acom.
Toliko o vašem (ne)iskrenom shvatanju i poimanju Mila Đukanovića kao arhi-neprijatelja srpstva.

Zbog takvih započetih i nedovršenih projekata ja i ti danas raspravljamo na ovom forumu iako je tema nebo-zemlja.
Vazda smo neđe na pola puta, ti bi da me konzerviraš u 19.vijeku a ja bi da ti dokažem da sam potpuno spreman da bez srpskog prefiksa ( koji nikad nisam ni osjećao ni želio ) živim dalje.

izbriši i ne koristi nikakav prefix kod klasifikacije testiranih i vodi se samo markerima pa da vidimo oće li se ovakve polemike više voditi.
Ostaće čista nauka, zdravi razum i pokušaj da se neopterećeno dođe do nekih zaključaka, kakvi god oni bili.

Izvinjavam se forumašima i Velikom Bratu uzurpiranjem i zatrpavanjem teme nebitnim naglabanjima.
Kao što je Nebo rekao otvorite nam onu o "srbstvu Crnogoraca" pa da se tamo počojkamo do kraja  ;D

P.S.
i sledeći put slobodno i meni promijenite prezime u VUCETIQI, nisam ja gubav pa da me izostavljate ;D

Допада ми се ово "crkvi Srbije", баш је дражесно :)

Тако је говорила моја прабаба Марта.

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #147 послато: Јануар 05, 2026, 06:56:48 поподне »
Stefane,

Zamisli Nebosave ovo,

P.S.

Е мој Морски...

Петровићи су завршили у изгнанству јер су у међудинастичкој борби извукли дебљи крај, а не зато што су били Срби (и Црногорци!) и клицали Српству. Па и Карађорђевићи и Обреновићи су једни друге у више наврата протеравали, па и најбруталније убијали и на крају "семе затрли".

Парадоксално је да су Александра, који је протерао свог деду Србина, звали - Црногорац (из овог његовог тонског снимка јасно је и зашто: https://www.youtube.com/v/yvyYKRo0JU8). Но Црногорство је у то време било синоним за Српство, или боље рећи нејинтензивније и најизворније Српство.

Нико вама ни другима попут вас не брани нити оспорава да будете Црногорци "без српског префикса" (јер је питање националности "ствар мозга и персоналног схватања тог појма", како сами кажете).

Проблем је само када своје схватање Црногорства неспојивог са српством покушавате "монополизовати" и наметнути као једино могуће свим Црногорцима, па и онима који који су традиционални Црногорци "са српским префиксом", као и њихови преци. Или још горе када то своје схватање Црногорства пројектујете ретроактивно на Његоша, краља Николу итд.

А најперфидније и најподлије је када неко попут Мурића користи ДНК тестирање да црногорској династији из 19. и 20. века, једном Његошу, оспори српство и словенство, јер "по мушкој линији припадају старосједелачком Медитеранско-Балканском становништву присутном на простору Црне Горе хиљадама година прије словенских сеоба из VI и VII вијека".

У сваком случају, лично завршавам даљу причу на ову тему. Све ово што се дешава у Црној Гори ме чини пре свега јако тужним. Пожелео бих свима у Црној Гори да нађу свој идентитет и мир у сопственој глави и души.
« Последња измена: Јануар 05, 2026, 07:01:04 поподне Драган Обреновић »

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #148 послато: Јануар 05, 2026, 07:28:55 поподне »
И дајте, откључајте више тему "О Србству Црногораца" да можемо људски да се расправљамо ко је Србин а ко Црногорац, а не овако стихијски  8)
Небо, нема ти друге но калауз у шаке и да се тема обије по старом добром српском обичају 😊
« Последња измена: Јануар 05, 2026, 07:38:31 поподне Exiled »

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #149 послато: Јануар 05, 2026, 08:02:54 поподне »
“Crkva Srbije” pominješ bratstvo i pomirenje koristeći ove izraze… čovjek bi pomislio da nisi ništa bolji od ovih koje pominjemo

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #150 послато: Јануар 05, 2026, 08:39:50 поподне »
Небо, нема ти друге но калауз у шаке и да се тема обије по старом добром српском обичају 😊

Е, да знаш  ;D ;D ;D

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2592
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #151 послато: Јануар 05, 2026, 08:43:02 поподне »
Какво ли незнање показује овај Морски, трудећи се да буде паметан. Прича о досељавању у САД, када су се "као" изјашњавали да су етнички Црногорци. Нико их ништа није ни питао, као ни Србе и Хрвате из Аустроугарске, којима је дописано Аустриан или Далматиан за националност, свима редом. Било је само битно из које државе долазе.

На мрежи Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #152 послато: Јануар 05, 2026, 09:13:38 поподне »
Е мој Морски...

У сваком случају, лично завршавам даљу причу на ову тему. Све ово што се дешава у Црној Гори ме чини пре свега јако тужним. Пожелео бих свима у Црној Гори да нађу свој идентитет и мир у сопственој глави и души.

Ја богами не одустајем! Таман смо дошли до тачке где се чињенице више не  оспоравају :) тј да су Петровићи Његоши били Срби (макар и само они који су се тако изјашњавали).

Сада се прелази на тактику релативизације: каобајаги -  то је било тада  - у 18-ом и 19-ом веку (а богами и у 20-ом веку). Сада је друга ситуација, појединци и народ еволуирају, то што је важило тада - више не важи. Фол, модерна црногорска нација постоји независно од своје српске основе из доба Петровића Његоша, Црнојевића, Војсилављевића, немојте да користимо префиксе и суфиксе Ова молба да се не користе "префикси" (а и  "суфикси" (-qi)) је бацање пешкира у ринг у историјско-идентитетској дебати.  А чек' да дођемо до онтолошко-метафизичке дебате са   Петром II Петровићем  Његошем  у нашем тиму.  :)

Vuçetiqi (на своје инсистирање) жели да гледамо само маркере, само бројеве, само биологију, не би ли забашурио све остало. Али, изгледа да не разуме да ти бројеви, сами за себе, ван контекста, ван поређења - ништа не говоре. Гледајући у бројеве, остаје му само празнина, а историја, као и природа - не трпи вакуум. И  у ту празнину им се већ усељавају тобоже добронамерни суседи и другари са презентација, са суфиксима -qi, али има и других, који наводно не помињу друге нације, народе, само Црногорце, палеобалканске, дакако. А чим он окрене леђа ... Искрено, мислим да им се- Vuçetiqi-ju, Qosiviqi-ju, Banoviqi-ju, Musoviqi-ju -   Muriqi (a sa njim i Krasniqi...) - смеју иза леђа. А богами - и трљају руке.

Ево тих другара, и добронамерних људи:
Цитат
https://www.portalanalitika.me/clanak/muric-prica-da-je-crna-gora-kosovski-zbjeg-je-smijesna-pozivam-mandica-i-knezevica-da-odrade-test

Цитат
https://www.portalanalitika.me/clanak/cetinje-u-ponedeljak-predstavljanje-rezultata-dnk-istrazivanja-porijekla-porodice-petrovic-njegos

Цитат
https://kodex.me/evo-i-njegos-ima-papir-da-nije-srbin/

https://www.portalanalitika.me/clanak/muric-prica-da-je-crna-gora-kosovski-zbjeg-je-smijesna-pozivam-mandica-i-knezevica-da-odrade-test
https://kodex.me/evo-i-njegos-ima-papir-da-nije-srbin/
https://www.portalanalitika.me/clanak/279781--dileme-dio-crnogoraca-se-smatra-srbima-samo-zbog-njegosa-i-petrovica

Ако ово ("Muric: priča-da-je-crna-gora-kosovski-zbjeg-je-smijesna-pozivam-mandica-i-knezevica-da-odrade-test)  није класичан пример коришћења генетичке генеалогије у сврху политичког етно-идентитетског инжењеринга - не знам шта би могло да буде. Ово је  логика националшовинизма -  ово да неко у новинама прозива људе на овај начин заслужује покретање кривичног поступка у нормалној модерној  земљи која држи до цивилизацијских норми.  Именовани овде не схватају (а видимо и зашто)   да њихови нови идентитетски другари, отелотворени у председнику овог  удружења, у Muriqi-ју, користе генетичку генеалогију и њихову когнитивну конфузију као оружје у идентитетском рату против историјске и српске Црне Горе.

Обратите пажњу, Muriqi у ствари поручује: "Албанци  су заправо Црногорци". Ово је покушај стварања „нових Црногораца” и "нове Црне Горе" који су дефинисани искључиво кроз отпор и грађење анимозитета  према словенском (српском) пореклу, користећи биологију и генетичке маркере  као замену за изгубљени историјски идентитет и легитимитет правих Црногораца. И Срба.

На мрежи Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #153 послато: Јануар 05, 2026, 09:33:35 поподне »
Какво ли незнање показује овај Морски, трудећи се да буде паметан. Прича о досељавању у САД, када су се "као" изјашњавали да су етнички Црногорци. Нико их ништа није ни питао, као ни Србе и Хрвате из Аустроугарске, којима је дописано Аустриан или Далматиан за националност, свима редом. Било је само битно из које државе долазе.

Па да. Притешњен документима и писаним изворима он покушава да нађе алтернативни историјски извор. И све што могу да нађу су пасоши из тог доба. Они свесно користе територијалну тј државну припадност (nationality) која се уписује у пасош. А која само значи, и тада,и данас - да носилац пасоша живи на територији те међународно признате државе. 

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #154 послато: Јануар 05, 2026, 10:17:51 поподне »
Па да. Притешњен документима и писаним изворима он покушава да нађе алтернативни историјски извор. И све што могу да нађу су пасоши из тог доба. Они свесно користе територијалну тј државну припадност (nationality) која се уписује у пасош. А која само значи, и тада,и данас - да носилац пасоша живи на територији те међународно признате државе.

Tako su i poljake pisali kao bele hrvate, iako niko od njih nije imao pojma da tako nešto postoji ;D
Au propaganda itd...
Neko je pomenuo da su ljudi bili upisivani i kao dalmatinci itd.

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 697
« Одговор #155 послато: Јануар 05, 2026, 11:12:10 поподне »
Добро време је да се уозбиљимо и ову лепу тему не уништимо јер Петровићи уз све своје мане и врлине сигурно нису заслужили то. Овом приликом ја лично желим да одам признање Црногорском ДНК коду који је успео да кроз три Петровића профилише њих род, што је изузетно за нас који се бавимо генетичким резултатима јер је значајан и за Србе коме су Петровићи припадали тако и за људе који се данас изјашњавају као Црногорци. Као што видимо на Yfull стаблу Петровићи су грана Y613243 стара око 350 година што би ако гледамо TMRCA њихов заједнички предак живео око 1670-1680. године. Први владар из династије Петровић-Његош био је владика Данило I Петровић Његош (познат и као Данило Шћепчевић) који је изабран за црногорског митрополита 1697. године што се поклапа са годином коју смо добили на Yfull. Meђутим ова грана је предњачка грани Y297718 чији је ТМРЦА 1300 што пада у негде између 700-800 године нове ере. До 700. године, таласи словенских сеоба који су почели у 6. и 7. веку већ су се примирили. Словени су у 8. веку постали доминантна етничка група у унутрашњости и планинским пределима. У то време Словени потпуно овладавају градом Дукљом (код данашње Подгорице), околином Скадарског језера и обалом. Долази до асимилације преосталих Романа (Латина) и илирских староседелаца (попут племена Доклеата) који су се повукли у високе планине ту се дешавало мешање досељеника са носиоцима старобалканских хаплогрупа (попут E-V13). Морам поменути и то да никаквих сукоба и ратова између Словена и староседелачког становништва Балкана није забележена нити кроз писане изворе нити кроз археолошка налазишта. Иако су писани извори за 8. век оскудни, према Спису о народима Константина Порфирогенита и Летопису Попа Дукљанина, у овом периоду владају први српски кнежеви из династије Властимировића. Верује се да је кнез Вишеслав, први именом познати српски владар, владао управо крајем 8. века (око 780. године). Његова власт се протезала и на делове данашње Црне Горе. Ако анализирамо хаплогрупу E-Y297718, период 700–800. године је вероватно време када су се преци ове лозе почели стапати са словенском војно-племенском структуром. Појава Албанаца, Грка и Бугара на узводним гранама је доказ да се и ова грана ширила у свим правцима на Балкану а у будућности како будемо добијали још резултата на испод гране Y297718 биће нам пуно јаснија слика о кретању тих људи унутар Балкана што значи да они нису били у сукобу са придошлим народима већ показује да су живели заједно. Оно што из предања знамо о самом корену Петровића јесте име родоначелника Херака. Према истраживањима, он се доселио на Његуше из околине планине Његош код Никшића. Ипак, како постоји више предања о сеобама, тренутно стање на генетичком стаблу нам још увек не даје коначан одговор на питање да ли су Петровићи на самој локацији Његуша 'одавно' или су заиста 'однекуд' дошли у том периоду. Свакако, велика померања становништва била су константа тог времена. Тренутно стање на стаблу осим што је формирана грана Петровића Његоша ништа нам друго није за сада није помогла у томе да сазнамо да ли су се Петровићи ту налазили ,,одавно,, или су ,,однекуд,, дошли.

Ван мреже Zor

• Памтиша
  • Поруке: 1513
« Одговор #156 послато: Јануар 05, 2026, 11:17:39 поподне »
 Његуши као племе кад се сагледају генетски резултати свакако су суштински I-Y51673. И такођер су изгледа били власи, јер на то јасно указује њихов први помен 1403. г. (посредан помен).

Што се тиче Хераковића. Ти "епирски" рођаци вјероватно најприје да је тај Грк албанског поријекла, јер ту врло близу њега јесте и било Арванита, а и имају нижи TMRCA. Подручје одакле је Албанац јесте имало и јак словенски и грчки утицај, а близу је било и Влаха (но не нужно и баш на том подрчју). А такођер је словенски елемент био изгледа и најјачи на подручју одакле је Грк.

Никаквог говора нема о томе да су Хераковићи ту прије 2000 г., и мала је шанса да су у вези и са Дукљанима.

Ово су најстарији пасови Хераковића
Херак - Шћепан - Лука - Шћепан - Петар - Шћепац - калуђер Петар

Стијепо Петра Калуђерова се помиње од 1593. и рачуна се да је поуздани предак.

Изгледа да би најстарији у овом низу Шћепан син Херака се мога односити на сљедећу особу:
Стијепо син Херака Божидаревића из Љешевића се јавља 1535. Његов отац Херак Божидаревић се помиње 1503. да је купио земљу Вука Нинојевића из Љешевића.
 1537. се помиње Мил Божидаревић брат Херака из Његуша да је дао своју кћер которском провидуру као слушкињу.
 1521. и 1523. у дефтерима се помиње у махали Лихомилићи Стјепан син Херака. Мислим да је ово изгледно иста особа, јер је јасно да је Мил Божидаревић из Његуша, док је његов брат 1503. купио земљу у Љешевићима, што имплицира да је из Његуша.

Ову особу су помињали ауторитети али је игнорисана ради тражења Херака у Дробњацима, претпостављајући да су род са Раичевићима итд.

Махала Лихомилићи у Његушима није убицирана. Али се Ераковићи у 16. в. као махала у Његушима не помињу.

Ово је врло архаично име и јавља се само два пута у Дечанским хрисовуљама. Што мени указује на могуће даље поријекло те популације. То је већ ближе осталим генетским рођацима.

Но то може бити случај и са свим Његушима. На Косову не тако ријетко име П'лнош и род Пуношевића.
 I-Y51673 родови би могли бити у вези са Предојевићима, а Преде је једно типично влашко име (ко ће да се позове на то да је словенско, свакако није западнобалканско словенско илити српско).

Предање о Босни је неозбиљно за било какве Његуше, осим што су ова имена тамо страна, они по тим измишљеним предањима долазе из Мужевице која не постоји још 1530-тих година. Наравно да они који су измишљали то у том моменту нису могли знати за то...

Опет се помињу категорије као "E", "E-V13", "E1b", немају сви E-V13 исто поријекло у средњем вијеку и не могу се у исту раван доводити родови одвојени по 3000, 4000 г.

E-V13 је и значајна хаплогрупа код Авара..

Тај Мурић није поменуо узорке из жељезног доба у Бугарској. А те његови албанске колеге у том раду о Албанцима, цитирају само V13+ у изворној студији да би смањили проценат V13, није 26 % , него ближе 90 %..

И проценат E-V13 је далеко већи код Авара него што је код Илира. То је такођер пропустио рећи Мурић.

Апропо Влаха далеко да су то само E-V13, и нису сви E-V13 тог поријекла наравно.. Па Дробњаци први, 1/1 досељавају као говорници влашког/румунског језика. Само се помињу Варјази, Нормани итд. Може бити да има везе али прескаче се међуфаза..

Каква Србија, Црна Гора, Албанија ође је потребнији ангажман Румуније..

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1349
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #157 послато: Јануар 06, 2026, 08:58:50 пре подне »
Његуши као племе кад се сагледају генетски резултати свакако су суштински I-Y51673. И такођер су изгледа били власи, јер на то јасно указује њихов први помен 1403. г. (посредан помен).

Што се тиче Хераковића. Ти "епирски" рођаци вјероватно најприје да је тај Грк албанског поријекла, јер ту врло близу њега јесте и било Арванита, а и имају нижи TMRCA. Подручје одакле је Албанац јесте имало и јак словенски и грчки утицај, а близу је било и Влаха (но не нужно и баш на том подрчју). А такођер је словенски елемент био изгледа и најјачи на подручју одакле је Грк.

Никаквог говора нема о томе да су Хераковићи ту прије 2000 г., и мала је шанса да су у вези и са Дукљанима.

Ово су најстарији пасови Хераковића
Херак - Шћепан - Лука - Шћепан - Петар - Шћепац - калуђер Петар

Стијепо Петра Калуђерова се помиње од 1593. и рачуна се да је поуздани предак.

Изгледа да би најстарији у овом низу Шћепан син Херака се мога односити на сљедећу особу:
Стијепо син Херака Божидаревића из Љешевића се јавља 1535. Његов отац Херак Божидаревић се помиње 1503. да је купио земљу Вука Нинојевића из Љешевића.
 1537. се помиње Мил Божидаревић брат Херака из Његуша да је дао своју кћер которском провидуру као слушкињу.
 1521. и 1523. у дефтерима се помиње у махали Лихомилићи Стјепан син Херака. Мислим да је ово изгледно иста особа, јер је јасно да је Мил Божидаревић из Његуша, док је његов брат 1503. купио земљу у Љешевићима, што имплицира да је из Његуша.

Ову особу су помињали ауторитети али је игнорисана ради тражења Херака у Дробњацима, претпостављајући да су род са Раичевићима итд.

Махала Лихомилићи у Његушима није убицирана. Али се Ераковићи у 16. в. као махала у Његушима не помињу.

Ово је врло архаично име и јавља се само два пута у Дечанским хрисовуљама. Што мени указује на могуће даље поријекло те популације. То је већ ближе осталим генетским рођацима.

Но то може бити случај и са свим Његушима. На Косову не тако ријетко име П'лнош и род Пуношевића.
 I-Y51673 родови би могли бити у вези са Предојевићима, а Преде је једно типично влашко име (ко ће да се позове на то да је словенско, свакако није западнобалканско словенско илити српско).

Предање о Босни је неозбиљно за било какве Његуше, осим што су ова имена тамо страна, они по тим измишљеним предањима долазе из Мужевице која не постоји још 1530-тих година. Наравно да они који су измишљали то у том моменту нису могли знати за то...

Опет се помињу категорије као "E", "E-V13", "E1b", немају сви E-V13 исто поријекло у средњем вијеку и не могу се у исту раван доводити родови одвојени по 3000, 4000 г.

E-V13 је и значајна хаплогрупа код Авара..

Тај Мурић није поменуо узорке из жељезног доба у Бугарској. А те његови албанске колеге у том раду о Албанцима, цитирају само V13+ у изворној студији да би смањили проценат V13, није 26 % , него ближе 90 %..

И проценат E-V13 је далеко већи код Авара него што је код Илира. То је такођер пропустио рећи Мурић.

Апропо Влаха далеко да су то само E-V13, и нису сви E-V13 тог поријекла наравно.. Па Дробњаци први, 1/1 досељавају као говорници влашког/румунског језика. Само се помињу Варјази, Нормани итд. Може бити да има везе али прескаче се међуфаза..

Каква Србија, Црна Гора, Албанија ође је потребнији ангажман Румуније..

Слажем се, треба се фокусирати на Влахе (са великим и малим почетним словом). Поред Дробњака треба поменути и Бањане, који су N2-P189.2>Y7310. Разумем романтичарске пориве да се савремени генетски резултати родова повезују са Илирима и предсловенским становништвом римске Далмације, али досадашња сазнања никако не иду у прилог.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #158 послато: Јануар 06, 2026, 03:13:16 поподне »
... родови би могли бити у вези са Предојевићима, а Преде је једно типично влашко име (ко ће да се позове на то да је словенско, свакако није западнобалканско словенско илити српско).

Тешко да је презиме Предојевић изведено од имена "Преде"...

Презиме Предојевић је изведено од личног имена Предоје, које је скраћени облик неког сложеног имена - Предислав, Предимир и сл, које је недвосмислено словенске етимологије (предавати / преносити + славу, мир, итд). И те како је било заступљено међу Србима. За остале западнобалканце не гарантујем.

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
« Одговор #159 послато: Јануар 07, 2026, 03:39:05 поподне »
Nebosave,

ako sam neđe mogao naučiti nešto o relativizaciji to je onda ovaj FORUM.

Petrovići su bili SRBI, tako su se izjašnjavali i gotova stvar. Ja ne mogu Petroviće negirati kao što je POREKLO mene kada me je nakon testiranja 2018.godine lagano proknjižilo kao Srbina u onom dijelu za članove. Tek kad sam ih digao na sprdnju onda su to izbrisali.

Što se tiče dokumenata sa Ellis Islanda tu vam muku ne mogu i neću liječiti nego morate sami. Tamo se navodi NATIONALITY u jednoj i RACE/PEOPLE u drugoj koloni pa vi to prevodite kako god želite. I relativizujte do padanja zajedno sa Websterovim riječnikom.

U tim papirima je stvarno bilo svakakvih upisa, bar kada je u pitanju Austro-ugarska teritorija.
Međutim, kada se radi o ljudima koji su dolazili sa teritorije Crne Gore onda se njih 99,9% pisalo Crnogorcima u obije kolone.
Jedini kojega sam ja pronašao ( a prelistao sam nekih 150 manifesta ) koji se izjašnjavao kao Srbin je bio neki MARKUŠ iz Podgorice.
Bokelji su bili u odnosu 60%-40% Crnogorci-Srbi.

Deklarisanje Petrovića kao Srba je validno ali deklarisanje Moračana, Pješivaca, Bjelica ili Njeguša toga doba kao Crnogoraca nije validno. Svaka čast  ;D

Nego da se vratimo na moj porodični slučaj:
prađede Crnogorac, đede Srbin i otac Crnogorac !!!

Ko je i što je moj đede svojemu ocu ?
Ko je i što je moj otac mojemu đedu ?
Ko je i što je moj đede meni ?

Evo, ne relativizujem i ne banalizujem nego te konkretno pitam.

Ako nas ne posmatraš i doživljavaš kroz markere nego po sopstvenoj logici onda moj đede ne pripada ovom društvu !!!

I za kraj molba:
uprosti terminologiju, batali se metafizike i ako možeš meni objasni ono što želiš prostijim terminima i argumentacijom.
Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...