Аутор Тема: Племе Његуши  (Прочитано 50601 пута)

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
Одг: Племе Његуши
« Одговор #100 послато: Децембар 30, 2025, 08:28:57 пре подне »
Ali meni je najjače od svega da ističeš crnogorstvo a odbacuješ slovenstvo. JEDNO BEZ DRUGOG NE  MOŽE JER JE CRNA GORA SLOVENSKA TVOREVINA. Ako ti se ne sviđa slovenski identitet, nikakav problem, al onda ni ne govori da si Crnogorac jer je to licemjerno. Tu su Vlasi i Arbanasi pa se identifikuj s njima. (Nemam namjeru da uvrijedim te narode, daleko bilo)

Zemljače,

kakve veze ima slovenski jezik i slovenska kultura sa genetikom, ajde da mi objasniš ali što jednostavnije jer te slabo razumijem.
Mađari imaju oko 40-50% haplogrupe R1a i nekih 20% haplogrupe I2a a pričaju ugro-finskim jezikom pa mi objasni njihovo slovenstvo.
Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #101 послато: Децембар 30, 2025, 10:15:42 пре подне »
Ja genetiku nisam pominjao. Mađari iako imaju slovenske genetike oni za sebe i dalje kažu da su Mađari jer im je jezik mađarski i nacionalna svijest im je takva vjekovima. U CG vjekovima vlada osjećaj pripadnosti slovenstvu i jezik je slovenski a opet dosta nas to odbacuje. Samo što za razliku od mađara, mi imamo solidnim dijelom slovensko porijeklo dok mađari gotovo da nemaju mađarsko

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
« Одговор #102 послато: Децембар 30, 2025, 12:17:41 поподне »
Ja genetiku nisam pominjao. Mađari iako imaju slovenske genetike oni za sebe i dalje kažu da su Mađari jer im je jezik mađarski i nacionalna svijest im je takva vjekovima. U CG vjekovima vlada osjećaj pripadnosti slovenstvu i jezik je slovenski a opet dosta nas to odbacuje. Samo što za razliku od mađara, mi imamo solidnim dijelom slovensko porijeklo dok mađari gotovo da nemaju mađarsko

Pošto je jako moderno da se I2a trpa u slovenski korpus ajde da izvedemo prostu računicu:

1. u Crnoj Gori I2a je na nivou 34%, R1a je na nivou od 8% što ukupno daje cca 42%
2. u Mađarskoj I2a i R1a ukupno imaju cca 65%

Znači ako se ođe ne radi o prostoj matematici po kojoj bi Mađari morali biti Sloveni a Crnogorci sve samo ne Sloveni ( princip proste većine ) onda ti moram reći da je ovo u stvari problem IDEOLOGIJE a ne genetike ili nečega drugoga, kako kod Mađara tako i kod Crnogoraca.

Znači SRPSTVO je čista ideologija i kao takva se ućeruje u svijest ljudi konstantno poslednjih 180 godina.
Da bi bio potpuno iskren CRNOGORSTVO je isto gola IDEOLOGIJA ali se ućeruje mnogo kraći vremenski period, sa mnogo manje elana i finansijske potpore.

Iz objektivnih razloga nisam bio prisutan na prezentaciji ( iako sam sa svim tim ljudima sarađivao tokom njene izrade i uobličavanja od samoga početka ) ali mislim da tamo niko nije u niti jednom momentu pomenuo niti Crnogorce niti Srbe da bi se bilo ko mogao uhvatiti za bilo kakvu nacio-šovinističku kvaku.

Ova priča se mora osloboditi nacionalnih predznaka i konotacija da bi se mogla iskoristiti u punom kapacitetu.
Onaj ko koristi bilo kakve nacionalne atribute u ovoj priči taj ili nema pojma ili je maliciozan i zloban.

Ne mogu reći sa sigurnošću da nije bilo grešaka jer se vazda nešto podkrade i ispušti.
Ali ako ih je i bilo sigurno nisu bile namjerne.

U svakom slučaju idemo dalje. Veoma je izgledno da bi u skorije vrijeme mogli imati njeguške Božoviće, Bogdanoviće i Otaševiće kao potencijalne E1b rezultate. Sa odrađenim Petrovićima i Kuševijom te sa Popovićem koji čeka FTDNA BIG-700 mislim da bi relativno brzo mogli imati zaokruženu priču koja se tiče njeguške E1b.
Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #103 послато: Децембар 30, 2025, 12:51:18 поподне »
Pošto je jako moderno da se I2a trpa u slovenski korpus ajde da izvedemo prostu računicu:

1. u Crnoj Gori I2a je na nivou 34%, R1a je na nivou od 8% što ukupno daje cca 42%

Znači ako se ođe ne radi o prostoj matematici po kojoj bi Mađari morali biti Sloveni a Crnogorci sve samo ne Sloveni ( princip proste većine ) onda ti moram reći da je ovo u stvari problem IDEOLOGIJE a ne genetike ili nečega drugoga, kako kod Mađara tako i kod Crnogoraca.

Znači SRPSTVO je čista ideologija i kao takva se ućeruje u svijest ljudi konstantno poslednjih 180 godina.
Da bi bio potpuno iskren CRNOGORSTVO je isto gola IDEOLOGIJA ali se ućeruje mnogo kraći vremenski period, sa mnogo manje elana i finansijske potpore.

Iz objektivnih razloga nisam bio prisutan na prezentaciji ( iako sam sa svim tim ljudima sarađivao tokom njene izrade i uobličavanja od samoga početka ) ali mislim da tamo niko nije u niti jednom momentu pomenuo niti Crnogorce niti Srbe da bi se bilo ko mogao uhvatiti za bilo kakvu nacio-šovinističku kvaku.

Ova priča se mora osloboditi nacionalnih predznaka i konotacija da bi se mogla iskoristiti u punom kapacitetu.
Onaj ko koristi bilo kakve nacionalne atribute u ovoj priči taj ili nema pojma ili je maliciozan i zloban.

Ne mogu reći sa sigurnošću da nije bilo grešaka jer se vazda nešto podkrade i ispušti.

U svakom slučaju idemo dalje. Veoma je izgledno da bi u skorije vrijeme mogli imati njeguške Božoviće, Bogdanoviće i Otaševiće kao potencijalne E1b rezultate. Sa odrađenim Petrovićima i Kuševijom te sa Popovićem koji čeka FTDNA BIG-700 mislim da bi relativno brzo mogli imati zaokruženu priču koja se tiče njeguške E1b.

Pa ja upravo kažem da haplogrupe nijesu identitet. Nijesam ni ja bio na samoj prezentaciji, i vrlo moguće da nije bilo šovinizma. Svaka nacija je društveni konstrukt u svako ima pravo da se izjašnjava kako želi ali nažalost kod nas često jedni drugima osporavamo pravo na izjašnjavanje. Upravo ovaj portal analitika je prije neku godinu objavio tekst kako Njegoš nije Srbin jer nije Sloven jer nosi E1b iako su Petrovići jasno imali slovenski identitet.

Inače, Otaševići i Božovići jesu li testirani?
« Последња измена: Децембар 30, 2025, 12:58:58 поподне stefan333 »

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1349
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #104 послато: Децембар 30, 2025, 01:05:08 поподне »

Пре свега пуно среће у будућем истраживању!

Скренуо бих пажњу да идеологија и идентитет нису исте категорије, као и да српски идентитет има много дужу историју од наведених 180 година.

Слажем се да хаплогрупе и етнички идентитет нису у простој математичкој корелацији. Идентитети се пре свега граде на основу разлика, културолошких, језичких, па и физичко-антрополошких, између две групе људи. Приликом досељавања Словена на Балкан постојала је јасна разлика између њих и затечених група, па су природно настали идентитети. То није никаква идеологија већ уобичајена друштвена појава. Словени који су се населили у Црној Гори и у добром делу некадашње Далмације су се идентификовали као Срби.

Око 1400 година касније и даље имамо разлику између генетике словенских и несловенских балканских народа, али се та разлика у извесној мери смањила. Како време буде пролазило смањиће се још више. Исто важи и обрнуто. Узмимо за пример Албанце. Ово постепено мешање се јасно види и у археогенетским узорцима из Црне Горе и Албаније. У том процесу има сигурно много занимљивих детаља и занимљивих момената, али како год било исход је јасан.

Пример Мађара је још један случај оваквог стапања суседних народа. Постоји још драстичнији пример Баска, који у огромном проценту носе “западну R1b” хаплогрупу, иако из археогенетских резултата знамо да је ова хаплогрупа дошла са индоевропским народима, а Баски нису такав народ. Њихове оригиналне хаплогрупе су данас присутне код њих у једноцифреним процентима, а у малим процентима су присутне код Шпанаца, Португалаца, Француза и других индоевропских народа у њиховој околини.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #105 послато: Децембар 30, 2025, 02:02:36 поподне »
Нема ту никакве моде, то је сада већ извесна ствар сваком ко озбиљно прати истраживања. И као што рече, онај ко то не разуме или нема појма или је малициозан и злобан.

...
...
Требало би да је свима јасно шта значи појам "словенски народ", али изгледа да није. Ако је твоје једино мерило припадности словенским народима генетика, онда већ причамо о биолошком расизму. Стефан српство и Србе није ни поменуо, било је речи искључиво о словенству. Ти си увео националне предзнаке у причу и онда приписујеш некоме да шири српство као идеологију.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #106 послато: Децембар 30, 2025, 02:34:22 поподне »
Hvala, Ojler. Kad već pomenusmo Srbe, nikada neću ovoj državi oprostit što svoje žitelje truje lažima da su Srbi neki vanzemaljci, neki spoljni remetilački faktor a nikako njen integralan dio

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #107 послато: Децембар 30, 2025, 04:12:33 поподне »
Ма, нек се забављају деца...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже RasoRaso

• Почетник
  • **
  • Поруке: 34
« Одговор #108 послато: Децембар 30, 2025, 05:04:50 поподне »
Ja sve razumijem da njima Kuči pripadaju Albancima jer su E-V13 ali gospoda sa Cetinja sa Njeguša nepojmnjivo mi je da su se ikad od kad postoje narodi i nacije u modernom obliku kakve danas postoje oni izjašnjavali kao Albanci/Iliri.

P.S. Koliko se ja srećam oni su iz Tuzle došli u Njeguše.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #109 послато: Децембар 30, 2025, 05:06:41 поподне »

Meni nije normalno da genetika određuje da li je neko Srbin ili ne, mi ovde govorimo o poreklu, i to prilično dalekom, zaista mi nije jasno takav pogled na istoriju i etnogenezu, na kraju krajeva autosomalna genetika jasno pokazuje da se ljudi iz CG ne razlikuju značajno od ostalih Srba.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #110 послато: Децембар 30, 2025, 05:10:19 поподне »
Ja sve razumijem da njima Kuči pripadaju Albancima jer su E-V13 ali gospoda sa Cetinja sa Njeguša nepojmnjivo mi je da su se ikad od kad postoje narodi i nacije u modernom obliku kakve danas postoje oni izjašnjavali kao Albanci/Iliri.

To su čiste gluposti, politika  najkraće rečeno.
Ne znam kako uopšte mogu donositi takve zaključke, odakle oni znaju kako se neko osećao pre 1500 godina.
Svi narodi na svetu su miks nekoliko grupa, plemena, al' nigde nisam video da se radi sistematsko rasrbljavanje/razbijanje kao što je kod nas slučaj.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #111 послато: Децембар 30, 2025, 05:13:13 поподне »

Према предању, из Босне, сад баш из Тузле  ??? Мада, упитно је све то, с обзиром на генетику...

Ево, мало да се подсетимо предања и осталог:

https://www.poreklo.rs/2015/12/24/pleme-njegusi/#google_vignette

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #112 послато: Децембар 30, 2025, 05:36:56 поподне »
Према предању, из Босне, сад баш из Тузле  ??? Мада, упитно је све то, с обзиром на генетику...

Nije potpuno nemoguće, imali su vremena za niz seoba u oba pravca.

Ван мреже Богићевац

• Почетник
  • **
  • Поруке: 28
« Одговор #113 послато: Децембар 30, 2025, 06:45:10 поподне »

Предање о заједничком поријеклу са његушким Радоњићима је оспорено од стране генетике, јер Радоњићи припадају И2а хаплогрупи.
А каква је ово теорија о поријеклу Петровића из Турске, коју помињу Мурић и Бановић?

Ван мреже RajkoK

• Шегрт
  • Поруке: 73
    • Племе Дробњаци
« Одговор #114 послато: Децембар 30, 2025, 06:57:00 поподне »
Мени је управо наци-шовинистичка квака тврдња од дате господе да преци Петровић Негоша живе на овим просторима хиљадама година, и да ниоткуда нису дошли, што је ноторна неистина. Управо ме то подсјећа на нацистичку теорију "крви и тла", гдје је крв несловенска, а тло је проширена Црна Гора са Боком, Приморјем, Брдима и Херцеговином.

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #115 послато: Децембар 30, 2025, 09:25:39 поподне »
I onda preko toga ide priča kako nije Sloven zbog haplogrupe E… važi evo Krsto Zrnov je I2a PH908 i šta, sad Krsto i Njegoš ne da nisu isti narod nego nisu ni ista grupa naroda po toj “logici”… svakako, ja vjerujem kad bih uradio autosomalni test vjv bih imao više starosjedilačke genetike nego slovenske ali smatram da pripadam slovenskom miljeu uz dužno poštovanje prema svima ostalima

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #116 послато: Децембар 30, 2025, 10:01:59 поподне »

Што се тиче ваше објаве, констатујем да је већина Ваших премиса и закључака погрешна, ево идем редом:

Pošto je jako moderno da se I2a trpa u slovenski korpus   

А) Није „јако модерно“ него је у складу са закључцима генетичке генеалогије, то потврђују бројни научни радови на ову тему објављени у последњих десетак година. Да их не набрајам овде, има их на форуму, и на интернету. 

Б) Ваша изјава је карикатурална, не значи да је свака I2a – словенска, нити је „Словен“ – генетска ознака,  али  ово  је   типична грешка  за ваш круг истомишљеника, окупљених око тако угледних институција као што су  Радио-Плав и Портал Аналитика . Реч је класичном синдрому псеудонаучне пројекције архаичних хаплогрупа   на некадашње и данашње етницитете  (макар их, како кажете,  ваше колеге и другови нису  помињали на презентацији). Постоје и форме „скривеног убеђивања“, које Ви очигледно не препознајете. Али им подлежете, очигледно.  Тако да се може рећи,изгледа,  да сте изманипулисани.

Не, богуми, него се ође  ради о томе да:
 а) не разликујете ИДЕОЛОГИЈУ од ИДЕНТИТЕТА, и то како код Мађара, тако и код Црногораца, а богами и шире. Идентитет је језички, културно и историјски изграђен осећај припадности некој заједници , а идеологија је, што рече Маркс  -лажна свест наметнута  од стране једне друштвене класе као општи интерес, а све у циљу очувања свог интереса.

Б). Правите логичку грешку када постављате  „лажну дилему“ или-или: или „важи принцип просте већине- па би Мађари морали бити Словени“ или је „проблем идеологије“. Трећа, једина логички ваљана,  опција је искључена оваквим „или-или“  питањем,  а она гласи да сте поставили погрешну претпоставку – да  проценти Y-хаплогрупа (поготово на архаичном нивоу као што је то случај са I-2a, R1-a, E-V13 …) одређују некадашње (дукљанско-иљирске) или савремене идентитете.

Не, Српство није идеологија него идентитетска категорија. И не „ућерује се у свијест“ људи него се преноси природним, органским  путем са колена на колено: традицијом, предањем, обичајима, културом и у ширем и у ужем смислу, историјским сећањем,  самоидентификацијом као и   идентификацијом од стране других.

Da bi bio potpuno iskren CRNOGORSTVO je isto gola IDEOLOGIJA ali se ućeruje mnogo kraći vremenski period, sa mnogo manje elana i finansijske potpore

Не, црногорство није идеологија него идентитетска категорија. Што се тиче елана – судећи по вашем ангажману  и стању у медијима Црне Горе - не бих рекао да је без елана и финансијске потпоре. Парирамо, колико можемо, шта да ради. 

Ово је реторичка недоследност.  Тобоже, позивате  се на деполитизацију питања али сте горе већ убацили политички суд („српство је чиста идеологија и као таква се ућерује у свијест људи констатно последњих 180 година). Богуми, није 180 година, него најмање 880 година, ако не и више.  Што рече једном, деведесетих,  ваш гуру, Јеврем Брковић – „окупација Дукље траје још од Стефана Немање“. 

Опет логичка грешка: „лажна дилема“ плус ad hominem аргумент.

Укратко, тотална конфузија.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #117 послато: Децембар 31, 2025, 02:52:34 поподне »
https://www.facebook.com/share/p/1E3GJvUph2/?mibextid=wwXIfr Evo jedne objave da se svi ismijemo😂. Školski primjer ispira ja mozga zadojenim cetinjskim bumerima

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #118 послато: Децембар 31, 2025, 02:56:11 поподне »
Предање о заједничком поријеклу са његушким Радоњићима је оспорено од стране генетике, јер Радоњићи припадају И2а хаплогрупи.

Наравно. Видиш да је чланак из 2015. године, кад то још нисмо знали. Али, све је наведено у коментарима.

А каква је ово теорија о поријеклу Петровића из Турске, коју помињу Мурић и Бановић?

Први пут чујем за тако нешто...

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #119 послато: Децембар 31, 2025, 04:12:46 поподне »
Zanimljiva diskusija... I čekajte, šta je sada Njeguš? Crnogorac ili ...?  ;D