Аутор Тема: Новинарски текстови о генетици  (Прочитано 197060 пута)

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1010
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #40 послато: мај 26, 2013, 05:56:52 поподне »
На жалост, савремено новинарсто је засновано на сензацији која је економски много исплативија од чисте науке. Касније се последице таквиих дубиоза исправљају годинама.

У нас йе нарочита тешкоћа што новинари пишу о стварих о койих пойма немайу, те тако долазимо до оваквих глупостий. И онда људи од њих чуйу безсмислице и стичу лажну слику о стварности.
Уз, то већина новинаръ йе у нас и йезички неписмена или полуписмена. Утркуйу се ко ће више страних рѣчий употрѣбити, мислећи да их мноштво страних рѣчий чини паметнийим и образованийим у очийу читатељев.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Александар Невски

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1010
 • Борац за педерско-некрофилско-људождерска права.
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #41 послато: јун 23, 2013, 12:34:11 поподне »
Ево йош мало лупетања и погрѣшнога тумачења Кљосова. Опет о озбиљних стварих пишу људи койи о прѣдмету разговора пойма немайу. Срби, народ найстарийи, и слично. Брука и срамота.

http://www.vaseljenska.com/misljenja/zasto-se-krije-da-su-srpski-geni-stari-12-000-godina/Зашто се крије да су српски гени стари 12.000 година?
22. јун 2013. | Вестинет


Уместо да се суоче са открићима др Кљосова, професора са Харварда, и да их, ако имају научне аргумент демантују или прихвате, српски историчари ћуте игноришући она научна открића која се не уклапају у интересе страних ментора.

Негде између 1113. и 1118. године, у руском манастиру Видубицкиј настао је из више различитих извора летопис ,,Повест минулих лета”. Аутором је дуго сматран монах Нестор, по коме је ова хроника и добила своје друго име. ,,Несторова хроника” почиње са:

Ево повести минулих лета:
Откуд је пошла Руска земља,
Ко у Кијеву поче први да кнезује и
Откад је постала Руска земља

Одмах после тога, аутор даје историју руског народа од библијског Јафета, сина Нојевог, до његових дана. На једном месту, међутим, аутор пише како су се Јафетови потомци населили прво у доњем току Дунава, данашњој Србији, да би затим неки од њих отишли на север.

Руска историографија је ове податке одувек узимала за озбиљно, па се у руским школама учило како су они дошли “са оне стране Карпата”. За њих су “оне стране Карпата” овај део где данас живе Срби, који су, у ери љубави са Совјетима, ову лекцију из историје дословно преписали и пренели у своје уџбенике. За Србе, међутим, Несторове “са оне стране Карпата” треба да гласе “са ове стране Карпата”. Тај део овде никада није схваћен.

У међувремену се појавила једна млада наука – генетика. Она истражује порекло појединаца, а самим тим може да истражује и порекло целих народа. Како је то једноставније и јефтиније, за узорак се узима мушки Y хромозом и преко њега се утврђује порекло мушких предака.

Одређени ген се, наиме, преноси искључиво са оца на сина и то скоро без икаквих измена. Ово “скоро без измена” значи да до мутација, ипак, долази, али полако. Прве се статистички појављују после 40 година, односно после две генерације, али су занемарљиве. Оне нешто значајније настају после просечно – 450 година. Та промена научницима показује старост једног од маркера (делова гена који мутира), јер што је више регистрованих промена, то је већа и временска раздаљина од првог заједничког претка (оног од кога су потекли сви испитани потомци).

Срби Аријевци

У динарским пределима бивше Југославије примећена је велика учесталост гена који је, због свог налазишта, међу лаицима понео име “илирски”. Стручњаци су му, међутим, дали доста сувопаран назив И2а2-динарик (ово се зове хапло група, скраћено хпг). На основу овог лаичког назива (“Илирски ген”), муфтија Зукорлић се залетео и почео да тврди како су Босанци наследници Илира, јер је на њиховом подручју ова хпг најзаступљенија.

После тога се открило да је исти тај И2а2 у истој мери заступљен и у Украјини. Нордвејд, највећи данашњи стручњак за хпг И2а2 утврдио је, на основу постојећих мутација, да је украјински рођак старији од овог нашег. По њему се првиносилац И2а2 на ове просторе доселио пре отприлике 2.600 година. Значи: ништа од Илира који би носили ову хапло групу.

Доктор наука Анатолиј Алексејевич Кљосов је председник научне консултантске управе Међународног генеолошког бироа и профессор биологије на Харвардском универзитету. Највећи је живи стручњак за хпг Р1а1 која је типична за све Словене. Ова хапло група је у већој или мањој мери заступљена међу свим словенским народима, али у значајној мери и међу највишим кастама у Индији.

На основу постојећих мутација, које је веома студиозно проучавао, Кљосов је дошао до закључка да сви Словени потичу са Балкана. И то не било где са Балкана, већ из данашње Србије и Босне. Старост наших примерака Р1а1 је – 12.000 година. Од тада смо, значи, ми на овим просторима.

Старост примерака Р1а1 код највиших индијских каста је далеко млађа – негдеоко 3.850 година, што одговара времену доласка аријеваца на те просторе. Кљосов даље закључује да су Аријевци, у ствари, Словени који су са подручја Србије стигли до Индије.

Користећи најновија научна сазнања из генетике, професор Кљосов закључује да су се пре око 4.800 година Праевропљани из Подунавља поделили. Они који су пошли на исток постали су касније Словени, они који су кренули на запад постали су говорници такозваног Кентум језика, некада заједничког индоевропског говорног подручја.

Овај метод је омогућио да се убедљиво покаже како нису “индоевропски језици” првобитни, већ прасловенски, аријевски, тврди Кљосов, и наставља у истом стилу:

“Индоевропски језици” – тај еуфемизам је својевремено настао услед несхватања шта то повезује санскрит и његове варијанте, с једне стране, и европске језике, с друге. Сада је то постало сасвим јасно. Аријевски језици представљају основ и европских језика, и санскрита, и “индоевропских” иранских језика. На Дњепру, Дону и реци Урал нису живели “народи који су говорили на иранским језицима”. Словени су тамо живели, прасловени, аријевци, и то је био њихов језик. То су они свој језик донели у Индију, Иран, Авганистан”.

Винчанци први

Ако је Р1а1 основна словенска хаплог рупа, заочекивати је да су пра словени имали исту ту хаплог рупу. А ако су прасловени постојали пре 10.000 година, дакле далеко пре него што су настали индоевропски језици, како сматра данашња наука, онда значи да су се ови језици развили из словенског прајезика, сматра Кљосов.
Овај његов став наизглед је у колизији са досадашњим теоријама, које је прва поставила Марија Гимбуташ уводећи категорију Староевропљана које су покорили Индоевропљани. У суштини, Марија Гимбуташ је говорила о носиоцима курган културе, а тек су каснији историчари ове “Курганце” заменили Индоевропљанима конфронтирајући их са Староевропљанима.

Ако се прихвати могућност да су и једни и други имали исто културолошко порекло и сличан језик, али два различита облика друштвеног организовања настала специфичним потребама у различитим окружењима, види се да Кљосов не демантује Марију Гимбуташ, већ је допуњује.

Кљосовљева сазнања имају упориште и у радовима једног од највећих лингвиста прошлог века, Светислава Билбије, који је користећи своја познавања различитих словенских језика успео да преведе Златне плочице из Пирга писане на етрурском језику. До тада се сматрало да етрурски не спада у индоевропске језике, већ да је остатак староевропског.

Истовремено је Билбија доказао да су Етрурци користили слова први пут употребљена у Винчанској култури. Професор др Радивоје Пешић је био први који је тврдио да је писменост настала на просторима Србије много пре сумерског алфабета и да су симболи пронађени на месту неолитских насеља из Винчанске културе у ствари прва слова која су људи у Постпотопној историји користили.

Овим доказима комплетна светска историја пада у воду. Срби, по томе, не само што се нису доселили у VII веку на ове просторе, него су, шта више, преци оних истих аријеваца у чије је име Хитлер убијао милионе Словена. Доктор Пешић, који је тврдио да је целокупна светска култура не само потекла из Винче, већ да ју је по свету раширио исти народ који овде и дан-данас живи, овим постхумно добија чврсту научну потпору.

Исто као и код открића професора Пешића, који је своју научну каријеру морао да настави у иностранству, на универзитету у Падови који је најмеродавнији за истраживање Етрураца, јер је у тадашњој Југославији био прогањан од владајуће квази-научне елите, тако се у домаћој јавности не придаје никакав значај ни последњим радовима др Кљосова. Открића и једног и другог овде се гурају под тепих, јер се не уклапају у слику историје оних који преко сумњивих донација финансирају рад чланова САНУ.

После 200 поколења

По Кљосовљевим закључцима носиоци Р1а1 на Балкану су живели још пре неких 12.000 година. После нешто више од две стотине поколења они одатле избијају на источноевропску равницу, где се пре 4.500 година појавио предак савремених Руса и Украјинаца рода Р1а1.

Пола миленијума касније ови прасловени стижу до јужног Урала, а 400 година касније крећу на Индију, где данас живи око 100 милиона њихових потомака.
Једна група тих балканских Прасловена упутила се на Блиски исток, где се такође и данас налазе носиоци хпг Р1а1. Старост њихових гена Кљосов датира на 4.000 година.
Србски пѣсник Лаза Костић: "у млазових прочитам сричући" "по уздасих тако први' у јунака реч поврви"

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 816
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #42 послато: јун 23, 2013, 05:28:12 поподне »

Уместо да се суоче са открићима др Кљосова, професора са Харварда, и да их, ако имају научне аргумент демантују или прихвате, српски историчари ћуте игноришући она научна открића која се не уклапају у интересе страних ментора.


Уместо да аутор текста прочита и разуме бар елементарне ствари о којим а пише, он се нехумано бламира. Али је најжалосније да ће се наћи довољно празних глава које ће ово лупетање узети здраво за готово.

Срамота ме је као Србина да неко у моје име промовише овакве небулозе којих се не би постидели нити најпримитивнији конвертити.

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2406
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #43 послато: август 18, 2013, 09:04:47 пре подне »
Цело човечанство пореклом из Африке

Откриће америчких научника показало да су наши заједнички преци живели пре 135.000 година. До сада се веровало да је заједнички предак свих људи живео пре само 50.000 - 60.000 годинаМАЈКА свих жена и отац свих мушкараца на свету живели су у Африци у периоду од пре око 100.000 до 135.000 година - откриће је једногодишњег истраживања групе научника са најпрестижнијих универзитета у САД, које је објављено у америчком журналу "Сајанс".


- Упркос "преклапању" времена, древни "Адам" и древна "Ева" вероватно нису живели близу, а камоли имали везу. Ови људи нису се познавали - каже Мелиса Вилсон Сејрес, генетичар на Универзитету у Берклију, која је учествовала у студији.

Тим је дошао до ових резултата секвенцирањем читавог генома у хромозома од 69 мушкараца из седам светских популација - од афричких Бушмана до становника Јакута у Сибиру.

- Претпостављајући да је стопа мутације повезана са археолошким догађајима (као и миграцијама људи), закључили смо да сви мушкарци у глобалном узорку деле истог мушког претка из Африке који је живео пре 125.000 до 156.000 година - каже Мајкл Хамер, еволуциони генетичар Универзитета у Аризони.

Слични узорци који су узети и од 24 жене открили су да све жене на планети потичу од "митохондријске Еве", која је живела у Африци пре око 135.000 година, готово у истом периоду када је живео "Адам".

Најновији резултати су изненађујући јер се уопште не поклапају са досадашњим сазнањима. До сада се веровало да је заједнички предак свих људи живео пре само 50.000 до 60.000 година.

http://novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:447126-Celo-covecanstvo-poreklom-iz-Afrike

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #44 послато: август 18, 2013, 10:08:03 пре подне »
Цело човечанство пореклом из Африке
...
- Претпостављајући да је стопа мутације повезана са археолошким догађајима (као и миграцијама људи), закључили смо да сви мушкарци у глобалном узорку деле истог мушког претка из Африке који је живео пре 125.000 до 156.000 година - каже Мајкл Хамер, еволуциони генетичар Универзитета у Аризони.
...

Још једна претпоставка о стопи мутације! Питање је да ли је веродостојнија од претходних?

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 585
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #45 послато: септембар 17, 2013, 09:33:03 поподне »
У часопису XX ВЕК:књижевност, наука, уметност, друштво бр.1; јануар 1939 године под насловом РАСНО ПОРЕКЛО СВЕТОГ САВЕ, стр 37-45  аутор др Бранимир Малеш пише о теорији Ђузепе Серђиа и Медитеранској раси, грани великог еурафричког стабла, гдје се осврће на поријекло Светог Саве.
Опширније на http://serbia-forum.mi.sanu.ac.rs/wb/?action=getbook&bookkey=30449#page/46/mode/1up

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2406
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #46 послато: септембар 21, 2013, 12:10:40 пре подне »
ЗАГРЕБАЧКИ ЈУТАРЊИ ЛИСТ ЈАВЉА (20.9.2013.):

АРИЈЕВЦИ С БАЛКАНА

'СРБИ СУ НАЈСТАРИЈИ НАРОД И ПОТЈЕЧУ ОД НОИНОГ СИНА' Биолог с Харварда шокирао цијели свијет


Аутор: Портал Јутарњи.хр


Биолог с Харварда анализом гена утврдио да су Срби најстарији народ, да потјечу од Ноиног сина и да је Балкан прадомовина свих Славена, па и оних који су отишли у Индију па су их назвали аријевциАмерички знанственик руског поријекла Анатолиј Кљосов, гостујући професор на Харварду, објавио је низ књига у којима тврди да је Балкан био прадомовина свих Славена, па и Руса.


Сви Славени су дошли с Балкана и потомци су Ноиног сина
Према његовој студији, преко 60 посто тог гена имају јужни Славени у Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори, али се иста концентрација налази и на сјеверу Еуропе - у Данској, на сјеверу Њемачке, на југу Скандинавије и у Великој Британији.

Биокемичар Анатолиј Кљосов у свом знанственом раду тврди да су се потомци Ноиног сина населили испрва у доњем току Дунава - на простору данашње Србије - да би затим ишли према сјеверу.

Како напомиње српски Телеграф, у руским школама се доиста учило како су они дошли "са оне стране Карпата".

Кљосов је на основу мутација генетске хапло групе карактеристичне за Славене закључио да су сви Славени дошли с Балкана, али да су је и индијска каста аријеваца настала доласком Славена с подручја Србије у Индију, прије око 3.850 година.

Закључак студије овог америчког знанственика руског поријекла о Србима као "најстаријем народу" здушно су подупрли медији у Србији, иако земљописни приказ распрострањености 'динаридског гена' у Еуропи показује да се најгушћа концентрација овог гена налази на подручју Хрватске и Босне и Херцеговине.

Индоеуропски језици са Балкана стигли у Индију
Професор Кљосов тврди да су индоеуропске језике (у које припадају сви језици Еуропе осим мађарског и финског) Праславени донијели у Индију, Иран и Афганистан.

Ти Праславени динарских гена, који су на Балкану живјели још прије 12.000 година, према студијама Кљосова, након двјестотињак генерација долазе на равницу источне Еуропе и тамо се прије 4.500 година појављује генетички предак данашњих Руса и Украјинаца.

Петсто година касније долазе до јужног Урала, а након 400 година појављују се у Индији, у којој данас живи око 100 милијуна људи с тим геном.

Кљосовљева теорија, утемељена на његовим анализама ДНК, поставља "на главу" досадашња вјеровања о смјеру миграција народа индоеуропског културног круга, те изазива подвојене реакције на свим странама.

Кљосов је 1990. године преселио у САД, гдје је већ радио као гостујући професор, а у бившем Совјетском Савезу био је познат као вођа знанственог тима који је организирао прву интернетску мрежу на том подручју раних 80-их година.


http://www.jutarnji.hr/biolog-s-harvarda-sokirao-svijet-najstariji-narod-su-srbi-i-potjecu-od-noinog-sina/1127424/

Ван мреже Kor

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 816
 • реверзни инжињеринг историје
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #47 послато: септембар 21, 2013, 01:52:11 поподне »
Комплетности ради, ево од куда је настао претходни текст:

http://www.telegraf.rs/vesti/832272-naucno-dokazano-srbi-najstariji-narod-iz-cijeg-gena-poticu-hrvati-bosanci-i-arijevci

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 585
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #48 послато: септембар 23, 2013, 09:28:51 поподне »
Е када је Милош С. Милојевић о томе говорио па га  Срби-порфиногенити и дан данас на руб срама поставише. Сада исто и са Јованом И. Деретићем чине, само што се све рјеђе именом својим потписују.

Đorđo

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #49 послато: новембар 23, 2013, 10:22:22 пре подне »
http://www.nytimes.com/2013/11/21/science/two-surprises-in-dna-of-boy-found-buried-in-siberia.html?_r=0
Цитат
24,000-Year-Old Body Shows Kinship to Europeans and American Indians
 
Niobe Thompson
Scientists studied the genome of a boy buried near Lake Baikal in Siberia and were amazed to find partly European ancestry.
By NICHOLAS WADE
Published: November 20, 2013
The genome of a young boy buried at Mal’ta near Lake Baikal in eastern Siberia some 24,000 years ago has turned out to hold two surprises for anthropologists.

 
Thomas W Stafford, Jr
A cross-section of the Mal’ta boy’s upper arm bone.


The first is that the boy’s DNA matches that of Western Europeans, showing that during the last Ice Age people from Europe had reached farther east across Eurasia than previously supposed. Though none of the Mal’ta boy’s skin or hair survives, his genes suggest he would have had brown hair, brown eyes and freckled skin.

The second surprise is that his DNA also matches a large proportion — about 25 percent — of the DNA of living Native Americans. The first people to arrive in the Americas have long been assumed to have descended from Siberian populations related to East Asians. It now seems that they may be a mixture between the Western Europeans who had reached Siberia and an East Asian population.

The Mal’ta boy was 3 to 4 years old and was buried under a stone slab wearing an ivory diadem, a bead necklace and a bird-shaped pendant. Elsewhere at the same site about 30 Venus figurines were found of the kind produced by the Upper Paleolithic cultures of Europe. The remains were excavated by Russian archaeologists over a 20-year period ending in 1958 and stored in museums in St. Petersburg.

There they lay for some 50 years until they were examined by a team led by Eske Willerslev of the University of Copenhagen. Dr. Willerslev, an expert in analyzing ancient DNA, was seeking to understand the peopling of the Americas by searching for possible source populations in Siberia. He extracted DNA from bone taken from the child’s upper arm, hoping to find ancestry in the East Asian peoples from whom Native Americans are known to be descended.

But the first results were disappointing. The boy’s mitochondrial DNA belonged to the lineage known as U, which is commonly found among the modern humans who first entered Europe about 44,000 years ago. The lineages found among Native Americans are those designated A, B, C, D and X, so the U lineage pointed to contamination of the bone by the archaeologists or museum curators who had handled it, a common problem with ancient DNA projects. “The study was put on low speed for about a year because I thought it was all contamination,” Dr. Willerslev said.

His team proceeded anyway to analyze the nuclear genome, which contains the major part of human inheritance. They were amazed when the nuclear genome also turned out to have partly European ancestry. Examining the genome from a second Siberian grave site, that of an adult who died 17,000 years ago, they found the same markers of European origin. Together, the two genomes indicate that descendants of the modern humans who entered Europe had spread much farther east across Eurasia than had previously been assumed and occupied Siberia during an extremely cold period starting 20,000 years ago that is known as the Last Glacial Maximum.

The other surprise from the Mal’ta boy’s genome was that it matched to both Europeans and Native Americans but not to East Asians. Dr. Willerslev’s interpretation was that the ancestors of Native Americans had already separated from the East Asian population when they interbred with the people of the Mal’ta culture, and that this admixed population then crossed over the Beringian land bridge that then lay between Siberia and Alaska to become a founding population of Native Americans.

“We estimate that 14 to 38 percent of Native American ancestry may originate through gene flow from this ancient population,” he and colleagues wrote in an article published Wednesday in the journal Nature.

A European contribution to Native American ancestry could explain two longstanding puzzles about the people’s origins. One is that many ancient Native American skulls, including that of the well-known Kennewick man, look very different from those of the present day population. Another is that one of the five mitochondrial DNA lineages found in Native Americans, the lineage known as X, also occurs in Europeans. One explanation is that Europeans managed to cross the Atlantic in small boats some 20,000 years ago and joined the Native Americans from Siberia.

Dr. Willerslev thinks it more likely that European bearers of the X lineage had migrated across Siberia with the ancestors of the Mal’ta culture and joined them in their trek across the Beringian land bridge.

He said his finding does not solve the much-disputed question of when the Americas were first settled. Archaeologists long believed the people of the Clovis culture, dated from 13,000 years ago, were the first Americans, but several recent finds point to an earlier date. “We need the sequencing of more ancient genomes to address this question,” Dr. Willerslev said.
Science Twitter Logo.
Connect With Us on Social Media
@nytimesscience on Twitter.
Science Reporters and Editors on Twitter
Like the science desk on Facebook.
Readers’ Comments
Share your thoughts.
Post a Comment »
Read All Comments (318) »
The Mal’ta people built houses that were partly underground, with bone walls and roofs made of reindeer antlers. Their culture is distinguished by its many art objects and its survival in an unforgiving climate.

Dr. Willerslev presented his team’s findings last month at a conference in Santa Fe on Native American origins. “There was a lot of surprise and some skepticism, as is often the case in science toward new findings,” said Dennis H. O’Rourke, an anthropologist at the University of Utah who works on ancient DNA and the North American Arctic.

Dr. O’Rourke said the result would prompt a search for more ancient DNA from Siberia in order to provide a better context for Dr. Willerslev’s reconstruction of early American origins. “I think it’s a very important and really interesting result, but it is from a single individual,” he said.

Theodore G. Schurr, an anthropologist at the University of Pennsylvania, said Dr. Willerslev had provided an interesting new perspective on Native American origins that helped explain the presence of the mitochondrial X lineage in North America and enlarged the understanding of population history in Siberia. But the time and place of the East-West population mixing adduced by Dr. Willerslev is not yet clear, he said.

An unexplained feature of the mixing is that the Mal’ta people did not pass on their mitochondrial DNA since the U lineage is unknown among Native Americans. Since mitochondrial DNA is passed down only through the female line, the population ancestral to Native Americans could have been formed by men of the Mal’ta culture who acquired East Asian wives.

Dr. Willerslev sees this as one possibility, another being that mitochondrial DNA lineages are easily lost through genetic drift, the random change in DNA patterns through the generations. “One has to be careful setting up detailed geographical scenarios at this stage,” Dr. Willerslev said.

Маринко

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #50 послато: новембар 26, 2013, 01:35:57 поподне »
   Шта је сад па ово. Опет нека новинарска сензација:
 http://www.vaseljenska.com/vesti/ista-dnk-stanovnika-na-jugu-srbije-kostura-iskopanih-iz-4-veka-pre-nove-ere/

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9403
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #51 послато: новембар 26, 2013, 01:46:38 поподне »
   Шта је сад па ово. Опет нека новинарска сензација:
 http://www.vaseljenska.com/vesti/ista-dnk-stanovnika-na-jugu-srbije-kostura-iskopanih-iz-4-veka-pre-nove-ere/

Да су бар рекли која ДНК је у питању. Овако, звучи управо као новинарска сензација. :)

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #52 послато: новембар 26, 2013, 02:39:44 поподне »
Да су бар рекли која ДНК је у питању. Овако, звучи управо као новинарска сензација. :)

А извор ове информације, бар судећи по линку, је radiopoljubac.net

Све указује да вијест долази из провјерених извора.  ;)
Камо среће да се код нас узима днк на археолошким налазиштима.

Маринко

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #53 послато: новембар 28, 2013, 10:08:28 пре подне »
   Тога сам се и бојао. И ово је једна од неозбиљних прича. У сваком случају хвала на одговорима/коментарима. ПОЗ.

robert w.

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #54 послато: децембар 05, 2013, 09:17:58 пре подне »
Rezultati testiranja trenutno najstarijeg mt DNA jednog humanoida (Homo heidelbergensisa):

http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2013/12/04/fossils-yield-oldest-known-human-dna/#.UqAMRSfShqM

robert w.

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #55 послато: јануар 15, 2014, 07:01:01 пре подне »
Članak o "mlečnoj revoluciji" zasnovanoj na mutaciji gena koji je omogućio toleranciju na laktozu:
http://www.nature.com/news/archaeology-the-milk-revolution-1.13471

U članku je spomenut i projekat BEAN (Bridging the European and Anatolian neolithic), čija je jedna sesija održana i u Beogradu, na Filozofskom fakultetu:
http://beanproject.eu/event/bean-belgrade-kickoff-meeting

robert w.

 • Гост
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #56 послато: јануар 18, 2014, 11:21:13 пре подне »
Tekst o Jazigima (Sarmatima) koji su prvo ratovali s Rimljanima, a potom, delom regrutovani u rimsku vojsku kao konjanici. 5500 njih bilo je locirano u Britaniji, kao deo odbrane Hadrijanovog zida.

http://www.karwansaraypublishers.com/cms/karwansaray/ancient-warfare/about/readmore-aw/16-ancient-warfare/ancient-warfare-articles/303-crushed-on-the-ice-marcus-victory-on-the-danube.html

robert w.

 • Гост


Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Новинарски текстови о генетици
« Одговор #59 послато: фебруар 16, 2014, 02:42:01 поподне »
Икавац