Аутор Тема: Мандрапа  (Прочитано 19000 пута)

Ван мреже sinobadm

• Писар
  • Поруке: 238
Одг: Мандрапа
« Одговор #20 послато: Јун 07, 2025, 11:02:00 пре подне »
Хтео бих да изнесем још једну претпоставку како би могло да настане презиме Мандрапа при контакту нашег становништва са латинима. Могуће је да је човек са презименом Мудрокапа у контакту са млетачким писаром, услед његовог неразумевања и адаптације презимена, постао записан као Мандрапа (Mandrappa). Ово не помињем само због сличности презимена, него због могућности да су Мудрокапе имале исту хаплогрупу (https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=6401). У сваком случају, било да је реч о специфичном огртачу, неразумевању изворног презимена или самом предмету трговине, чини ми се да је управо контакт са Млечанима највероватнији повод за настанак презимена Мандрапа. Контакт као повод ми делује вероватнији од порекла Мандрапа из данашње Италије.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #21 послато: Јун 07, 2025, 11:42:34 пре подне »
Максимално се трудим да се искључим из оваквих тема, али ово стварно постаје бесмислено. Пуко нагађање и постављање теорија које се не могу ни доказати ни оповргнути. Ево мало и ја да замишљам:

- Била нека Манда која је гајила винову лозу. У Дубровнику се за грозд користио и назив rappa, па су Мандини потомци добили надимак Мандрапе.
- Преци Мандрапа су били сточари влашког порекла и имали бројне торове са стоком (mandră) па су их прозвали Мандрапе.
- Неки Мане волео да се драпа (чеше) па његове потомке назвали Мандрапе.

Наставити низ слободно по жељи, без обавезе да се било шта доказује...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #22 послато: Јун 07, 2025, 03:00:35 поподне »
Нисам повезао реч грозд (rappa) са презименом Мандрапа (Mandrappa), али сасвим је легитимно размотрити и ту могућност као лингвистички вероватну при објашњавању порекла презимена. Моја тврдња је да је презиме настало у контакту с Млечанима, могуће при трговини, а не тако што су носиоци презимена дошли из Италије. Твој ироничан пример такође иде у прилог мојој тврдњи. Иронија и исмевање, посебно од стране модератора, могу одвратити друге кориснике од учешћа на форуму. Што се тиче саме хипотезе о пореклу, аргументи који би могли оспорити моју тврдњу би били, 1) проналазак презимена Мандрапа у италијанским изворима или у данашњој популацији у Италији, 2) поклапање резултата тестирања Мандрапа с неким из Италије, или 3) проналазак ранијег помињања овог презимена у Херцеговини у изворима (пре 15. века) јер, ако сам добро разумео, предање о Грцима са југа Италије говоре о пореклу из 13. века. Милсим да расправа не губи вредност и кад полази од оваквих претпоставки. Ако овакав приступ није у складу са политиком форума или очекивањима модератора, слободно ме обавестите. У том случају, прихватићу то без проблема.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #23 послато: Јун 09, 2025, 11:07:32 пре подне »
Максимално се трудим да се искључим из оваквих тема, али ово стварно постаје бесмислено. Пуко нагађање и постављање теорија које се не могу ни доказати ни оповргнути. Ево мало и ја да замишљам:

- Била нека Манда која је гајила винову лозу. У Дубровнику се за грозд користио и назив rappa, па су Мандини потомци добили надимак Мандрапе.
- Преци Мандрапа су били сточари влашког порекла и имали бројне торове са стоком (mandră) па су их прозвали Мандрапе.
- Неки Мане волео да се драпа (чеше) па његове потомке назвали Мандрапе.

Наставити низ слободно по жељи, без обавезе да се било шта доказује...

У ствари μάνδρα је грчка реч за "тор", а не "влашка" (источнороманска). То ми чак звучи као највероватније решење за порекло овог презимена.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #24 послато: Јун 09, 2025, 11:17:51 пре подне »
У ствари μάνδρα је грчка реч за "тор", а не "влашка" (источнороманска). То ми чак звучи као највероватније решење за порекло овог презимена.
Знам да је грчка, мислио сам више  због могућности да су је донели као влашка заједница која је мигрирала из тог подручја.
Пропадоше Млечићи...

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #25 послато: Јун 09, 2025, 08:35:50 поподне »
Звучи прилично основано повезати (иначе тешко објашњиво) презиме Мандрапа са грчком речју "мандра". Она означава, како Никола написа, - тор, а код нас је коришћена и у значењу - катун, бачија, тамо где је, по свој прилици, било грчког (влашког) језичког утицаја.

Постоје два брда на ширем подручју Београда која се називају Мандра (Велика и Мала). И била су управо катуни Кнежевчана:

https://www.poreklo.rs/2019/04/23/toponimija-beograda-1/

У том смислу, можда је неки предак овог предметног рода био "мандрап/а", неки старешина катуна или тсл.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #26 послато: Јун 10, 2025, 09:46:02 поподне »
Хипотеза о грчком пореклу презимена Мандрапа је занимљива и утемељена, али није потпуна без контекста. Ако прихватимо да је реч о грчкој речи онда је питање како је то презиме завршило у Херцеговини у 17. или 18. веку? Мандрапе би онда биле Грчке избеглице које су мигрирале пред Османлијама било директно из континенталне Грчке или преко јужне Италије?

Ако је тако, онда би Мандрапе и Лојпури били генетски одвојени од Влаховића, и њихови резултати генетских тестирања би требало да буду јасно другачији. То би требало да се види при STR поређењу и требало би да припадају другом кластеру хаплогрупе. Има ли неко увид у резултате тестирања? Да ли постоји неко поређење STR резултата? Ја немам увид.

С друге стране, ако се покаже да су Мандрапе у блиском сродству са Влаховићима, онда је хипотеза мало вероватна, а Млечићи остају као опција. Позитивно је што се ова дилема може лако разрешити. Потребно је само једно дубинско тестирање неког од Мандрапа или Лојпура. Вероватно би формирали нову грану на Yfull.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #27 послато: Јун 11, 2025, 08:30:30 пре подне »
Хипотеза о грчком пореклу презимена Мандрапа је занимљива и утемељена, али није потпуна без контекста. Ако прихватимо да је реч о грчкој речи онда је питање како је то презиме завршило у Херцеговини у 17. или 18. веку? Мандрапе би онда биле Грчке избеглице које су мигрирале пред Османлијама било директно из континенталне Грчке или преко јужне Италије?

Ако је тако, онда би Мандрапе и Лојпури били генетски одвојени од Влаховића, и њихови резултати генетских тестирања би требало да буду јасно другачији. То би требало да се види при STR поређењу и требало би да припадају другом кластеру хаплогрупе. Има ли неко увид у резултате тестирања? Да ли постоји неко поређење STR резултата? Ја немам увид.

С друге стране, ако се покаже да су Мандрапе у блиском сродству са Влаховићима, онда је хипотеза мало вероватна, а Млечићи остају као опција. Позитивно је што се ова дилема може лако разрешити. Потребно је само једно дубинско тестирање неког од Мандрапа или Лојпура. Вероватно би формирали нову грану на Yfull.

Зашто толико буквалистички гледате? Зашто би носилац тог презимена морао да буде етнички Грк ако му је презиме изведено од грчке речи, која је по свему судећи позајмљеница у српски? Зар имамо мало примера презимена тог типа у српском језику? По истој логици би онда Екмечићи и Меселџије морали бити турског порекла, зар не?  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже sinobadm

• Писар
« Одговор #28 послато: Јун 14, 2025, 09:15:41 пре подне »
Нисам ја изнео претпоставку о грчком етничком пореклу Мандрапа, већ Небојша у одговору #2 и Небо у одговору #1 (порекло из Италије у 13. веку). Колико могу да видим оба коментара се односе на предања о пореклу која потичу од самих Мандрапа. Моји коментари у расправи до сада се односе на преиспитивање тог предања. Мислим да до сада није изнето довољно података који иде у прилог том предању. Оно што имамо су породично предање, реч мандра грчког порекла и постојање трговачког центра у Габели у који су могле доћи Мандрапе из Италије.

Слажем се с твојим коментаром да етимолошко порекло речи не мора да се односи на њихово етничко порекло. То је сасвим легитимна напомена која такође иде у прилог оспоравању породичног предања. Међутим, том случају, мислим да вреди поставити питање у којој мери су грчке речи биле присутне у говору становништва у Херцеговини у 17. и 18. веку? Лично бих очекивао да у том периоду доминирају позајмљенице из турског и из италијанског језика. Такође, требало би проверити да ли је мандра заиста постојала као жива реч у локалном говору, посебно код сточарских заједница.

Са друге стране, предложио сам проширивање теме тако да покрије и порекло Лојпура. Мислим да би те две породице требало посматрати заједно. Волео бих да чујем ваша мишљења о претпоставци о пореклу презимена Лојпур коју је изнела Загорка Вавић Грос. Да ли имамо породично предање о пореклу Лојпура? Волео бих да видим да ли је њихово породично предање у складу или противречно предању Мандрапа.

У сваком случају, поређења тестирања би помогли да се расветли евентуално сродство са Влаховићима.

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 148
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #29 послато: Јануар 15, 2026, 11:56:20 пре подне »
Нисам ја изнео претпоставку о грчком етничком пореклу Мандрапа, већ Небојша у одговору #2 и Небо у одговору #1 (порекло из Италије у 13. веку). Колико могу да видим оба коментара се односе на предања о пореклу која потичу од самих Мандрапа. Моји коментари у расправи до сада се односе на преиспитивање тог предања. Мислим да до сада није изнето довољно података који иде у прилог том предању. Оно што имамо су породично предање, реч мандра грчког порекла и постојање трговачког центра у Габели у који су могле доћи Мандрапе из Италије.

Слажем се с твојим коментаром да етимолошко порекло речи не мора да се односи на њихово етничко порекло. То је сасвим легитимна напомена која такође иде у прилог оспоравању породичног предања. Међутим, том случају, мислим да вреди поставити питање у којој мери су грчке речи биле присутне у говору становништва у Херцеговини у 17. и 18. веку? Лично бих очекивао да у том периоду доминирају позајмљенице из турског и из италијанског језика. Такође, требало би проверити да ли је мандра заиста постојала као жива реч у локалном говору, посебно код сточарских заједница.

Са друге стране, предложио сам проширивање теме тако да покрије и порекло Лојпура. Мислим да би те две породице требало посматрати заједно. Волео бих да чујем ваша мишљења о претпоставци о пореклу презимена Лојпур коју је изнела Загорка Вавић Грос. Да ли имамо породично предање о пореклу Лојпура? Волео бих да видим да ли је њихово породично предање у складу или противречно предању Мандрапа.

У сваком случају, поређења тестирања би помогли да се расветли евентуално сродство са Влаховићима.

Jovan Memedović, Epirus, ( Sasvim prirodno), you tube.
« Последња измена: Јануар 15, 2026, 01:59:38 поподне НиколаВук »