Аутор Тема: Крсне славе стварних и легендарних личности епских песама  (Прочитано 529 пута)

Ван мреже Мића

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 600
  • R1b-PF7562
Марко Краљевић - Ђурђевдан

Овђе пише, да крсна слава Маркова бијаше Ђурђевдан.
Колико је тачно, нико неће знати.

То је Тоша забога примио
и узеде три дуката жута
брже оде доле на чаршију
и он купи дивит и хартију
бјело перо чим се књига пише
па он Марку кроз пенџер додаје;
Марко пише ситну књигу бјелу
десном руком на кољену лјевом
танким пером по листну папиру
у арапском у караокану
у тамници млад арапска бана,
па је шање у Прилипа града
а поздравља своју стару мајку:
Мила мајо, моја сладка рано,
да л' не хајеш, ал' не знаш за ме,
ево мене у тамници мајко,
у арапској у Караокану,
у тамници млада арапска бана
има врјеме девет годин данах
и десете четири мјесеца,
да би зашто не бих ни жалио,
иште бане дванајст товар блага
чиста сребра и жежена злата;
Шиљи мајко те одкупи Марка!
О Јелице, моја вјерна љубо,
пошљи мени једну киту цвјећа
да ја знадем, кад је спрам пролећа,
и када нам Ђурђев данак дође
крсно име и моје и твоје!

"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

Ван мреже Мића

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • R1b-PF7562
Одг: Крсне славе стварних и легендарних личности епских песама
« Одговор #1 послато: Мај 08, 2026, 04:24:40 поподне »

Константин Драгаш Дејановић (бег Костадин) - Митровдан

Епска песма "Марко Краљевић и бег Костадин"

https://sr.wikisource.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%B8_%D0%B1%D0%B5%D0%B3_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD

Ван мреже Мића

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • R1b-PF7562
« Одговор #2 послато: Мај 08, 2026, 05:07:48 поподне »

Цитат
Prema nekim izvorima, Svetog proroka Amosa јe kao krsnu slavu slavio knez Lazar. U selu Grbicama јe pre više od šest vekova bio sagrađen srednjovekovni manastir ili crkva manjih dimenziјa, namenjena za bogosluženja meštanima koјi su naselili ove kraјeve i moguće јe da јe ova crkva bila posvećena upravo ovom svecu.

(Telegraf.rs / Hram Končarevo, RTS)
https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/4134381-danas-slavimo-vidovdan-praznik-posvecen-knezu-lazaru-i-svim-svetim-mucenicima-srpskim

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #3 послато: Мај 19, 2026, 01:00:40 поподне »
Мислим да знам која је слава најбољи кандидат за славу Хребељановића односно Лазаревића. Породична слава је највероватније Вазнесење господње односно Спасовдан. Не постоји бољи кандидат из много разлога. Раваница је доказ број један (лична задужбина Лазара и Милице, са њиховим ктиторским портретима и заједничким гробом). Доказ број два је чињеница да је Спасовдан слава Београда (Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan). Чињеница да је Косовски бој након Спасовдана је трећи доказ, најслабији али... Св. пророк Амос је по мени тек каснија интерпретација. Ако не искочи директан стари извор за Светог Амоса, Спасовдан је најјачи кандидат. Ако неко може да образложи која би слава била бољи кандидат нека напише. Ово је занимљива тема и врло значајна генерално јер су до сада докази ишли у правцу да се слава устаљује тек од краја 13. до 15. века али ми већ имамо бројне доказе да се славила сигурно бар 3 века раније. Сваки род је имао породичног свеца. Видимо на пример код наших Никшића да они скоро сви славе Св. Луку а да им је тмрца 900 година +-. То није 14. век. И то није једини пример. пс. Моја једина недоумица је следећа, апоропо Хребељановића, да ли та слава иде преко Лазара или преко Милице. Јер ако је Милица из рода Немањића, а знамо и да је Душанов законих проглашен на Спасовдан, да ли Спасовдан иде преко те линије? С тиме што ми је то мало вероватно јер нисмо били толико либерални. Наслеђивање славе је патрилинеарно. Једини аргумент томе је инсистирање на пореклу и од Немањића, што је у контексту легитимизације власти врло важно а што је помогло Деспоту Стефану током живота и вршења власти.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже archduke

• Шегрт
  • Поруке: 89
  • I1-Z63-Y13946-PH220
« Одговор #4 послато: Мај 19, 2026, 01:46:41 поподне »
Бранковићи - Свети првомученик и архиђакон Стефан (Стевањдан)
https://sh.wikipedia.org/wiki/Manastir_Slanci

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #5 послато: Мај 19, 2026, 01:49:36 поподне »
Мислим да знам која је слава најбољи кандидат за славу Хребељановића односно Лазаревића. Породична слава је највероватније Вазнесење господње односно Спасовдан. Не постоји бољи кандидат из много разлога. Раваница је доказ број један (лична задужбина Лазара и Милице, са њиховим ктиторским портретима и заједничким гробом). Доказ број два је чињеница да је Спасовдан слава Београда (Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan). Чињеница да је Косовски бој након Спасовдана је трећи доказ, најслабији али... Св. пророк Амос је по мени тек каснија интерпретација. Ако не искочи директан стари извор за Светог Амоса, Спасовдан је најјачи кандидат. Ако неко може да образложи која би слава била бољи кандидат нека напише. Ово је занимљива тема и врло значајна генерално јер су до сада докази ишли у правцу да се слава устаљује тек од краја 13. до 15. века али ми већ имамо бројне доказе да се славила сигурно бар 3 века раније. Сваки род је имао породичног свеца. Видимо на пример код наших Никшића да они скоро сви славе Св. Луку а да им је тмрца 900 година +-. То није 14. век. И то није једини пример. пс. Моја једина недоумица је следећа, апоропо Хребељановића, да ли та слава иде преко Лазара или преко Милице. Јер ако је Милица из рода Немањића, а знамо и да је Душанов законих проглашен на Спасовдан, да ли Спасовдан иде преко те линије? С тиме што ми је то мало вероватно јер нисмо били толико либерални. Наслеђивање славе је патрилинеарно. Једини аргумент томе је инсистирање на пореклу и од Немањића, што је у контексту легитимизације власти врло важно а што је помогло Деспоту Стефану током живота и вршења власти.

Проблем је што Вазнесење суштински није крсна, породична слава. Да ли има неко ко данас слави Спасовдан као крсну славу? Генерално се Христови празници нису узимали за крсне славе, док Богородичини јесу али ретко и у само неким крајевима (обично оним ван динарских подручја). Насупрот томе, Христови а и Богородичини празници се неупоредиво више користе за посвете храмовних и сеоских слава, па би у вези са Лазаревићима можда то био траг који треба пратити.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #6 послато: Мај 19, 2026, 01:57:01 поподне »
Проблем је што Вазнесење суштински није крсна, породична слава. Да ли има неко ко данас слави Спасовдан као крсну славу? Генерално се Христови празници нису узимали за крсне славе, док Богородичини јесу али ретко и у само неким крајевима (обично оним ван динарских подручја). Насупрот томе, Христови а и Богородичини празници се неупоредиво више користе за посвете храмовних и сеоских слава, па би у вези са Лазаревићима можда то био траг који треба пратити.
Ево ја у четвртак, на Спасовдан,  идем на славу (приславу) у Жарково. Спасовдан је  била сеоска слава Жаркова, па су неке породице то преузеле као приславу.   
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1677
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #7 послато: Мај 19, 2026, 01:57:24 поподне »

Ух, тачно. Нити један на целом пројекту, криви траг потпуно. Пре заветина, сеоска слава, али то није крсна слава. Натраг у лабораторију
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #8 послато: Мај 19, 2026, 02:43:55 поподне »
Ево ја у четвртак, на Спасовдан,  идем на славу (приславу) у Жарково. Спасовдан је  била сеоска слава Жаркова, па су неке породице то преузеле као приславу.

То јесте, али никад нисам видео да неко слави баш крсну славу а да је у вези са Христовим празницима. Можда би то могао евентуално да буде случај са иноверницима који су прешли у православље преко наше цркве па узели да славе неки од тих празника, или са несрпским православцима који су се овде доселили па преузели обичај крсне славе (нпр. Грци или Цинцари), али то није релевантно у контексту старог слављења славе и њеног патрилинеарног преношења кроз векове.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Vlax

• Писар
  • Поруке: 349
« Одговор #9 послато: Мај 19, 2026, 07:48:17 поподне »

Ово је разлог зашто ми је увек било нелогично оно најчешће тумачење порекла крсне славе  као спомен на празник када су преци примили хришћанство. Крштења јесу најчешће вршена на велике празнике, али да ли је могуће да нико нико није крштен на Васкрс, Спасовдан, Духове Благовести, Успење, Богојављење...?

С обзиром на то да 90% људи као крсне славе прославља светитеље, развио сам неку своју теорију по којој би крсна слава могла бити нека врста имендана првог претка.

Крштењем су људи добијали име неког светитеља, кога су касније славили као свог заштитника, као што и данас чине Грци од којих смо примили веру. У патријархалној заједници највећи значај би имао заштитник главе породице, па би та прослава била највећа и наставила да се преноси и кроз наредне генерације.
Могло би се претпоставити и да су су у оквиру једне породице сви потомци на крштењеу примали име истог свеца заштитника, као хришћанско име, док су имали и друго народно/словенско. Ту појаву можемо видети од Стефана Војислава и Јована Владимира, па све до Немањића код којих сваки има хришћанско име Стефан и народно/словенско име.

Овоме би у прилог ишла и чињеница да се у старијим изворима (нпр. епске песме и тестамент госта Радина) празник зове крсно име, а шта је крсно име ако не име понето на крштењу?

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6557
« Одговор #10 послато: Мај 19, 2026, 10:08:49 поподне »
Ово је разлог зашто ми је увек било нелогично оно најчешће тумачење порекла крсне славе  као спомен на празник када су преци примили хришћанство. Крштења јесу најчешће вршена на велике празнике, али да ли је могуће да нико нико није крштен на Васкрс, Спасовдан, Духове Благовести, Успење, Богојављење...?

С обзиром на то да 90% људи као крсне славе прославља светитеље, развио сам неку своју теорију по којој би крсна слава могла бити нека врста имендана првог претка.

Крштењем су људи добијали име неког светитеља, кога су касније славили као свог заштитника, као што и данас чине Грци од којих смо примили веру. У патријархалној заједници највећи значај би имао заштитник главе породице, па би та прослава била највећа и наставила да се преноси и кроз наредне генерације.
Могло би се претпоставити и да су су у оквиру једне породице сви потомци на крштењеу примали име истог свеца заштитника, као хришћанско име, док су имали и друго народно/словенско. Ту појаву можемо видети од Стефана Војислава и Јована Владимира, па све до Немањића код којих сваки има хришћанско име Стефан и народно/словенско име.

Овоме би у прилог ишла и чињеница да се у старијим изворима (нпр. епске песме и тестамент госта Радина) празник зове крсно име, а шта је крсно име ако не име понето на крштењу?

Има логике ово што пишеш. Не могу се сад сјетити, али негдје је помињано да се у старим списима из средњег вијека, слава помињала као: Ја св.Стефан или Ја св.Григорије, као да се ради о имену слављеника.

Ван мреже Vlax

• Писар
  • Поруке: 349
« Одговор #11 послато: Мај 19, 2026, 11:28:18 поподне »
Има логике ово што пишеш. Не могу се сад сјетити, али негдје је помињано да се у старим списима из средњег вијека, слава помињала као: Ја св.Стефан или Ја св.Григорије, као да се ради о имену слављеника.

И то сам хтео навести, али нисам успео пронаћи ту тему на форуму са конкретним примером. Колико се сећам, у питању су неке босанске повеље у којима су имена потписника формулисана као: Ја, Свети Стефан + лично име.