Аутор Тема: Станковићи из Гојиновца у Топлици  (Прочитано 960 пута)

Ван мреже slobodan.stankovic

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 9
Станковићи из Гојиновца у Топлици
« послато: Јануар 12, 2026, 08:36:59 поподне »
Поштовање свима. Нов сам на форуму који ми је веома занимљив.
Покушавам да проникнем у порекло своје породице.
То су Станковићи из села Гојиновца у Топлици.
Први корак је било проучавање папира из "бошче", како ми у породици називамо завежљај са старим документима. Има ту свега, али наијинтересантније су старе тапије када смо куповали земљу од Арнаута, како су тада звали Албанце који су живерли у Топлици.
Ево до чега сам дошао:
Станковићи су после другог турског рата 1878 дошли у Топлицу из села Бачије (Бачија) код Сјенице. Дошао је мој чукундеда Ристо Станковић са братом Петром. У Архиву Топлице према попису из 1884 (заправо 1890 како сам овде на форуму нашао) нашао сам списак са именима Петра, његове жене Јелене и деце које је довео из Бачије.
Посетио сам Бачију пре неколико година, али ништа нисам сазнао значајно јер тако Станковића нема. Има Вујовића, за које се некад у породици причало да нам је то старо презиме. Нажалост, у Бачији нико о томе ништа не зна.
Старо гробље у Бачији је у лошем стању, не може се ништа прочитати са споменика.
У цркви у Сјеници нема података, они књига из тог периода немају. Рекоше ми да можда има у турским дефтерима, али до тог извора нисам дошао.
Питање: има ли шта у Пазару или Рашкој од тога, да је преведено или макар да има неко кога могу питати?
У Писанијама манастира Милешеве сам дошао дао подака да је тај мој чукунденда Петар даривао манастир 1873. године и уписан је под презименом Станковић, пише из Бачије. Дакле, већ тада није био Вујовић, ако је икада био.
Још пар детаља:
Баба ми је из Лопиже, али нисам успео да дођем до презимена.
У Бачији постоји крај који се зове Станковина, али тамо нема више кућа, одавно, нико се не сећа када су биле, али се изоравају керамика и делови цигле и црепа.
У Гојиновцу има више породица из тог краја, из Бачије, Лопиже и Штавља.

Може ли неко да ми помогне, да ме упути где даље да тражим и кога да питам.

Поздрав свима!   

• Члан Друштва
  • Гост
Одг: Станковићи из Гојиновца у Топлици
« Одговор #1 послато: Јануар 12, 2026, 08:46:07 поподне »
Заборавио сам: славимо Савиндан
Била је нека прича у фамилији да смо старином, пре Бачије, из Црне Горе, негде од Андријавице, али то је све несигурно. Отац и сви моји стричеви које бих могао да питам су помрли.
Сећам се да су о прородичним прославама, када се мало загреју, старији певали неке песме где се помињу Васојевићи.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6283
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #2 послато: Јануар 12, 2026, 08:54:52 поподне »
Размисли о ДНК тесту ако те занима старије порекло.
Ако те занимају имена пре Петра, најбољи траг су ти османски нуфус дефтери из средине 19. века, али морао би копати по каталозима османског архива у Истамбују и онда наћи неког да ти то преводи са османског. За нахију Сјеница знам једино за дефтер муслимана из 1851. Сигурно постоји неки из тог времена и за рају, али треба га пронаћи, што је само по себи изазов.
Kамене рабъ и госодинъ

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #3 послато: Јануар 12, 2026, 10:00:06 поподне »
Хвала!
За дефтере у Истанбулу су ми рекли у Сјеници. Мислим да ми је то превелики залогај.
Не знам постоји ли нешто тако у Пазару или Рашкој, у неком од архива.

Уздам се да ипак некако одем и очистим оне споменике у Бачији и видим има ли тамо неког Станковића.

Иначе, у попису становништва сјеничког краја из 1912 нема Бачије уопште.
Мислио сам да ту нађем некога ко је остао тамо и није отишао у Топлицу. 

Ван мреже Goran Perovic 66

• Почетник
  • **
  • Поруке: 32
« Одговор #4 послато: Јануар 12, 2026, 10:16:03 поподне »
  Vaši preci su popisani u selu Bačija 1851. godine u kući br.5

Milovan     sin Stanka  60 godina  domaćin   ( 1791 )
Dragoje     sin             40
Veličko      sin             12
Risto         sin Dragoja  5

Priložnik Mileševe Risto Stanković 1873.
Popisan u Gojinovcu , Prokuplje 1884 , 40 godina , Stankovići iz Gojinovca slava Savindan
Petar je očigledno rođen posle popisa 1851,

Prevod deftera AB uz pomoć A.I.K i MM . ( hvala im ! )

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #5 послато: Јануар 12, 2026, 11:05:29 поподне »
Горане, не могу да верујем!
До неба хвала!

Да ли је Станко био Вујовић, може ли се сазнати?
Где постоје ови преводи дефтера?

• Почетник
  • **
« Одговор #6 послато: Јануар 12, 2026, 11:19:43 поподне »
Nema na čemu .
Imaš sreće .

Prevodi deftera iz 1851. za nekoliko nahija i kadiluka u okolini Novog Pazara i varoši nije objavljen . Selo Bačija je bilo u nahiji Sjenica  NFS.d. 5753

Da li je Stanko bio Vujović ne znam , možda , ali ti preporučujem da svakako uradiš DNK test i saznaš još više o svom poreklu .

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #7 послато: Јануар 12, 2026, 11:22:29 поподне »
Не могу ти описати колико сам срећан што сам ово сазнао.
Свакако ћу копати даље. Покушаћу са Вујовићима.
Вероватно ћу и ДНК тест урадити, само морам да нађем некога ко ће ми то протумачити.

Хвала још једном!

• Почетник
  • **
« Одговор #8 послато: Јануар 12, 2026, 11:27:06 поподне »
Ne sekiraj se za tumačenje rezultata , jer ako nisi primetio na forumu Poreklo su najbolji znalci u ovom delu sveta .

• Почетник
  • **
« Одговор #9 послато: Јануар 13, 2026, 12:04:10 пре подне »
Вероватно ћу и ДНК тест урадити, само морам да нађем некога ко ће ми то протумачити.

Хвала још једном!

Вујовићи и Петровићи из Бачије славе Св. Николу , тако да са њима највероватније немаш ништа

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1196
« Одговор #10 послато: Јануар 13, 2026, 07:53:43 пре подне »

Хвала још једном!
  Слободане, предложили су Вам да урадите ДНК тест.  Сад је је прилика. У току је Новогодишња акција у организацији нашег друштва, траје до 18. јануара. Чему: ,,вероватноћу и ДНК тест урадити".  Урадите тест, за тумачење не брините,  у друштву Српских родословаца  има зналаца који ће то протумачити.  Интересантно  ће бити виђети ваш резултат тестирања. Ако ваши преци нијесу мијењали славу Св. Саву, послије досељења у Топлицу, требало би да сте од Васојевића. Васојевићи углавном славе Аранђеловдан, прислава Александар Невски. Међутим, има  Васојевића који славе Савиндан- братство Ђукића и др. са Полице код Берана. Миграција је ишла  Полица - Бихор ( Љешница- Азане) -Сјеничко- пештерска висораван и даље према Топлици или централној Србиј. Но да не нагађам, одмах урадите ДНК тест. Својевремено имао сам разговор са пок. Славољубом Васојевићем, аутором монографије о селу Лопиже. Било је то прије појаве генетичке генеалогије у Србији.  Ни он није знао тачно  од којег су братства Васојевића. Питао ме и за друге родове. На простору  Сјеничко пештерске висоравни има доста родова  из племена Васојевића, али и других старосједилачких родова из области Горњег Полимља, укључујући и Бихор и Корита.
« Последња измена: Јануар 13, 2026, 08:01:16 пре подне vidoje 013 »

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #11 послато: Јануар 13, 2026, 10:08:19 пре подне »
ДНК тест ћу урадити, а данас се учлањујем у удружење.

Нисмо мењали славу у Топлици, ја данас славим Св. Саву.

Стало ми је да утврдим ко је био пре Станка и како смо се тада презивали.

Јако жалим што сам пропустио да питам стричеве, док су још били живи, мало више детаља о старини. ако су и они знали. Један стриц је тврдио да смо из Штавља, што није тачно. Они нису имали изворе које ми имамо данас, осим неког мутног памћења у породичним причама.
Нажалост, памћење је ствар која се растапа у времену, па практично ништа од њега није остало.
На срећу, нашао сам овај сајт и људе око њега па верујем да ћу наставити путем којим са кренуо уз вашу помоћ.

Оно што остаје као проблем који сам уочио, у свим овим изворима жене не постоје. Има их у српским пописима после 1878, али у овим старијим их нема. Ја, на пример, знам да ми је чукунбаба Јелена из Лопиже, али ништа више од тога. Волео бих и то да сазнам, ако је икако могуће.
Можда би то могла бити посебна тема, како доћи до података о женама, свим тим мајкама, сестрама, теткама које су биле уз домаћине а нигде их у дефтерима нема.

• Почетник
  • **
« Одговор #12 послато: Јануар 13, 2026, 02:22:18 поподне »
Жене су у пописима у Кнежевини Србији од пописа из 1863.године . Пре тог пописа помињане су у неким пореским списковима као удове са ситном децом , али и то веома ретко .

Жена је било и у старим османским дефтерима као власница баштина , али јако , јако ретко . У дефтеру старих и нових власника баштина у Старом Влаху  из 1708.године у мом селу Плешину на Голији  као власница баштине пописана је Сара хатун  ( госпођа Сара ) . Исте године у селу Мочиоци пописана је иста госпођа као стара власница баштине , тако да мислимо да је реч о истој особи . Верујемо да је она родоначелница Сарића у неким Подголијским селима , али за сада то је још увек само предпоставка са добрим шансама да буде потврђена .

Као што видиш тешко ћеш открити детаље о чукунбаби из Лопижа , али никада се не зна !

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #13 послато: Јануар 13, 2026, 04:31:24 поподне »
Oд Плешина до Мочиоца, добро парче пута…

Видећемо шта ће ми рећи ДНК, али ми не гине летос шетња до Бачије и Лопиже.
Једва чекам.