Поштовање свима. Нов сам на форуму који ми је веома занимљив.
Покушавам да проникнем у порекло своје породице.
То су Станковићи из села Гојиновца у Топлици.
Први корак је било проучавање папира из "бошче", како ми у породици називамо завежљај са старим документима. Има ту свега, али наијинтересантније су старе тапије када смо куповали земљу од Арнаута, како су тада звали Албанце који су живерли у Топлици.
Ево до чега сам дошао:
Станковићи су после другог турског рата 1878 дошли у Топлицу из села Бачије (Бачија) код Сјенице. Дошао је мој чукундеда Ристо Станковић са братом Петром. У Архиву Топлице према попису из 1884 (заправо 1890 како сам овде на форуму нашао) нашао сам списак са именима Петра, његове жене Јелене и деце које је довео из Бачије.
Посетио сам Бачију пре неколико година, али ништа нисам сазнао значајно јер тако Станковића нема. Има Вујовића, за које се некад у породици причало да нам је то старо презиме. Нажалост, у Бачији нико о томе ништа не зна.
Старо гробље у Бачији је у лошем стању, не може се ништа прочитати са споменика.
У цркви у Сјеници нема података, они књига из тог периода немају. Рекоше ми да можда има у турским дефтерима, али до тог извора нисам дошао.
Питање: има ли шта у Пазару или Рашкој од тога, да је преведено или макар да има неко кога могу питати?
У Писанијама манастира Милешеве сам дошао дао подака да је тај мој чукунденда Петар даривао манастир 1873. године и уписан је под презименом Станковић, пише из Бачије. Дакле, већ тада није био Вујовић, ако је икада био.
Још пар детаља:
Баба ми је из Лопиже, али нисам успео да дођем до презимена.
У Бачији постоји крај који се зове Станковина, али тамо нема више кућа, одавно, нико се не сећа када су биле, али се изоравају керамика и делови цигле и црепа.
У Гојиновцу има више породица из тог краја, из Бачије, Лопиже и Штавља.
Може ли неко да ми помогне, да ме упути где даље да тражим и кога да питам.
Поздрав свима!