Аутор Тема: Петровић (Зекини) Рипањ  (Прочитано 1194 пута)

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
  • Поруке: 17
Петровић (Зекини) Рипањ
« послато: Септембар 26, 2025, 07:30:43 поподне »
Ово истраживање започео сам пре око 5 година, први пут представљено на форуму Порекла (линк ка теми: https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=6097.msg211895#msg211895). Ја сам једини до сада тестирани представник своје гране E-V12 > CTS693 > Z5006 > Z21206. 

- 1846 – рођен је мој чукундеда Недељко, син Петра. Упис у матичној књизи рођених није сасвим јасан по питању презимена (можда Корачевић), али је ово најстарији траг о директном претку. (доказ 3) 
- 1857 – умире Петар, у књизи умрлих забележен као Петровић, са напоменом „М: Иванјички“, што упућује да је био досељеник из Ивањице. (доказ 4) 
- 1879 – Недељко се жени, већ под презименом Петровић, са Петријом. (доказ 2) 
- 1880-их – при рођењу кћерке Милице (Недељкове и Петријине) уз име оца у матичној књизи стоји ознака „З.“, што је највероватније скраћеница за Зекини, надимак под којим су потомци остали познати. Да ли ово делује реално и често у пракси (питање за чланове форума)? (додатни доказ) 
- 1889 – рођен је њихов син, мој прадеда Рајко Петровић — отац Недељко и мајка Петрија. (доказ 1) 

Из овога следи логичан низ: Петар, вероватно досељеник из Ивањице, у једном тренутку прихвата презиме Петровић (по сопственом имену). Његов син Недељко (рођ. 1846) наставља то презиме и оснива породицу у Рипњу. Потомци Недељка и Петрије познати су као Зекини. 

У књизи Ристе Т. Николића „Околина Београда“ (1903) бележе се Петровићи из Ивањице као хајдучка породица протерана „одакле се прави катран“, са славом Ђурђевдан. У мом случају постоји разлика у слави – моји славе Свету Петку – али се у целини све добро уклапа у миграциони ток. Такође, у Рипњу постоје и староседелачке породице Петровића, али у архиву нисам успео да нађем ништа што би ме повезало са њима. 

Документи – докази: 

1. Рођење Рајка Петровића (1889) 

2. Венчаница Недељка Петровића (1879) 

3. Рођење Недељка Петровића (1846) 

4. Извод из матичне књиге умрлих за Петра Петровића (1857) 

5. Рођење Милице, кћерке Недељка и Петрије, где је отац уписан као Недељко З. Петровић – што потврђује надимак Зекини 

Питања за заједницу: 

1. Да ли неко може да баци још једном поглед на документе које сам приложио? Највише ме буни презиме мог чукундеде Петра у упису о рођењу Недељка (1846). Да ли га правилно читам, или је могуће да пише нешто друго?
2. Да ли моја интерпретација докумената делује исправно, или сам можда негде погрешно прочитао? 
3. Колико је уобичајено да се у 19. веку мења презиме на овај начин (нпр. по имену оца)? 
4. Колико је честа промена крсне славе (ми славимо Свету Петку, док се за Петровиће из Ивањице бележи Ђурђевдан)? 
5. Да ли је реално да је породица већ почетком 20. века имала велика, растркана имања у Рипњу?

Ван мреже Srdanović

• Гост
  • *
  • Поруке: 9
Одг: Петровић (Зекини) Рипањ
« Одговор #1 послато: Септембар 26, 2025, 07:58:41 поподне »
Rekao bih da Petar nije ni imao pravo prezime. Liči mi na Petar Koraćički, kao da je iz Koraćice.
Koliko znam, promena prezimena je bila uobičajena u Srbiji do 1840 i neke, mada sam naleteo i na kasnije slučajeve. Među Srbima poreklom iz Crne Gore i onima koji su živeli u Austrougarskoj, odnosno u Habsburškoj monarhiji, prezime je trajalo više generacija.

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
« Одговор #2 послато: Септембар 26, 2025, 08:21:44 поподне »
Rekao bih da Petar nije ni imao pravo prezime. Liči mi na Petar Koraćički, kao da je iz Koraćice.
Koliko znam, promena prezimena je bila uobičajena u Srbiji do 1840 i neke, mada sam naleteo i na kasnije slučajeve. Među Srbima poreklom iz Crne Gore i onima koji su živeli u Austrougarskoj, odnosno u Habsburškoj monarhiji, prezime je trajalo više generacija.

to sam i ja mislio, mada u knjizi umrlih pise ispod m. Ivanjicki? Ako sam dobro video. Isto se i vidi u knjizi rodjenih za Nedeljkovog oca Petra

Ван мреже Антонин

• Херцеговци
  • Писар
  • *
  • Поруке: 232
  • J2 > J-Z1043
« Одговор #3 послато: Септембар 27, 2025, 11:13:31 пре подне »
Mislim da piše Ivančanski, a u drugom slučaju M. Ivančanski, vrv odnoseći se na Malu Ivanču.

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
« Одговор #4 послато: Септембар 27, 2025, 11:26:50 пре подне »
Mislim da piše Ivančanski, a u drugom slučaju M. Ivančanski, vrv odnoseći se na Malu Ivanču.

to je 11 km od Ripnja, mogo bi biti!

U tom slucaju moja teorija sa Ivanjicom otpada. Da li mozda mozete da procitate Petrovo prezime? Hvala!

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
« Одговор #5 послато: Септембар 27, 2025, 11:29:57 пре подне »
ovo je sjajno, nasao sam na "Poreklo prezimena, selo Mala Ivanča (Sopot, Beograd)" - Doseljenici - Jelenići – „Koraćičani“ su iz Koraćice sto se uklapa da gore pise Koraćičanin

Ван мреже Антонин

• Херцеговци
  • Писар
  • *
  • Поруке: 232
  • J2 > J-Z1043
« Одговор #6 послато: Септембар 27, 2025, 01:42:37 поподне »
Definitvno je Koraćički. Kum Arsenije Milisavljević iz Velike Ivanče.

Mislim da ste u pravu u prethodnom komentaru, to je ta porodica.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2430
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #7 послато: Септембар 27, 2025, 04:01:05 поподне »
ovo je sjajno, nasao sam na "Poreklo prezimena, selo Mala Ivanča (Sopot, Beograd)" - Doseljenici - Jelenići – „Koraćičani“ su iz Koraćice sto se uklapa da gore pise Koraćičanin

Не пише Кораћичанин, већ Корачићки(ј).

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Септембар 27, 2025, 05:42:20 поподне »
Не пише Кораћичанин, већ Корачићки(ј).

lapsus linguae, tri dana pokusavam da procitam i u glavi mi je haos, hvala na ispravci!

Koraćički!

U svakom slucaju, kao sto je Антонин rekao - to je ta porodica

Siguran sam jer sigurno pise Mala Ivanca, a u Maloj Ivanci su poznati Jelenici pod slicnim nadimkom.

Zanimljivo je da postoje Jelenici i u Maloj i u Velikoj Ivanci, ali u Velikoj nisu Koraćički, a i nasao sam jednog gospodina koji je odatle i preziva se Jelenic, oni ne slave Svetu Petku.

Dakle, sada mi je cilj da nadjem Jelenice (ili neko drugo prezime koji slave Svetu Petku) iz Male Ivance.

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
« Одговор #9 послато: Септембар 27, 2025, 07:30:54 поподне »
istrazujem dalje - zanima me Mala Ivanca. Mala Ivanca nema crkvu i nije imala, ali ima Velika, kao i Nemenikuce. U Velikoj Ivanci nisam onako na brzinu kako sam gledao uspeo da nadjem nikog upisanog iz Male Ivance. Ne znam gde su bili podaci za Malu Ivancu...  :(

Ван мреже Strahinja55

• Гост
  • *
« Одговор #10 послато: Септембар 28, 2025, 01:38:56 поподне »
Najnovije saznanje koje sam dobio da danas nema Jelenica u Maloj Ivanci, ali da postoje Markovici koje zovu Koricanci (ili nesto slicno).