Ово истраживање започео сам пре око 5 година, први пут представљено на форуму Порекла (линк ка теми:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=6097.msg211895#msg211895). Ја сам једини до сада тестирани представник своје гране E-V12 > CTS693 > Z5006 > Z21206.
- 1846 – рођен је мој чукундеда Недељко, син Петра. Упис у матичној књизи рођених није сасвим јасан по питању презимена (можда Корачевић), али је ово најстарији траг о директном претку. (доказ 3)
- 1857 – умире Петар, у књизи умрлих забележен као Петровић, са напоменом „М: Иванјички“, што упућује да је био досељеник из Ивањице. (доказ 4)
- 1879 – Недељко се жени, већ под презименом Петровић, са Петријом. (доказ 2)
- 1880-их – при рођењу кћерке Милице (Недељкове и Петријине) уз име оца у матичној књизи стоји ознака „З.“, што је највероватније скраћеница за Зекини, надимак под којим су потомци остали познати. Да ли ово делује реално и често у пракси (питање за чланове форума)? (додатни доказ)
- 1889 – рођен је њихов син, мој прадеда Рајко Петровић — отац Недељко и мајка Петрија. (доказ 1)
Из овога следи логичан низ: Петар, вероватно досељеник из Ивањице, у једном тренутку прихвата презиме Петровић (по сопственом имену). Његов син Недељко (рођ. 1846) наставља то презиме и оснива породицу у Рипњу. Потомци Недељка и Петрије познати су као Зекини.
У књизи Ристе Т. Николића „Околина Београда“ (1903) бележе се Петровићи из Ивањице као хајдучка породица протерана „одакле се прави катран“, са славом Ђурђевдан. У мом случају постоји разлика у слави – моји славе Свету Петку – али се у целини све добро уклапа у миграциони ток. Такође, у Рипњу постоје и староседелачке породице Петровића, али у архиву нисам успео да нађем ништа што би ме повезало са њима.
Документи – докази:
1. Рођење Рајка Петровића (1889)

2. Венчаница Недељка Петровића (1879)

3. Рођење Недељка Петровића (1846)

4. Извод из матичне књиге умрлих за Петра Петровића (1857)

5. Рођење Милице, кћерке Недељка и Петрије, где је отац уписан као Недељко З. Петровић – што потврђује надимак Зекини

Питања за заједницу:
1. Да ли неко може да баци још једном поглед на документе које сам приложио? Највише ме буни презиме мог чукундеде Петра у упису о рођењу Недељка (1846). Да ли га правилно читам, или је могуће да пише нешто друго?
2. Да ли моја интерпретација докумената делује исправно, или сам можда негде погрешно прочитао?
3. Колико је уобичајено да се у 19. веку мења презиме на овај начин (нпр. по имену оца)?
4. Колико је честа промена крсне славе (ми славимо Свету Петку, док се за Петровиће из Ивањице бележи Ђурђевдан)?
5. Да ли је реално да је породица већ почетком 20. века имала велика, растркана имања у Рипњу?