Da se vratim na pomenute uzorke iz grada Duklje, taj grad, blizu današnje Podgorice blizu je arbanaškog svijeta kod kojeg dominira starobalkanska genetika. Da se analizirao neki čovjek koji je živio u zapadnijem dijelu države Duklje, vjerujem da bi procenat slovenske genetike rastao. I danas je to isto slučaj.
Видим да си опседнут овим питањем, које, у једној или другој форми, постављаш у разним темама форума, па рекох да ти одговорим.
Баш сам нешто јутрос нешто рачунао:
Ово је G25 преглед генетичких слојева, за изабране популације (за неки други избор популација, проценти би се изменили, вероватно би се смањио овај словенски удео, али рекао бих да ови резултати дају добар уопштени преглед), за четири припадника генетског рода Озринића, са мајкама из различитих области Црне Горе и Херцеговине: из Плавске жупе, из Котора, из данашње Херцеговине (околина Гацка), и из Куча. Први узорак је мој, мајка ми је из Плавске жупе (као и моја баба и прабаба по мајци). Шта је "најмањи заједнички садржалац" за нас четворицу? Озрихна из 14-ог века.
Рекло би се да су нам мушки преци били Панонски Словени, да су живели у Рашкој неко време пре него што је Озрихна дошао у Чево, у 14-ом веку, по свему судећи. А даље видимо утицај мајчинског фактора на генетику.
Сад откуд утицај Roman_Imperial_Urban у Плавској жупи од 15% -не бих знао да објасним (!?), до калкулатора je, али не изгледа ми лоше...

По овом што видим на другим калкулаторима за мајчину линију, изгледа ми да је то утицај из југоисточног Балкана -Пеонија, Тракија, Византија....