Аутор Тема: Досељавање Срба на Балкан  (Прочитано 51087 пута)

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 475
Одг: Досељавање Срба на Балкан
« Одговор #140 послато: Јун 17, 2025, 11:23:49 поподне »
Pa možeš ga izbaciti, ostaje mu komšija koji ima pokrivenost 95% a oko prilike su na istoj poziciji.

Da, ova 4 uzorka koja preostaju su slična i imaju između 70% i 80% Slovenske genetike. Međutim, sada treba sagledati tu situaciju u kontekstu moderne genetike širog prostora na kojem su nađeni. Da li te haplogrupe koje nose i dalje postoje među lokalnim stanovništvom i onda da li je lokalno stanovništvo pretežno slovensko (što ne sumnjam da jeste, ali sigurno da se promenio odnos autosomalne genetike)? I na kraju, da li je u 12-13. veku (ili ranije) postojalo neko rimsko utvrđenje u blizini (unapred se izvinjavam ako su pitanja glupa, ali ne razumem se previše u delove zapadno od Drine).

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #141 послато: Јун 17, 2025, 11:25:06 поподне »
Pa zato što su grafovi i slide-ovi ovog novog rada već kružili u boljoj rezoluciji na stranim forumima. Po svemu što sam dosad vidio mislim da je ovakva autosomalna slika bila dominantna kod velikog broja doseljenika i kako vidimo po uzorcima, da se u nekim mjestima još dugo očuvala.
Za sada tako izgleda.
Mada, rekao bih da je većina današnjih Srba, Hrvata i Bošnjaka dosta bliža ovom dukljanskom klasteru?
Ako ne računamo Sever Hrvatske i Slovence.
Ne znam da li je neko radio distanci tj bliskost modernih populacija spram ovih uzoraka, kako ovih što si okačio, tako i ovih iz Duklje.
U svakom slučaju rekao bih da je mešanje ipak bilo zastupljeno i to poprilično, pogotovo na teritoriji Srbije,BiH, Dalmacije i današnje Cg. Ne znam ima li neka moderna populacija među Hrvatima koja pokazuje veću bliskost ovim uzorcima nego npr onima iz Duklje?

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #142 послато: Јун 17, 2025, 11:32:57 поподне »
Da, ova 4 uzorka koja preostaju su slična i imaju između 70% i 80% Slovenske genetike. Međutim, sada treba sagledati tu situaciju u kontekstu moderne genetike širog prostora na kojem su nađeni. Da li te haplogrupe koje nose i dalje postoje među lokalnim stanovništvom i onda da li je lokalno stanovništvo pretežno slovensko (što ne sumnjam da jeste, ali sigurno da se promenio odnos autosomalne genetike)? I na kraju, da li je u 12-13. veku (ili ranije) postojalo neko rimsko utvrđenje u blizini (unapred se izvinjavam ako su pitanja glupa, ali ne razumem se previše u delove zapadno od Drine).
Pa definitivno nema baš takvih autosomalnih profila danas, ja barem nisam video.
Zato kažem bilo bi dobro  uporediti moderne populacije sa ovim uzorcima i sa uzorcima iz Duklje, prosto da se vidi u kome smeru je proces išao.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 533
« Одговор #143 послато: Јун 17, 2025, 11:48:08 поподне »
Evo, stavio sam samo znanstvene uzorke Srba i Hrvata, dukljanskih Slavena i one koje sam maloprije spomenuo. Zaista neznam kako si došao do zaključka da ovi Dukljani pokrivaju 95% varijacije modernih Srba. Oni jesu izmješani i čak imaju klasične haplogrupe Delmato-Ilira ali autosomalno su dosta odvojeni od modernih Crnogoraca.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #144 послато: Јун 17, 2025, 11:52:23 поподне »

Dobra pitanja, ali neznam odgovor. Jednog dana kad budemo imali makar 100 uzoraka za svako stoljeće slika će valjda biti jasnija.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1222
« Одговор #145 послато: Јун 17, 2025, 11:59:44 поподне »
Sloven iz Bosne

Target: BosniaHerzegovina_Medieval:I19561
Distance: 2.1191% / 0.02119063
70.2   Balto-Slavic*(BCE*1200-1270*CE)
15.8   Illyrian*(2300-250*BCE)
14.0   Germanic

Ovo kao da je u najmanju ruku lužički Srbin, ili nešto još severnije.

BosniaHerzegovina_Medieval:I19561
Distance: 2.9265% / 0.02926544 | ADC: 0.5x RC
40.2   East_European_Slavic_(Ukrainian)
34.2   Central_European_Slavic_(Lemko_Poland)
19.0   Central_European_Slavic_(East_Polish)
6.6   North_Caucasian_Lezgic_(Tsakhur_Russia)

Niti jedna moderna popupacija među južnim Slovenima se ne uklapa u ovakav rezultat.

Ovaj rezultat imoplicira ekstremno mešanje u kasnijim vekovima sa Ilirma i Tračanima itd. Mada, ovde se možda ni ne radi o Hrvatu ili Srbinu.

Са које локације тачно и из ког века је тај налаз у Босни?

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #146 послато: Јун 18, 2025, 12:08:20 пре подне »
Са које локације тачно и из ког века је тај налаз у Босни?

Uzorak je iz rada Lazaridis et altera 2022 (Southern Arc) i kao lokacija samo stoji Klakar, Bosnia (koordinate: 45,074167    18,148889). Odgovorne osobe za taj uzorak su Borić, Dušan; Pravidur, Andrijana; Maric, Ana.

Problem je da je najprije krivo datiran u brončano doba i na ovoj stranici sad piše 1248AD ali neznam kako su došli do zaključka: https://www.exploreyourdna.com/sample/i19561/bosnia-herzegovina.htm

« Последња измена: Јун 18, 2025, 12:10:20 пре подне Imoćanin »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #147 послато: Јун 18, 2025, 12:12:06 пре подне »
Evo, stavio sam samo znanstvene uzorke Srba i Hrvata, dukljanskih Slavena i one koje sam maloprije spomenuo. Zaista neznam kako si došao do zaključka da ovi Dukljani pokrivaju 95% varijacije modernih Srba. Oni jesu izmješani i čak imaju klasične haplogrupe Delmato-Ilira ali autosomalno su dosta odvojeni od modernih Crnogoraca.

Ja sam rekao da su dukljanski Sloveni apsolutno bliži svim štokavcima nego ovi uzorci koje si ti postavio.
Možda sam preterao kada sam rekao da se u taj klaster uklapa 95% Srba, jer ima Srba koji su južnije pozicionirani, kao što si i sam primetio npr crnogorski Srbi.
Međutim, prekodrinskim Srbima, štokavskim Hrvatima, i Bošnjacima je dosta bliži dukljanski klaster nego ovaj od 5-6 uzoraka koji je blizak Ukrajincima? Grešim li šta po tom pitanju?
Verujem da je Kajkavcima, i generalno severnim Hrvatima možda bliži ovaj "ukrajinsko-karpatski" ili kako da ga nazovem?
« Последња измена: Јун 18, 2025, 12:23:59 пре подне barbarylion »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #148 послато: Јун 18, 2025, 12:35:08 пре подне »
Ovde gde piše Croatia Nustar ima više uzoraka koji su starobalkanski i jedan koji je izrazito slovenski?
To me buni iskreno.
 Radi li se o istom iskopavanju? Vremenski su datirani svi okvirno slično?
Ja sam shvatio da je iskopano 6-7 uzoraka koji su autosomalno slični na istom mestu, istom nalazištu, al' koliko vidim oko njih je većina paleobalkanaca?
Mislim da će takvi slučajevi biti prisutni širom zapadnog balkana.
Jedino ako se sada ne iskopa solidan broj sa tog nalazišta u Dalmaciji, i oni budu pokazivali veću homogenost.
« Последња измена: Јун 18, 2025, 12:39:18 пре подне barbarylion »

Ван мреже archduke

• Шегрт
  • Поруке: 89
  • I1-Z63-Y13946-PH220
« Одговор #149 послато: Јун 18, 2025, 08:46:32 пре подне »
Поздрав свима,

Ако сам добро испрато, хаплогрупа I1-Z63-Y13946 се нигде не појављује у досада обрађеним узорцима са било ког локалитета. Исправите ме ако грешим.

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1339
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #150 послато: Јун 18, 2025, 09:04:58 пре подне »
Поздрав свима,

Ако сам добро испрато, хаплогрупа I1-Z63-Y13946 се нигде не појављује у досада обрађеним узорцима са било ког локалитета. Исправите ме ако грешим.

Здраво! И према мојој евиденцији до сада ова хаплогрупа није пронађена ни код једног археогенетског узорка.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #151 послато: Јун 18, 2025, 10:51:41 пре подне »
Ovde gde piše Croatia Nustar ima više uzoraka koji su starobalkanski i jedan koji je izrazito slovenski?
To me buni iskreno.
 Radi li se o istom iskopavanju? Vremenski su datirani svi okvirno slično?
Ja sam shvatio da je iskopano 6-7 uzoraka koji su autosomalno slični na istom mestu, istom nalazištu, al' koliko vidim oko njih je većina paleobalkanaca?
Mislim da će takvi slučajevi biti prisutni širom zapadnog balkana.
Jedino ako se sada ne iskopa solidan broj sa tog nalazišta u Dalmaciji, i oni budu pokazivali veću homogenost.

Objasnio sam već gore. Uzorak I28390 je majka uzorka I34800, znači "Slavenska" nevista koja je ušla u tu "starobalkansku" zajednicu izvana. Ona je na ovaj slici skroz desno a sin joj je u sredini. Znači, otac je morao biti na lijevom spektru ove zajednice.

https://imgur.com/qJ2vU7z

Zapravo, kroz ovakve uzorke direktno gledamo na proces miješanja i vidimo da uzorak I28390 nije bila prva slavenska nevista ali da ih još nije bilo dovoljno da cijelu zajednicu autosomalno prebace na moderni spektar tog područja. Zatim nam uzorak I28390 svjedoći o tome da je negdje blizu morala postojati neka još neizmiješana slavenska zajednica jer ta zajednica u Nuštru više ne može izroditi uzorke autosomalnog profila kao I28390.

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1339
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #152 послато: Јун 18, 2025, 11:33:17 пре подне »
Када смо већ у Панонији можемо да поменемо и узорак CGG021918 из Мађарске, са локалитета Кишкундорожма. И тај узорак је из 7-8. века. Припада хаплогрупи I2-Y3120>Z17855>Y230196. Овај локалитет се налази на крајњем југу данашње Мађарске, у непосредној близини Сегедина.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #153 послато: Јун 18, 2025, 12:07:29 поподне »
Када смо већ у Панонији можемо да поменемо и узорак CGG021918 из Мађарске, са локалитета Кишкундорожма. И тај узорак је из 7-8. века. Припада хаплогрупи I2-Y3120>Z17855>Y230196. Овај локалитет се налази на крајњем југу данашње Мађарске, у непосредној близини Сегедина.

Da, i ovaj uzorak se autosomalno lijepo uklapa u cijelu ekipu:

Ван мреже archduke

• Шегрт
  • Поруке: 89
  • I1-Z63-Y13946-PH220
« Одговор #154 послато: Јун 18, 2025, 12:27:02 поподне »
Здраво! И према мојој евиденцији до сада ова хаплогрупа није пронађена ни код једног археогенетског узорка.

Чини се да је генерално I1 слабо заступљена у аархеогенетском материјалу са наших простора.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 475
« Одговор #155 послато: Јун 18, 2025, 03:30:25 поподне »
Чини се да је генерално I1 слабо заступљена у аархеогенетском материјалу са наших простора.

Možda nije povezana sa Slovenima

Ван мреже ivanc79

• Писар
  • Поруке: 252
« Одговор #156 послато: Јун 18, 2025, 05:49:01 поподне »
Možda nije povezana sa Slovenima
Rekao bih da imamo još uvek mali broj arheogenetskih uzoraka da bi mogli to da tvrdimo sa sigurnošću

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #157 послато: Јун 18, 2025, 06:41:50 поподне »
Је ли IBD кластеризација у стању утврдити унутарсловенску повезаност из времена непосредно пређе сеоба?
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #158 послато: Јун 18, 2025, 06:47:40 поподне »
Postoji uzorak označen kao serbian_ottoman čini mi se, koliko sam pohvatao isto iz Srema, iz doba otomanske okupacije ( ne znam tačno koji vek je u pitanju), bilo bi interesanto uporeeiti sa ovim gore uzorcima, znam  da je takođe dosta severno pozicioniran.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #159 послато: Јун 18, 2025, 07:39:52 поподне »
Postoji uzorak označen kao serbian_ottoman čini mi se, koliko sam pohvatao isto iz Srema, iz doba otomanske okupacije ( ne znam tačno koji vek je u pitanju), bilo bi interesanto uporeeiti sa ovim gore uzorcima, znam  da je takođe dosta severno pozicioniran.

Da, ti valjda misliš na ovaj uzorak, ista stvar, isto izvan moderne varijacije:

https://www.exploreyourdna.com/sample/i1116/serbia_gomolava.htm