Аутор Тема: Српски ДНК месец 2025  (Прочитано 71658 пута)

Ван мреже Бојанс

• Гост
  • *
  • Поруке: 13
Одг: Српски ДНК месец 2025
« Одговор #400 послато: Март 24, 2026, 09:46:00 поподне »
Можете приступити Српском ДНК пројекту на FTDNA: https://www.familytreedna.com/groups/serbian-dna-project/about?srsltid=AfmBOooXryZqrjtK1qox3tsQUo_0OS8WizGgPK8-cJNN-yaKzTifpPhZ

Хвала најлепше, приступићу групи на FTDNA.

Ван мреже Vigan Demiri

• Гост
  • *
  • Поруке: 15
  • J2b L283 Y22894 Y462463 BY225800
« Одговор #401 послато: Март 25, 2026, 01:15:29 пре подне »
Mislim Y DNK J2 Y22894 ima svoje najranije poreklo iz Skadra, ali nakon 25.04.1479. godine kada je Skadar pao pod osmansku vlast, jedna grana je migrirala na sever, jedna grana na istok, a jedna grana na jug

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
  • Поруке: 703
« Одговор #402 послато: Април 14, 2026, 06:20:32 поподне »
111. Ристић, Аранђеловдан, Лозница

Припада хаплогрупи R1a-M458>A11460>BY202982. Од модалног хаплотипа ове гране одступа једино благо повишена вредност DYS576=19. На само 1 од 25 маркера разликује се од Станковића из Црног Врха код Медвеђе (Никољдан) и Стојановића из Горњег Неродимља код Урошевца (Аранђеловдан), а на 1 од 23 од Јовановића из Велике Сугибине код Крагујевца (Вартоломијевдан). Потпуно поклапање на 17 упоредивих маркера има са двојицом Дуњића из Рокаца и Ботурића код Александровца (Вартоломијевдан), док се на 1 од 17 маркера разликује од Бурмазовића из Руњана код Лознице (Алимпијевдан) и Ђорђевића из Мионице (Јовањдан). Препорука за даље тестирање је неки од дубинских тестова (WGS или BigY-700).

Тестирани је у упитнику навео да им је старије презиме било Трајковић, као и да су у Лозници присутни бар од његовог чукундеде.

Ступио сам у контакт са тестираним Ристићем. Формулар је попунио његов син, који ми је предложио да контактирам његовог оца. Ја сам човека детаљније и опширније испитивао како бих прикупио што више података о њиховом пореклу.

Од господина који ми је дао податке сазнао сам да су његов:
■ чукундеда (име непознато ?) и чукунбаба (име непознато ? - родом из Сарајева), имали само сина ● Милана
Миланов отац (име непознато ?) погинуо је у неком рату пред крајем друге половине 19. века. У то време син Милан је био мали. Не зна се где су основали породицу чукундеда и чукунбаба.

■ Након погибије мужа, чукунбаба се крајем 19.. века преудала за Ристу Гајића из Јадранске Лешнице (Лозница) и са собом повела сина Милана. Очух Риста Гајић био је трговац или занатлија из Јадранске Лешнице. Он је усвојио Милана, одгајио га и школовао. Милан је, из поштовања према њему, узео презиме Ристић, али је наставио да слави очеву славу Аранђеловдан. Очух Риста је славио неку другу славу.

У етнографској литератури о Рађевини и Јадру нисам успео да пронађем породицу Гајић. https://www.poreklo.rs/2014/07/15/poreklo-prezimena-selo-jadranska-lesnica-loznica/
Б. Милојевић вероватно бележи Гајиће у Ј. Лешници под неким другим презименом. Риста Гајић је са Милановом мајком основао породицу и имали су децу.

Милан је као дете живео, одрастао, оженио се и добио децу у Јадранској Лешници. Не зна се где је живео пре очеве погибије. У пољу о месту порекла тестираног Ристића треба да стоји (Јадранска Лешница), а не варош Лозница.

■ прадеда Милан, према годинама рођења његове деце, требало би да је рођен око 1880–1890. г. Његова супруга била је ■ Живка, родом из Ужица. Имали су деветоро деце:
● син (рођ. 1914), син Драгослав (рођ. 1917), који је деда човеку који ми је дао податке, син (рођ. 1925), син (рођ. 1930), ћерка (рођ. 1920) и ћерка (рођ. 19??). Сва деца су рођена у Јадранској Лешници, осим најмлађег сина који је рођен у Ужице 1930. године. Троје деце је умрло од неких болести.

Милан је био адвокат и радио је у Лозници и на другим местима. Поред тога, поседовао је две стругаре у Ужицу и Пожеги. Пре 1930. године са породицом се одселио из Јадранске Лешнице у Ужице.

● синови Драгослав (р. 1917) и син (р. 1930) остали су да живе у Ужицу.
● син (р. 1914) одселио се у Чачак.
● син (р. 1925) одселио се у Заблаће (Чачак).
● ћерка (р. 1920) удала се у Крушевац.
● ћерка (р. 19??) удала се у Београд.

Комунистичке власти су Милану одузеле обе стругаре. Склонио се код ћерке у Крушевац и тамо преминуо у јануару 1946. године.

Предање и порекло:
Не знају одакле потичу по мушкој линији и немају предања. Сматрају да је старије породично презиме било Трајковић, што би указивало да се њихов чукундеда или наврндеда звао Трајко. Име Трајко било је током 18. и 19. века широко распрострањено на простору косовско-ресавског, призренско-тимочког и вардарско-моравског говорног подручја. Уколико се предак звао Трајко, постоји велика вероватноћа да се предак током 19. века доселио из неког од тих крајева.

Пошто им је чукунбаба била родом из Сарајева, постоји и друга могућност да се њихов предак звао Трифко и да је и он био родом из Сарајева, или негде са Дрине и да је дошло до изобличења презимена из Трифковић у Трајковић. Име Трифко, као и презиме Трифковић, било је прилично распрострањено у сарајевском крају, као и у Подрињу, односно у областима уз Дрину.

Ја сам не знајући породичну историју тестираног Ристића, мислећи да су заиста из вароши Лознице, како је било наведено приликом објаве резултата на форуму, ја сам мислио да су од породице Ристић из Лознице.
Цитат
Ристић - Рајковић из Свиштова
Међутим, тестирани Ристићи никада нису живели у Лозници, већ су из Јадранске Лешнице. У етнографији Б. Милојевића о Рађевини и Јадру са почетка 20. века, прадеда Милан је у то време био још малолетан или неожењен младић и није посебно забележен. Б. Милојевић бележи вероватно породицу очуха Ристе Гајића из Јадранске Лешнице под неким другим презименом или родовским надимком.

Молим уреднике да обришу ове моје коментаре:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7917.340#msg213623
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7917.340#msg213624
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7917.340#msg213625
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7917.340#msg213626

Јер тестирани Ристићи, односно њихова породица, немају никакве везе са породицом Ристић - Рајковић из вароши Лознице.
« Последња измена: Април 14, 2026, 06:28:25 поподне Акса »

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
  • Поруке: 142
  • Ј1a2a2 PF7264-PF7263 ZS 4393 ZS 9949
« Одговор #403 послато: Април 15, 2026, 08:00:01 пре подне »

Поздрав, Папић овде. Да ли неко искуснији, и паметнији од мене, може да припомогне са интерпретирањем резултата мог рода и породица из Ковачевца? Када сам ја радио тестирање, речено ми је да имам потпуно поклапање са Петровићем и Живановићем. Проблем је у томе што моја породица нема никакве повезаности са тим крајем, и као што је Атлантис својевремено рекао након мојих резултата, Папићи су доста дуго у Шајкашкој области, и помићу се ту почетком 1700-тих. Такође, славимо Лучиндан, као и остали Папићи из Шајкашке.
С' друге стране, у књизи "Ковачевац и ковачевачке фамилије" (има у библиотеци), се прилично интензивно спомиње њихов локални род Папића, који су доста разгранат род, али славе Јовањдан.
Оно што знам, још даље из историје, јесте да у крајевима око Влаиње у Старој Херцеговини, има Папића који славе Лучиндан, и да највероватније припадају роду Никшића(Милобратовића) и да су то они који су отишли са сеобама у Шајкашку (сви Папићи из Жабља славе Лучиндан) . Али онда имамо чињеницу да недалеко има и Папића који славе Јовањдан, који су Бањани, и ако гледамо по слави, то могу бити преци Папића из Ковачевца. И сад ми ништа више није јасно, да ли можда због мањка мог разумевања генетике, родова или оваквих миграција, али надам се да има неко ко би могао да ми понуди теорију или кораке куда ићи даље са свим овим информацијама, и зашто постоји толико преклапање са комшијама из Ковачевца?
Свако добро и хвала унапред.

Нису Бањани него Доњи Влаховићи.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #404 послато: Април 15, 2026, 09:22:41 пре подне »
Нису Бањани него Доњи Влаховићи.

Не збуњуј човека, добро је написао. У Херцеговини нема Папића који су Влаховићи, то су само ти Папићи из Ковачевца код Младеновца.
Папићи са славом Јовањдан којих има недалеко од билећког села Влахиња су Папићи из Домашева у Љубомиру и они јесу Бањани. Но свакако нису преци Папића из Ковачевца.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #405 послато: Април 17, 2026, 09:59:08 пре подне »
Не збуњуј човека, добро је написао. У Херцеговини нема Папића који су Влаховићи, то су само ти Папићи из Ковачевца код Младеновца.
Папићи са славом Јовањдан којих има недалеко од билећког села Влахиња су Папићи из Домашева у Љубомиру и они јесу Бањани. Но свакако нису преци Папића из Ковачевца.
Papići jesu poreklom iz Herzegovine jer sam i ja, ( Vlahovići) a o oni su moj rod u Kovačevcu. 

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #406 послато: Април 17, 2026, 10:07:29 пре подне »
Papići jesu poreklom iz Herzegovine jer sam i ja, ( Vlahovići) a o oni su moj rod u Kovačevcu.

Немојте више ширити погрешне информације по форуму. То је троловање, а то није дозвољено овде. Никаквих Папића J1 у Херцеговини није било, то је новије презиме у Ковачевцу. Папићи у јужним динарским крајевима постоје, али нису иста хаплогрупа са ковачевачким Папићима и немају никакве сродничке везе.

Ван мреже шуљин џула

• Помоћник
« Одговор #407 послато: Април 17, 2026, 12:27:54 поподне »
Немојте више ширити погрешне информације по форуму. То је троловање, а то није дозвољено овде. Никаквих Папића J1 у Херцеговини није било, то је новије презиме у Ковачевцу. Папићи у јужним динарским крајевима постоје, али нису иста хаплогрупа са ковачевачким Папићима и немају никакве сродничке везе.
Prezime PAPIĆ
 u Kovačevcu je staro tri stotine godina.
« Последња измена: Април 17, 2026, 12:29:57 поподне шуљин џула »

Ван мреже Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2897
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #408 послато: Јун 01, 2026, 10:50:19 поподне »
182. Пех, католик, Домахово, Велико Трговишће, Крапинско-загорска жупанија

Припада хаплогрупи R1a-Z280>CTS1211>CTS3402>Y33>CTS8816>Y2902>Y3219. Од модалног хаплотипа ове гране одступају повишене вредности DYS19=17 и DYS460=12, и снижена вредност DYS481=22. У табели Српског ДНК пројекта нема ближих поклапања, са мање од 5 разлика на 23/25 маркера. Y3219 је једна од најбројнијих и најразноврснијих подграна хаплогрупе R1a међу Хрватима, па Пеху препоручујем додатно тестирање помоћу неког од дубинских тестова, како би се утврдило којој терминалној подграни припада испод Y3219.

Тестирани је у упитнику навео да су му деда Јурај, прадеда Вилим и чукундеда Антун (или Тончек) сви рођени у Домахову.