Поштовани чланови форума,
зовем се Филипо и долазим из Италије. Обраћам вам се са великом молбом и надом да ми можете помоћи у истраживању породичне историје моје породице са очеве стране.
Мој прадеда се звао Милан Васић, рођен је 30. септембра 1888. године у Босанској Градишци од оца Јове Васића и мајке Софије Бодић. Породица је била српска православна.
Према породичном предању, Милан је служио као официр у аустроугарској војсци, а након тога се преселио у Трст, где се оженио Валеријом Ватовец (12. септембра 1914) и добио мог деду, Душана Васића. Према доступним информацијама, Милан је преминуо око 1918. године у Загребу, али околности његове смрти нису познате.
Већ дуго покушавам да пронађем податке о његовој породици, али као странац ми је веома тешко да приступим архивима у Босни и Херцеговини, као и да ступим у контакт са православним црквама у Градишци.
Уколико неко има било какве информације о породицама Васић или Бодић из Босанске Градишке, или може да ми помогне у истраживању порекла Миланових предака (родитељи, бабе, деде, и сл.), био бих вам неизмерно захвалан. Такође, био бих веома захвалан и за било какав савет о томе коме бих могао да се обратим за даље истраживање.
Хвала вам од срца на пажњи и свакој евентуалној помоћи.
С поштовањем,
Филипо