Аутор Тема: Молба за помоћ у истраживању породице Васић из Босанске Градишке  (Прочитано 1147 пута)

Ван мреже filber

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
Поштовани чланови форума,

зовем се Филипо и долазим из Италије. Обраћам вам се са великом молбом и надом да ми можете помоћи у истраживању породичне историје моје породице са очеве стране.

Мој прадеда се звао Милан Васић, рођен је 30. септембра 1888. године у Босанској Градишци од оца Јове Васића и мајке Софије Бодић. Породица је била српска православна.

Према породичном предању, Милан је служио као официр у аустроугарској војсци, а након тога се преселио у Трст, где се оженио Валеријом Ватовец (12. септембра 1914) и добио мог деду, Душана Васића. Према доступним информацијама, Милан је преминуо око 1918. године у Загребу, али околности његове смрти нису познате.

Већ дуго покушавам да пронађем податке о његовој породици, али као странац ми је веома тешко да приступим архивима у Босни и Херцеговини, као и да ступим у контакт са православним црквама у Градишци.

Уколико неко има било какве информације о породицама Васић или Бодић из Босанске Градишке, или може да ми помогне у истраживању порекла Миланових предака (родитељи, бабе, деде, и сл.), био бих вам неизмерно захвалан. Такође, био бих веома захвалан и за било какав савет о томе коме бих могао да се обратим за даље истраживање.

Хвала вам од срца на пажњи и свакој евентуалној помоћи.

С поштовањем,
Филипо

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 500
  • N2-FT182494>Y640797
Покушаћу да Вам набавим број телефона или мејл протојереја ставрофора Гојка Слијепчевића, архијерејског намјесника градишког. Вјерујем да ће покушати да помогне. Свакако би било од помоћи ако знате крсну славу Васића.

Ван мреже filber

• Гост
  • *
Хвала вам пуно. Нажалост, не знам крсну славу породице.

Ван мреже Тимар

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 700
У Шематизму за 1882. годину, презиме Васић јавља се као слављеници Никољдана у парохији Градишка, а Ђурђевдан и Стевањдан славе у парохији Градишка-Ламинци. На простору Градишке и околине не спомиње се тада презиме Бодић, или је изостављено као и доста старих презимена.

Бодићи се у о црквеној књизи јављају само у парохији Јеланско код Тешња, слављеници Ђурђевдана а у Бусовачи и Травнику славе Никољдан. У парохији Тешањ Васићи такође славе Никољдан и Ђурђевдан.

Ван мреже filber

• Гост
  • *

Ovo je Milanovo venčanje.

Ovo je krštenica njegovog sina Dušana (Трст, 28. марта 1915. године)

Izvinjavam se što ih nisam poslao ranije, ali bilo mi je teško da ih uploadujem.
« Последња измена: Мај 13, 2025, 01:30:21 пре подне Ojler »

Ван мреже filber

• Гост
  • *
Извинјавам се, не знам зашто су се слике учитале у тако великом формату.

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 500
  • N2-FT182494>Y640797
Одг: Молба за помоћ у истраживању породице Васић из Босанске Градишке
« Одговор #6 послато: Мај 13, 2025, 09:06:54 пре подне »
Шаљем Вам број оца Гојка у приватној поруци.