Помаже Бог, занима ме да истражим порекло породице Сушић из околине Гацка, место Гарева, крсна слава Свети Игњатије Богоносац 02.01. Знам да припадамо племену Малешеваца.
Моји преци су настањени у Остружници код Београда.
Нисам радио днк тест.
Молим вас да ми дате савет како да наставим са даљим истраживањем и напишете ако нешто знате о овој породици.
Поздрав. Нисам раније видео ово, па се надам да пратите и даље.
Ја нисам сигуран да су ови подаци тачни. Тачније, ово са Малешевцима је у реду, али за Гареву не бих рекао. Прво, у Гареву су Сушићи дошли из места које се зове Казанци. Оно је данас на граници Црне Горе и БиХ, па један део припада општини Никшић, а други је Гацко. Тих Сушића има и даље у Казанциа и ту има можда пет кућа. У Гарви има мање од тога. У селу Врба има једна или две куће, али то је новијег датума. Требало би да има неког и у селу Автовац.
По предању које код њих постоји, они су се спустили са Дурмитора, а горе постоји нека речица која пресушује и прави језерце, па се по томе зову Сушићи.
Они се јесу мало сељакали, па их има и по Босни и нешто по Србији, али све заједно то није превелика фамилија. Мислим да су и Сушићи из Требиња везани за њих, али нисам сигуран. Они верују да су и фудбалери Сушићи, Сафет и Сеад, њиховог рода.
Елем, они што је занимљиво је то да они немају никакву свест о постојању села Малина, где су Малешевци формирани, иако је то у релативној близини. Такође, они славе Св. Јована, а Сушићи из Остружнице Св. Игњатија, као и остали Малешевци.
У сваком случају, ваши Сушићи су, извесно, Малешевци и у Остружници су међу две или три најстарије фамилије. Зна се да је Лазар Суша живео у Остружници, као и његов син Јован Суша, јунак из периода Првог Српског Устанка. Од њих су практично сви Сушићи из Остружнице. Лазар је рођен вероватно око 1740., Јован око 1760.
Сад, зна се да је Малина почела рано да се осипа. Можда већ у 16. веку. Да ли су се Сушићи задржали у околини неко време, па дошли право у Остружницу или су били негде мало даље, тешко је рећи, али ја верујем да је ту везу са Сушићима из Казанаца/Гареве/Врбе неко протурио, па се само даље преписивало без провере.
Иначе, зна се да су у пописима Остружнице из прве половине 19. века Сушићи пописивани као Лазаревић и Јовановић, да би тек 1863. сви њихови потомци били уписани као Сушић.
У сваком случају, ја сам мало чачкао по грани Сушића из Остружнице, јер ми је мајка из те фамилије, па ако вас занима, можемо да разменимо неке информације.