Поштовани, интересује ме да ли има тестираних Камишевића из Пасјана или Леваковића који су данас сви пресељени у околину Крушевца? Невероватно ми је да нема никаквих поклапања ни са једним Родом са Косова и Метохије.
Такође ме интересује за које народе је типична хаплогрупа Р1Б Л51?
Унапред захвалан,
Стефан Максимовић
Стефане, то што немате поклапање ни са једном до сада тестираном особом са КиМ у нашој табели, не значи да немате поклапања ни са једним родом са Косова и Метохије. Једноставно, за сада још увек нема вама блиских резултата у табели Српског ДНК пројекта.
Заправо, ваш случај није тако редак, многи од нас смо имали једно или ни једно поклапање, па је некада потребна или лична иницијатива да се истражи, пронађе и тестира неко ко нам је сродан, или просто стрпљења да се "природно" појави нови резултат који нам је близак (што некада може потрајати годинама).
Староседелачки родови Косова и Метохије су доста слабо истражени и тестирани. Слично је и са источном и југоисточном Србијом, за разлику од неких крајева који су масовно тестирани наспрам величине популације (Херцеговина, Црна Гора и сл.). Зато и спроводимо додатна тестирања.
Што се тиче хаплогрупе R1b-L51, то је једна од најзаступљенијих мушких лоза у Европи и настала је пре око 5.500 година. Данас јој припада неколико десетина милиона људи у Европи. Често се зове "западна R1b" јер су њене потомачке гране, односно њени припадници најзаступљенији у западној Европи, али има нас и на Балкану

Мушка лоза R1b-L51 даље се грана на две главне подгране, R1b-P312 и R1b-U106 које се опет даље гранају на мноштво млађих и млађих подграна.
Рецимо и род коме ја припадам такође је подграна хаплогрупе R1b-L51 као и ваш, и као и десетине и десетине родова у српском народу. Када сам се тестирао, имао сам само једно условно блиско поклапање, али сам упорним тестирањем нових људи и затим дубљим тестовима Y хромозома успео да профилишем шири род коме припадам. За то је потребно помало среће, а свакако пуно времена и стрпљења.
У вашем случају, због околности да
за сада немате у табели Српског ДНК пројекта ближих поклапања на 25 маркера, сврстали смо вас на безбедан, "зихерашки" ниво L51 (нисмо хтели да лицитирамо/погађамо, већ смо вас сврстали на ниво за који смо ван граница разумне сумње сигурни да му припадате). Ви свакако припадате некој мнооого млађој подграни L51, или подграни R1b-P312 или подграни R1b-U106, али је за одговор питање којој, потребно да урадите неки скупљи тест.
Ако имате сазнања да има Камишеваца у околини Крушевца, зашто не пробате да пронађете неког од њих и тестирате га? Ако бисте ви и још неки Камишевић (пожељно што удаљенији сродник) урадили још и велики тест (WGS или Big Y) формирали бисте нову подграну и тада би се много јасније видело којој подграни филогенетског стабла људског рода припадате.
Углавном, већина људи (укључујући и моју маленкост) била је као и ви збуњена резултатом свог ДНК теста, значењем те ознаке хаплогрупе којој припадамо, вредностима STR маркера итд. Срећом, на нашем форуму и дигиталној библиотеци има пуно информација, па предлажем да се учланите у Друштво "Порекло" и да лагано кренете у истраживање. На форуму има пуно компетентних људи који могу да вам помогну у истраживању, а неки су посебно добри познаваоци Косова и Метохије (ево управо Неродимац, затим Небо_Сав, Милош итд.)
Предлажем и да направите нову тему на форуму, рецимо "Камишевићи, Ђурђиц, R1b-L51" и сл. да тамо преселимо дискусију и да тамо објављујете сва нова сазнања и резултате истраживања свог порекла и рода.