23. Шушљик, Стевањдан, Опара, Нови Травник
Припада хаплогрупи R1a, подграни M458>L1029>YP417>R-FT288648, роду Г у табели СДНКП.
Поздрав!
Надовезујем се на тему око презимена Шушљик. Из горе писаних извора знамо да постоји следећа тврдња :
Спреме (старо презиме Шушљици) пореклом су из Билеће у Херцеговини. Најпре су прешли у Љубушки и одатле побегли од Турака. Њихови преци Божо, Ристе, Глиго и Тоде ходали су сиромашни „свукуда“ и најзад се крајем 18в настанили у Беговом Селу. Данас од Риста има 8, а од Глига 4к. Славе св. Стевана. За „турског вакта, прије Аустрије“, Спреме су биле „опотребиле“, па су „нашли боље стање“ у Караџама, до Бугојна. Тамо има данас по 2к Спрема и Глигурића.
У разговору с дедом при помену презимена Спремо он се присјетио ове анегдоте.
Да је покојни прадеда некада у селу (Опара, Нови Травник) распитујући се за поријекло свога презимена са неким тада човјеком добио тврдњу јако сличну тој горе.
Да су Шушљици поријеком или у вези од Спрема који су дошли (избјегли) из Херцеговине/Црне Горе што није тачно дефинисано.
Будући да прадеда не памти свог оца да би добио предање од њега, он се распитивао унаоколо с народом и дошао до тих тврдњи.
За чукундеду се прича да је настрадао највјероватније у рату јер га ни прадеда уопште не памти, али то није тачно потврђено.
Дакле деда тим свједочењем потврђује блискост та два презимена.
Сад мене занима чињеница да ли је од презимена Спремо настало Шушљик, јер ме буни ово ''старо презиме''
Спреме (старо презиме Шушљици)
Шта значи ријеч кориштена у горе реченици
Спреме су биле „опотребиле“
.
И такође на чему се заснива тврдња да је матица Шушљика на простору средње Босне, вјероватно простор Озрена?
Не подцјењујем ничију тврдњу нити мишљење, само сам знатижељан у истрази. Можда су то Шушљици који нису у сродству с нама, јер нашега рода горе није било.
Данас од Шушљика има више родова (тачно колико ни сам не знам).
Исти Миле Шушљик, Командант диверзантске јединице Орлови Грмеча је био у познантсву са мојим дедом али у истом сродству нисмо.
За Горана Шушљика, глумца и режисера нисам тачно сигуран, али будући да га нико не познаје чисто сумњам у сродство.
Постоје Шушљици који носе поријекло из околине Новог Травника и Шушљици од околине Бугојна, гдје и заиста постоји истоимено село Шушљици. И они нису род.
То потврђује и чињеница да је једна жена из Бугојна (дјевојачко Шушљик) удата за Шушљика из околине Новог Травника.