Аутор Тема: Miloš Obilić/ Vojinović?  (Прочитано 18337 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14353
Одг: Miloš Obilić/ Vojinović?
« Одговор #20 послато: Септембар 20, 2024, 10:14:53 пре подне »
Управо сам ово хтео да поменем. Место које по мом мишљењу има највеће шансе да представља властелински посед Милоша (К)О(п)билића. Искрено ми је најлогичније да Милош није био Лазарев или Влатков (Твртков), већ властелин Вука Бранковића и да му се властелинство налазило у данашњој Дреници, највише због тога што је лево крило под Вуковом командом извршило онај велики продор и разбијање Јакубовог крила, који се протегао све до турске коморе. У таквој ситуацији је и Муратов барјак морао бити много ближи за продор за то задужене групе оклопника него некакво пробијање кроз сам центар насупрот кога је био Лазар или са Влатковог крила које није начинило продор већ је било потиснуто од стране Бајазита.

Зар није Вук био на десном крилу ? ;) Свакако је логично да је био у тим редовима, али није морао бити пореклом из тих области. Мада реално дискутјемо о полу-митским стварима, али ипак је интересантно.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #21 послато: Септембар 20, 2024, 11:16:29 пре подне »
Зар није Вук био на десном крилу ? ;) Свакако је логично да је био у тим редовима, али није морао бити пореклом из тих области. Мада реално дискутјемо о полу-митским стварима, али ипак је интересантно.

Koliko sam uspeo da vidim postoji i teorija po kojoj je Miloš poreklom iz zemalja Vojinovića, međutim po svoj prilici njegovo vlastelinstvo bi bilo u okolini Braničeva.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #22 послато: Септембар 20, 2024, 11:58:34 пре подне »

Да, помешао сам јер сам гледао из перспективе турске војске, где је Јакуб био на левом крилу насупрот Вука.  :)

Koliko sam uspeo da vidim postoji i teorija po kojoj je Miloš poreklom iz zemalja Vojinovića, međutim po svoj prilici njegovo vlastelinstvo bi bilo u okolini Braničeva.

За Браничево реално имамо само народна предања, а у Дреници имамо и села названа његовим претпостављеним презименом, и то не из каснијег већ још из средњовековног периода (пописана су под тим именима у првим османским дефтерима области из 15. века), као и остатке цркве где је по предању привремено сахрањен након битке (која се не налази у Дреници већ у Лабу, ближе попришту саме битке) па и сам гроб у Горњем Обилићу (Копилићу по албанском изговору) кога локални Албанци и дан-данас показују као његово место коначне сахране. Треба напоменути да су локални Албанци једним делом потомци исламизованих, па потом албанизованих српских старинаца те области, па би та предања требало озбиљно размотрити.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #23 послато: Септембар 20, 2024, 12:08:58 поподне »
Да, помешао сам јер сам гледао из перспективе турске војске, где је Јакуб био на левом крилу насупрот Вука.  :)

За Браничево реално имамо само народна предања, а у Дреници имамо и села названа његовим претпостављеним презименом, и то не из каснијег већ још из средњовековног периода (пописана су под тим именима у првим османским дефтерима области из 15. века), као и остатке цркве где је по предању привремено сахрањен након битке (која се не налази у Дреници већ у Лабу, ближе попришту саме битке) па и сам гроб у Горњем Обилићу (Копилићу по албанском изговору) кога локални Албанци и дан-данас показују као његово место коначне сахране. Треба напоменути да су локални Албанци једним делом потомци исламизованих, па потом албанизованих српских старинаца те области, па би та предања требало озбиљно размотрити.

Nisam to znao.
Sva je prilika da je prezime bilo Kobilić ili neka druga varijacija sličnog značenja.
Znam da Albanci svojataju Miloša, kao i sve uostalom, doduše tada u tom periodu njihov broj na KiM je bio zanemariv, pa čak i 100 godina nakon bitke. Da li je ona porodica Jašari iz okoline Drenice? Za njih sam negde pročitao da su albanizovani Srbi, čak imaju neku tipičnu PH908, naravno ako sam ja to dobro pohvatao?

Ван мреже Мића

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 599
  • R1b-PF7562
« Одговор #24 послато: Септембар 20, 2024, 12:13:04 поподне »

.... као и остатке цркве где је по предању привремено сахрањен након битке (која се не налази у Дреници већ у Лабу, ближе попришту саме битке) ...
Где се налази ова црква у Лабу?
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #25 послато: Септембар 20, 2024, 12:21:19 поподне »

И мене занима. Ја знам да се увек помиње Кисела Бања, која јесте у Лабу и Самодрежа, која није у Лабу али није ни у Дреници, већ у Косову пољу близу Вучитрна.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #26 послато: Септембар 20, 2024, 01:13:28 поподне »
Takođe, postoje tumačenja da je istorijski Miloš Obilić zapravo brat kneginje Milice poznat kao Nikola Vratković.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #27 послато: Септембар 20, 2024, 01:56:22 поподне »

И мене занима. Ја знам да се увек помиње Кисела Бања, која јесте у Лабу и Самодрежа, која није у Лабу али није ни у Дреници, већ у Косову пољу близу Вучитрна.

Да, у питању је Кисела Бања.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
« Одговор #28 послато: Септембар 20, 2024, 02:04:09 поподне »
Nisam to znao.
Sva je prilika da je prezime bilo Kobilić ili neka druga varijacija sličnog značenja.
Znam da Albanci svojataju Miloša, kao i sve uostalom, doduše tada u tom periodu njihov broj na KiM je bio zanemariv, pa čak i 100 godina nakon bitke. Da li je ona porodica Jašari iz okoline Drenice? Za njih sam negde pročitao da su albanizovani Srbi, čak imaju neku tipičnu PH908, naravno ako sam ja to dobro pohvatao?

Свестан сам њихове склоности ка свакој врсти отимачине, али овде сам указао на могућност да су им предања о Милошу дошла од дреничких српских старинаца, јер ми је тешко поверовати да су их донели из Дукађина и Малесије. Мислим да је за Јашаријеве утврђено да припадају грани E-V13>L241>PH2180 која се углавном везује за Албанце, мада то не улази у тему.
« Последња измена: Септембар 23, 2024, 09:43:31 пре подне НиколаВук »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #29 послато: Септембар 20, 2024, 02:43:59 поподне »
Свестан сам њихове склоности ка свакој врсти отимачине, али овде сам указао на могућност да су им предања о Милошу дошла од дреничких српских старинаца, јер ми је тешко поверовати да су их донели из Дукађина и Малесије. Мислим да је за Јашаријеве утврђено да припадају грани E-V13>L241>PH2180 која се углавном везује за Албанце, мада то не улази у тему.

Jasno, ta mogućnost svakako postoji, izgleda da ipak najviše "dokaza" ide u prilog tome da je Miloš verovatno iz tog reona ili nekog obližnjeg, iako njegovo dalje poreklo može biti vezano za neke zapadnije krajeve( to su špekulacije na osnovu povezivanja sa Vojinovićima). Kao cilj ove teme sam zamislio da dodjemo do što bolje teze o Milošu Obiliću i njegovom poreklu, gde bi izneli praktično sve što se zna i pokušali na osnovu toga formirati jednu koliko toliko održivu tezu. Iskreno mislim da su ljudi ovde kao kolektiv sposobni za tako nešto. Verujem da će se doći do neke kristalizacije i narativne koji je održiv  :)

Of topic- mislim da su neki Jašariji ispali PH908, moguće da je to neka bočna ili pribraćena grana. Pokušaću da se setim gde sam to video.
« Последња измена: Септембар 23, 2024, 09:43:44 пре подне НиколаВук »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #30 послато: Септембар 20, 2024, 06:55:01 поподне »
Милош Обилић у Герасимовом летопису, хроници и народним предањима.

Никола Радоња Бранковић, старији брат Вука Бранковића био је ожењен за Јелену Мрњавчевић, рођену тетку Марка Краљевића.
Никола Радоња се замонашио 1376. године као монах Герасим на Светој Гори и живео је у Хиландару до 1382. године када прелази у манастир Светог Павла на Светој гори где постаје Игуман.
У том манастиру ће га посетити Милош Обилић 1384. године.
Герасимов летопис је написао сам Герасим Бранковић и био је чуван у Хиландару све док га један монах са Хиландара од Васојевића није донео у Црну Гору у кућу породице Фемић где је летопис 1943. у време рата изгорео у пожару. Љубо Фемић је 1989. године под заклетвом Светом Јовану пренео сликару Милићу од Мачве оно што му је његов отац који је прочитао и чувао летопис пренео усменим путем.
По Герасимовом летопису баба Милоша Обилића, Ратослава Младеновић била је рођена тетка Игумана Герасима Бранковића.
Милош Обилић је рођен на Пештеру у месту Обилово као син Угрина Алтомановића који је био старији брат Николе Алтомановића. Милош је имао око 10 година када је његов отац Угрин Алтомановић преминуо од рана задобијених у лову од разјареног вепра.
Милошева мајка је била Ружица Љубовић, ћерка проте Николе Љубовића и сестра Војводе Љубе Љубовића који је имао поседе у ширем подручју области Брскова у Црној Гори све до Рибнице а који је учествовао у Косовском боју са својом војском и тамо погинуо.
Милош Обилић је имао старију сестру Јелицу а након убиства њихове мајке Ружице и пораза Николе Алтомановића у рату између Војиновића и властеле окупљене око Кнеза Лазара Хребељановића они су се раздвојили.
Милош 1374. године одлази код рођака у Вучитрн где му је столовао прадеда Војин, родоначелник династије Војиновића а чија жена је била Теодора Немањић, рођена сестра Цара Душана Немањића.
На савет рођака да сакрије своје порекло од Војиновића, Милош се представља као Милош из Обилова.
1376. године Милош из Вучитрна одлази у Прилеп код Марка Мрњавчевића који је био у сукобу са Кнезом Лазаром а чијег је оца Вукашина Мрњавчевића цар Душан Немањић уздигао у Жупана у Прилепу.
Марко Мрњавчевић као турски вазал те исте године води са собом Милоша
уТурску у Једрење на поклоњење код Султана Мурата.
Султан Мурат упознаје Милоша Обилића, бива очаран његовом појавом и позива га да ступи у његову војну службу а на шта Милош пристаје.
1384. године Милош Обилић напушта Султанову службу и одлази на Свету Гору у манастир Светог Павла код Игумана Герасима који га причешћује и благосиља да се врати у Србију и придружи Кнезу Лазару у одбрани српских земаља од Османског царства.
1386. после Милошевог учешћа у борбама против Турака, Кнез Лазар га уздиже у Војводу и даје му област Браничева на управљање и своју ћерку Вукосаву Лазаревић за жену.
У Браничеву започиње да зида своје дворе и у лову случајно убија монаха Зосима са Синаја који је живео у околним пећинама.У спомен на њега почиње градњу манастира Тумане и обуставља је када је добио позив од Кнеза Лазара за битку на Косову пољу где убија Султана Мурата и бива и сам убијен.
1572. године манастир Тумане се први пут помиње у турским списима као манастир са два монаха а у коме ће од 1891. године бити посебне службе у помен на Милоша Обилића.
1841. године српски политичар и књижевник Матија Бан одлази у посету Отоманској престоници Бурси где је био маузолеј Султана Мурата. Пошто му није било дозвољено да уђе у маузолеј као хришћанину спријатељио се са локалним становништвом од кога је добио информацију да се у маузолеју налази гроб Султана Мурата поред кога стоји оклоп Милоша Обилића и његова рука окована у сребру којом је убио султана.
1855. године Бурсу је погодио снажан земљотрес који је уништио маузолеј Султана Мурата и није позната даља судбина оклопа и руке Милоша Обилића.
1880. године српски историчар и хроничар Сретен Павловић објавио је ово сведочанство Матије Бана.

Ван мреже Сол

• Истраживач
  • Поруке: 1330
« Одговор #31 послато: Септембар 20, 2024, 11:09:15 поподне »
Као властелин Николе Алтомановића се помиње - Вукосав Кобилавчић 1371г. Могући савременик и сродник Милоша Обилића.

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1567.msg32048#msg32048
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8107
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #32 послато: Септембар 21, 2024, 12:00:16 пре подне »
Можда му је предак био неки коњух у служби неког великаша. Етимологија презимена би била или Кобилић, или Обилић, и од та два, шта би било логичније. Обилић би било можда од неког "обиља", мада осим код њега кроз епску песму, то презиме није нађено. А Кобилић, можда од неког коњуха у служби неког великаша, који се бринуо о ждрепцима, кобилама... размишљам наглас

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #33 послато: Септембар 21, 2024, 12:39:37 пре подне »
Можда му је предак био неки коњух у служби неког великаша. Етимологија презимена би била или Кобилић, или Обилић, и од та два, шта би било логичније. Обилић би било можда од неког "обиља", мада осим код њега кроз епску песму, то презиме није нађено. А Кобилић, можда од неког коњуха у служби неког великаша, који се бринуо о ждрепцима, кобилама... размишљам наглас

Trebalo bi proveriti toponime, i da li zaista postoji to mesto Obilovo, kao i ostale slične varijacije. Koliko sam uspeo da vodim samo prezime Kobilčić,Kobilović ili Kobilić nije bilo baš toliko retko među manjom vlastelom.
Isto tako mi se čini da se baš kod Altomanovića/ Vojinovića javljaju barem dve takve varijacije među njihovom vlastelom.

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #34 послато: Септембар 21, 2024, 12:53:17 пре подне »
ако је у Херцеговини постојало презиме Ногајевић, ондах није мање немогуће да је Милошево презиме Кубила/Кобилић/Кобиловић патронимично од Кублај (унук Џингиз кана).

иначе и име Алтоман је татарско-чувашког порекла

« Последња измена: Септембар 21, 2024, 01:02:13 пре подне Сол »

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #35 послато: Септембар 21, 2024, 01:09:26 пре подне »
ако је у Херцеговини постојало презиме Ногајевић, ондах није мање немогуће да је Милошево презиме Кубила/Кобилић/Кобиловић патронимично од Кублај (унук Џингиз кана).

иначе и име Алтоман је татарско-чувашког порекла

Šta je mogao biti uzrok takvih imena?
Strano poreklo? Prisvajanje tuđih imena, što je bio čest slučaj..Slična je situacija sa imenom Kulin recimo.

Ван мреже Сол

• Истраживач
« Одговор #36 послато: Септембар 21, 2024, 01:27:23 пре подне »
Šta je mogao biti uzrok takvih imena?
Strano poreklo? Prisvajanje tuđih imena, što je bio čest slučaj..Slična je situacija sa imenom Kulin recimo.

Да, управо страно порекло. Позната је чиљеница, да су главна узданица цара Душана управо страни најамници били.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #37 послато: Септембар 21, 2024, 01:43:16 пре подне »
Да, управо страно порекло. Позната је чиљеница, да су главна узданица цара Душана управо страни најамници били.

Kod Dušana se uglavnom radilo o Germanima i Normanima ako me sećanje dobro služi. Mislim da je još za vreme Milutina bilo neke saradnje da azijskim narodima, ali ne mogu da tvrdim. Sami Altomanovići bi trebalo da potiču od Vojinovića?

Ван мреже цопе

• Гост
  • *
  • Поруке: 13
« Одговор #38 послато: Септембар 22, 2024, 12:09:56 поподне »
Grob i crkva Miloša Obilića
2 августа, 2017 Grey Carter Kisha
Znate gde su stari dubrovački izvori, ali i veliki osmanlijski putopisac Evlija Čelebija (25. mart 1611. Istanbul – 1682. Egipat) i Nikola Bošković, otac Ruđera Boškovića zapisali da je sahranjen Miloš Obilić?
Mesto  koje gorenavedeni ljudi pominju zove se Kisela Banja i nalazi se u Labu, na Kosovu.
Mi to mesto nikad nismo obeležili niti posećivali, niti se poklonili senima.
A ono što je on uradio, je otprilike isto kao da je neko ubio Hitlera kad je krenuo marta ’41. na nas… ili ’39. na Evropu (Poljsku).
U delu ,,Povjest Dubrovacke Republike„, Engel  –  Stojanovic (1903, Dubrovnik) u delu koji opisuje pravce kojima se odvijala trgovina Dubrovčana, govori se o selu Kisela Banja u Labu, koje Albanci deformisano izgovaraju kao Kislobaj, kao o mestu u kome je sahranjen junak Miloš Obilić.

IMG_1759

Kosovo polje, fotografija dr. Vlad. R. Petkovića 1924.

Ostalo је zapisano da je u tom mestu pre Drugog sv. rata (1935.) otkrivena crkva 11m dužine i 6m širine, i po svemu sudeći se na ovu crkvu odnose reči čuvenog osmanlijskog putopisca Evlije Čelebije,da je ,, preko, u planini, manastir posvećen Milošu“ da su ga Srbi podigli ,,u spomen imena prokletog Miloša“.  Naravno da je čuvenom osmanlijskom putopiscu Miloš bio ‘proklet“, jer im je proburazio cara.

Čelebija je Kosovom i Labom prolazio 1660. u društvu Melek Ahmed – paše; ostalo je zabeleženo da je Melek paša, uvidevši kako je Muratovo turbe bez čuvara i u zapuštenom stanju počeo da se ljuti, pa mu Evlija Čelebija govori:

,,Gospodaru moj, u planini tamo preko Srbi su podiglli jedan manastir posvećen spomenu imena prokletog Miloša koji je ovog sultana ubio. U manastiru ima kandila od dragog kamenja i raznovrsnih kadionica punih sirove miomirisne ambre. Manastirski kaluđeri dan i noć služe dolazeće i odlazeće goste, budući da su manastirske zadužbine i prostrane i bogate, ali grob našeg pobedonosnog cara niti ima zadužbine niti trubedara (čuvara groba).“

( Paša tada odvaja dve kese groša ‘vilajetskim ljudima a okolna raja pozvana je da očisti turbe, što je i učinjeno, pa je turbe postalo spomenik i mesto hodočašća muslimana. )
Mesto u kome je otkrivena crkva je od 19. veka naseljeno Arbanasima, i oni su njegov naziv preveli u Kisha Miloshit (u prevodu Miloševa crkva) , jer su i oni znali da je tu sahranjen Obilić.

Kod Atanasija Uroševića, našeg antropogeografa, geografa i etnologa, u kapitalnom delu Toponimi Kosova, str. 61, kaže da je

… ,, Kisha Miloshit (u prevodu sa albanskog Miloševa crkva) je mesto u danas albanskom mestu Kiseloj Banji (Lab). U 17 i 18. veku se verovalo da je tu sahranjen Miloš Obilić. „

Urošević navodi zapis Nikole Boškovića, oca Ruđera Boškovića, u kome pominje crkvu u kojoj je grob Milošev, pa kaže da je:

,,Novopazarski i docniji dubrovački trgovac Nikola Bošković, otac naučenjaka Ruđera Boškovića, po sećanju je početkom 18. v napisao memoarske uspomene na staru Rašku, gde o Muratovom turbetu kaže da se nalazi ,,severno od Prištine, usred Kosova, kao bašta ozidan pprostor, usred koga je kube i pod njim grob sultana koje ubi Miloš Kobilović, i dalje govori o crkvi u kojoj je grob Milošev.“

Crkva u kojoj je, po predanju, sahranjem Miloš Obilić pominje se i u opisu puta dubrovačkog poslanika Ivana Kaboge u Carigrad 1792. Tu stoji da su…

,, prešavši Lab, videli s leve strane ‘tri milje daleko crkvu, u kojoj je sahranjen Miloš Kobilić „
Dalje pominje Muratovo turbe koji su posetili, itd.

U izvorima se pominju i drugi putopisci koji su ostavili svedočanstvo o Miloševom grobu i crkvi, kao što je Francuz Ami Bue ( A. Boué, La Turquie d’Europe, Paris 1840.)

Za one radoznalog duha koji bi želeli da saznaju nešto više – pokušajte da nađete nešto od knjiga koje ću ovde navesti:

Atanasije Urošević: ,,Toponimi Kosova“,  Beograd 1972.                                                               Evlija Čelebija, ,,Putopis,“ Veselin Masleša, Sarajevo 1973.
Gliša Elezović: ,,Još nešto iz prošlosti Muratova groba na Kosovu,“ Skoplje, 1934. B. Truhelka B. :  ,,Starovlaška sećanja Nikole Boškovića“, Misao, Beograd 1930.                           Gliša Elezović: ,,Turski spomenici“, SANU, 1952.

https://kishad.wordpress.com/2017/08/02/grob-i-crkva-milosa-obilica/

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 795
« Одговор #39 послато: Септембар 24, 2024, 04:49:27 поподне »
Милош Обилић у Герасимовом летопису, хроници и народним предањима.

Никола Радоња Бранковић, старији брат Вука Бранковића био је ожењен за Јелену Мрњавчевић, рођену тетку Марка Краљевића.
Никола Радоња се замонашио 1376. године као монах Герасим на Светој Гори и живео је у Хиландару до 1382. године када прелази у манастир Светог Павла на Светој гори где постаје Игуман.
У том манастиру ће га посетити Милош Обилић 1384. године.
Герасимов летопис је написао сам Герасим Бранковић и био је чуван у Хиландару све док га један монах са Хиландара од Васојевића није донео у Црну Гору у кућу породице Фемић где је летопис 1943. у време рата изгорео у пожару. Љубо Фемић је 1989. године под заклетвом Светом Јовану пренео сликару Милићу од Мачве оно што му је његов отац који је прочитао и чувао летопис пренео усменим путем.
По Герасимовом летопису баба Милоша Обилића, Ратослава Младеновић била је рођена тетка Игумана Герасима Бранковића.
Милош Обилић је рођен на Пештеру у месту Обилово као син Угрина Алтомановића који је био старији брат Николе Алтомановића. Милош је имао око 10 година када је његов отац Угрин Алтомановић преминуо од рана задобијених у лову од разјареног вепра.
Милошева мајка је била Ружица Љубовић, ћерка проте Николе Љубовића и сестра Војводе Љубе Љубовића који је имао поседе у ширем подручју области Брскова у Црној Гори све до Рибнице а који је учествовао у Косовском боју са својом војском и тамо погинуо.
Милош Обилић је имао старију сестру Јелицу а након убиства њихове мајке Ружице и пораза Николе Алтомановића у рату између Војиновића и властеле окупљене око Кнеза Лазара Хребељановића они су се раздвојили.
Милош 1374. године одлази код рођака у Вучитрн где му је столовао прадеда Војин, родоначелник династије Војиновића а чија жена је била Теодора Немањић, рођена сестра Цара Душана Немањића.
На савет рођака да сакрије своје порекло од Војиновића, Милош се представља као Милош из Обилова.
1376. године Милош из Вучитрна одлази у Прилеп код Марка Мрњавчевића који је био у сукобу са Кнезом Лазаром а чијег је оца Вукашина Мрњавчевића цар Душан Немањић уздигао у Жупана у Прилепу.
Марко Мрњавчевић као турски вазал те исте године води са собом Милоша
уТурску у Једрење на поклоњење код Султана Мурата.
Султан Мурат упознаје Милоша Обилића, бива очаран његовом појавом и позива га да ступи у његову војну службу а на шта Милош пристаје.
1384. године Милош Обилић напушта Султанову службу и одлази на Свету Гору у манастир Светог Павла код Игумана Герасима који га причешћује и благосиља да се врати у Србију и придружи Кнезу Лазару у одбрани српских земаља од Османског царства.
1386. после Милошевог учешћа у борбама против Турака, Кнез Лазар га уздиже у Војводу и даје му област Браничева на управљање и своју ћерку Вукосаву Лазаревић за жену.
У Браничеву започиње да зида своје дворе и у лову случајно убија монаха Зосима са Синаја који је живео у околним пећинама.У спомен на њега почиње градњу манастира Тумане и обуставља је када је добио позив од Кнеза Лазара за битку на Косову пољу где убија Султана Мурата и бива и сам убијен.
1572. године манастир Тумане се први пут помиње у турским списима као манастир са два монаха а у коме ће од 1891. године бити посебне службе у помен на Милоша Обилића.
1841. године српски политичар и књижевник Матија Бан одлази у посету Отоманској престоници Бурси где је био маузолеј Султана Мурата. Пошто му није било дозвољено да уђе у маузолеј као хришћанину спријатељио се са локалним становништвом од кога је добио информацију да се у маузолеју налази гроб Султана Мурата поред кога стоји оклоп Милоша Обилића и његова рука окована у сребру којом је убио султана.
1855. године Бурсу је погодио снажан земљотрес који је уништио маузолеј Султана Мурата и није позната даља судбина оклопа и руке Милоша Обилића.
1880. године српски историчар и хроничар Сретен Павловић објавио је ово сведочанство Матије Бана.

На овом подебљаном делу сам престао да читам...

Разумем потребу (занимљиво је) да се трага за идентитетом "Милоша Обилића", али треба се држати познатих чињеница. А познате чињенице кажу да је тај индентитет Обилића инсконструисан у 16. веку. Чак мислим да га Орбин први спомиње.

Константин Филизоф као биограф деспота Стефана нпр. спомиње неименованог витеза. Шта нам то говори? Говори да ни најближа дворска свита из окружења кнеза Лазара (директни син наследник) није знала ко је извршио тај чин, осим да је извршен. Засигурно се ради о витезу, али више од тога не можемо знати. Оно што можемо знати, то је да су витезови били у највећем броју случајева племићког порекла и самим тим то скоро па искључује било какву теорије о сеоском детету или рођаку Николе Алтомановића (који долази из прогонства и одмах има приступ најужем кругу кнеза Лазара). Обилић је уствари једна народно-литерарна конструкција којом је јуначком подвигу и погибији српских витезова на Косову дато име и презиме. Све остало су пука нагађања без реалне основе.