Аутор Тема: Црногорски ДНК код  (Прочитано 7607 пута)

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 697
Црногорски ДНК код
« послато: Август 26, 2024, 09:00:58 поподне »
Од пре неколико дана имамо још један "Балкански" ДНК пројекат "Црногорски ДНК код".

https://rtnk.me/drustvo/formirano-udruzenje-gradjana-crnogorski-dnk-kod/

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1672
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: Црногорски ДНК код
« Одговор #1 послато: Август 26, 2024, 11:04:09 поподне »
Arben Murić, car koji je za antenu-m pisao da su I2 i E-v13 ilirske haplogrupe. Ovo je neka mutljavina i sve mi se čini da su ovde nauka i objektivni pristup na poslednjem mestu.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 913
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #2 послато: Август 26, 2024, 11:17:38 поподне »
Рекао бих да су закаснили више од деценије са иницијативом, али, нека, стићи ће то они, види се из приложеног текста, све је то магистар до магистра...
Видим ове кобајаги пажљиво формулисане циљеве па ми је јасно да ће сви они испасти  "стари еуропљани".

„Na taj način utvrdiće se u kojoj mjeri današnje stanovništvo ima krvne, genetske srodnosti sa stanovništvom koje je ranije naseljevalo ove krajeve. Očekujemo da će genetika u saradnji sa drugim naukama doprinijeti novim, objektivnijim tumačenjima u odnosu na brojna istorijska i arheološka pitanja naše zajedničke prošlosti, koja traže dodatno razjašnjenja. Često su politički, religijski, ideološki i drugi interesi i uticaji tokom burne istorije regiona učinili da su pojedini periodi ljudskog boravka i migracija na prostorima Crne Gore pogrešno ili nepotpuno intrepretirani. Takođe, želimo da svojim aktivnostima ukažemo na problem u cjelini lošeg odnosa prema sopstvenom istorijskom, arheološkom, pa i genetskom nasljeđu i doprinesemo njihovoj boljoj zaštiti“, dodaju iz Udruženja.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #3 послато: Август 27, 2024, 01:35:38 поподне »
Једина корист од овога је што мислим да неће ићи толико на тестове са малим бројем маркера, већ на дубинске тестове, па ће нам учинити услугу око профилисања разних родова са подручја Црне Горе.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже ivanc79

• Писар
  • Поруке: 252
« Одговор #4 послато: Август 27, 2024, 02:20:38 поподне »
Да се кладимо да ће се сконцентрисати на E-V13, Ј2а, R1b, N, I1...

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1366
« Одговор #5 послато: Август 27, 2024, 02:36:40 поподне »
Ovaj Dragan Perović je pisao na tviteru da je potomak Aristotela i rimskih senatora

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • Поруке: 1701
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #6 послато: Август 27, 2024, 02:44:43 поподне »
Једина корист од овога је што мислим да неће ићи толико на тестове са малим бројем маркера, већ на дубинске тестове, па ће нам учинити услугу око профилисања разних родова са подручја Црне Горе.

Ovo mi se cini pokrenuto po necijem nalogu sa strane, zasigurno nece imati veze sa nekim objektivnim tumacenjem.

Ван мреже dzenan

• Шегрт
  • Поруке: 54
  • C-M217>F8472>Y258405 mtDNA: U5a2a1b
« Одговор #7 послато: Август 27, 2024, 03:33:18 поподне »
Треба нам што више оваквих пројеката, да се не трошимо превише  :D

Овђе не треба очекивати превелику објективност, мада чини ми се да објективност није јача страна нама народима са простора бивше Југославије, нажалост. Свакако треба све искористити и преточити у нешто квалитетно и корисно за све људе којима је стало да свог поријекла.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #8 послато: Август 27, 2024, 03:34:24 поподне »
Ја пре мислим да је обрнуто, њихов највећи проблем је I2-Y3120, и на њу ће бити фокус.   Пошто је овом друштву  идеолошке браће  "Иљира" (и магистара, истовремено)  мрзак сваки помен Словена, највећи проблем им је што се ова најбројнија хаплогрупа на западном Балкану у научним радовима (за разлику од њихових  "универзитетских уџбеника објављеним у Сарајеву" и несувислих, неписмених чланака на порталу Антена.ме) везује за етногенезу Словена  ("IZVORNA PREDANJA POTVRĐUJU DA SMO VEĆINOM STAROŚEDIOCI, NIJESMO SLOVENI" радо наглашавају они).

Иду дотле да се глупирају и оспоравају несумњиве факте  и научне радове не би ли  својој ментално осетљивој  и незаштићеној  публици пружили осећај аутохтоности и дистанце у односу на мрске им припаднике "словенских" нација (како их они виде).  Иначе,    пошто виде релативно мали удео Р1а хаплогрупе, они  "великодушно" признају "словенство" Р1а, и то им онда служи за тезу како врло мало "словенске" генетике има на Балкану, јер ето  - сви остали који "нијесу "Р1а - нису  пореклом Словени, него су "Иљири" или шта већ.

Ево примера логике и закључака ових стручњака:
"Nacije su mešavine različitih haplogrupa, ali same haplogrupe se ne mešaju – one se nasleđuju linearno: od oca na sina. Dakle, nijedan muškarac sa haplogrupom I2a1a2b nije učestvovao u etnogenezi genetskih/etno-rasnih Slovena, ali su mnogi ljudi sa haplogrupom I2a1a2b sigurno učestvovali u etnogenezi naroda koji govore slovenske (ili germanske, romansko...) jezike".  
Ово личи на покушај закључивања силогизмом (до сада непознатим обликом: из просте дефиниције хаплогрупе и речице "дакле"  следе далекосежни  закључци гледе припадника једне (прастаре)  хаплогрупе и етногенезе многих народа (који говоре словенске, или германске, или романске језике): ништа археологија, ништа лингвистика, ништа историја, ништа предање, ништа идентитет ...  али ето, какав  - стручњак, таква му је и логика.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14344
« Одговор #9 послато: Август 27, 2024, 03:34:52 поподне »

Напротив, биће фокус на I2, али као на староседелачку/илирску.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14344
« Одговор #10 послато: Август 27, 2024, 03:41:05 поподне »
"Аутохтонисти" свакако имају површно гледиште. Довољно је знати да је R1a словенска, I2 илирска. Баш бих волео чути њихово тумачење порекла осталих хаплогрупа, које по њима свакако нису важне за оно што желе да докажу. Не знам постоји ли игде некакав осврт ове школе на R1b, N, J2, E-V13.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #11 послато: Август 27, 2024, 04:34:18 поподне »
"Аутохтонисти" свакако имају површно гледиште. Довољно је знати да је R1a словенска, I2 илирска. Баш бих волео чути њихово тумачење порекла осталих хаплогрупа, које по њима свакако нису важне за оно што желе да докажу. Не знам постоји ли игде некакав осврт ове школе на R1b, N, J2, E-V13.

Dovoljno je samo cuti te montenegrinske medije i istoricare sta pricaju, pa i najveci laici vide da to nema veze sa mozgom. Zato i mislim da ce i taj projekat biti nekaka politicka budalastina.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #12 послато: Август 27, 2024, 04:44:22 поподне »
А да сачекамо да прво нешто објаве, па да онда судимо?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #13 послато: Август 27, 2024, 05:29:08 поподне »
Тачно тако.

Ван мреже barbarylion

• Памтиша
  • I2-PH908>Y56203
« Одговор #14 послато: Август 27, 2024, 05:35:28 поподне »

Pa, ti ljudi su vec oglasavali o genetici, al sacekajmo da vidimo...

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #15 послато: Август 27, 2024, 06:28:17 поподне »

Па,  дочекали смо   неке објаве. Мислиш да ће бити нешто другачије од овог што нам јавља Радио Рожаје? 

Има нас ту разних: "Сардинаца, Бербера, Балтословена, Семита, Црвенокосих Германа, Келто-Романа-Медитеранаца..." али, пази: "на до сада одрађеним узорцима", како се то стручно каже "у ноћи након избора".

https://www.radiorozaje.me/drustvo/muric-na-do-sada-odradjenim-uzorcima-oko-29-5-crnogoraca-pripada-haplogrupi-i2a-dinarci-sardinci-dok-oko-27-pripada-haplogrupi-e1b1b-berberi/

Ово им је "PREŚEDNIK UDRUŽENJA": 

Murić: Na do sada odrađenim uzorcima oko 29.5% Crnogoraca pripada haplogrupi I2a (Dinarci/Sardinci), dok oko 27% pripada haplogrupi E1b1b (Berberi)

...Na primjeru Crne Gore, haplogrupe I2, R1b, J2, E1b1b stare su više od 2000 godina i u istorijskom smislu se mogu vezati za Ilire. To znači da su svi članovi ovih haplogrupa Iliri. Ako se, međutim, fokusiramo na same haplogrupe, a ne na njihove podgrupe, možemo ih ovako označiti: haplogrupa I1 (Nordijci/Skandinavci/Vikinzi), haplogrupa I2a (Dinarci/Sardinci), haplogrupa I2b (Crvenokosi Germani), haplogrupa R1a (Baltosloveni), haplogrupa R1b (Kelto-Romani/Mediteranci), haplogrupa G2a (Irano-Armenidi), haplogrupa J1 (Semiti, Meso-Potamci), haplogrupa J2 (Grko-Anadolci), haplogrupa E1b1b (Berberi), haplogrupa Q (Sibirci/Huni), haplogrupa N (Fino-Ugri) i haplogrupa T (Hamiti).
Na do sada odrađenim uzorcima oko 29.5% Crnogoraca pripada haplogrupi I2a, dok oko 27% pripada haplogrupi E1b1b. Haplogrupe R1b i J2a zastupljene su kod Crnogoraca sa oko 9%, dok su haplogrupe R1a i I1 prisutne sa oko 7%. Haplogrupe G2a i Q čine oko 2.5%, dok su haplogrupe J1, I2b i N zastupljene sa manje od 1.5%. Haplogrupa T nije zabilježena u Crnoj Gori. Kada uporedimo genetsku sliku Crne Gore s drugim zemljama u regionu, vidimo sličnosti s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom u poređenju sa I2a haplogrupom. S druge strane, haplogrupe J2a, E1b1b i R1b dijelimo u sličnim procentima s Albanijom, Južnom Italijom i Grčkom.

Али, да им не правимо рекламу, срамота их је и цитирати на нашем форуму, макар и у поспрдном контексту.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1672
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #16 послато: Август 27, 2024, 07:52:57 поподне »
Мој берберин је стварно E-V13
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #17 послато: Август 27, 2024, 08:00:25 поподне »
Чим сам прочитао све ово, у мени је узаврела моја врела илирска крв.
Ми I2a "севeрњаци" можда прођемо као неваљала одрођена браћа која су са Балкана отишли пут Закарпатја (Украјине  ;)) због неке крвне освете или убиства илирског аге, али PH908 су угасили  ::)
Једини који нису угрожени у најави су I1, мада ко зна, можда се и за њих нађе нека северноилирска прича...
Блажени R1a, они су оно ромејско и аварско робље  ::)
« Последња измена: Август 27, 2024, 08:03:59 поподне Nebo »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #18 послато: Август 27, 2024, 08:02:36 поподне »
Но, хајде да се надамо, како кажу Бојан и Велибор - да сачекамо неку објаву. Можда разум превлада.
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8086
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #19 послато: Август 27, 2024, 09:08:35 поподне »
Сам наслов "Црногорски ДНК код" је дискутабилан и помпезан ("Днк код")...Да је наслов "ДНК Црне Горе", то би већ било реално (а пошто се очигледно мисли на ЦГ нацију као такву, онда мора бити усмеравано на мешавину "Илира, Келта, Словена итд", само без зна се кога). Претпостављам да ће на основу назива тако да буде
« Последња измена: Август 27, 2024, 09:15:13 поподне ДушанВучко »