Да ли постоје неки контакти за ове тестиране?
https://yhrd.org/details/contributor/296-Kemal+Murat+Canturk Ова особа је давно ставила 385 хаплотипова регије Мармара и 21 из Централне Анадолије на YHRD (17 маркера). То занимљиво није била нека публикована студија, већ дио турске базе.
Међутим нашао сам у овој студији неке исте регије (иако има мање хаплотипова) чији су хаплотипови стављени на 17 маркера па мислим да има неке везе ту.
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp TR3 13 24 16 9 12-12 11 14 11 31 19 14 20 9 15 10 23
У овој студији налазим и овај хаплотип који је исто близак теби иако нема 389ii=18, али има још виши 458. Такођер је из регије Централна Анадолија, што није нигдје речено у студији, али постоје табеле о учесталости STR вриједности по регијама, и једина регија која има 385=12-12, 391=9, H4=9 (ја сам одузео -1), и 458=19 је Централна Анадолија.
Врло могуће да би ово био неки рођак који цијепа C-Y258405 ниво.
Опет централна Анадолија, уз овог са YFull-а већина релевантних анонимних је одатле. Вјероватно би то било подручје досељавања у Анадолију.
Иначе Јурука на Балкану је чини се било од краја 14 в., у Полимље је било доласка и Караманлија, вјероватно преко Касторије гдје су почели долазити након пада Бејлика, о чему сам ја говорио већ. Ово подручје пада сјеверније и источније од њих. Ту је владао Еретна-бег који је био ујгурског поријекла.
Ту се такођер може отворити питање Илханата и Монгола, да ли ова генетика може бити и траг Монгола који су у 13 в. владали Анадолијом. Сам Еретна је био у њиховој служби.
Оно што ипак треба видјети је има ли неких говорника монголског језика који су C-Y138418. Овако гледати само географски распоред без стварних говорника тих језика може да наведе на криви траг. С друге стране све и да се ради сасвим о Кинезима у средњевјековно доба то опет вуче на Монголе више него на Туркмене и Огузе (јер су Монголи влалдали Кином).
Иначе Јуруци су имали често неки фонд "егзотичних" имена, ако је било спахија поријеклом од њих у 16 в. у Полимљу могла би таква имена бити траг.
Хаџифејзовићи, и R1b Мушовићи ако су исти род, би пре могли бити старином Јермени. Можда Јермени из Анадолије али свакако пре Јермени него нека друга популација. Поменути су у контексту родова који су могли такође доћи са Османлијама. Под условом да су испод R-FT31418. Неко је и испод R-Y159849. С друге стране имамо Петровића из Земуна који је R-A12332.
1. Исти су род Мушовићи и Хаџифејзовићи
2. Петровић из Земуна је R-FGC75224 и близак је Румунима, Цинцарима, Грцима.
Ја сам мислио да би могли бити R-FTA9453 (која има сличности по маркерима), али неко је на Бошњачком пројекту изгледа погрешно за њих уписао вриједност на 481 коју нису тада имали, да сам то знао имао бих више резерве ка FTA9453, јер је 481 битан код гране R-BY185348 којој и припадају.

Можда и јесу Јермени прије 1300 г., но од раног средњег вијека до почетка миграција Османлија је прошло пуно времена. А и османски дефтери по Анадолији у 16 в. показују неке јерменске популације које су могуће тек касније асимилиране. Углавном тешко да су као Јермени дошли обзиром да је грана муслиманска засад.
Са Османлијама су могли доћи разни па и балкански родови. Има већ муслиманских родова који своје блиске генетске сроднике немају код Динарских Срба већ код Срба са истока, код Бугара итд. Обзиром да је било доста стражара још од 15 в. поријеклом са истока Србије, Бугарске, Македоније, а и Турци на Балкану имају доста балканске генетике свашта је ту могуће.
Да не помињемо да се и православни Срби на подручја западно од Дрине (изузев Херцеговине махом) долазе са Османлијама у 15./16. в. Доста миграција је настало усљед Османлија..