Народе, извињавам се на мало закашњелом одговору, правио сам свадбу а и свеједно скупљао додатне информације
ДИО 1Како сам дошао до човека који се крије иза узорка?Иницијално, контактирао сам све могуће људе укључене у сам пројекат, одговора скоро да није ни било. Добио сам одговор од једне особе, али нажалост незаинтересована да помогне. Онда сам одлучио да пишем на форуме, фејсбук групе итд... . На фејсбук групи Турски ДНК пројекат, добио сам пут то неког ексел фајла који им је остао жив и није доступан на званичним страницама везаним за пројекат. У самом ексел фајлу криле су се разне информације

Ту се налазио његов гедмеч ид и још нешто што су заборавили а то је едит историја, односно историја измјена фајла и сви људи који су учествовали у томе. Обраду података су вршили студенти са одређених универзитета. Дошао сам у контакт са особом која је била дио обраде, и рекла ми је у почетку једну можда и небитну информацију али се ипак касније испоставила као битна, а то је да су сви који су дали свој ДНК били студенти. Ово је било највише што сам могао извући.
Гедмеч је био кључан, тамо има јако блиске мечеве односно рођаке, по процјенама 1 макс 2 друго кољено, 300-500cM. Његов најјачи меч, имао је сквривен маил, односно унутар самог маил се ништа није крило интересантно за сад, па и након писања на маил нисам добио одговор. Онда сам примјетио да је особа коју сам контактирао заједнички меч узорку и особи која има јасно име и презиме са маилом. Након овога, одлучио сам контактирати то што имам, односно особу са правим идентитетом. Нажалост није знао о коме се ради, али ми је помогао у другим стварима.
Прије него што наставим битна је информација, да је днк од узорка такође уплоадован на MyHeritage, то се може виђети и на гедмечу. Замолио сам га да ми пошаље све његове мечеве, наравно прије тога смо имали фину конверзацију, па ми је изашао у сусрет. Када се ствари намјесте и судбина тако хоће, први његов меч буде заправо најближи рођак узорку. Наравно иницијално је била претпоставка на основу маила јер је дјеловало да заправо маил садржи његове иницијале. На MyHeritage имао је слику, пуно име и локацију, што није баш често

Када сам покушао да га пронађем на социјалне мреже, није било успијеха. Међутим нађем му пословни маил, и видите чуда, човек магистрирао историју на теми везаној са Османско царство и ради на универзитету као професор историје. Пошаљем маил у којем су све информације и његов гедмеч ид да бих провјерио да он заправо тај, и искрено нисам очекивао одговор, поготово након свега, али увијек урадим шта је до мене. Долазим на посао, и видите чуда стигао маил, човек ми невјероватно пристојно одговорио и понудио помоћ за шта год треба и уз то касније смо размијенили бројеве па се чујемо и преко воцапа.
Информација да су студенти давали ДНК, помогло нам је да људе старије од 30г и млађе од 20г избацимо из потенцијалних кандидата. Пошто је ДНК узорка на MyHeritage такође уплоадован, али наравно под лажним именом и без било каквих информација, морали смо да радимо додатне истраге. Знали смо да ће то бити особа која нема слику и право име, чак и нешто што нема везе са било којим именом, што је био и случај. Међу најближим мечевима и јесте била једна таква особа. MyHeritage даје опцију да видите заједничке мечеве на основу којих можете провалити да ли вам је по очевој или мајчиној линији. Свеједно, меч је 2 кољено па свакако, не може их бити превише (мушкарац,20-30г, студирао, итд...). Претпоставио је о коме се ради, и ступио у контакт са том особом, односно са узорком. Након контакта, потврђено ми је да је он то, али нажалост за сада не жели да ступи у контакт, и човек са којим сам у контакту не жели да ми да његов идентитет из етичких разлога. Вјерујем да ће евентуално пристати да ступимо у контакт. Свакако, човек који ми је помогао је кључан у овоме, јер зна превише о своме крају а и узорку.