Аутор Тема: Капетановић, Јоховица, Нови Град РС  (Прочитано 6549 пута)

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
  • Поруке: 32
Одг: Капетановић, Јоховица, Нови Град РС
« Одговор #20 послато: Септембар 07, 2025, 10:56:20 поподне »
Поздрав,

Интересантно. У шематизму из 1882. има Млађеновића са овом славом у Поткозарју и Поуњу. Имам неке податке о породици Јеж из Кршаља (Нови Град). Рађеновић је почетком 20. века записао да су досељени из околине Арапуше (2 куће са 6 душа) и то као "привоци" у кући Грабових (презиме Граб). Звали су се раније другачије (не наводи како). "Прозвани су Јежи зато што је неки њихов браственик имао јежасту косу. Славе Св. Стевана. По преласку из Горњих Петровића били су неколико година у Доњим Раканима, па одатле оду у Кршље."

Па моји Јежи су поријеклом из Горњих Петровића код Босанске Крупе.
Доњи Ракани су 30 километара удаљени од мог села.
Већина Јежа из Подгрмеча (села Горњи Петровићи и Дубовик) славе Стевањдан, док неколико породица слави Св.Игњатију иако знају да су мјењали славу и да су некада славили Стевањадан.
По Шематизму из 1882. а и по данашњим подацима један дио Јежа која слави исти слави одселио је у Лакташка села Јунузовце и Кукуље.Једни славе Св.Стефана , други из неког разлога Св.Николу, но и једни и други имају предања да су ту дошли из Подгрмеча.

Милан Карановић у свом дјелу "Поуње у Босанској Крајини" нас назива "старинцима" те да смо међу првих 9 породица које су основале село Горњи Петровићи, и каже да смо старином "од Јајца".
Временски оквир који помиње је "накок Лаудоновог рата"

Уз наведена предања о мјењању презимена, и помињању презимена Млађеновић које је претходило садашњем очито "надимачком" Јеж, те старине "од Јајца" чини ми се занимљива нпр.та веза са Млађеновићима који славе Стевањдан из Бочца, видио сам у неком шематизму да је био и парох Стеван Млађеновић у Бочцу.Бочац као насеље је удаљено од Јајца око 40 км, а Карановић сигурно не мисли на сам град Јајце већ на ширу област око града, са којом се можда поклаопа област "Милан Кнежине" и велики број родова који славе Стевањдан, гдје се такође наводе Млађеновићи који у вријеме писања књиге о овој области не живе тамо, али су по предању из тог краја.

Да ли постоји тестирани Млађеновић из Бочца?

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #21 послато: Септембар 07, 2025, 11:37:55 поподне »
Већина Јежа из Подгрмеча (села Горњи Петровићи и Дубовик) славе Стевањдан, док неколико породица слави Св.Игњатију иако знају да су мјењали славу и да су некада славили Стевањадан.
По Шематизму из 1882. а и по данашњим подацима један дио Јежа која слави исти слави одселио је у Лакташка села Јунузовце и Кукуље.Једни славе Св.Стефана , други из неког разлога Св.Николу, но и једни и други имају предања да су ту дошли из Подгрмеча.

Милан Карановић у свом дјелу "Поуње у Босанској Крајини" нас назива "старинцима" те да смо међу првих 9 породица које су основале село Горњи Петровићи, и каже да смо старином "од Јајца".

Уз наведена предања о мјењању презимена, и помињању презимена Млађеновић које је претходило садашњем очито "надимачком" Јеж, те старине "од Јајца" чини ми се занимљива нпр.та веза са Млађеновићима који славе Стевањдан из Бочца, видио сам у неком шематизму да је био и парох Стеван Млађеновић у Бочцу.Бочац као насеље је удаљено од Јајца око 40 км, а Карановић сигурно не мисли на сам град Јајце већ на ширу област око града, са којом се можда поклаопа област "Милан Кнежине" и велики број родова који славе Стевањдан, гдје се такође наводе Млађеновићи који у вријеме писања књиге о овој области не живе тамо, али су по предању из тог краја.

ИСПРАВКА:

Карановић наводи да су Јежи који славе Св Стефана од Јајца, у Горње Петровиће населили прије "Омер Паше"( вјероватно се мисли на период прије 1850.године, између 1820. и 1850.), а за село каже да је опустејело након Лаудонова рата (1790-их) и након тога га насељавају нови родови, између осталих међу првима и моји Јежи.
« Последња измена: Септембар 07, 2025, 11:42:53 поподне djordjejez »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14353
« Одговор #22 послато: Септембар 08, 2025, 10:00:50 пре подне »

Не сврстава Карановић Јеже и друге Стевањштаке у староседеоце, већ у досељенике с југа. Само их дели у три групе (досељене од Јајца, из Далмације, итд), са избледелим предањем да су једно. Међутим, генетика је показала да ове породице нису повезане.

Добријевићи-Трнинићи-Миљевићи-Роквићи су R1b-U152, Јајчани J2b-M205, Јежи I2-PH908, Торбице E-V13, Борјани I2-Y3120, итд.

Нису тестирани Млађеновићи са славом Стевањдан.

Нису чак ни сви PH908 слављеници Св. Стефана из Бос. Крајине исти род. Постоје бар три гране. Колико сам схватио, радили сте дубински тест и нисте у вези са групом из Герзова, Грахова и Унца која је FT124969?

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #23 послато: Септембар 08, 2025, 10:55:51 пре подне »
Последњи резултати на које сам позитиван су:
I-Y151633 +
FT 408027+
FT 407780 +

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 28
« Одговор #24 послато: Септембар 08, 2025, 12:59:10 поподне »
Đorđe, da li Vam je rod Borislav Jež rodjen 1988 godine ? Živi u Banjaluci, imam u porodičnom stablu rodjake sa prezimenom Jež

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #25 послато: Септембар 08, 2025, 01:20:32 поподне »
Đorđe, da li Vam je rod Borislav Jež rodjen 1988 godine ? Živi u Banjaluci, imam u porodičnom stablu rodjake sa prezimenom Jež

Да знам да је род-није, али сигурно је поријеклом из Подгрмеча (или село Горњи Петровићи или Дубовик), те вјероватно слави Стевањадан , или маље вјероватно Св.Игњатију ако је из Дубовика.

Можеш га упитати, уколико сте у контакту, да ли у његовој породици постоји предање да су се Јежи некада презивали Млађеновић тј.мјењали презиме.

Поздрав

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 28
« Одговор #26 послато: Септембар 08, 2025, 01:53:18 поподне »
Upoznali smo se jednom. Oženio je moju dalju rodjaku,on je isto sa podrucja dubovika i Johovice... ali ne znam šta slavi.