Аутор Тема: Капетановић, Јоховица, Нови Град РС  (Прочитано 6566 пута)

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 29
Капетановић, Јоховица, Нови Град РС
« послато: Јануар 17, 2024, 10:48:34 поподне »
Поздрав свима на форуму !
Почео сам озбиљније да истражујем порекло моје породице и потребна ми је помоћ у вези проналаска литературе која се тиче области босанске крајине око села Јоховица, Босански Нови (град), за период 19-ог века па до Аустро Угарске окупације 1878 год. Интересује ме период од постанка села и доба Турске владавине.
Према породичном предању које имам мој чукундеда је променио презиме из Млађеновић у Капетановић због сукоба са неким бегом у селу и морао са браћом и породицом да оде у избеглиштво у Славонију из које се враћа после 1878 године у Јоховицу са презименом Капетановић и другом славом.

Имам урађено детаљно породично стабло од 1878год па до данас, као и урађен У днк тест са резултатом N2-Y7310.

Раније порекло је према усменом предању из Лике са презименом Стојановић... Имам још неких информација али ме за сада највише интересује да сазнам име оца од мог чукундеде и потврдим његово презиме у неком документу...

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
Одг: Капетановић, Јоховица, Нови Град РС
« Одговор #1 послато: Јануар 18, 2024, 08:51:30 пре подне »
Дигитална библиотека Порекла је одлична и једноставна за коришћење. Сигурно ћеш пронаћи неки тражени податак који ће ти помоћи у истраживању.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #2 послато: Јануар 18, 2024, 10:52:30 пре подне »
Нажалост после пар месеци претраживања ништа ново што већ нисам знао раније :( ако неко одмах зна неку литературу која се тиче владавине Турске на том простору било би одлично и ван библиотеке наравно...

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14353
« Одговор #3 послато: Јул 21, 2025, 04:36:59 поподне »
Поздрав свима на форуму !
Почео сам озбиљније да истражујем порекло моје породице и потребна ми је помоћ у вези проналаска литературе која се тиче области босанске крајине око села Јоховица, Босански Нови (град), за период 19-ог века па до Аустро Угарске окупације 1878 год. Интересује ме период од постанка села и доба Турске владавине.
Према породичном предању које имам мој чукундеда је променио презиме из Млађеновић у Капетановић због сукоба са неким бегом у селу и морао са браћом и породицом да оде у избеглиштво у Славонију из које се враћа после 1878 године у Јоховицу са презименом Капетановић и другом славом.

Имам урађено детаљно породично стабло од 1878год па до данас, као и урађен У днк тест са резултатом N2-Y7310.

Раније порекло је према усменом предању из Лике са презименом Стојановић... Имам још неких информација али ме за сада највише интересује да сазнам име оца од мог чукундеде и потврдим његово презиме у неком документу...

Интересантан податак о пореклу Капетановића постоји у летопису проте Петра Рађеновића (Љетопис парохије Чађавичке 1922-1938). Наиме, он тамо за Капетановиће из Поуња наводи да су се презивали Стојаковић. Презиме су добили тако што су локални муслимани за неког њиховог претка говорили да је згоднији (богатији) од њиховог капетана, па остаде Капетановић.

Ово Стојаковић подсећа на Стојановић из вашег предања. Да ствар буде занимљивија, Стојаковићи (слава Никољдан) из овог краја су тестирани на 23andMe, али припадају хаплогрупи J1-CTS5368 (Z2215). Истој хаплогрупи припадају и недавно тестирани Капетановићи из Горње Козице:

10. Капетановић, Ђурђевдан, Горња Козица/Оштра Лука, J1-L136>ZS9949

Раније је тестиран један Капетановић (Ђурђевдан) из Јоховице код Новог Града, који припада хаплогрупи N2-P189.2. Ови Капетановићи су пореклом из Лике. Капетановићи са Змијања припадају генетичком роду херцеговачких Влаховића и имају поклапање са крајишким Ђурђевштацима J1-ZS9949. Ту пре свега мислим на породице из Поткозарја и Славоније: Саџак (Ђурђевдан), Стригова/Козарска Дубица, Вуруна (Ђурђевдан), Романовци/Градишка, Врачар (Ђурђевдан), Нишевићи/Приједор, Вукојевић (Ђурђевдан), Ратков Дол/Левањска Варош. Ове хаплотипове карактерише специфична вредност 14-19 на маркеру 385. Уз исту крсну славу, доста је добар показатељ сродности ових породица.

Капетановић поседује и три приватне мутације које се не срећу ни код једног припадника ове подгране J1 код нас: 458=19.2, 437=15 и 635=23. Реч је о најбројнијој групацији J1 код Срба и препорука је свакако неки дубљи тест (WGS/BIGY700).

Било је овде изгледа промене презимена, није искључено и славе. Али временом ће се склопити коцкице око Капетановића.

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #4 послато: Јул 27, 2025, 10:53:03 пре подне »
E ovo je meni nepoznat podatak, a zanimljiv, samo nije mi jasno da li Petar Rađenović mislio na Kapetanoviće iz sela Johovica i Mala novska Rujiška ili na Kapetanoviće iz Gornje Kozice. Po mom istraživanju Kapetanovića je bilo i oko Kostajnice i u Budimlić Japri, što je sve manje više ista regija i po priči mojih rodjaka mi smo bili u srodstvu , imamo i istu slavu.

U mojoj porodici postoje dve kontradiktorne priče o poreklu, naime, moj deda je pričao da se moj čukundeda prezivao Mlađenović i da je zbog krvne osvete ( neki rodjak je ubio Turčina ) iz Bosne izbegao u Kapetanovo polje kod Pakraca gde je i našao sebi Drugu ženu sa kojom se posle 1878 godine naselio u Johovicu i poduigao kuču koja i dan danas stoji tamo. Prezime Kapetanović je uzeo od žene. Mada ja lično ne verujem u tu priču jer sam našao podatak iz Američkog lista socijalnog osiguranja za brata od mog pradede koji je živeo u americi i tamo je naveo devojačko prezime majke kao Shakish ( odnosno Šakić, a Šakiće sam našao u Slavoniji odakle je i čukunbaka bila )

Druga strana porodice mi priča da smo se prezivali Stojanović i da smo poreklom iz like, nema puno drugih podataka sem da su se preci selili iz jedne nahije u drugu isto zbog krvne osvete, opet kažem nema tu puno detalja.

Obe priče se slažu oko toga da je taj moj čukundeda Nikola Kapetanović ( 1838-1907 ) bio veoma bogat čovek , da je kod sebe imao puno zlatnika. O tome svedoči i veličina kuče koja dan danas stoji u Johovici.

Mi trenutno nemamo pouzdane podatke u kakvom smo srodstvu sa ostalim Kapetanovićima iz te regije. Ja sam stupio u kontakt sa potomcima Kapetanovića iz Kozice i testirao ih i oni sigurno nisu nama rod ( druga haplogrupa ). Trenutno radim na tome da lociram mog pretka u turskim defterima ali mi treba još imena njegove braće ili oca. U kontaktu sam sa jednim kapetanovićem iz Male Novske Rujiške koji treba da mi obiđe i slika groblje Kapetanovića iz tog sela pa se nadam da ću imati više podataka u Avgustu.

Takođe bih molio bilo koga, da li ima iskustva sa austrougarskim katastarksim premerom iz 1879 godine, odnosno da li može da se dodje do podataka iz zemljišne knjige iz tog perioda jer je gore navedeni Nikola sigurno bio upisan kao Vlasnik parcela u Johovici. Meni bi značilo ako je pored njegovog imena upisano ime njegovog Oca kao što se danas radi.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #5 послато: Јул 28, 2025, 07:14:55 пре подне »
E ovo je meni nepoznat podatak, a zanimljiv, samo nije mi jasno da li Petar Rađenović mislio na Kapetanoviće iz sela Johovica i Mala novska Rujiška ili na Kapetanoviće iz Gornje Kozice. Po mom istraživanju Kapetanovića je bilo i oko Kostajnice i u Budimlić Japri, što je sve manje više ista regija i po priči mojih rodjaka mi smo bili u srodstvu , imamo i istu slavu.

U mojoj porodici postoje dve kontradiktorne priče o poreklu, naime, moj deda je pričao da se moj čukundeda prezivao Mlađenović i da je zbog krvne osvete ( neki rodjak je ubio Turčina ) iz Bosne izbegao u Kapetanovo polje kod Pakraca gde je i našao sebi Drugu ženu sa kojom se posle 1878 godine naselio u Johovicu i poduigao kuču koja i dan danas stoji tamo. Prezime Kapetanović je uzeo od žene. Mada ja lično ne verujem u tu priču jer sam našao podatak iz Američkog lista socijalnog osiguranja za brata od mog pradede koji je živeo u americi i tamo je naveo devojačko prezime majke kao Shakish ( odnosno Šakić, a Šakiće sam našao u Slavoniji odakle je i čukunbaka bila )

Druga strana porodice mi priča da smo se prezivali Stojanović i da smo poreklom iz like, nema puno drugih podataka sem da su se preci selili iz jedne nahije u drugu isto zbog krvne osvete, opet kažem nema tu puno detalja.

Obe priče se slažu oko toga da je taj moj čukundeda Nikola Kapetanović ( 1838-1907 ) bio veoma bogat čovek , da je kod sebe imao puno zlatnika. O tome svedoči i veličina kuče koja dan danas stoji u Johovici.

Парохија Чађавица је почетком 20. века обухватала села Кладе, Адраповци, Кршље, Ведовица, Ракани и Агићи. То су све суседна места Јоховици, па је Рађеновић овде свакако мислио на те Капетановиће. Видех да у том крају има Стојаковића који славе и Ђурђевдан, тако да није искључено да је то било старије презиме.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #6 послато: Јул 28, 2025, 08:05:31 пре подне »
Баш се јуче јавио један Стојаковић са славом Ђурђевдан из тог краја. Покушајте их анимирати за днк тест.

"Moj deda je Stojakovic, poreklom su iz Prusaca, selo kod Novog Grada. Slava nam je Sveti Georgije (Đurđevdan)."
https://www.poreklo.rs/2012/03/13/stojakovi%c4%87/

Од крајишких Стојаковића су за сада тестирани:

Стојаковић, Ђурђевдан, Глина, Банија, J2b-Y22059
Стојаковић, Ђурђевдан, Суња, Банија, I2-PH908
Стојаковић, Никољдан, Босанска Крупа, J1-M267

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #7 послато: Јул 28, 2025, 08:39:49 пре подне »
Poslao sam odgovor na komentar. Valjda će videti. Hvala na informacijama ! Da li Vam je poznat austrougarski katastarski premer iz 1879 godine ?

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #8 послато: Јул 28, 2025, 09:28:18 поподне »
Nebojša sve mi je verovatnije da je ovo Stojaković ipak bilo Stojanović, kada se ćirilicom pišu mala к i н može doći do permutovanja, ako ste imali uvid u rukopis možda slovo к može biti н...

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #9 послато: Јул 28, 2025, 10:15:20 поподне »
Nebojša sve mi je verovatnije da je ovo Stojaković ipak bilo Stojanović, kada se ćirilicom pišu mala к i н može doći do permutovanja, ako ste imali uvid u rukopis možda slovo к može biti н...

Сигурно је Стојаковић. Каже да се да је ових Капетановића било у Кршљама, Доњим Раканима, Јошави и Малој Рујишкој. Да их је било и више, али су изумрли и раселили се.

Истина, у парохији Алибегов Дубовик пописани су 1882. године и неки Стојановићи са славом Ђурђевдан, али ово из записа је презиме Стојаковић, осим сако сам Рађеновић није погрешио. Проблем је што су у том крају много бројнији Стојаковићи са славом Никољдан (J1), а Стојановићи из Поуња су махом они Јовањштаци пореклом из Бјелајског поља (тестирани као G2a-L42).

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #10 послато: Јул 28, 2025, 11:28:07 поподне »
Da onda je sigurno Stojaković, u svim gorenavedenim selima sam našao neke Kapetanoviće, uglavnom kao žrtve II sv. rata.
Ako je promene prezimena bilo ranije onda je pitanje da li je uopše iko ostao od tih Stojakovića danas jer su možda i ostali menjali prezime tokom vremena.
Naime u predanju porodice se još spominje da je neki moj predak još dok su živeli u Lici pod turcima ( znači pre 1691god. ), sa braćom ubio nekog turskog bega koji je hteo na silu da im odvede nevestu ili sestru i onda su opljačkali bega i sa tim zlatom prebegli negde u bosnu, otuda možda može biti začetak priče da je predak bio bogat čovek. A prezime Stojaković je možda bilo u Lici a Kapetanović je pokupljeno kad su već bili u bosni u nekom periodu. Velibor Lazić mi je objasnio da ću teško naći prezime Kapetanović u defteru jer turci ne bi upisali prezime koje je po vojnom činu običnim kmetovima.
Još par crtica koje sam već možda spomenuo:
- Neki preci Kapetanovića su poznati i kao "krecani" , to je bio neki nadimak iz borbe sa turcima iz nekog ranijeg perioda.
- Na imanju Kapetanovića u Johovici nedaleko od glavne kuće , se nalazi jedno polje gde raste kupina, i neko trnje, ne može se prići, tu su mi pričali da je živeo neki beg.

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 500
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #11 послато: Јул 28, 2025, 11:48:31 поподне »
Da onda je sigurno Stojaković, u svim gorenavedenim selima sam našao neke Kapetanoviće, uglavnom kao žrtve II sv. rata.
Ako je promene prezimena bilo ranije onda je pitanje da li je uopše iko ostao od tih Stojakovića danas jer su možda i ostali menjali prezime tokom vremena.
Naime u predanju porodice se još spominje da je neki moj predak još dok su živeli u Lici pod turcima ( znači pre 1691god. ), sa braćom ubio nekog turskog bega koji je hteo na silu da im odvede nevestu ili sestru i onda su opljačkali bega i sa tim zlatom prebegli negde u bosnu, otuda možda može biti začetak priče da je predak bio bogat čovek. A prezime Stojaković je možda bilo u Lici a Kapetanović je pokupljeno kad su već bili u bosni u nekom periodu. Velibor Lazić mi je objasnio da ću teško naći prezime Kapetanović u defteru jer turci ne bi upisali prezime koje je po vojnom činu običnim kmetovima.
Još par crtica koje sam već možda spomenuo:
- Neki preci Kapetanovića su poznati i kao "krecani" , to je bio neki nadimak iz borbe sa turcima iz nekog ranijeg perioda.
- Na imanju Kapetanovića u Johovici nedaleko od glavne kuće , se nalazi jedno polje gde raste kupina, i neko trnje, ne može se prići, tu su mi pričali da je živeo neki beg.

Велибор Лазић не би олако одбацио ни ону верзију предања коју поменусте, а по којој је презиме било Млађеновић, а Капетановић је узето од неке преткиње. Тим прије што очигледно постоје Капетановићи и Стојаковићи који се поклапају, па би то веома згодно објаснило Ваше "непоклапање".

Врло вјероватно је да постоји више несродних (или бар по мушкој линији несродних) Капетановића у том крају, тако да нисам сигуран да ли је паметније јурити Капетановиће за тестирање, или можда покушати са другим Ђурђевштацима из истог или сусједних села, без обзира на презиме.

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #12 послато: Јул 28, 2025, 11:56:10 поподне »
Mlađenoviće sam našao samo u selu Ljusina kod Bosanske krupe, i oni slave Đurđevdan, ali ne znam nigde gde bih mogao da nadjem njihove potomke. U planu mi je da prevedem i defter za to selo. Ni ja sam ne odbacujem prezime Mlađenović, ali problem je u porodici što nema koncenzusa oko toga   :D jer su oni koji su znali nešto više umrli a ja sam uspeo da ih ispitam kad su već bili stari i nisu se jasno sećali predanja, lako onda ljudi brkaju i prezimena i godine kad se šta desilo... U svakom slučaju zastoj je dok ne nadjem pogodnog kandidata ili neki novi izvor informacija.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #13 послато: Јул 29, 2025, 09:00:58 пре подне »
Mlađenoviće sam našao samo u selu Ljusina kod Bosanske krupe, i oni slave Đurđevdan, ali ne znam nigde gde bih mogao da nadjem njihove potomke. U planu mi je da prevedem i defter za to selo. Ni ja sam ne odbacujem prezime Mlađenović, ali problem je u porodici što nema koncenzusa oko toga   :D jer su oni koji su znali nešto više umrli a ja sam uspeo da ih ispitam kad su već bili stari i nisu se jasno sećali predanja, lako onda ljudi brkaju i prezimena i godine kad se šta desilo... U svakom slučaju zastoj je dok ne nadjem pogodnog kandidata ili neki novi izvor informacija.

За Млађеновиће знам да их је у том крају било са славом Јовањдан и Стевањдан. Ови са Јовањданом су тестирани на 23andMe - I2-Z16983. Могуће да јесу сви Капетановићи исти род, али да је код ових J1 дошло до призећивања (или код ваших). Зато би требало тестирати бар још једне Капетановиће из Поткозарја са овом славом. Када се дефинитивно утврди да ли су N2-P1892, или J1-ZS9949, онда трагати даље за сродним породицама. Није наравно искључено да постоји више грана Капетановића, пошто је презиме ипак надимачког карактера, а и слава је веома честа.

Не бих рекао да постоји веза Стојаковићи (Никољдан) - Капетановићи (Ђурђевдан), пошто би ту дошло до промене славе и презимена, што се у пракси ретко дешава. Поменуо сам то више због коинциденције да се код обе породице јавља хаплогрупа J1.

Ако и треба тражити неку породицу за тест, осим других Капетановића, онда су то Стојаковићи са славом Ђурђевдан из тог краја. Из искуства, Петар Рађеновић је ретко грешио са оваквим стварима, посебно зато што су ово лична сведочења док је био локални парох, а не подаци из литературе, где се доста генерализовало и где има грешака.
« Последња измена: Јул 29, 2025, 09:51:43 пре подне Небојша »

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #14 послато: Јул 29, 2025, 09:48:31 пре подне »
Nebih puno da razvodnjavam priču , jako mi je konfuzno i preobimno da pretražujem podatke za druga prezimena, za sada hoću da otkrijem ime od oca mog čukundede i možda imena njegove braće preko toga, znači još jedno koleno barem, pa bih tako probao da povežem Kapetanoviće iz susednih sela sa mojom porodicom,
Pokušaću da nagovorim ovog Kapetanovića iz Male novske rujiške ako bi hteo da se testira, ali već sam ga pitao i nije bio zainteresovan iako bih ja snosio troškove. On dolazi u Bosnu u avgustu i dogovorio sam se s njim da mi barem slika groblje Kapetanovića iz svog sela, pa da probam izvući neke podatke, ja ću opet probati da ga nagovorim na testiranje.

Shvatam ja da smo raznorodni i genetski kao i većina prezimena, ne znači da smo u srodstvu iako je isto prezime i slava. Ova informacije za Stojakoviće je za sad neki pomak napred, hvala Vam na tome !  :)

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #15 послато: Јул 29, 2025, 10:00:28 пре подне »
Inače, zaboravio sam da spomenem, Kapetanovići iz Kaća ( iz Gornje Kozice ) su mi rekli da su se oni doselili u Kozicu iz naselja Kmećani, blizu manastira Gomionica

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 500
  • N2-FT182494>Y640797
« Одговор #16 послато: Јул 29, 2025, 10:43:54 пре подне »
Inače, zaboravio sam da spomenem, Kapetanovići iz Kaća ( iz Gornje Kozice ) su mi rekli da su se oni doselili u Kozicu iz naselja Kmećani, blizu manastira Gomionica

То је интересантно. Да нису у Козицу дошли из насеља Козице код манастира Гомионица?  :)

Имам превод из 1850/51. за тај крај и презимена су пописана. Нема Капетановића, али има једно чудно прочитано презиме, које би могло личити на то. Да ли знају имена предака до средине 19. вијека ти Капетановићи?

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #17 послато: Јул 29, 2025, 10:53:05 пре подне »
Poslali su mi porodično stablo, najstariji predak je Stevan, rodjen oko 1870god. a njegov otac se zvao Blagoja, Blagoje verovatno je bio rodjen u vreme popisa

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
  • Поруке: 32
« Одговор #18 послато: Септембар 07, 2025, 08:20:40 поподне »
За Млађеновиће знам да их је у том крају било са славом Јовањдан и Стевањдан. Ови са Јовањданом су тестирани на 23andMe - I2-Z16983. Могуће да јесу сви Капетановићи исти род, али да је код ових J1 дошло до призећивања (или код ваших). Зато би требало тестирати бар још једне Капетановиће из Поткозарја са овом славом. Када се дефинитивно утврди да ли су N2-P1892, или J1-ZS9949, онда трагати даље за сродним породицама. Није наравно искључено да постоји више грана Капетановића, пошто је презиме ипак надимачког карактера, а и слава је веома честа.

Не бих рекао да постоји веза Стојаковићи (Никољдан) - Капетановићи (Ђурђевдан), пошто би ту дошло до промене славе и презимена, што се у пракси ретко дешава. Поменуо сам то више због коинциденције да се код обе породице јавља хаплогрупа J1.

Ако и треба тражити неку породицу за тест, осим других Капетановића, онда су то Стојаковићи са славом Ђурђевдан из тог краја. Из искуства, Петар Рађеновић је ретко грешио са оваквим стварима, посебно зато што су ово лична сведочења док је био локални парох, а не подаци из литературе, где се доста генерализовало и где има грешака.

Поздрав Небојша.
Из усмених предања мојиј предака има података да је моје некадашње презиме било Млађеновић, а сличне теорије сам прочитао и Порекло форуму од људи који су моји презимењаци, а не блсики или даљи рођаци Ради се о презимену Јеж , и углавном славимо Стевањдан, мада има мањи број који слави Св.Игњатија и Св.Николу.

Имаш ли податке о тим Млађеновићима који славе Стевњадан која су ХГ или неке друге податке?

Поздрав!

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #19 послато: Септембар 07, 2025, 09:14:33 поподне »

Поздрав Небојша.
Из усмених предања мојиј предака има података да је моје некадашње презиме било Млађеновић, а сличне теорије сам прочитао и Порекло форуму од људи који су моји презимењаци, а не блсики или даљи рођаци Ради се о презимену Јеж , и углавном славимо Стевањдан, мада има мањи број који слави Св.Игњатија и Св.Николу.

Имаш ли податке о тим Млађеновићима који славе Стевњадан која су ХГ или неке друге податке?

Поздрав!

Поздрав,

Интересантно. У шематизму из 1882. има Млађеновића са овом славом у Поткозарју и Поуњу. Имам неке податке о породици Јеж из Кршаља (Нови Град). Рађеновић је почетком 20. века записао да су досељени из околине Арапуше (2 куће са 6 душа) и то као "привоци" у кући Грабових (презиме Граб). Звали су се раније другачије (не наводи како). "Прозвани су Јежи зато што је неки њихов браственик имао јежасту косу. Славе Св. Стевана. По преласку из Горњих Петровића били су неколико година у Доњим Раканима, па одатле оду у Кршље."