Везано за Хрватску у неколико извора сам нашао презиме Вајдић у форми Невајдић.
Извори:
- Римац, Марко. „Задарско окружје на млетачком катастру из 1709. године: Трећи дио – Горњи котар“. Државни архив у Zadру, Задар, 2012.
- Павичић, С. „Сеобе и насеља у Лици“, Зборник за народни живот и обичаје ЈАЗУ, књ. 41, Загреб, 1962.
- Марковић, Мирко. „О етногенези становништва Лике.
Оно што сам запазио као важно је могућа веза Вајдића са Угарцима што би значило да су били део исте миграције са осталим племенима из Херцеговине ка Далмацији. У првој референци, везаној за млетачки катастар из 1709. године, помиње се домаћинство Ратка Невајдића у селу Нунић, а управо то село су населили Угарци у Далмацији век или век и по раније. Да будем прецизан, Нунић су населиле родови Влатковић и Скоротић / Скоротина.
Следећа референца је вероватно још занимљивија јер директно доводи Невајдиће у везу са Угарцима. Цитираћу текст из извора:
Koreničko područje u Krbavi posve je opustjelo nakon 1685. godine, kada je tim krajem prošla krajiška vojska. Tada su svi korenički Vlasi prebjegli u iseljeničke logore oko Brinja i Otočca. U proljeće 1690. godine nastao je među tim Vlasima pokret da se vrate u raniji zavičaj. Tom prilikom su Jovan Drakulić i Milan Lalić poveli svaki po tridesetak vlaških porodica koje su ponovno naselile koreničko područje. Prema popisu iz 1712. godine u Korenicu i okolne zaseoke doselili su Adžići, Boršenovići, Čupurdije, Delići, Đotlići, Drakulići, Funduci, Glumci, Gnjatovići, Govorčine, Hrastovci, Ivaniševići, Hajdovići, Jandrići, Jandrijevići, Klašnići, Kordići, Lalići, Leke, Levnajići, Ljepošeći, Ljutice, Malivuci, Maričići, Mikići, Milanovići, Mirilovići,
Nevajdići, Nećaci, Odanovići, Ognjenovići, Orlići, Petričići, Radekići, Vukadinovići, Žakule, Price, Vukobrati,
Ugarci, Zubovići, Žegarci, Žutići,
Škorići, Šoljaci, Šupute,
Vardići, Varićaci, Vlaisavljevići, Vujčići i Žigići.369
Овде сам подебљао четири презимена, Невајдићи и Вардићи који могу бити директно повезани са Вајдићима. Можете видети у расправи на претходној страни да је презиме Вајдић у једном истом извору наведено као Вајдић и као Вардић. Затим сам подебљао презимена Шкорић и Угарци. Шкорићи би врло лако могли бити поменути Скоротић / Скоротина из Нунића. Помињање Угарака као презимена тако касно и у Лици а не у Далмацији је неочекивано и за даља истраживања. У сваком случају занимљиво. Поменућу још да се Шкорићи у Лици јављају заједно са Војводићима, што је такође занимљиво и вредно пажње.
Морам да признам да имам симпатије према trivivi. Иако вам делује да насумично набацује податке с брда с дола, већ други пут захваљујући њој наилазим на вредне информације које бих сам тешко пронашао. Претходна корисна информација је била везана за Влаховиће у служби Косача везано за дипломатску мисију у којој су учествовали и Вардићи/Вајдићи (извор који сам поменуо). Овај податак такође нисам очекивао, да Косаче шаљу Влаховића у дипломатску мисију на Порту. Размиљао сам да ли тај Иван Влаховић може бити од племства Влаховића из Дубровника или Влаховића из Херцеговине и мој закључак је да би врло лако могао бити од Херцеговачких Влаховића јер се дипломатска мисија о којој је реч односи на припрему сукоба Косача са Дубровником. Иначе, овај податак о Влаховићима у Дубровнику, везано за песника Шишка Менчетића Влаховића је такође пронашла trivivi.
Мој предлог trivivi је да напишемо чланак о Вајдићима према подацима које имамо па да наставимо са даљим истраживањима.