Узорак AS13 је датиран на други или почетак првог века пре нове ере. Можемо ли на основу њега елиминисати Бастарне? Аутозомално је ближи данашњим словенским него германским народима. Митохондријална хаплогрупа је изгледа исто словенска, јавља се код данашњих Пољака. Да су Бастарни, који се први пут помињу у историјским изворима у контексту догађаја из 2. века пре нове ере, донели хаплогрупу I2-Y3120 међу прото-Словене, очекивао бих јаснији северноевропски геномски сигнал код овог узорка.
Мислим да их не можемо искључити из сљедећих разлога:
- датација узорка је прилико широко постављена-(2nd - the first half of the 1st centuries BC)
- узорак је свакако аутсајдер за подручје на ком је ископан, па је могао доћи откуд било
- мислим да компоненте у раду уопште нису детаљно разрађене и да треба сачекати објављивање генома, па тек онда видјети какав је аутосомални састав узорка
- Бастарни су на поменутим просторима присутни бар од краја 3. вијека пне, на шта указују и археологија и неки писани извори (Појанешти лукашевска култура и натпис на мраморној плочи из Олвије, па и први писани помени које су писали аутори који су живјели крајем 3. и почетком 2. вијека). При чему говоримо само о Бастарнима који су живјели на делти Дунава, а бастарнских налаза има и у самом центру словенске етногенезе у Полесју. Наводио сам их и раније
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=166.msg151192#msg151192- ако су Бастарни учествовали у етногенези Словена, онда су учествовали управо у периоду о којем говоримо, и није чудно да се појави појединац који носи балтичку генетику и хаплогрупу Бастарна
- најближи филогенетски рођаци I2-Y3120 су и даље у централној и западној Европи
Да се рецимо I2-Y3120 пронашла у овом налазишту Семилук или у у било ком налазишту старијем од 3. вијека пне, онда би то заиста избацило Бастарне из игре. Док се то не деси, мислим да Бастарни остају као једна од могућности за доношење I2-Y3120 у Словене.