Аутор Тема: Проблеми око слања узорака у FTDNA - Хјустон  (Прочитано 116003 пута)

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 34
  • E1b>E-BY148067
Одг: Проблеми око слања узорака у FTDNA - Хјустон
« Одговор #220 послато: Мај 23, 2025, 01:25:50 поподне »
Ја сам слао неке узорке у САД у децембру и априлу из Бијељине, све је прошло без проблема, уз попуњавање изјаве о садржају коверте на сљедећи начин: садржај: остало/узорак; опис: станице из усне шупљине у отопини (неипасно, неинфективно, незапаљиво и није медицински узорак); тежина 0,3 kg;  вриједност: 1 USD.

Оба пута је прошло без компликација. Примаоци су двије различите лабораторије.
Јеси ли слао обичном поштом?Ако јеси, како да добијем праћење пакета?

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
« Одговор #221 послато: Јун 01, 2025, 07:50:00 поподне »
ja sam probao juče u Rep Srpskoj i rekli su mi da može biti problem ako Ameri odbiju da puste pošiljku.onda mi kao ne mogu vratiti paket nazad.
sad ne znam šta da radim

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 911
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #222 послато: Јун 01, 2025, 07:58:22 поподне »
ja sam probao juče u Rep Srpskoj i rekli su mi da može biti problem ako Ameri odbiju da puste pošiljku.onda mi kao ne mogu vratiti paket nazad.
sad ne znam šta da radim
Не дешава се да Амери одбијају да пусте пошиљку, недавно сам послао два теста у ФТДНА, види се приликом праћења пошиљке запис  кад коверта стигне на америчку царину и кад је царина врати пошти да је  пошаље у ФТДНА. Вероватно је ценом обухваћен и трошак царине. Уосталом,  зашто би  Амери вратили пошиљку, кад им то доноси новац - и компанији ФТДНА и држави.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #223 послато: Јун 01, 2025, 08:58:30 поподне »
sad ne znam šta da radim

Могућност да америчка царина не пусти пошиљку у FTDNA су само у домену теорије. Нисам чуо да се икоме икада десио такав проблем. Много је већа шанса да буде затурена/узгубљена, а и то је врло мало вероватно.

Проблеме праве искључиво царинске и поштанске службе на Балкану. Кад пошиљка крене пут Хјустона, немате више разлога за бригу.

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #224 послато: Јун 03, 2025, 10:57:55 пре подне »
Не дешава се да Амери одбијају да пусте пошиљку, недавно сам послао два теста у ФТДНА, види се приликом праћења пошиљке запис  кад коверта стигне на америчку царину и кад је царина врати пошти да је  пошаље у ФТДНА. Вероватно је ценом обухваћен и трошак царине. Уосталом,  зашто би  Амери вратили пошиљку, кад им то доноси новац - и компанији ФТДНА и држави.
Колко сте од прилике чекали за резултате након слања?

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #225 послато: Јун 03, 2025, 02:34:24 поподне »
Колко сте од прилике чекали за резултате након слања?

Компанија FTDNA је прилично транспарентна са роковима и редовно ажурира очекиво време чекања на резултате. Последња објава је:

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #226 послато: Јун 03, 2025, 06:05:59 поподне »
Да ли сте слали само ону коверту која је прослеђена у кутији или сте њу ставили додатно у неку другу?

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 911
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #227 послато: Јун 03, 2025, 06:32:03 поподне »
Да ли сте слали само ону коверту која је прослеђена у кутији или сте њу ставили додатно у неку другу?
Само жуту коверту са узорцима и потписаном изјавом.
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже bmarjan

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
« Одговор #228 послато: Јун 04, 2025, 10:13:35 пре подне »
uspeo sam iz Hrvatske da pošaljem bez problema... zasad

Ван мреже Љиљан

• Писар
  • Поруке: 333
« Одговор #229 послато: Јун 11, 2025, 08:34:29 пре подне »
Поздрав,

имам једну необичну ситуацију. Још у априлу сам наручио надограднњу са Биг У 500 на Биг У 700, и послат ми је нови комплет за узимање узорака. Пратио сам комплет и видио да је почетком маја грешком отишао за Израел, па се онда вратио у Америку и тамо лутао неко вријеме, па се опет вратио у Хјустон, те сам крајем маја испратио да је преузет у Хјустону. Трећег јуна сам послао тикет на фтдна да ми комплет није стигао и замолио да ми пошаљу поново. На моје изненађење, ево осми дан од отварања тикета нисам добио никакав одговор.

Има ли неко савјет шта радити? Како их даље контактирати?

Хвала

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #230 послато: Јун 11, 2025, 09:03:10 пре подне »
Поздрав,

имам једну необичну ситуацију. Још у априлу сам наручио надограднњу са Биг У 500 на Биг У 700, и послат ми је нови комплет за узимање узорака. Пратио сам комплет и видио да је почетком маја грешком отишао за Израел, па се онда вратио у Америку и тамо лутао неко вријеме, па се опет вратио у Хјустон, те сам крајем маја испратио да је преузет у Хјустону. Трећег јуна сам послао тикет на фтдна да ми комплет није стигао и замолио да ми пошаљу поново. На моје изненађење, ево осми дан од отварања тикета нисам добио никакав одговор.

Има ли неко савјет шта радити? Како их даље контактирати?

Хвала

Послаће кит поново, сигурно (имао сам више пута сличне ситуације због наше царине), или оригинални или заменски суви кит - четкице попут оних које користи YSEQ, што је и згодније за слање назад, мање изазова позорност царине.

Ван мреже Aна

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 16
« Одговор #231 послато: Јун 11, 2025, 11:05:23 пре подне »
Колико су уобичајени проблеми са испоруком комплета за тестирање на адресе у Србији? Да ли се често дешава да задржавају и отварају пакете на царини или да кит уопште не стигне? Хтела бих ускоро да наручим још тестова од FTDNA, па размишљам да ли је боље да их наручим на своју адресу или на адресу пријатеља у иностранству. Узорке бих свакако послала назад из иностранства.

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #232 послато: Јун 11, 2025, 12:56:34 поподне »
Колико су уобичајени проблеми са испоруком комплета за тестирање на адресе у Србији? Да ли се често дешава да задржавају и отварају пакете на царини или да кит уопште не стигне? Хтела бих ускоро да наручим још тестова од FTDNA, па размишљам да ли је боље да их наручим на своју адресу или на адресу пријатеља у иностранству. Узорке бих свакако послала назад из иностранства.
Мени је стигао после више од месец ипо дана, код нас царини је стајао преко две недеље.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #233 послато: Јун 11, 2025, 01:38:10 поподне »

FTDNA тестови се не наручују довољно често из Србије да би се могло извућу неко генерално правило, али чињеница јесте да се у последњих пар година дешава да царина врати чак и кит који шаље лабораторија. Са друге стране, слање узорка из Србије у лабораторије у иностранству је сада већ готово немогуће и може се десити да успе само пуком случајношћу.
Можеш свакако покушати. Није трагедија ни ако ти царина врати кит у FTDNA, јер ће они на захтев послати нови. Но, свакако је бржа опција ако могу да ти га испоруче негде у суседству где би могла да га брже преузмеш.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Aна

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 16
« Одговор #234 послато: Јун 11, 2025, 03:15:33 поподне »
Хвала пуно на одговорима. Није ми проблем да сачекам месец или два, него се више бринем да ми неки цариник не отвори и контаминира штапић за брис или да се пакет неколико пута загуби и све додатно одужи. Иначе, раније сам поручивала FTDNA тестове на адресу у Енглеској и китови су стизали без проблема за десетак дана, а враћали се у Хјустон за око две недеље. У тамошњој пошти ме нико није ништа питао. Надам се да ће се кад тад и код нас поправити ситуација око слања тестова, мада судећи по искуствима на овој теми делује као да се само све више компликује.

Ван мреже Љиљан

• Писар
« Одговор #235 послато: Јун 15, 2025, 12:21:25 поподне »
Послаће кит поново, сигурно (имао сам више пута сличне ситуације због наше царине), или оригинални или заменски суви кит - четкице попут оних које користи YSEQ, што је и згодније за слање назад, мање изазова позорност царине.
Pa i ja mislim da će na kraju poslati, ali ipak komplikacije su ovo. EVo na posljednji ticket koji sam prije 12 dana napravio niko mi nije odgovorio, što mi je zaista nevjerovatno. Napravio sam još tiket jedan gdje sam detaljnije opisao svu sitauciju. Interesantno mi je da nisu odgovorili.
Da se stvar još više zakomplikuje, maloprije uđem u svoj nalog i vidim da je narudžba poništena. Pare nisam dobio nazad. Vjerovatno je sve neka greška, koja će se razjasniti na kraju.

Sutra ako ne odgovore, ima neki broj telefona pa ću zvati. Gotovo 2 mjeseca su prošla od narudžbe.

Ван мреже Љиљан

• Писар
« Одговор #236 послато: Јун 24, 2025, 02:18:23 поподне »
Pa i ja mislim da će na kraju poslati, ali ipak komplikacije su ovo. EVo na posljednji ticket koji sam prije 12 dana napravio niko mi nije odgovorio, što mi je zaista nevjerovatno. Napravio sam još tiket jedan gdje sam detaljnije opisao svu sitauciju. Interesantno mi je da nisu odgovorili.
Da se stvar još više zakomplikuje, maloprije uđem u svoj nalog i vidim da je narudžba poništena. Pare nisam dobio nazad. Vjerovatno je sve neka greška, koja će se razjasniti na kraju.

Sutra ako ne odgovore, ima neki broj telefona pa ću zvati. Gotovo 2 mjeseca su prošla od narudžbe.
Коначно ми неки дан, након више од 15 дана чекања, одговорише, извињавају се и послаше нови кит за узимање узорка. Пратим га готово сваки дан, још увијек је у Америци (држава Илиноис тренутно), надам се да ћу имати више среће овај пут.

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #237 послато: Јул 28, 2025, 08:45:48 поподне »
Да ли је могуће наручити кит за рецимо Мађарску, да вам пошаљу на po box и онда ви одете кад стигне.

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #238 послато: Септембар 05, 2025, 06:20:28 поподне »
Ја сам слао неке узорке у САД у децембру и априлу из Бијељине, све је прошло без проблема, уз попуњавање изјаве о садржају коверте на сљедећи начин: садржај: остало/узорак; опис: станице из усне шупљине у отопини (неипасно, неинфективно, незапаљиво и није медицински узорак); тежина 0,3 kg;  вриједност: 1 USD.

Оба пута је прошло без компликација. Примаоци су двије различите лабораторије.
Колико сте платили пошиљку?

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #239 послато: Септембар 06, 2025, 12:22:28 поподне »
Мени не дадоше да пошаљем из Бијељине кажу тренутно може само документ за УСА :(