Проблеми са слањем узорака из Србије је познат а приложени коверат, унапред плаћена поштарина, је једна, ако не највећа препрека.
На шалтеру поште прочитају адресу примаоца DNK LABORATORY, DNA TEST... и слично па мисле да морају реаговати.
Тако да комбинација нестручности, нејасне законске регулативе и тежња FTDNA да се профилише помпезним и видљивим ознакама на ковертама, производе ове проблеме.
Из Швајцарске сам без проблема послао франкирани коверат са узорком, са киоска. Погледала, скенирала, пружила потврду, рекла хвала и бацила у корпу са осталим пошиљкама.
Из Србије су ми одбили пријем узорка у оригиналној коверти.
Убацивањем узорка у неутрални коверат би, можда, помогло.
Осим тога морају се поштовати услови о декларацији на пошиљци, за ЕУ, УСА, Азију... који су различити.
Пуно речи написах, без неке помоћи око проблема.
Послао сам до сада преко 25 ДНК узорака у иностранство (FTDNA, MyHeritage, Dante Labs, Nebula Genomics, YSEQ) и никада нисам слао у оригиналној коверти, већ бих пошиљке паковао у мало веће "ваздушасту" коверте, обично са неким папирима који дају чврстину и ручно исписивао адресу примаоца и пошиљаоца.
Мислим да проблем није у томе да ли је коверта оригинална и са оригинално одштампаном адресом, нити уопште како сте упаковали коверту, већ у самој декларацији садржаја - када те на шалтеру питају "шта је садржај пошиљке?", долазите до проблема, јер службеница има право да изврши увид у садржај пошиљке пре него што одлучи да ли ће да је прихвати или не. Ја никада нисам лагао шта је унутра, а док је пролазило, пролазило је сасвим нормално. Не верујем да би било проблема и да сам слао у оној малецкој коверти, али некако ми је била сувише мала и бојао сам се да негде не испадне или се не затури, а унутра је узорак за тест који је плаћен 400 долара.
Међутим, једном је дошао тај дан да је пошта прихватила пошиљку, али су ми је вратили са царине (одбили) после 5-6 дана. Од како се то десило, више никада ми ни у једној пошти нису прихватали такве пошиљке (пробао сам у неколико филијала - свуда је исто), а камо ли да дође до царине. Мислим да су поште добиле инструкције да ако пошиљка има икакве везе са ДНК, брисевима и сл. да се то не прима.
Додатно, прилично сам сигуран да чак и ако бисте некако "на фору" прошли службеницу/службеника у пошти, да царина има и "црну листу" и пошиљалаца и прималаца, и да одређене речи "пале аларм" (DNA, FTDNA, FamilyTreeDNA, MyHeritage, Dante Labs, Genomics, YSEQ...) и да онда ручно раде посебну проверу.
Сада додатно постоји проблем са слањем пошиљки из Европе ка САД због тарифирања и чак и DHL у Немачкој (лично искуство, још нисам послао пошиљку са Big Y-700, тренутно је код пријатеља у Хамбургу) тражи неке детаљне увозне декларације, рачуне и сл. да би прихватио да пошаље такву пошиљку, а и само слање преко њих кошта папрено.