Аутор Тема: Проблеми око слања узорака у FTDNA - Хјустон  (Прочитано 115845 пута)

Ван мреже zikuce

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 9
Одг: Проблеми око слања узорака у FTDNA - Хјустон
« Одговор #280 послато: Април 09, 2026, 07:13:57 пре подне »
Проблеми са слањем узорака из Србије је познат а приложени коверат, унапред плаћена поштарина, је једна, ако не највећа препрека.
На шалтеру поште прочитају адресу примаоца DNK LABORATORY, DNA TEST... и слично па мисле да морају реаговати.
Тако да комбинација нестручности, нејасне законске регулативе и тежња FTDNA да се профилише помпезним и видљивим ознакама на ковертама, производе ове проблеме.
Из Швајцарске сам без проблема послао франкирани коверат са узорком, са киоска. Погледала, скенирала, пружила потврду, рекла хвала и бацила у корпу са осталим пошиљкама.
Из Србије су ми одбили пријем узорка у оригиналној коверти.
Убацивањем узорка у неутрални коверат би, можда, помогло.
Осим тога морају се поштовати услови о декларацији на пошиљци, за ЕУ, УСА, Азију... који су различити.
Пуно речи написах, без неке помоћи око проблема.

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #281 послато: Април 09, 2026, 09:08:33 пре подне »
Проблеми са слањем узорака из Србије је познат а приложени коверат, унапред плаћена поштарина, је једна, ако не највећа препрека.
На шалтеру поште прочитају адресу примаоца DNK LABORATORY, DNA TEST... и слично па мисле да морају реаговати.
Тако да комбинација нестручности, нејасне законске регулативе и тежња FTDNA да се профилише помпезним и видљивим ознакама на ковертама, производе ове проблеме.
Из Швајцарске сам без проблема послао франкирани коверат са узорком, са киоска. Погледала, скенирала, пружила потврду, рекла хвала и бацила у корпу са осталим пошиљкама.
Из Србије су ми одбили пријем узорка у оригиналној коверти.
Убацивањем узорка у неутрални коверат би, можда, помогло.
Осим тога морају се поштовати услови о декларацији на пошиљци, за ЕУ, УСА, Азију... који су различити.
Пуно речи написах, без неке помоћи око проблема.

Послао сам до сада преко 25 ДНК узорака у иностранство (FTDNA, MyHeritage, Dante Labs, Nebula Genomics, YSEQ) и никада нисам слао у оригиналној коверти, већ бих пошиљке паковао у мало веће "ваздушасту" коверте, обично са неким папирима који дају чврстину и ручно исписивао адресу примаоца и пошиљаоца.

Мислим да проблем није у томе да ли је коверта оригинална и са оригинално одштампаном адресом, нити уопште како сте упаковали коверту, већ у самој декларацији садржаја - када те на шалтеру питају "шта је садржај пошиљке?", долазите до проблема, јер службеница има право да изврши увид у садржај пошиљке пре него што одлучи да ли ће да је прихвати или не. Ја никада нисам лагао шта је унутра, а док је пролазило, пролазило је сасвим нормално. Не верујем да би било проблема и да сам слао у оној малецкој коверти, али некако ми је била сувише мала и бојао сам се да негде не испадне или се не затури, а унутра је узорак за тест који је плаћен 400 долара.

Међутим, једном је дошао тај дан да је пошта прихватила пошиљку, али су ми је вратили са царине (одбили) после 5-6 дана. Од како се то десило, више никада ми ни у једној пошти нису прихватали такве пошиљке (пробао сам у неколико филијала - свуда је исто), а камо ли да дође до царине. Мислим да су поште добиле инструкције да ако пошиљка има икакве везе са ДНК, брисевима и сл. да се то не прима.

Додатно, прилично сам сигуран да чак и ако бисте некако "на фору" прошли службеницу/службеника у пошти, да царина има и "црну листу" и пошиљалаца и прималаца, и да одређене речи "пале аларм" (DNA, FTDNA, FamilyTreeDNA, MyHeritage, Dante Labs, Genomics, YSEQ...) и да онда ручно раде посебну проверу.

Сада додатно постоји проблем са слањем пошиљки из Европе ка САД због тарифирања и чак и DHL у Немачкој (лично искуство, још нисам послао пошиљку са Big Y-700, тренутно је код пријатеља у Хамбургу) тражи неке детаљне увозне декларације, рачуне и сл. да би прихватио да пошаље такву пошиљку, а и само слање преко њих кошта папрено.
« Последња измена: Април 09, 2026, 11:19:01 пре подне Драган Обреновић »

Ван мреже MGDDJ

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 34
  • E1b>E-BY148067
« Одговор #282 послато: Април 28, 2026, 09:04:48 поподне »
Zdravo, jedan gospodin koji nije član društva je zvao i moguće je poslati iz Segedina preko fedexa međutim potrebna ne adresa iz Mađarske koju možemo dobiti preko neke agencije koja iznajmi adresu virtuelno. Pa ako ima nekoga ko bi slao nek se javi u DM da podelimo troškove.

Sent from my motorola edge 50 fusion using Tapatalk