Прошао сам још једном кроз сво стабло за грану
R-Y290723 и у односу на претходно стабло мислим да би било смислено избацити два спорна SNP-a која се налазе на YFull стаблу, а не налазе се на FTDNA стаблу. Како већ поменух ради се о
FTB42486 и BY238966. Разлог зашто мислим да би требали бити избачени јесте што дају неконзистентна очитавања (и позитивна и негативна). При чему FTB42486 чак стоји доста високо на стаблу, на нивоу Y290723, док је BY238966 негдје на нивоу FTA47717, при чему можда цијепа тај ниво. И то је уједно једини утицај који би BY238966 могао имати на филогенетику стабла. С обзиром да се не зна статус BY238966 код тестираног из Баточине, а код Кундачине је споран (има и позитивна и негативна читања) боље је засад овај SNP не задржавати на стаблу.
Друга ствар гдје сам промијенио податке на стаблу, јесте у процјени старости огранка
R-Y289137 којег чине Зековић и Спајић. На YFull стаблу је ту била дата нереално мала старост гране од само 200 година, и то захваљујући томе што су код Спајићa и Зековићa у обрачун на YFullu убацили само по један новел. Не знам зашто је то тако, али они имају по 3 односно 4 новела на FTDNA и солидну разлику на маркерима, па не могу бити тако блиски. FTDNA стабло за њихову грану даје старост од чак 800 година, што je опет претјерано. Мислим да је 500 година нека најреалнија слика старости.
Прерађено стабло изгледа овако:

Још једна напомена. SNP FTB41035 се не налази на FTDNA стаблу, тако да постоји могућност да тестирани из Баточине буде позитиван на овај SNP.