Pavlovići nisu Hrvati niti ikakvo hrvatsko plemstvo.
Ovo je svojevrsna doza idiotizma koja je nepodnošljiva.
Pogotovo što vidim da svojataju i Pavla Radenovića itd.
Ti ljudi treba da se leče u ustanovama zatvorenog tipa.
Slično kao kad ovi Rimokatolici iz Mostara i okoline svojataju Kosače.
Не знам колико су на форуму прихваћени ставови и налази Горана Шарића, али бих га у-оволико цитирала из наредног чланка:

са:
https://razgovoriosmislu.wordpress.com/2018/10/23/intervju-goran-saric-istoricar-koji-je-uzbrukao-balkan/Питање изучавања оно мало нам доступних, и питање је колико и како-кад меродавних и аутентичних докумената о историји Балкана уопште, а поготову ако би у објективну призму узели и ону стару, римску: "Divide et impera" (са дубокоумним освртом на 1054. и поделу на Западно и Источно, а оно ~ оба римска царства, са фактима да су тамо неки двоверни (две вере ~ минимум, ако мене неко пита) КрстиЈани тј. тзв. Богумили били затечени на сред среде једне такве поделе, а да је некакав ђед РасТудије ~ верски лидер Катара ~ столовао у Босни) ~ je..., па, мало је рећи ~ компликовано.
С обзиром да се овде расправља о несретној БиХ, а да је она била епицентар таквих збивања (мистерију динарског типа да не помињемо) ~ најближе садашњости што томе можемо прићи је из епизоде емисије "Na rubu znanosti: Starovjerci" у којој је гост аутор књиге од неизмерне важности, због чега ево описа исте:
"Istraživač kulturnog nasljeđa Pavao Medvešček prije pedesetak godina susreo se sa slovenskim starovjercima.
Zadobio je povjerenje čuvara pradrevne tradicije koja je preživjela samo zato što je razvila veliko umijeće prikrivanja.
Svjesni da njihov način života neumitno izumire, otvorili su se Pavlu Medveščeku uz uvjet da nekoliko desetljeća sačuva njihove tajne.
Što je on i učinio pa je tek nedavno svoja saznanja objavio u knjizi "S nevidljive strane neba". Temeljno načelo starovjeraca bila je povezanost s prirodom od koje su učili, poštovali je, živjeli s njom, osjećali je i osluškivali.
Stoga bi se starovjerstvo moglo nazivati i ''prirodovjerstvom''.
Zapravo i nije riječ o vjeri, nego o načinu života naših predaka koji je do danas možda i potpuno nestao jer najmlađi pripovjedač u knjizi "S nevidljive strane neba" bio je rođen 1908. godine." "
У ширем контексту би могли разматрати и случај попут онај: Boyaryna Morozova -е, пореклом од Prokopy Feodorovich Sokovnin -a, тј. случај архиепископа Avvakum -а, и новотарија уведених у њихово време у црквену праксу, а од стране патријарха Никодима (читав сукоб, иначе, је прелаз са Kapha Nashak на Kubera mudra -u, с тим што свештенство од нека доба за себе задржава ексклузивно право да користи Surya мудру. )
Народну припадност на какву смо ми на Балкану данас навикли није истоветна оној коју кроз мрак желимо проучавати.
Већина онога што ми данас познајемо као властита имена су у ствари средњевековне титуле, а које су у различитим крајевима могле имати и различите облике, те једног истог човека ословљавати толико двојако до непрепознатљивости.
У та имена свакако спадају и Стефан (јЕсте Бан), и Урош. Вуке и Курјаке, Волк-е, Вул, ... да не помињемо.
Такођер постоје и замене појединих гласова КГХСЦ, БВ, а поготову самогласници који могу и нестајати и имати их вишка.
Неретко су у нама доступној историји имена до којих долазимо у ствари описи карактера владара или личности у зависности како их је потоње становништво доживљавало.
Мене је посебно изненадио један случај са јунаком из Африке, (а за ког управо сад схватих да ми прави дилему и са називима Сафет и Саво) након чега сам за саму себе оставила фус ноту:
"(šta li može biti zajedničko Dejanovićima - Dragašima iz 13. veka sa Vrmom koji se u "De administrando imperio" Konstantina Porfirogeneta u 10. veku pominje kao naseljeni grad ORMOS. 🤔 !? (osim što pripadaju nekom tribe~alu)).", а у опису ког гласи:
"DejaZMACH
(ደጃዝማች däjazmač, short for Dejenazmach, Commander of the main army) – a military title meaning commander of the central body of a traditional Ethiopian armed force composed of a vanguard, main body, left and right wings and a rear body.
Marcus equates this to a count.
The heirs of the "Leul Rases" were titled Leul Dejazmach (ልዑል ደጃዝማች ləul däjazmač) to elevate them above the non-imperial blood Dejazmaches.
*
Dejazmach Balcha Safo (Amharic: ባልቻ ሳፎ; 1863 – 6 November 1936), popularly referred to by his horse-name Abba Nefso, was an Ethiopian military commander and lord protector of the crown, who served in both the First and Second Italo-Ethiopian Wars."
Тако да, као што је евидентно, ако се гледа шира слика (нпр. ону од Кушита), а не кроз "уско грло" само ~ може се доћи и до тога да су и Дејани, и Волци и Болци (случај околине места Крбава нпр.), можда некако повезиви и са БалШама, а ~ у најмању руку ~ са косом / hair ~ као Дабишом.