Небојша, први пут сам представио ову хипотезу могућег развоја догађаја на 124. страници теме Никшићи, од овог коментара:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=736.msg200941#msg200941Потребно је врло пажљиво прочитати сваки мој пост, ући на линк ка страници/ранијој хипотези који сам окачио већ у другом одломку, и времену када сам развој никшићког племена из правца Бихора/Лима ка Потарју видео са развојем средњовековног Брскова, постепеним заузимањем територије Крича, док сам развој према Морачи и Оногошту видео у циљу обуздавања "реметилачких фактора" на деоници трговачког пута преко Мораче и Роваца према приморју (на основу предања о "дивљим и страдалим Мацурама" и тд ). Ни ова хипотеза није настала одједном, већ као последица мултидисциплинарног приступа утврђивања матице и порекла рода Никшића, и покушаја одгонетања генетичко-генеалошког развоја Никшића на Тари, као и у Оногошту и Ровцима (надам се да нећу морати да качим и такве смернице, где сам отворено од 2021. године писао о томе, до тада сам од 2019. веровао неким другим хипотезама, иако ми хипотеза о генетички засебним и различитим Тарским Никшићима никада није уливала поверење одн. деловала ми је као научно-фантастична, Драјвер је недавно на другој теми ставио напокон тачку на ово питање), уз временом добијане генетичке потврде одн. WGS/SNP резултате бројних тестираних Никшића, док су потврде о развоју и осталих Y52621 родова са различитим крсним славама у Бихору, или боље рећи централној Старој Рашкој/Старој Србији, само "шлаг на торти".
Дакле, потребно је вратити се на 124. страницу теме Никшићи, прочитати и целу 125. и подсетити се и коментара осталих учесника дискусије, врло корисног Radulovog коментара, форумаша/форумашице Бранкове, и Ивица Јовановић се конструктивно овде надовезао, мој одговор њему је веома важан, такође на сваку твоју недоумицу сам имао образложење (везано и за порекло Новљана, да се не понављам),до овог поста на 126. страници, када сам причу заокружио и са тзв. психолошком методологијом:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=736.msg201463#msg201463Окачићу и линк ка једном веома добром раду, који говори о средњовековном статусу влаха и њиховој војној функцији и улози у Немањићкој Србији, као повлашћеним деловима српске средњовековне аристократије:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=3793.msg206043#msg206043 Овај рад такорећи објашњава и статус влаха у периоду владавине Османлија, који су очито представљали зависна, војна одељења на новоосвојеним територијама. Подсећања ради, привилеговани власи Никшићи у истоименој Нахији која је обухватала данашња бијелопољска, мојковачка и колашинска села, били су једни од првих пописаних влаха у османлијским изворима, и они такав статус губе, када су сведени у положај раје, управо у периоду померања границе царства на запад. А знамо шта је свему претходило, ова област је припадала Вуку Бранковићу, и Пашајит је 1399. године имао свог изасланика у Дубровнику управо из рода Никшића на Тари (ето још повезница Никшића са српском аристократијом, Вуком Бранковићем и Лазаром и поменутим могућим развојем појединих огранака Никшића са Лима, понављам појединих, јер бројни Никшићи су према резултатима генетичких анализа остали у својој матици).
Што се тиче Мацура, опет кажем, изворне Мацуре су у Морачи у време Немањића очито биле некакав малобројан, али привилеговани слој становништва, јер до сада није откривено више резултата њихове генетике у Брдима, осим Драшковића и исељених Мацура Лучинштака на КиМ, Ровчана пореклом (наравно, постоји и реалан фактор великог страдања изворних Мацура у војном походу кроз Морачу 1373. године). Да ли је тај привилегован статус стечен, или временом добијен, на основу неких заслуга, од стране осталих морачких старинаца, упитно је. На основу генетичких анализа и осталих хаплогрупа које их савршено прате у северној Далмацији, можемо једино закључити о њиховој заједничкој сеоби. Веза је интересантна рецимо и због заједничке крсне славе са Васојевићима и R1a-BY149000>FT257011 Аранђеловдана. Упитно је и да ли су се сви они (R1a-BY149000, R1a-YP3987 и E-V13-Y176894) "утопили" временом међу Мацуре пре исељења, узимајући њихов родовски назив за свој. Или су их можда освајачи током кратке и брзе акције све њих незаинтересовано изједначили са (њима познатим) Мацурама (можда је ово најбоље објашњење, откуд на том широком простору толико мацурских топонима и гробаља). У сваком случају, некакав средњовековни савез свих тих родова/племена у Морачи, на челу са изворним Мацурама, пре и након њиховог заједничког исељења 1373, свакако је постојао.