Аутор Тема: Дробњаци - Новљани I1>P109>FGC22045>FGC22061  (Прочитано 684996 пута)

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Дробњаци - Новљани I1>P109>FGC22045>FGC22061
« Одговор #1680 послато: Јануар 20, 2026, 02:26:04 поподне »
Има ту један проблем. Не можете правити грб Дробњака. Ви можете радити на грбу вашег удружења Дробњака уколико је регистровано.
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #1681 послато: Јануар 20, 2026, 02:29:58 поподне »
Има ту један проблем. Не можете правити грб Дробњака. Ви можете радити на грбу вашег удружења Дробњака уколико је регистровано.

Тачно тако. Хтедох више пута да то напишем али ми се нешто није дало отварати полемику.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже RajkoK

• Шегрт
  • Поруке: 73
    • Племе Дробњаци
« Одговор #1682 послато: Јануар 20, 2026, 03:27:46 поподне »
Могу ли Вас замолити да поново прочитате секцију "опис блазона великог грба Дробњака", па да ми кажете да ли сте у потпуности разумјели на кога се именица "Дробњак" у наслову односи?

Ви сте потомци Дробњака?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #1683 послато: Јануар 20, 2026, 03:42:53 поподне »
Могу ли Вас замолити да поново прочитате секцију "опис блазона великог грба Дробњака", па да ми кажете да ли сте у потпуности разумјели на кога се именица "Дробњак" у наслову односи?

Ви сте потомци Дробњака?

Ја нисам Дробњак, али се понешто разумем у хералдику. То што желите да урадите је по хералдичким правилима немогуће. Но, управо сам желео да избегнем ову врсту полемике, па слободно наставите да радите како мислите да треба.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже RajkoK

• Шегрт
    • Племе Дробњаци
« Одговор #1684 послато: Јануар 20, 2026, 03:55:52 поподне »
Ни сам ни ја Дробњак, али сам потомак Дробњака. Што се тиче хералдике, сматрам се лаиком. Додуше, донекле сам пробао њена правила што боље изучити током задњих неколико мјесеци, како бих могао што боље да помогнем ову Иницијативу и рад са професионалним хералдима и хералдичким умјетницима.

Дробњак је наш праотац по директној правој (било мушкој или женско-мушкој) линији. И Ви ми сад говорите да правила хералдике не дозвољава да направимо грб који ће баштинити непосредну духовну, историјску, биолошку или традиционалну визуелну спону са нашим оцем, прађедом или праоцем!? Извините, иако полазим од тога да су Ваши изнесени ставови добронамјерни, не слажем се са њима.
« Последња измена: Јануар 20, 2026, 04:00:04 поподне RajkoK »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #1685 послато: Јануар 20, 2026, 04:17:49 поподне »
Ни сам ни ја Дробњак, али сам потомак Дробњака. Што се тиче хералдике, сматрам се лаиком. Додуше, донекле сам пробао њена правила што боље изучити током задњих неколико мјесеци, како бих могао што боље да помогнем ову Иницијативу и рад са професионалним хералдима и хералдичким умјетницима.

Дробњак је наш праотац по директној правој (било мушкој или женско-мушкој) линији. И Ви ми сад говорите да правила хералдике не дозвољава да направимо грб који ће баштинити непосредну духовну, историјску, биолошку или традиционалну визуелну спону са нашим оцем, прађедом или праоцем!? Извините, иако полазим од тога да су Ваши изнесени ставови добронамјерни, не слажем се са њима.

Ви сте написали нешто сасвим друго. Рекли сте да правите хералдички грб Дробњака. Наравно да можете направити грб који ће баштинити све то што сте написали и ако желите посветити га праоцу Дробњака како кажете или било коме другом. Можете га и понудити свима који се сматрају припадницима племена Дробњака да га лично усвоје ако желе, али то никад не може бити грб Дробњака.
Размишљајте о грбу као о нечему што се наслеђује.. Не можете наследити нешто што ваш предак није поседовао. Постхумна додела грба се може урадити евентуално за оца, па да његова деца понесу тај грб, али хералдичка пракса не познаје доделу грба претку који је живео стотинама година у назад. Јер како знате да су сви потомци Дробњака са тиме сагласни, а морали би бити. Шта ће бити ако сутра неко оснује још једно удружење Дробњака и направи други грб? Хоће ли он бити "мање" грб Дробњака од решења које ће ваш тим урадити? Чиме се ви квалификујете да представљате читаво дробњачко племе и заступате ставове свих? Ви можете представљати само ваше удружење и људе који вас подржавају.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже RajkoK

• Шегрт
    • Племе Дробњаци
« Одговор #1686 послато: Јануар 20, 2026, 04:31:38 поподне »
Не знам да ли сте знали али Дробњаци већ имају два постојећа грба. Иако не знамо ко су аутори ових грбова, кад су они направљени као ни то да ли су они икад били јавно изгласани саборном већином заинтересованих потомака Дробњака, уврстићемо и те грбове на Ђурђевдански збор кад буде изгласавање најбољег идејног рјешења грба Дробњака. Ту ће бити кандидована 3 идејна рјешења хералдичких умјетника, 2 постојећа грба, и по један од сваког волонтера који хоће да допринесе својом креативношћу. На жалост,  постојећа рјешења нису била сасвим правилно урађена, тако да оба грба потпадају у задњу, 12. категорију грбова.

Не знам зашто спомињете неко удружење, и то више пута? Никакво удружење не постоји, барем да ја знам, нити постоје планови да се оно формира. Једино што кажемо као Утемељивачи грба Дробњака је да смо потомци Дробњака и то са поносом истичемо.  Идеља водиља наше Иницијативе је да добијемо легитимни грб Дробњака, изгласан од већег броја потомака дробњачких братстава и родова, а који ће у потпуности испуњавати стриктне хералдичке стандарде високе категорије, грб визуелно снажног, достојанствог и упечатљивог изгледа, достојан традиције и историјског значаја племена Дробњаци.
« Последња измена: Јануар 20, 2026, 04:40:50 поподне RajkoK »

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #1687 послато: Јануар 20, 2026, 05:44:18 поподне »
Morate osnovati Udruženje potomaka i izabrati jednog čoveka koji će biti nosilac tradicije (neka vrsta starešine). Postoji problem, kao što su Ojler i Radul rekli da se pojavi neko drugi i on napravi svoju verziju grba. Nemate mogućnost da mu kažete da nema pravo. Ovako kada osnijete Udruženje Drobnjaka (ne nužno pod tim imenom) imate puno pravo napraviti grb tog konkretnog udruženja. Đurđevdanski zbor može biti dobar trenutak za pokretanje takve inicijative s obzirom da će se tada okupiti dovoljan broj ljudi, voljnih da takvo udruženje i naprave. Ovako je problem što u perspektivi možemo imati 100 grbova a ni jedan nema utemeljenje. Ne znam da li je rodonačelnik ili celo pleme imalo grb, ako jeste nije sačuvan koliko ja znam ni u jednom grbovniku. S druge strane ostali su neki šturi opisi nekoliko porodica koje su drobnjačkog porekla, jedan od tih opisa kaže da je grb kneza Raškovića bio jednoglavi orao u poletu. Drugi pak daje opis neke drobnjačke porodice iz Risna (18. vek) i nije ni blizu ovog kneza Raškovića po izgledu. Drugim rečima ovaj drugi je sasvim sigurno porodični grb te konkretne porodice. Osnivanjem udruženja štitite pre svega svoj grb, to vam je samo nadogradnja na već postojeću ozbiljnost koju ste pokazali. S time što taj grb morate nazivati grbom udruženja Drobnjaka, a ne plemena Drobnjaka. Škoti imaju formu koja rešava ove probleme, ako vas ne mrzi pogledajte onlajn kako oni rešavaju ovakve situacije. Dakle opet ništa protiv ove inicijative, samo tražimo formu u kojoj ovo može imati neku težinu.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже RajkoK

• Шегрт
    • Племе Дробњаци
« Одговор #1688 послато: Јануар 20, 2026, 06:19:20 поподне »
Ивице, уз сво дужно поштовање, ово што сте ви написали је у супротности са оним што је Ојлер навео као главни "недостатак" наше иницијативе. Ви сматрате да би смо ми са оснивањем удружења добили пуни легитимитет, а Ојлер каже да је потребно, теоретски, да се 100% живих потомака усагласи да се ради грб, и једино тако имамо пуни легитимитет. Ојер ће рећи да оснивање и самог удружења од наше стране није довољно, јер ако ми формирамо удружење Дробњаци#1 са нпр. 1.000 чланова, неко ће основати Дробњаци#2 удружење са 5 чланова, технички нам оспоравајући потпуни легитимитет, јер док год њихову удружење има барем и једног члана који није у нашем удружењу, ми немамо 100%-ни легитимитет. Можемо још дуго да се бавимо и логичким и правним заврзламама.

Већ пуна 4 мјесеца, а и наредних 11 ћемо позивати све потомке и поштоваоце традиције Дробњака управо да нам се придруже. Чини ми се да они који не желе да подрже ову иницијативу, а камоли који динар да за њу дају, највише и оспоравају њен легимитет.

Мислим да је даље писање на ово тему бесмислено, а ако и овај пут испољимо неслогу, Дробњаци ће остати са два неугледна и нелигитимна грба 12-те категорије.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #1689 послато: Јануар 21, 2026, 08:27:12 пре подне »
RajkoK, замолио бих вас да обратите пажњу на члан 22. Правилника у овом делу: "истовремено поседовање и коришћење више форумских чланских налога од стране исте особе, као и дељење/коришћење једног форумског чланског налога од стране више особа, чак иако поруке са таквих налога нису саме по себи у супротности са одредбама овог Правилника". Дакле по Правилнику није дозвољено да г. Коњокрад и г. Јакшић деле исти налог на форуму. Г. Јакшић може слободно да направи сопствени налог на форуму и да се са њега оглашава, па бих га замолио да то и учини како не би долазило до кршења Правилника овог форума. Хвала.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #1690 послато: Фебруар 11, 2026, 10:36:23 поподне »
ZAPIS - Kule u Drobnjacima
<a href="https://www.youtube.com/v/ij9iAmkBkAc" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/ij9iAmkBkAc</a>

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1212
« Одговор #1691 послато: Март 01, 2026, 05:37:16 поподне »
Читам ових дана о контактима англосаксонске Енглеске са просторима данашње Италије. Контакти су били веома интезивни и  обухватали су наравно Рим, Монте Касино, Сицилију и што је веома занимљиво познато светилиште Гаргано на обали Јадрана где су пронађени графити са енглеским именима.  Мислим да би можда могли претка Дробњака тражити управо ту кроз неког од ходочасника који је прешао преко мора источно на ове просторе. Наравно ту је и чувена 1066 када су многи англосаксонски племићи бежали у Византију.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #1692 послато: Март 03, 2026, 01:16:30 поподне »
Читам ових дана о контактима англосаксонске Енглеске са просторима данашње Италије. Контакти су били веома интезивни и  обухватали су наравно Рим, Монте Касино, Сицилију и што је веома занимљиво познато светилиште Гаргано на обали Јадрана где су пронађени графити са енглеским именима.  Мислим да би можда могли претка Дробњака тражити управо ту кроз неког од ходочасника који је прешао преко мора источно на ове просторе. Наравно ту је и чувена 1066 када су многи англосаксонски племићи бежали у Византију.

Једино ако су ти англосаксонски племићи бежали у Византију још у време Сеобе народа би то могло бити одрживо.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Јован Цветковић (Ивановић)

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 30
  • Р1б М269 Куманово-Горњи Вртогош (Врање)-Краљево
« Одговор #1693 послато: Април 22, 2026, 12:00:02 пре подне »
Пратећи попис дробњачких братстава из Шибалић/Караџић (пошто је најсистематичнији), имамо следећа братства:

I - стариначка братства:

1. Мандићи - Милешевићи: Јауковићи (И1 П109), Јакшићи (И1 П109 ?), Дурковићи, Даниловићи, Шаулићи, Остојићи, Параушићи, Делићи; за неке родове није сасвим јасно да ли припадају Мандићима или су се уз њих прибратили: Кујунџићи, Ружићи, Костићи (сви славе Аранђелов-дан, а прислужују Ђурђев-дан).
2. Курепи: Перовићи, Дајовићи, Веселићи, Раковићи (Св. Мрата).
3. Милутиновићи: Вуковићи-Мотике, Никитовићи, Кавеџићи (Св. Трифун).
4. Златнопојасовићи: Шушићи, Гргуревићи, Шљиванчани, Змајевићи, Вукићевићи, Булићи, Јегдићи, Кекери (Ђурђев-дан / Мала Госпођа).
5. Србљановићи: Томићи, Миљевићи, Струњаши, Усовићи, Поповићи, Сарићи, Раонићи (Ђурђев-дан / Св. Пантелија).
6. Ђуришићи: Ђуришићи, Перовићи, Вукојевићи, Саравеље (Ђурђев-дан / Аранђелов-дан).
7. Разни мањи старији родови: Вуковићи (Аранђелов-дан / Ђурђев-дан), Џукићи (Аранђелов-дан), Ракетићи (Св. Јован), Батизићи (Св. Сава / Ђурђев-дан), Касалице (Св. Никола / Ђурђев-дан; И1 П109), Педовићи и Тешовићи (Ђурђев-дан / Св. Тома), Вућићи (Ђурђев-дан / Св. Никола), Милашиновићи (Аранђелов-дан / Ђурђев-дан).

II - Новљани:

1. Косовчићи: Омакаловићи: Абазовићи, Алексићи, Башовићи, Војиновићи, Радуловићи, Кочовићи, Симуновићи, Дуковићи, Головићи, Ковијанићи, Пушеље, Сандићи, Грбовићи (И1 П109), Вуковићи, Ћоровићи, Одовићи, Перишићи, Кадићи; Ђурјановићи: Зиндовићи, Мемедовићи, Пејовићи, Ћеранићи, Вилотијевићи, Павићевићи, Мандићи-Славујевићи, Машићи, Маловићи, Барци / Барани (И1 П109 ?)  (сви Св. Сава / Ђурђев-дан).
2. Косорићи: Срдановићи, Недићи, Стојановићи (Ђурђев-дан / Св. Никола).
3. Церовићи (Ђурђев-дан / Св. Никола).
4. Вуловићи: Шћепановићи, Кекићи, Жугићи (И1 П109), Гујићи, Ђерковићи (Св. Никола / Ђурђев-дан), Зорићи, Јевтићи, Шобићи, Беговићи, Јованићи, Гордијанићи (Ђурђев-дан / Св. Никола).
5. Балотићи: Томићи, Зарубице, Јегдићи, Матељевићи, Ђедовићи, Новаковићи (Ђурђев-дан / Св. Никола), Сератлићи (Св. Никола).
6. Милошевићи: Радовићи (И1 П109), Илићи, Ђуровићи, Кнежевићи, Вемићи (И1 П109), Глођаје, Чупићи, Јакићи (Ђурђев-дан / Усековање главе Св. Јована).
7. Добриловићи: Јанковићи (Св. Никола / Ђурђев-дан) и Шаровићи (Ђурђев-дан).
8. Миличићи: Ђурђићи, Андесилићи, Гогићи, Ласице, Крстајићи, Јањићи (Св. Никола / Ђурђев-дан, једино Крстајићи прислужују Св. Пантелију).
9. Калабићи: Полексићи (И1 П109), Китаљевићи, Радоњићи, Станковићи, Пилетићи (Ђурђев-дан / Св. Никола) и Трепчани: Џабасани, Бадњари, Јоловићи, Паређине (Св. Никола), Марићи, Голубовићи, Лаушевићи, Ћетковићи, Вујичићи, Јововићи, Милићевићи, Божовићи, Петковићи, Обрадовићи (Ђурђев-дан), Дринчићи (Аранђелов-дан).
10. Остали мањи новљански родови: Чуровићи (Св. Никола / Ђурђев-дан), Шећковићи (Ђурђев-дан / Петров-дан).

Дакле, видимо да има П109 и код Новљана и код других, које предање не везује за Новљане.
Још су нам непознаница велика братства: Косорићи, Церовићи, Балотићи, Миличићи, Србљановићи, Златнопојасовићи...

Поздрав. Може ли се којим случајем утврдити/има ли неко предање, о Дробњацима у Пасјем Потоку под Рогозном (Н. Пазар), тако им је и презиме "Дробњак", они морају бити досељеници од неких огранака Милошевића пошто славе Ђурђевдан а преслава је Усековање главе Јована Крститеља. Изгледа да су изласком из матице узели презиме Дробњак а да је раније било неко од ових... Има ли неко нешто о њима? Такође су И1 П109, класика..

( Милошевићи: Радовићи (И1 П109), Илићи, Ђуровићи, Кнежевићи, Вемићи (И1 П109), Глођаје, Чупићи, Јакићи (Ђурђев-дан / Усековање главе Св. Јована).
Порекло је светиња. Преци су живи! Ђедовина Стара Србија!

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #1694 послато: Април 22, 2026, 12:26:15 поподне »
Поздрав. Може ли се којим случајем утврдити/има ли неко предање, о Дробњацима у Пасјем Потоку под Рогозном (Н. Пазар), тако им је и презиме "Дробњак", они морају бити досељеници од неких огранака Милошевића пошто славе Ђурђевдан а преслава је Усековање главе Јована Крститеља. Изгледа да су изласком из матице узели презиме Дробњак а да је раније било неко од ових... Има ли неко нешто о њима? Такође су И1 П109, класика..

Одакле је тај податак да су Дробњаци из Пасјег Потока I1?

Ван мреже gillle

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 987
« Одговор #1695 послато: Април 22, 2026, 01:44:59 поподне »

Дробњака у Пасјем Потоку на Рогорни има, али да су Р-109, не знам.
Имају карактристичну малу славу и за себе веле да су "асли" Дробњаци.

Тако је говорила моја прабаба Марта.

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1696 послато: Април 22, 2026, 10:28:52 поподне »
Одакле је тај податак да су Дробњаци из Пасјег Потока I1?

Из књиге Александра Јакшића "Племе Дробњаци"  (И1 П109 22061) Можеш ући на сајт Дробњака па проверити наравно.

Мени је бака од те линије, па истражујем колико могу, ако можете да припомогнете био бих вам веома захвалан! Поздрав

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1697 послато: Април 22, 2026, 10:35:41 поподне »

Дробњака у Пасјем Потоку на Рогорни има, али да су Р-109, не знам.
Имају карактристичну малу славу и за себе веле да су "асли" Дробњаци.

Управо тако брате, ја сам то од своје баке чуо "Ми смо АСЛИ ДРОБЊАЦИ" односно прави правцијати! Касније сам видео на интернету потврду тог малог "предања" и да и остале породице одатле тако говоре. Слава је Усековање главе Јована Крститеља, а поред тога преслава Ђурђевдан (негде је и обрнуто, слава Ђурђевдан а преслава Усековање) и није толико необична, она је својствена свим братствима насталим од Милошевића Дробњака! Ако можемо некако да продубимо читаву ову линију и сазнамо које братство се из матице доселило овде и узело презиме по племену био бих крајње захвалан! Аутор књиге ми је препоручио да погледам која братства су била око Борја код Жабљака од ових насталих од Милошевића, па онда да видим по томе, пошто изгледа да ово Борје код Пасјег Потока је истоветно Борју у Дробњацима. Хвала вам свакако на одговорима, надам се да ће се неко јавити!

Милошевићи: Радовићи, Илићи, Кнежевићи, Чупићи, Чарапићи, Јакићи, Ђуровићи, Глођаје, Баљуше, Маринковићи, Вемићи, Вучинићи! Неко је од ових.. Поздрав

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #1698 послато: Април 22, 2026, 10:54:51 поподне »
Дробњаци из околине Новог Пазара и Лепосавића, који славе Усековање, припадају хаплогрупи J2a-Z6055>Y14439: https://www.yfull.com/tree/J-Y14439/

Није ми познато да има припадника I1-P109 са том славом у овом крају. Или бар нису још увек тестирани. Податак са сајта се можда односио генерално на главну хаплогрупу Дробњака-Милошевића. У самом Дробњаку, хаплогрупи J-Y14439 припадају старија братства Милашиновићи и Кујунџићи (Лазаревићи).

• Члан Друштва
  • Почетник
« Одговор #1699 послато: Април 22, 2026, 11:00:07 поподне »
Дробњаци из околине Новог Пазара и Лепосавића, који славе Усековање, припадају хаплогрупи J2a-Z6055>Y14439: https://www.yfull.com/tree/J-Y14439/

Није ми познато да има припадника I1-P109 са том славом у овом крају. Или бар нису још увек тестирани. Податак са сајта се можда односио генерално на главну хаплогрупу Дробњака-Милошевића. У самом Дробњаку, хаплогрупи J-Y14439 припадају старија братства Милашиновићи и Кујунџићи (Лазаревићи).

Децидно пише у књизи, не знам како овде да окачим слику. "Дробњак - Ђурђевдан/Усековање главе Јована Крститеља, ПАСЈИ ПОТОК, НОВИ ПАЗАР, РАШКА. (Стари Дробњаци) (И1-ФГ22061)

https://www.sendspace.com/file/gu1vc8  ево овде линк за фотоаграфију из књиге. На сајту нема, али у књизи пише детаљно, имам наручену књигу.

Моји су након Пасјег Потока такође ишли за Требиће код Лепосавића, односно један део је отишо још у пар села поред Требића.

« Последња измена: Април 22, 2026, 11:05:45 поподне Јован Цветковић (Ивановић) »