Аутор Тема: Порекло Младеновића  (Прочитано 10930 пута)

Mladenovic

• Гост
Порекло Младеновића
« послато: Новембар 13, 2013, 12:35:11 пре подне »
Добар дан,
Имам 14 година и заинтересовало ме је одакле потице презиме Младеновића. Па ако неко мозе да ми помогне у томе био бих му много захвалан. Пошто ме баш интересује ко су били Младеновићи и одакле су. Хвала у напред.

Pribislav

• Гост
Одг: Порекло Младеновића
« Одговор #1 послато: Новембар 13, 2013, 02:30:57 поподне »
Помогло би мало више информација, јер то није тако ретко презиме па сигурно постоји више фамилија Младеновића које нису у међусобном сродству. На пример место, крсна слава, нека предања о пореклу? Мојој баби је девојачко презиме Младеновић, ти Младеновићи су из села Прилике код Ивањице.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #2 послато: Фебруар 02, 2026, 09:36:40 пре подне »
Последње три поруке на овој теми од стране корисника Miroslav1948 су обрисане јер су кршиле члан 23. Правилника форума "Порекло", конкретно у ставу: "постављање садржаја који је креирала вештачка интелигенција (AI) без јасно наведене информације о томе на самом почетку таквог садржаја". Корисник Miroslav48 јесте у последњој поруци навео "вештачку интелигенцију" као "извор", али то није адекватно, јер се по Правилнику очекује да то нагласи на самом почетку таквог садржаја. Због тога му овог пута неће бити изречена опомена, јер је грешка вероватно била ненамерна, али се подсећа да пре објављивања било чега треба да утврди да ли је све у складу са Правилником.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
  • Поруке: 38
« Одговор #3 послато: Фебруар 02, 2026, 01:29:27 поподне »
NAPOMENA: Rod Mladenovići- ĐUKINCI, su navedeni da su NEPOZNATOG porekla, jer se nije moglo utvrditi POREklo RODONAČELNIKA Mladena, koji je imao 9 sinova,a njegova žena baba  ĐUKA je sa njim izrodila 9 sinova, a porodica po baba Đuki nosi ime RODONAČELNIKA ĐUKINCI-a verovatno RODONAČELNIK MLADEN iz toga istoriskog vremena 18. i 19.veka nije postojalo PAMČENJE POREKLA, poginuo u ratu sa Turcima-a svi nepismeni, nije ostao TRAG POREKLA!
Kao saradnik portala POREKLA sam genetskim putem potražio  GENETSKI ISPITIVANJEM u Beogradu:-Генетичко испитивање Y‑DNK извршено је у Београду. Анализом је утврђена припадност хаплогрупи G2a‑L497.!
Preko veštačke inteligencije sam došao do saznanja o POREKLU RODONAČELNIKA Mladena, po kome ROD ima prezime Mladenović!
Čudi me da portal POREKLO ne interesuje suština PROBLEMA-a ne FORMA:_Хаплогрупа G2a спада у најстарије европске генетичке слојеве, повезане са неолитским популацијама. Подграна L497 је релативно ретка међу данашњим Србима и чешће се среће у изолованим и староседелачким популацијама Балкана и централне Европе....
Ovde je povezanost ličnog istraživanja na terenu i etnološko-etnografski došao uz pomoć VEŠTAČKE INTELIGENCIJE, da je ova PODGRUPA retka na Balkanu, a da se SLOVENIZACIJOM starosedelaca došlo do posrbljavanja i usvajanja pravoslavne vere i srpskog jezika.
Samo mi nije jasno da svako ko je druge vere ili nacije, može da PROMENI VERU i nacionalnost, ako prihvati određena svojstva i tradiciju određenog KODA nacionalnosti!
P.S Koliko mi je poznato, pojam i upotreba VEŠTAČKE INTELIGENCIJE u svetu još nije upotunjena sa pravilima upotrebe LINGVISTIKE, PA SAMIM BRISANJEM MOGA ISTRAĆIVAČKOG RADA, SAMO STE NANELI ŠTETU NAČINA UPOTREBE  VI U GENETICI!
Lično moj rososlov po muškoj liniji-Miroslav-1948,-Blagoje-1920-Milivoje-1900.g.-Gavril-umro 1938, učesnik Balkanskog rata protivu Turaka-Milija-MLADEN.
P.S jEDNOM STE ME ISTERIVALI ZBOG KRITIČKOG MIŠLJENJA SA FORUMA, A SADA ĆU SAM DA SE POVUČEM!
« Последња измена: Фебруар 02, 2026, 01:42:22 поподне Miroslav1948 »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #4 послато: Фебруар 02, 2026, 02:36:26 поподне »
NAPOMENA: Rod Mladenovići- ĐUKINCI, su navedeni da su NEPOZNATOG porekla, jer se nije moglo utvrditi POREklo RODONAČELNIKA Mladena, koji je imao 9 sinova,a njegova žena baba  ĐUKA je sa njim izrodila 9 sinova, a porodica po baba Đuki nosi ime RODONAČELNIKA ĐUKINCI-a verovatno RODONAČELNIK MLADEN iz toga istoriskog vremena 18. i 19.veka nije postojalo PAMČENJE POREKLA, poginuo u ratu sa Turcima-a svi nepismeni, nije ostao TRAG POREKLA!
Kao saradnik portala POREKLA sam genetskim putem potražio  GENETSKI ISPITIVANJEM u Beogradu:-Генетичко испитивање Y‑DNK извршено је у Београду. Анализом је утврђена припадност хаплогрупи G2a‑L497.!
Preko veštačke inteligencije sam došao do saznanja o POREKLU RODONAČELNIKA Mladena, po kome ROD ima prezime Mladenović!
Čudi me da portal POREKLO ne interesuje suština PROBLEMA-a ne FORMA:_Хаплогрупа G2a спада у најстарије европске генетичке слојеве, повезане са неолитским популацијама. Подграна L497 је релативно ретка међу данашњим Србима и чешће се среће у изолованим и староседелачким популацијама Балкана и централне Европе....
Ovde je povezanost ličnog istraživanja na terenu i etnološko-etnografski došao uz pomoć VEŠTAČKE INTELIGENCIJE, da je ova PODGRUPA retka na Balkanu, a da se SLOVENIZACIJOM starosedelaca došlo do posrbljavanja i usvajanja pravoslavne vere i srpskog jezika.
Samo mi nije jasno da svako ko je druge vere ili nacije, može da PROMENI VERU i nacionalnost, ako prihvati određena svojstva i tradiciju određenog KODA nacionalnosti!
P.S Koliko mi je poznato, pojam i upotreba VEŠTAČKE INTELIGENCIJE u svetu još nije upotunjena sa pravilima upotrebe LINGVISTIKE, PA SAMIM BRISANJEM MOGA ISTRAĆIVAČKOG RADA, SAMO STE NANELI ŠTETU NAČINA UPOTREBE  VI U GENETICI!
Lično moj rososlov po muškoj liniji-Miroslav-1948,-Blagoje-1920-Milivoje-1900.g.-Gavril-umro 1938, učesnik Balkanskog rata protivu Turaka-Milija-MLADEN.
P.S jEDNOM STE ME ISTERIVALI ZBOG KRITIČKOG MIŠLJENJA SA FORUMA, A SADA ĆU SAM DA SE POVUČEM!

Ne nužno. Prema yfull sajtu vaša G2a nije prisutna u arheogenetskim uzorcima na tlu Srbije. Nadjena je među Slovenima iz Hrvatske, a ima ih i u jednom starijem nalazištu u Hrvatskoj (pre Slovena). E sada, problem je što testirani Srbi dele pretka koji je živeo pre otprilike 1450 godina, pa nije isključeno da je došao sa Slovenima, zato što u paralelnoj grani stoji osoba iz Češke.

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
« Одговор #5 послато: Фебруар 02, 2026, 04:00:49 поподне »
  Да, већина реченица који садрже један део ПОРЕКЛА има у реченицама, али је све то непотпуно! Мој проблем порекла је ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРАН-генетски, историографски..син ми је нашао свог колегу на ВМА који има исту:Y‑DNK хаплогрупа: G2a‑L497!
Она је ретка на БАЛКАНУ! Зато сам потражио ПОМОЋ од ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ-било бих боље да ВРАТИТЕ "обрисан текст", јер бих могли истраживачи-генетичари да  наставе даља истраживања на БАЛКАНУ, ЈЕР САМ ПРЕКО КРСНЕ СЛАВЕ СВ.ЂОРЂЕ-"ПОСНА"-СВ,АЛИМПИЈЕ-ИСТИ ДАН 9 ДЕЦЕМБАР СЕ СЛАВЕ ДВЕ ОДНОСНО ЈЕДНА У МОЈЕ РОДНО СЕЛО, СЕЛИМА ВЛАСОТИНЦА И ГРДЕЛИЧКЕ КЛИСУРЕ-као и Св.Ђорђе Алимпије 9 децембра-једна крсна слава-Западној Македонији-повезан датум са генетиком, теологијом, историографијом и старим календарима! Тако се овде долази до староседелачког СТАНОВНИШТВА НА БАЛКАНУ, КОЈЕ ЈЕ КАСНИЈЕ ПРЕУЗЕЛО И СЛАВУ И ЈЕЗИК И НАЦИОНАЛНОСТИ И ПОРЕКЛО!
 НАРАВНО ДА СВЕГА 2-5% СРБА ИМАЈУ ОВУ  Y‑DNK хаплогрупа: G2a‑L497!
 ИМА ПОДАТАКА ДА ИМАМО ИСТИ ГЕН СА СТАЉИНОМ У РУСИЈИ И ЈЕДНИМ КОШАРКАШЕМ ЦРНЦЕМ У АМЕРИЦИ!
 ДАКЛЕ, ПОСТОЈИ ПРЕДПОСТАВКА ДА САМ ОД СТАРОСЕДЕЛАЧКОГ СТАНОВНИШТВА СА БАЛКАНА-А ДА ПРЕ МНОГО ХИЉАДА ГОДИНА ВОДИМ
 ПОРЕКЛО СА АЛПИМА!
 ОВАЈ МОЈ "ОБРИСАН" РАД УЗ ПОМОЋ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ ИМА ЗНАЧАЈА ЗА ИСТРАЖИВАЧЕ КОЈИ БИ ИСТРАЖИЛИ ГЕНЕТСКИ СТАНОВНИШТВО:У ЗАПАДНОЈ МАКЕДОНИЈИ, СРБИЈИ, ХРВАТСКОЈ, СЛОВЕНИЈИ, ГРЧКОЈ И БУГАРСКОЈ-ОДНОСНО НА БАЛКАНУ!
НАРАВНО ТО МОЖЕ ДА ИСТРАЖУЈУ СТРУЧЊАЦИ-МЕНИ ЈЕ ОСТАЛО КАО МАТЕМАТИЧАРУ У ПЕНЗИЈИ У 80.ГОДИНИ ДА ПОЖЕЛИМ УСПЕХ СВИМ ГЕНЕТИЧАРИМА И ИСТРАЖИВАЧИМА ПОРЕКЛА МОГА РОДА МЛАДЕНОВИЋ-ЂУКИНЦИ, АЛИ ДА СЕ ВРАТИ_"ОБРИСАНЕ 3 ПОРУКЕ-рад", РАДИ НАУЧНОГ ИСТРАЖИВАЊА КОЈЕ СТЕ "ОБРИСАЛИ"-ЈЕР ЈЕ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА "ОТКРИЛА"-ОНО ШТА СУ МЕ УПУЋИВАЛИ ДА ТРАЖИМ У НЕМАЧКОЈ ПОРЕКЛО -У АРХИВАМА:Y‑DNK хаплогрупа: G2a‑L497!!
ТО ЈЕ УРАДИЛА УМЕСТО МЕНЕ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА, А СВИ ВИ КОЈИ СТЕ ГЕНЕТИЧАРИ ИСТРАЖИВАЧИ ТРЕБА ДА НАСТАВИТЕ СА ИСТРАЖИВАЊЕМ. ЖЕЛИМ ВАМ УСПЕХ У РАДУ!

« Последња измена: Фебруар 02, 2026, 04:08:54 поподне Miroslav1948 »

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
« Одговор #6 послато: Фебруар 04, 2026, 12:37:28 поподне »
   DODATAK:-nema sumnje da je rod NLADENOVIĆ-ĐUKINCI-po baba Đuki-a RODONAČELNIKA MLADENA-niko nije pominjao niti u istražnjivanju u vlasotinačkom i crnotravsko kraju; može se dati zaključak da smo STAROSEDEOCI pre dolaska SLOVENA na Balkan-a i prema-Y‑DNK хаплогрупа: G2a‑L497! Zato na predlog "istraživanja" DNK na portal POREKLO "Pamtiša" mi je sugerirao da tražim prema DNK u Nemačkoj!
Zato sa preko veštačke inteligencije to i uradio-dobio odgovor, a VI STE ME "obrisali"!

No, ovih dana sam u istraživanjima na terenu i pisanim MONOGRAFIJAMA, doznao da se MLADEN rodio 1777 godine a da je njegov otac GMITAR se naselio sa Kopaonika u vlasinsko-crnotravskoj oblasti-verovatno je ubio Turčina!
 Naravno da je zajedno sa sino MLADENOM-imali naziv:BELČINI, p asu iz sela BROD jedna grana se naselila u selo KALNA-Crna Trava, ajedna grana formirala svoj rod  kao BELČINI u selo KRUŠEVICA-opština Vlasotince. Što se tiče krsnih slava su se slavile:Sv.Nikola i Petkovdan!

Pominje se u arhivama i monografijama-da u selo KALNA-Crna Trava, rod BELČINCI se zaselio iz sela BROD-celo CRNA TRAVA!
U Monografiji sela BROD-Crna Trava, naišao sm na ovakav RODOSLOV-
Poznat rodoslov:
Gmitar-Belča (1750):–Mladen (1775)
Mladen (1775)-Đorđe (1800) i Gmitar (1810) (familije: Mitrović i Conić).
Dakle, za rod MLADENOVIĆ ne postoji!

Osnivač mahale je Mladen Belča, rođen oko 1775.godine.
 Došao je iz crnotravske mahale Čuka, zaseok Radovanovi (Radovinci). Po predanju, njegovi preci, četiri brata: Damjan, Radovan, Jovan i Veljko, doselili se u Crnu Travu iz Stragara kod Kragujevca.
Posle sukoba sa Turcima prvo su se naselili u Štavalj na Kopaoniku, gde su živeli 10 godina. Odatle beže u selo Koznik kod Prokuplja, a iz tog sela se sele u Crnu Travu.

Pominjalo se u arhivama da su na KOPAONIK se GMITAR sa sinovima doselio iz STRAGARA kod Kragujevca.
 Naravno da se o ostalim sinovima i njihovom potomstvu napisano po prezimenima, a krsne slave su se u nekim familijama meale.
Jedino, se nigde ne pominje ni u ZAPISIMA istraživačima, ni moje ćivotnom istraživanju nigde ne pominje rod MLADENOVIĆ-sa krsnom slavom Sv.*orše "posna" na dan 9.decembra Sv.Alimpije!

Kao dečak u svoje rodno selo-mala "Pi",zaseoka planinskog PREDANČA sela G.Dejan-DEJAN, Vlasotince-pored naziva RODA od MLADENA i baba ŠUKE-rod Mladenović-sa 9 sinova, pominjali se ĐUKINCI, ali sam o  nekih iz familije čuo i drugi naziv GMITRINCI!
Jedino sam od starijih ljudi u selo 1975.g. doznao da je Mladen imao 9 sinova,a među njima je ovako sada moj RODOSLOV:
Miroslav-1948.g.,-Blagoje 1920-Gavril-učesnik balkanskog rata na Kumanovu protiv Turaka-Milija-Mladen-Gmitar.

Nisam mogao da "složim" kockice, jer se nigde nisu pominjala ni u USMENOM PRIPOVEDANJU ni pisanim dokuentima, gde je nestao moj rodonačelnik MLADEN!
Zahvaljujući VEŠTAĆKOJ INTELIGENCIJI- prema  sugestijama u napisanom SAOPŠTENJU za portal POREKLO, mislio sam da će se uključiti GENETIČARI da upotpunim  i dopune se istraživanja DNKA  na Balkanu sa retkom krvnom grupom!
Onda bi posle napisao drugi RAD istraživanja RADA: STAROSEDELAČKO prezime Mladenović-Đukinci-GMITRINCI:
« Последња измена: Фебруар 04, 2026, 12:41:43 поподне Miroslav1948 »

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
« Одговор #7 послато: Фебруар 04, 2026, 06:42:36 поподне »
Староседелачко порекло рода Младеновић (Ђукинци-Гмитринци)
Интердисциплинарна студија етнологије и генетичке генеалогије
Аутор прилога / носилац података: Мирослав Младеновић (1948), Преданча – Горњи Дејан, Власотинце, Србија
*
Крсна слава: Свети Ђорђе (– „посна“-освештена црква у Русији на Дан Св Алимпија Столпник-а Св.Ђорђе 16.новембра „мрсна“-у Македонији славе 9 децембра Св.Ђорђе Алимпије као једну славу-освештена тог дана црква у Грчкој);
Y‑DNK хаплогрупа: G2a‑L497
*
Сажетак
У раду се разматра порекло рода Младеновић, познатог и под родовским именом Ђукинци-ГМИТРИНЦИ, из засеока Преданча села Горњи Дејан у власотиначком крају. Комбиновањем класичних етнолошких података (теренска истраживања, усмена традиција, родовска структура) и резултата савремене генетичке генеалогије (Y‑DNK хаплогрупа G2a‑L497), указује се на староседелачки карактер рода и његов дубоки генетички континуитет на простору југоисточне Србије. Посебна пажња посвећена је феномену именовања рода по женској линији (Ђукинци), као и значају изолованих планинских засеока у очувању архаичних популационих слојева.
Открио се његов отац ГМИТАР! Тако да род поред помена ЂУКИНЦИ-жене Младена, у детињство сам  тада чуо помен ГМИТРИНЦИ-са називом БЕЛЧИНЦИ!Гмитар-Белча и Младен Белча, о коме се ништа није знало одакле је насељен!
*
Кључне речи: етнологија, генетичка генеалогија, староседеоци, G2a‑L497, Власотинце, Преданча, Гмитар-Белча, Младен-Белча.
*
 1. Увод
Питање порекла локалних родова у југоисточној Србији дуго је било засновано превасходно на усменом предању и ограниченим писаним изворима. У многим случајевима, као што је и род Младеновић (Ђукинци-Гмитринци), усмено памћење не допире до родоначелника, што отвара питање старине и континуитета. Савремена генетичка генеалогија омогућава да се ови недостаци превазиђу и да се етнолошки закључци провере и продубе.
Појавом вештачке интелигенције, путем генетичког кода: G2a‑L497, сазнали смо да је РОДОНАЧЕЛНИК ГМИТАР-Белча, се заселио у село Брод-Црна Трава, заједно са својим сином Младеном-Белчом!
Гмитар-БЕЛЧА се населио у цронтравско-власинском крају, преко Копаоника из СТРАГАРА-код Крагујевца! О Младену-Белчи нису остала памћења о његовом кретању живота!
О Гмитру-Белчи постоје записи свога потомства и фамилија по другим презименима, али нема сазнања о његовом сину Младену-Белчи и његовом потомству у изворној литератури етнологије, етнографије!
*
2. Историјско‑етнолошки оквир
Гмитар Белча је оставио потомство у више села-по махалама БЕЛЧИНЦИ: у селима:Брод-Црна Трава, затим су се краци раселили у село Кална у Црнотравском крају, као и у засеок БЕЛЧИНЦИ у село Крушевица.
У  Монографијама села Брод, Кална у Црној Трави о роду БЕЛЧИНАЦА има етнолошко-етнографских  података порекла родова и презимена!
*
РОДОНАЧЕЛНИК:-ГМИТАР-Белча-рођен 1750.г у време Турака и син Младен-Белча рођен 1775.године-о коме се ништа не зна!
У памћењу се Младен-Белча не помиње, а једино се помиње његова жена ЂУКА, сестра Миљка из село Криви Дел-Црна Трава, са 9 синова:Стојан, Станоја, Милија, Илија, Арса, Микаил, Лепоје, Коца-Ђока!
*
РОДОСЛОВ АУТОРА: Мирослав-1948, Благоје 1920- Гаврил-1975-Милија-Гмитар-Белча, Младен Белча..
Остали РОДОСЛОВИ постоје у издатим књигама аутор:СЕЛА У ВЛАСОТИНАЧКОМ И ЦРНОТРАВСКОМ КРАЈУ И ОКОЛИНИ!
Крсна слава:-Св.Никола,Петковдан..има и других крсних слава
*
2.1. Географски положај
Засеок Преданча припада селу Горњи Дејан у власотиначком крају, подручју изразито разуђене рељефне структуре. Такви засеоци често представљају демографске „џепове“ у којима се очувао старији становнички слој.
За многа  насеља око Власотинца и Грделичке клисуре, имају исту крсну славу:Св.Ђорђе-„посна“ 9 децембра, када је и К.слава Св.Алимпије!
*
2.2. Усмено предање и родовска структура
Родоначелник Младен помиње се без конкретних биографских података, што упућује на време његовог живота пре досега живог памћења (крај XVIII или почетак XIX века). Посебно је значајно да је род понео име по жени – баби Ђуки, што указује на архаичан модел родовске идентификације и могућу улогу жене као носиоца домаћинства у критичном историјском тренутку.
*
3. Генетички подаци:
3.1. Методологија
Генетичко испитивање Y‑DNK извршено је у Београду. Анализом је утврђена припадност хаплогрупи G2a‑L497. Потом коришћењем  ВИ, утвршено је да оваква хаплогрупа G2a‑L497, показује да је овај РОД МЛАДЕНОВИЋ-ЂУКИНЦИ-ГМИТРИНЦИ, су староседеоци-да су се населили на Балкан пре доласка Словена!
3.2. Хаплогрупа G2a‑L497 на Балкану
Хаплогрупа G2a спада у најстарије европске генетичке слојеве, повезане са неолитским популацијама. Подграна L497 је релативно ретка међу данашњим Србима и чешће се среће у изолованим и староседелачким популацијама Балкана и централне Европе.
*
3.3. Изолована подграна
Резултат указује на могућност да род Младеновић припада до сада недовољно истраженој, локалној подграни L497. Додатна SNP анализа (тзв. L497 панел) могла би да прецизира време раздвајања и сродност са другим балканским родовима.
*
4. Синтеза етнологије и генетике
Комбиновањем етнолошких и генетичких података добија се конзистентна слика:
*одсуство предања о досељавању,
*архаична родовска структура,
*географска изолованост,
*припадност реткој и старој хаплогрупи,
све то указује да род Младеновић (Ђукинци-Гмитровци) представља староседелачки слој становништва власотиначког краја, који је током процеса словенизације прихватио српски језик, православну веру и српски културни образац.
*

5. Закључак:
Истраживање порекла рода Младеновић показује да интердисциплинарни приступ – спајање класичне етнологије и савремене генетике – омогућава поузданије и дубље увиде у прошлост локалних заједница. Овај рад може послужити као модел за будућа истраживања староседелачких родова на Балкану.
*
Zabeležio:Miroslav Mladenović matematičar u penziji Vlasotince

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
« Одговор #8 послато: Фебруар 05, 2026, 04:09:00 поподне »
  Уреднику,
 Тешко се сналазим у старосним годинама са техничким делом у писању на ПОРТАЛ, јер је доста промењено, а ни комјутер ми није баш како ваља, па вас молим да прочитате овај послати РАД О СТАРОСЕДЕЛАЧКОМ пореклу презимена Младеновић-Ђукинци и Гмитроци и уредно поставите само један од ових ТЕКСТОВА које сам поставио из незнања, да би се одмах појавила ВРЕЂАЊА једног корисника портала!
С поштовањем
Сарадник портала
Мирослав Младеновић

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #9 послато: Фебруар 06, 2026, 08:40:16 пре подне »
  Уреднику,
 Тешко се сналазим у старосним годинама са техничким делом у писању на ПОРТАЛ, јер је доста промењено, а ни комјутер ми није баш како ваља, па вас молим да прочитате овај послати РАД О СТАРОСЕДЕЛАЧКОМ пореклу презимена Младеновић-Ђукинци и Гмитроци и уредно поставите само један од ових ТЕКСТОВА које сам поставио из незнања, да би се одмах појавила ВРЕЂАЊА једног корисника портала!
С поштовањем
Сарадник портала
Мирослав Младеновић

Нажалост, ми нисмо ту да бисмо вас подучавали на који начин се пише на форуму, избрисао сам неких 4-5 ваших узастопних порука са потпуно истим текстом и две Драјверове које су се односиле на то спамовање. Мораћу да вас санкционишем, а ви искористите то време ван форума да изучите или да вам неко покаже како се постављају објаве на форуму и како се води форумска дискусија.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
« Одговор #10 послато: Фебруар 14, 2026, 01:32:17 поподне »
 НАПОМЕНА: Одмах после оснивања ПОРТАЛА "Порекло" сам поред објављивања текстова на  ПОРТАЛУ ПОРЕКЛО- ПИСАО И ОБЈАВИО "ПОРЕКЛО" становништва у свим селима у ВЛАСОТИНАЧКОМ и ЦРНОТРАВСКОМ КРАЈУ-да би о свом трошку, написао и објавио књиге из наставе методике математике, етнологије, етнографије, историографије и о обичајима и традицији око 40 књига-које сам у ПДФ поставио на портал ПОРЕКЛО-

ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈА-ЈУЖНА СРБИЈА-Miroslav Mladenovic Mirac!
Naravno zbog disidentstva, mnogo čega sam doživljavao PROGONE i 6 godina bio u 20 veku izbacivan iz prosvete, da bi mnogi vešto"koristili" da me pljuju i čak su bili "učesnici" progona!

Naravno, da sam zbog nedostatka znanja korišćenja rada sa komjuterom, a i godina starosti, mnogo sam "pretrpao" omalovažavanja i mobinga, što mi je oduzelo energiju da upotpunim beleženja RODOSLOVA u pojedinim selima, a i umesto pružanje pomoći-"obrisan" sam  PRVI PUT sa portala POREKLO_zbog navodog "pretrpavanja" TEKSTOVA!

No, prošlo je više godina, dok sam se povratio zdravstveno i povratio energiju, jer nije bilo lako da 6 godina se radi kao pečalbar-ciglar i zidar u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Negotinskoj Krajini..a u međuvremenu sam o svom trošku objavljivao knjige i bio učesnik mnogih KONGRESA, SIMPOZIJAMA, TRIBINAMA iz matematikie, pedagogijue,..

Naravno, da još nije vreme da se saopšte uzroci, zašto sam "trpao" matemarijale na sajt POREKLO-prvi put!
Ovom prilikom za pružanu pomoć oko rada sa kompjuterom i za FORMU  pisanja POREKLA i RODOSLOVA po selima -dok se počelo sa radom portala POREKLO, pomogao mi je JOVICA KRTINIĆ, jer sam i ja jedan od osnivača portala!

Kao penzioner matematičar, onoliko koliko sam mogao pomagao sam u novcu od skromne penzije, za "Zadućbinu"!
Naravno sada sam umesto pružene pomoći, dobio "ponižavajuću" kaznu 13 dana "ne korišćenja" portala POREKLO!
Bahatost i nekoreknost, su samo oličje onih koji misle da mogu sve da rade, samo zato što su mlađi ili imaju moč vlasti!
Naravno da sam dva puta morao da se "učlanjujem"-prvi put kao MIROSLAV MLADENOVIC-da bi posle "kazne" sa onoliko napisanih radova, ponovo se "učlanim" sa novom ŠIFROM:-Miroslav1948.

Nikada mi nije poslat PASVORD-na ime:MIROSLAV MLADENOVIC, a sada je nova šifra "Miroslav1948"
No, bezobzira što su to isto činili i drugi FORUMI i PORTALI-TRAG žvota, običaja, porekla rodova, živpot u prošlosti na selo u vlasotinačko-crnotravskom kraju, objavio sam pored FORUMA i PORTALA i u knjigama o svom trošku:-

https://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

Južna Srbija:
Miroslav Mladenović Mirac – Slave kao srpski običaj u vlasotinačkom kraju i okolini
Miroslav Mladenović Mirac – Božićni običaji u vlasotinačkom kraju i okolini
Miroslav Mladenović Mirac – Deca u igrama i pesmama Povlasinja
Miroslav Mladenović Mirac – Neki običaji iz vlasotinačkog kraja i okoline
Miroslav Mladenović Mirac – Narodni govor iz vlasotinačkog kraja (Vlasotinački rečnik)
Miroslav Mladenović Mirac – Narodni recepti iz vlasotinačkog kraja
Miroslav Mladenović Mirac – Pečalnik (narodne umotvorine iz vlasotinačkog kraja)
Miroslav Mladenović Mirac – Priče moje (otrgnuto od zaborava)
Miroslav Mladenović Mirac – Svadbeni običaji u vlasotinačkom kraju
Miroslav Mladenović Mirac – Đurđevdanski običaji iz vlasotinačkog kraja i okoline
Miroslav Mladenović Mirac – Narodna verovanja (zavetotine) iz vlasotinačkog kraja i okoline
Miroslav Mladenović Mirac – Uskršni (Veligdenski) običaji iz vlasotinačkog kraja i okoline
Miroslav Mladenović Mirac – Pečalovina
Miroslav Mladenović Mirac – Planinska orata
Miroslav Mladenović Mirac – Psovke i ružne reči iz vlasotinačkog kraja u srpskom jeziku
Miroslav Mladenović Mirac – Sela u crnotravskom kraju
Miroslav Mladenović Mirac – Sela u vlasotinačkom kraju
Miroslav Mladenović Mirac – Aber sa planine
Miroslav Mladenović Mirac – Posle svega
Miroslav Mladenović Mirac – Godine koje su oteli zlotvori (Predgovor)
Miroslav Mladenović Mirac – Zla vremena
Miroslav Mladenović Mirac – Od vernika do otpadnika
Miroslav Mladenović Mirac – Sudomanija

Makedonija:
Miroslav Mladenović Mirac – Makedonsko Poreče

P.S Nisam dobio INFORMACIJU-kao član portala POREKLO, kolika je članarina za 2026.g.
Miroslav Mladenović, Vlasotince
Pozdrav. Saradnik Portala "Poreklo" Vlasotince, Srbija

« Последња измена: Фебруар 14, 2026, 01:42:47 поподне Miroslav1948 »